bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt og spiltips runde 11: Der Klassiker, brag i Gladbach samt Nordderby i 2. Bundesligaen

Optakt og spiltips runde 11: Der Klassiker, brag i Gladbach samt Nordderby i 2. Bundesligaen

Optakt, Bayern München, højdepunkter

Der Klassiker – kampen du ikke må gå glip af – venter rundt om hjørnet, og der venter os uden tvivl en fremragende fodboldkamp mellem to af Tysklands bedste mandskaber. Derudover skal førerholdet Gladbach også vise, at de kan vinde de kampe, hvor de er favoritter mod Bremen, mens Hertha BSC skal rejse sig mod formstærke RB Leipzig. Sidst, men ikke mindst, er der også et spændende opgør i 2. Bundesligaen, hvor de to nordtyske klubber, Holstein-Kiel og HSV, står overfor hinanden. 

 

Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund

Kampfakta
Spillested: Allianz Arena, München
Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 18.30
Dommer: Felix Zwayer
TV: TV3+

Der Klassiker venter forude, og vi kan næsten ikke vente med at få fløjtet det uhyre vigtige opgør op, der kan definere begge mandskabers sæson. Bayern, med ny træner, har været i spillemæssige problemer, og det tog man konsekvensen af efter afklapsningen i Frankfurt, hvor Bayern tabte 5-1. Niko Kovac røg ud, og i stedet for kroaten har Hansi Flick overtaget styringen i Bayern, hvor der altså ikke er lang snor, for Kovac nåede trods alt kun at tabe to kampe i denne Bundesliga-sæson, før en fyrreseddel var en realitet. Det har dog uden tvivl mere handlet om det spillemæssige udtryk, som Bayern har leveret, der har kostet Kovac jobbet. Hør mere om trænersituationen i vores podcast.

Hansi Flick sin debut i midtugen i Champions League, hvor både Philippe Coutinho og Thiago var bænket – til gengæld var der gjort plads til Thomas Müller og Javi Martinéz i startopstillingen. Robert Lewandowski sørgede for, at Hans-Dieter Flick fik en god start på tilværelsen som træner i Bayern, da han slog til efter 69 minutter. Herefter var massivt tryk på gæsterne fra Olympiakos, og på sin første boldberøing gjorde Ivan Perisic det til slutresultatet 2-0.

Nu gælder det så den hjemlige liga, hvor holdet i den grad har noget at revanchere efter skuffelsen i Frankfurt. Der Klassiker er et specielt opgør, og netop i år har Bayern altså fået en noget turbulent optakt til opgøret, der kan definere deres sæson, selvom det er tidligt at sige. Et nederlag vil være katastrofalt, da BVB, Gladbach og Leipzig kan slå et lille hul, mens en sejr vil være en perfekt start for træner Flick, der igen vil bringe sydtyskerne helt ind i titelræset.

Særligt Robert Lewandowski kan gøre livet surt for sine tidligere holdkammerater fra Dortmund, da han har scoret i samtlige(!) kampe, som han har startet inde i denne sæson – 21 mål i 17 kampe i alle turneringer. Rent statistik set har Bayern også gode forudsætninger, for selvom det blev til et nederlag, da de to mandskaber mødtes i Super Cuppen i begyndelsen af sæsonen, satte Rekordmestrene tingene på plads i sidste sæson. En knusende sejr på hele 5-0 blev det til, da Bayern reelt set afgjorde mesterskabsduellen på Allianz Arena ved at klæde Die Schwarzgelben fuldstændig ad i en sand opvisning.

Flere medier melder, at Hansi Flick igen vælger Müller fra start til Der Klassiker, mens Philippe Coutinho dermed må tage plads på bænken. Af naturlige årsager er Jerome Boateng ikke med, da det var ham, der blev smidt ud i Frankfurt, og derudover er Flick uden Jan-Fiete Arp, Lucas Hernandez samt Niklas Süle, der alle tre er ude med skader.

Wahnsinn! Således kan man vidst roligt betegne det comeback, som Lucien Favres mandskab leverede i midtugens Champions League-opgør mod Inter. BVB kom ellers bagud med 2-0, men på en stærk anden halvleg, hvor Hakimi igen viste offensive kvaliteter, endte Die Schwarzgelben med at vinde 3-2. Signal-Iduna Park var ekstatisk, da Achraf Hakimi bankede føringsmålet ind, men også Thorgan Hazard spillede en god kamp tirsdag aften.

