bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Mönchengladbach > Sæsonoptakt: Borussia Mönchengladbach – Skal vi stadig regne dem blandt topholdene?

Sæsonoptakt: Borussia Mönchengladbach – Skal vi stadig regne dem blandt topholdene?

Gladbach, optakt, Borussia Mönchengladbach

Sidste sæson: 

10.-plads i Bundesligaen

Gladbachs sæson 2021-2022 kan altså bedst beskrives som et cykelløb med mange stigninger og nedkørsler, hvor det går stejlt op ad til allersidst, men hvor målstregen dog med hensyn til højdemeter ligger lavere, end hvor løbet blev sat i gang. Gladbachs sæson havde mindeværdige momenter, alt for mange ydmygelser, og selvom de på flot vis fik reddet det værste af sæsonen med fem sejre, tre uafgjorte og et enkelt nederlag i de sidste ni spillerunder, så er en 10.-plads under forventning for en klub, der de sidste mange sæsoner har været vant til at skulle spille europæisk fodbold, hvor de har vekslet mellem Europa League, men ofte også Champions League.

Som sædvanligt lykkedes det dem at stikke en kæp i hjulet på Bayern undervejs. De spillede 1-1 mod dem på hjemmebane i sæsonens første spillerunde, og i det omvendte opgør slog de dem med 1-2 på Allianz Arena. Og de fleste Bayern-tilhængere vil nok gerne prøve at glemme, at “die Fohlen” slog dem ud af DFB-Pokalen med et ydmygende 5-0-nederlag. De slog også Dortmund med 1-0 i starten af sæsonen, men i det omvendte opgør tabte de med 6-0. Sæsonens helt store ydmygelse var nederlaget på hjemmebane den 5. december til Freiburg, hvor de allerede efter første halvleg var bagud med slutresultatet 0-6.

Generelt var Borussia Mönchengladbach rystende ringe defensivt. De indkasserede 61 mål, og man tør slet ikke at tænke, hvor mange de havde lukket ind, hvis ikke Yann Sommer formåede at stå en virkelig flot sæson.

Undervejs fyldte det også meget i klubben, at den succesfulde sportsdirektør gennem mange år, Max Eberl, valgte at trække sig, da han ikke havde overskud og energi til at fortsætte i jobbet.

De dårlige resultater kostede også Adi Hütter jobbet efter sæsonen.

 

Transfers:

I løbet af sommeren har Borussia Mönchengladbach solgt deres vigtige, men ofte skadesplagede offensive profil Breel Embolo for 12,5 mio.€ til AS Monaco. Udover det har de også solgt Laszlo Benes til HSV for 1,5 mio.€, mens forsvarsprofilen Matthias Ginter er røget til SC Freiburg på en fri transfer. Så må vi heller ikke glemme at nævne den danske venstreback Andreas Poulsen, der er skiftet fra Gladbach til AaB, ligeledes på en fri transfer.

Ind er kommet den defensive midtbanespiller Ko Itakura fra Manchester City, og så har de også hentet den unge midtbanespiller Oscar Fraulo i FC Midtjylland. Til at overtage trænerposten har man ansat Daniel Farke, der senest var træner for Norwich, mens de spillede i Premier League, da han aldrig nåede at stå i spidsen for Krasnodar – hvor han blev ansat i januar 2022 – grundet krigen i Ukraine

 

Styrket/Svækket:

Svækket

Andreas Poulsen og Laszlo Benes klarer de sig nok uden, men Breel Embolo og Matthias Ginter er to spillere, der gerne skal erstattes. Tilgangen af den japanske landsholdspiller Ko Itakura er spændende. Sidste sæson var han på et lejeophold i Schalke, hvor han var med til at føre dem tilbage i Bundesligaen. Han har dog endnu ikke bevist sit værd på et niveau, der svarer til Gladbachs ambitioner. Oscar Fraulo er næppe en spiller, der kan blive en afgørende profil i denne sæson. Han er mere en mand for fremtiden.

Hvis man skal tage de positive briller på, så er salget af Breel Embolo nok ikke det værste, der er sket for Borussia Mönchengladbach. Med tanke på schweizernes ærgerlige skadeshistorik, er det ikke så skidt at få 12,5 mio.€ for ham. Transfervinduet er stadig åbent, og de har indtil videre et overskud på 7 mio.€ fra sommerens handler. De har penge til at lave et par handler endnu, men de skal også gerne komme, hvis klubben skal komme godt ud af sommervinduet. De kan måske godt klare sig uden en direkte erstatning for Breel Embolo, men i forsvaret har de brug for en ny profil.

 

Sådan går det Borussia Mönchengladbach i denne sæson:

Selvom hver sæson er vigtig, så er den kommende lidt vigtigere end så mange andre. De sidste to sæsoner er det ikke lykkedes holdet at komme i Europa, og hvis vi skal blive ved med at anse det som et tophold i Bundesligaen, kræver det, at de viser det i denne sæson. Ellers må man nok erkende, at de er blevet et midterhold.

Daniel Farke er en spændende ansættelse. Selvom han aldrig lykkedes med at redde Norwich i Premier League, må man sige, at han havde succes med at få dem i verdens bedste liga. Han er en træner med et spændende potentiale, og Gladbach er en god mulighed for at slå igennem, da han nu skal være træner for et hold i en af de store ligaer, hvor det ikke umiddelbart ligner, at han skal kæmpe en desperat kamp med bare at holde holdet oppe.

Når man kigger på truppen, må man dog også stille spørgsmålstegn ved, om materialet er til at blande sig i toppen. Når man sammenligner dem med de andre hold, kan det godt blive svært at forestille sig, at de skulle være i stand til at spille sig i top-4. Særligt hvis profiler som Sommer, Plea og Thuram sælges.

For et par sæsoner siden var Borussia Mönchengladbach et hold med ambitioner om Champions League, men til den her sæson må man sige, at Europa League eller Conference League i virkeligheden ville være en succes. Vi tror, at de kommer til at holde fin distance til den absolutte bund, men den absolutte top, kommer de ikke til at blive en del af.

 

Bud på placering:

7-10

 

Bud på Gladbachs idealopstilling:

 

4-3-2-1

3-5-2 var Daniel Farkes foretrukne formation sidste sæson i Norwich, men med Gladbachs nuværende trup, kan det godt være svært at se, hvordan han skal bringe tre stærke nok midterforsvarer i spil.

Sommer; Lainer, Elvedi, Friedrich, Bensebaini; Itakura, Kone, Neuhaus; Stindl, Hofmann; Plea

 

Hold øje med – Ko Itakura

Umiddelbart det mest ubeskrevne blad i den start-11’er, vi har stillet op. Han var god sidste sæson for Schalke 04, og hvis han kan tage steppet op, kan han blive en rigtig god spiller for “die Fohlen”.

 

Læs også: Fodboldrejse til Gladbach

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen
Kuttenfans, BVB
Optakt: Borussia Dortmund – Gladbach: Borussia-derby på Mittelklasse
Optakt, Borussia Dortmund, fodboldrejse, spilletidspunkter, sæsonkort, spillerunder
Optakt: Dortmund – Gladbach: Ny målfest i Borussia-derbyet?