bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > Hertha BSC > Sæsonoptakt: Hertha BSC – Kan Tysklands kaosklub endelig finde ro?

Sæsonoptakt: Hertha BSC – Kan Tysklands kaosklub endelig finde ro?

Hertha BSC

Sidste sæson

Nr 16 i Bundesligaen

Det var med det absolut yderste af neglene, at Hertha BSC sikrede sig endnu en sæson i Tysklands bedste fodboldrække. En katastrofal sæson med intet mindre end tre trænere, hvor det endte med at være kontroversielle Felix Magath, der sikrede hovedstadsklubben en ny sæson i Bundesligaen med sejre over Hamburger SV i de to Relegations-kampe.

Og det var nok også det eneste højdepunkt, som Hertha havde i løbet af sidste sæson, der var noget af en rodebutik og et galehus. Pál Dárdai var manden ved roret, da sæsonen startede, efter han havde overtaget holdet i januar måned, hvorefter Hertha endte på en 14. plads.

Men Dárdai var ikke længe i spidsen for hovedstadsklubben, som fik lidt af en mareridtsstart på sæsonen med tre nederlag i de tre første kampe. Den defensive organisation sejlede, og man lukkede ti mål ind i de første tre kampe. Herefter fandt Hertha dog noget af det spil frem, som bragte lidt håb tilbage hos Hertha-fansene, da man med to sejre i træk fik smilet tilbage på læberne.

Det var dog en stakket frist.

For Leipzig ydmygede Hertha BSC med smertelige 6-0. Efter et 2-0-nederlag til bysbørnene fra Union, og blot 1-1 mod de direkte konkurrenter fra Augsburg, var bærret flydt over for Hertha-ledelsen. Dárdai blev afskediget, og tysk-tyrkeren Tayfun Korkut trådte ind ad døren i stedet.

Herefter fulgte en periode med meget svingende resultater, og man vidste aldrig rigtig, hvad man skulle forvente af Hertha, som også under Korkut fortsatte sin defensive problemer. Set med danske briller kunne man undre sig over, at danske Oliver Christensen ikke fik chancen, da Alexander Scholow, som var førstemålmand i fraværet af Rune Jarstein, ikke ligefrem imponerede.

Den chance skulle Oliver Christensen vente længe på at få.

Der var dog også succesoplevelser i løbet af sæsonen, og Hertha formåede på imponerende vis at slå Borussia Dortmund på Olympiastadion med 3-2. Det bragte Hertha op på 11. pladsen efter 17. spillerunder, men derefter gik det kun en vej.

Ni kampe i træk uden sejr betød, at Korkut måtte tage sine ting og gå, da Hertha også var dumpet ned på 18. pladsen – og den direkte vej ned i 2. Bundesligaen. Manden, der afløste Korkut, var den aldrende og mindst lige så kontroversielle Felix Magath, som dog fik vendt den synkende Hertha-skude.

Magath gjorde en forskel og bl.a. takket være et systemskifte, hvor der tidligere blev famlet i blinde, ville Magath spille 4-1-4-1. Den ønskede trodsreaktion efter en fyring kom også mod Hoffenheim tre dage efter Magaths ansættelse, da Hertha slog Hoffenheim med hele 3-0.

Der var håb om bedre tider, men det var også ved at være sidste udkald.

Hertha tabte de to næste kampe, inden man slog både Augsburg og Stuttgart, mens man spillede uafgjort i Bielefeld, inden hovedstadsklubben med en sejr over Mainz kunne have sikret sig overlevelse. Det endte dog med et 2-1-nederlag, og så var der alt at spille for i den sidste runde ude mod Dortmund.

Her så det længe ud til, at Hertha Berlin faktisk ville levere overraskelsen, da Ishak Belfodil bragte Hertha foran efter 18 minutters spil. BVB pressede dog på, da de ville give Erling Haaland en sejr i nordmandens sidste kamp, og han tog sagen i egen hånd. Først scorede han selv til 1-1, inden unge Youssoufa Moukoko bragte BVB på 2-1 efter 84 minutters spil.

Da Stuttgart dybt inde i overtiden sikrede sejren mod Köln, kravlede die Schwaben over stregen, mens Hertha blev sendt ned i mørket og havde udsigt til Relegations-kampene.

Her mødte Hertha HSV i, hvad der på papiret lignede to jævnbyrdige opgør, og det var det også. Danske Oliver Christensen blev kastet for løverne i sin debut i det første opgør på Olympiastadion, hvor Hertha tabte 1-0, men i Hamburg formåede Hertha at vende slaget, selvom man havde kniven for struben. Hertha vandt 2-0 i havnebyen, og så kunne Oliver Christensen og resten af Hertha-mandskabet fejre, at man også i den kommende sæson skal spille i Bundesligaen.

 

Transfers

Der har været godt gang i svingdøren i Hertha BSC henover sommeren, og det mest afgørende skifte er nok sket på trænerfronten. Her har Hertha sagt farvel og tak til Felix Magath, som reddede en ellers ræderlig Hertha-sæson, og i stedet har man sagt goddag til Sandro Schwarz, som kommer fra et trænerjob i Dynamo Moskva, mens han også tidligere har været i Mainz. Schwarz er – uden at forklejne nogen – en lidt anden type end Magath, som har ry for at bruge hårde træningsmetoder og kræve utrolig meget disciplin. Det bliver interessant at følge, om Schwarz er manden, der kan bringe den meget nødvendige stabilitet og ro ind i et galehus, hvor bølgerne engang imellem går højt.