Der bliver også brug for både Hazard og Hakimi i Der Klassiker, da der tvivl om, hvorvidt Jadon Sancho og anfører Marco Reus når at blive klar til kampen. Det betyder højst sandsynligt, at Paco Alcácer får chancen fra start, og netop spanieren blev matchvinder, da Dortmund vandt 3-2 for snart et år siden i et brag af en Klassiker. Selvtilliden fra den kamp, selvom det er et år siden, skal findes frem igen, for her viste Dortmund, at de har midlerne til at bryde Bayerns defensiv ned, og selvom BVB skulle komme bagud i lørdagens opgør, viste de i hvert fald i tirsdags, at alt kan lade sig gøre.

Godt nok er opgøret på Allianz Arena, hvor Dortmund historisk set har haft det svært, og Lucien Favre har bestemt heller ikke den bedste statistik på Allianz. De seneste tre opgør på Allianz Arena har Favres mandskab nemlig tabt hhv. 5-0, 6-0 og lidt mere beskedne 2-1, så han har stadig sin første udesejr over Bayern til gode.

Dortmund er dog det eneste hold, der sammen med Gladbach, har vundet tre kampe på Allianz Arena, så der er trods alt lidt håb for lørdagens gæster.

Rent moralmæssigt er det nok også BVB, der har overtaget, men Bayern-truppen er så rutineret, at selv en trænerfyring og lidt kaos ikke slår dem helt ud af kurs. Omvendt er det et perfekt tidspunkt for Dortmund at møde Bayern, og en sejr vil uden tvivl putte salt i såret på et Bayern-mandskab, hvor tingene ikke rigtig kører – specielt ikke defensivt. Vi skal dog alligevel til april 2014 for at finde den seneste Bundesliga-sejr for Dortmund på udebane mod Bayern.

Dortmund har dog vundet de seneste tre kampe i alle turneringer – godt nok har de alle været på hjemmebane – men sejre giver selvtillid.

Set med danske briller ser det også ud til, at Thomas Delaney, som ellers ikke var med mod Inter, får chancen mod Bayern München, hvilket i den grad er positivt. Det er også netop i de store opgør, at Delaney plejer at slå til – det så vi tidligere mod Barcelona.

Vidste du, at..:
brandvarme Robert Lewandowski blive ved med at skrive rekorder? Han er den første spiller i Bundesligaens historie til at score i hver af de 10 første Bundesliga-kampe – og har samlet lavet 14 kasser.

Bud på startopstillingr:
Bayern: Neuer (c) – Pavard, Martinez, Alaba, Davies – Kimmich, Goretzka – Gnabry, Müller, Coman – Lewandowski
Dortmund: Bürki – Piszczek, Akanji, Hummels, Schulz – Witsel, Weigl – Hakimi, Reus (c), Hazard – Alcacer

Dom:
Det bliver en fremragende fodboldkamp, det kan der ikke være nogen tvivl om, for begge mandskaber har i den grad ingredienserne til at skabe offensiv fodbold i verdensklasse. 2-2 vil begge mandskaber være nogenlunde tilfredse med.

Foto: Torben Sandhøj

Optakt: Gladbach – Bremen

Kampfakta
Spillested: Borussia-Park, Mönchengladbach
Kamptidspunkt: Søndag, kl. 13.30
Dommer: Tobias Stieler
TV: Viaplay

Gladbach er fortsat Spitzenreiter i Bundesligaen efter ti runder, og hvis de skal holde fast i den titel, er de også tvunget til at slå Werder Bremen søndag eftermiddag. Godt nok kan de risikere, at der er lidt ømme stænger grundet Europa League-kampen torsdag aften mod Roma, som dog udmøntede sig i en flot sejr da Marcus Thuram fik jublen til at bryde ud på Borussia-Park med sin sene scoring.

Men med selvtillid kommer man langt, og det har Gladbach om nogen i øjeblikket. Spillet flyder, og selvom man tabte to gange til Dortmund i oktober måned, fører Gladbach altså fortsat ligaen. Der er bare noget konstant og noget kvalitet over Marco Roses mandskab.

Werder Bremen har haft en lidt rodet sæsonstart, hvor det kniber med at score de nødvendige mål, der kan sikre alle tre point. Godt nok har de scoret 17 mål, men der er til gengæld blevet lukket 21 ind i modsatte ende, hvilket ikke er godt nok. Hele fem gange har Bremen spillet uafgjort i indeværende sæson, og den seneste sejr i Bundesliga-sammenhæng ligger helt tilbage den 14. september. I seneste runde så det ellers længe ud til, at Florian Kohfeldts mandskab ville snuppe tre point for bare tredje gang i sæsonen, men en sen scoring af Freiburgs Nils Petersen satte en stopper for dette.

Hvis Werder Bremen skal lykkedes med at stoppe formstærke Gladbach, skal defensiven først og fremmest fungere, og der får Veljkovic og Ömer Toprak i den grad deres opgave for. Specielt i kampens sidste fjerdedel har Werder været sårbare i denne sæson, da de fra det 75. minut til det 90. minut har indkasseret seks mål.

Til opgøret mod Werder Bremen er Kohfeldt uden Ludwig Augustinsson, Füllkrug, Möwald samt Fin Bartels, der alle er på vej tilbage fra knæskader. Til gengæld er Niklas Moisander ved at være klar igen, men han forventes ikke at kunne holde hele kampen.

Bud på startopstillinger:
Gladbach: Sommer – Ginter, Zakaria, Elvedi – Lainer, Kramer, Hofmann, Bensebaini – Benes – Hermann, Thuram
Werder Bremen: Pavlenka – Gebre Selassie, Veljkovic, Toprak, Friedl – Sahin – M. Eggestein, Klaassen – Bittencourt, Rashica – Osako

 

Dom:
Gladbach, der er på hjemmebane, er klare favoritter til at snuppe de tre point, men dermed ikke sagt, at vi ikke får en seværdig fodboldkamp med to mandskaber, der gerne ville spille offensiv fodbold. Gladbach burde dog trække det længste strå – også selvom de var i kampen torsdag aften – 2-0 til førerholdet.

Foto: Bulibold.dk

Optakt: Hertha Berlin – RB Leipzig

Kampfakta
Spillested: Olympiastadion, Berlin
Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 15.30
Dommer: Sören Storks
TV: Xee 

Det er snart ved at være et pænt stykke tid siden, at Hertha Berlin sidst har vundet en fodboldkamp i Bundesligaen. Vi skal tilbage til den 4. oktober, hvor Hertha slog Düsseldorf med 3-1, og det kan bestemt godt mærkes på selvtilliden, som ikke ligefrem er i top i hovedstaden. I sidste runde indkasserede Hertha nemlig det eneste nederlag i sæsonen, som ikke måtte ske, nemlig i Berlin-derbyet mod Union Berlin. Oprykkerne snuppede med en sen straffesparksscoring de tre point, og de har dermed håneretten i den tyske hovedstad inden næste duel.

Der venter dog ikke Ante Covic mandskab nogen nem opgave, når Leipzig lørdag eftermiddag kommer på besøg på Olympiastadion. Godt nok gik Hertha videre i pokalen – det var dog også med nød og næppe – da Dynamo Dresden skulle besejres i straffespark. Der skal derfor noget af en overraskelse til, hvis Hertha skal drille formstærke Leipzig, der senest besejrede Mainz med 8-0.

Til kampen får Covic dog Arne Maier, der har været ude i seks uger, tilbage, mens også Vladimir Darida er klar igen efter en karantæne-periode.

RB Leipzig kommer derimod med ufattelig meget selvtillid, da de i de seneste tre kampe har lavet intet mindre end 16 mål. Seks af dem var den 30. oktober i DFB-Pokal mod Wolfsburg, og i weekenden scorede Leipzig otte gange mod Mainz, mens Zenit St. Petersburg blev besejret med lidt mere beskedne 2-0 i tirsdagens Champions League-kamp.

Offensivt er der i den grad noget at skyde med for Julian Nagelsmann, der virkelig har fundet opskriften på offensiv- og effektiv fodbold i øjeblikket. Sejren i seneste runde mod Mainz var derudover også den største sejr i Leipzigs historie, og her viste Timo Werner i den grad, hvorfor han er så eftertragtet af flere europæiske topklubber, da han lavede hattrick både hvad angår mål og oplæg

I midtugen fik Timo Werner dog en pause, og derfor er han fuld af energi, når braget i hovedstaden fløjes op. Det kan næsten kun blive underholdende, og der er i hvert fald ingen tvivl om, at gæsterne fra Leipzig er favoritter. Da de to mandskaber mødtes tilbage i marts i sidste sæson satte Leipzig også tingene på plads, da de vandt med hele 5-0, så favoritværdigheden er nok svær at løbe fra for Yussuf Poulsen og co.