Sandro Schwarz har også allerede sat sit præg på truppen, da der er sket stor udskiftning i Hertha-truppen, hvor man i alt har sagt farvel til i alt 11 spillere, hvilket også indikerer en ny start.

Arne Maier skifter til FC Augsburg, mens Javairo Dilrosun skal en tur til Feyenoord. Jordan Tourunarigha, som var lejet ud til Gent i foråret, har fået en permanent aftale med den belgiske klub.

Anton Kade er solgt til Basel, mens Alexander Schwolow, der stod i vejen for Oliver Christensen i sidste sæson, er lejet ud til Schalke 04.

Niklas Stark og Hertha kunne ikke blive enige om en ny kontrakt, og derfor spiller han i næste sæson for oprykkerne Werder Bremen. Marcel Lotka skifter også på en transferfri aftale, da han tager skridtet op til Dortmund.

Men Hertha har også forstærket sig, da man har hentet Jessic Ngankam i Greuther Fürth, mens højrebacken Jonjoe Kenny er kommet til fra Everton. Filip Uremovic har man hentet i Rubin Kazan, mens Chidera Ejuke og Ivan Sunjic er hentet ind på lejeaftaler.

Indtil videre har der været lidt stille ift. indkøb hos Hertha, som stadig mangler en spiller, der for alvor kan være med til at løfte holdet op, hvor man selv mener, man hører til. Hertha mangler et midtbaneanker, der kan binde forsvar og midtbane sammen, men det skulle angiveligt være Ivan Sunjic. Slutteligt skriger Hertha også efter en angriber med mål i støvlerne, da Davie Selke ikke ligefrem har vist sit værd endnu.

Til gengæld virker vejen banet for danske Oliver Christensen i den kommende sæson, da han forventes at være Herthas nye førstekeeper.

 

Styrket/Svækket

 

Status quo

Nøgleordet for Hertha BSC er helt grundlæggende stabilitet og at få ro på bagsmækken, og det skal Sandro Schwarz forsøge at skabe. Han skal uden tvivl have lidt tid til at sætte sit Hertha-hold, men de helt store transfers har vi ikke set endnu. Niklas Stark er lidt et tab for Hertha, men ellers har man sagt farvel til spillere, som man godt kan undvære.

 

Sådan går det Hertha BSC i denne sæson

Det kan både blive fugl og fisk for Hertha Berlin i indeværende sæson. For selvom man sluttede sæsonen med momentum og smil på læberne, så skal man ikke glemme, hvor ustabile Hertha trods alt også var i løbet af sidste år.

Sandro Schwarz bliver kastet for løverne allerede i første spillerunde, hvor Hertha skal en tur til Stadion der Alten Försteri til Berliner-derby. Så er sæsonen ligesom sparket i gang.

Hvis Hertha formår at bide skeer med rivalerne, som de seneste år har siddet på håneretten i den tyske hovedstad, så kan alt pludselig ske. For får Hertha medvind fra start, så ved man aldrig, hvad de kan finde på. Omvendt kommer vi ikke udenom, at Hertha Berlin har et svært program, hvor de møder både Union, Frankfurt, Gladbach og Dortmund i de fire første runder.

En af Herthas store udfordringer bliver at få styr på den defensive organisation, da man i sidste sæson lukkede intet mindre end 71 mål ind i 34 Bundesliga-kampe, hvilket giver et snit på 2.01 mål pr. kamp, og så er det altså svært at vinde fodboldkampe.

Hertha Berlin får brug for, at Davie Selke og Stevan Jovetic byder ind med mere end 11 mål, som de kombineret fik sat ind i sidste sæson, hvis projekt-Schwarz skal lykkes.

 

Bud på placering

14-18

 

Idealopstilling for Hertha BSC

 4-3-3

Oliver Christensen – Kenny, Boyata, Kempf, Plattenhardt – Sunjic, Serdar, Tousart – Lukébakio, Jovetic, Ejuke

 

Hold øje med – Oliver Christensen

Oliver Christensen måtte væbne sig med en stor portion tålmodighed i sin første sæson i Hertha BSC, hvor vi skulle helt hen til Relegations-kampene, før keeperen langt om længe fik debut. I de to altafgørende kampe gjorde Oliver Christensen en god figur, selvom det kan diskuteres, hvilken rolle han spillede ved HSV’s 1-0-mål i Berlin, men det ændrer ikke på, at han stod to gode kampe.

Samtidig formåede han også at holde clean sheet på Volksparkstadion, og han sluttede af med en god fornemmelse. Derudover har Hertha sagt farvel til både Scholow og Lotka, hvilket giver Oliver Christensen de optimale betingelser for at blive førstemålmand. Det var netop også hans mål, at blive førstekeeper i sin anden sæson i klubben, har han tidligere forklaret overfor Bulibold.

Læs også: Interview med Oliver Christensen

Siden Oliver Christensen kom til Hertha har han uden tvivl lagt meget arbejde i træningen, og det bliver særligt interessant at se, hvordan han har udviklet sig spil med fødderne.

You may also like
Hertha BSC, Olympiastadion, Optakt, Berlin
Optakt til runde 18 i 2. Bundesliga – Hertha i sorg og storkamp i Gelsenkirchen
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 2023-2024 sæsonen i 2. Bundesliga: Er nedrykkerne oprykningsfavoritter?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Hvem rykker ud af Bundesligaen 2022/2023