Marco Halstenberg, Konaté og Adams kommer dog ikke i spil, mens anfører Willi Orban også fortsat er skadet.

Bud på startopstillinger:
Hertha: Jarstein – Klünter, Stark, Boyata, Mittelstädt – Skjelbred, Grujic – Wolf, Darida, Lukebakio – Ibisevic (c)
Leipzig: Gulacsi – Laimer, Mukiele, Upamecano, Klostermann – Sabitzer, Demme (c), Kampl, Nkunku – Poulsen, Werner

Vidste du, at..:
RB Leipzig har vundet fem af de seneste seks kampe i Bundesligaen mod Hertha, og i disse kampe har de i snit scoret 3,7 mål? Derudover har de endnu ikke tabt på Olympiastadion, og når de har spillet netop der, har lørdagens gæster lavet mindst tre mål.

Dom:
Alle regner med, at Yussuf Poulsen og Leipzig vinder, og vi tilslutter os da også den del, der tror på dette. Hertha har set svage ud, mens Leipzig ser voldsomt farlige ud, og de er også tvunget til at vinde qua det er så tæt i toppen. 3-1 til Leipzig er ikke utænkeligt i vores øjne.

Optakt: Holstein-Kiel – HSV

Kampfakta
Spillested: Holstein-Stadion, Kiel
Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 13.00
Dommer: Christian Dingert

Sidste sæson lå Holstein-Kiel godt til i toppen af 2. Bundesliga, men da det spidsede til, kneb det med pointene i de afgørende kampe. Tendensen er dog ikke helt den samme i denne sæson, hvor Ole Werners mandskab har fået en noget blandet sæsonstart. Det er godt nok blevet til fire sejre i 12 kampe, men til gengæld har Holstein-Kiel også tabt seks kampe og spillet to uafgjorte, hvilket bringer dem ned på en 12. plads. Tabellen er dog – også i 2. Bundesliga – ekstremt tæt, og der er kun fem point op til fjerdepladsen, så den lyver alligevel lidt.

Rent resultatmæssigt har den seneste uge været en hård en at sluge, da Ole Werner og co. røg ud i pokalturneringen til SC Verl fra Regionalliga West, mens de mødte et bedre hold i form af oprykningsaspiranterne fra Bielefeld i sidste weekend. Nu venter HSV, og hjemmebanefordelen kan blive afgørende, for i dette nordtyske opgør kan alt ske.

Det er dog et forholdsvis nyt derby i tysk fodbold, og i de to forwgående kampe har Holstein-Kiel faktisk trukket sig sejrsrigt ud af opgøret mod Hamburg. HSV må alligevel anses som værende favorit, da de trods alt er på førstepladsen i 2. Bundesligaen – og kun har tabt en enkelt kamp i denne sæson. Spillemæssigt er der dog sket en lille nedgang de seneste par uger, hvor de trods en halv time i overtal ikke kunne besejre Wiesbaden i seneste runde.

Bud på startopstillinger
Holstein-Kiel: Gelios – Neumann, Wahl, Thesker, Seo – Meffert – Mühling, Özcan – Lyoha, Serra, Lee
HSV: Heuer Fernandes – Narey, Jung, van Drongelen, Leibold – Fein – Kinsombi, Dudziak – Jatta, Hinterseer, Kittel

Dom:
Det bliver rigtig afgørende at score det første mål i denne kamp, men omvendt kan det også gå hen og blive en nervøs affære, da ingen af de to mandskaber er godt kørende i øjeblikket. Vi vover dog pelsen og tror på, at HSV trækker det længste strå – 1-0 til gæsterne.

 

You may also like
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 33. runde i 2. Bundesliga: Holstein Kiel i Bundesligaen?
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Kampprogram, 2. Bundesliga 2022/23
Andreas Albers og St. Pauli kan rykke op på Volksparkstadion: – Det kunne ikke være skrevet bedre