bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Borussia Dortmund – FC Bayern München

Optakt: Borussia Dortmund – FC Bayern München

Det er sidste runde inden endnu en landskampspause, og hvilken storkamp at gå på pause med!
Dortmund tager hjemme mod Bayern München, så der er lagt op til en klassisk duel mellem de to store giganter i tysk fodbold. I en direkte kamp om førstepladsen skal det afgøres, om Bundesligaens mest målrige offensiv eller bedste defensiv, skal komme succesfuldt ud af lørdagens aftenkamp.  

Kampfakta:
Spillested: Signal Iduna Park
Dommer: Tobias Stieler
Kamptidspunkt: Lørdag 18.30

Holdnyt
Borussia Dortmund:
Dortmund indledte sæsonen suverænt og var ubesejrede i ligaens første syv kampe. Holdet indkasserede kun to mål og scorede 21 mål, men i de seneste tre kampe har de ikke kunne holde samme form. Efter de indkasserede det første nederlag til Leipzig, har Bosz’ tropper ikke formået at vinde, hvilket kulminerede med sidste rundes 4-2 nederlag på udebane mod de formstærke oprykkere Hannover 96. Mens forsvaret begyndte sæsonen godt, har det ikke indkasseret under to mål i tre kampe, og derfor er de uden sejr med to nederlag og en uafgjort. Stimen er den dårligste siden 2014/15 sæsonen.

Det amerikanske stortalent Pulisic har op til kampen udtalt, at det i øjeblikket er svært, men at der ikke er krise. Han mener, at den gode start var umulig at fortsætte over en hel sæson, men håber på en trodsreaktion i lørdagens klassiker. Hvis trodsreaktion skal komme, kan holdet finde troen ved, at de ikke har tabt de seneste to Bundesliga opgør mod Bayern på hjemmebane. Her er det blevet til en uafgjort og sejr, mens de i de seneste to kampe har vundet og tabt på straffespark i henholdsvis DFB Pokalens semifinale og Super cuppen.

Hvis vesttyskerne skal forbedre mulighederne for at vinde, vil det hjælpe at få gang i Aubameyang. I takt med at holdets resultater har svigtet, har hans ellers skarpe målnæse manglet. Gaboneseren har ikke scoret siden holdets nederlag til Leipzig, hvor han scorede begge mål, men har også været uheldig ved at ramme træværket. På hjemmebane plejer Aubameyang at være skarp, da han på Signal Iduna Park har scoret otte af sine ti mål.

Kampen spilles kun tre dage efter 1-1 kampen mod Apoel, så spørgsmålet er, om Bosz vil fortage nogle ændringer. I så fald kan der blive plads til kaptajn Schmelzer, Yarmolenko eller Castro i startopstillingen.

Nogen der ikke bliver plads til i truppen er Durm, Piszczek, Reus og Rode som er skadesramte. Derudover er Zagadou ude efter sit røde kort i sidste runde mod Hannover 96.

FC Bayern München:
Mens Dortmund har været i en dårlig form, har Bayern vist en fremadgående kurve efter genansættelsen af Heynckes. Bayern München er som det eneste hold gået ubesejret gennem de seneste tre kampe og kan derfor synge “vi ligger nummer et” for første gang i denne sæson. Således har sydtyskerne udnyttet BVB’s svage form, og de gået fra at være fem point bagud til tre point foran. Det er gjort overbevisende med en målscore på 8-0.

En af forklaringerne på successen skyldes at Javi Martínez er tilbage på den defensive midtbane, som han også spillede, da man hentede ham fra Bilbao. Han udgør en vigtig position på holdet, da han har brudt modstanderens opspil og sørget for at være bindeled mellem forsvar og midtbane. Efter hans sejrsmål i midtugens Champions League kamp mod Celtic, udtalte keeperen Sven Ulreich, at han er en af grundene til, at holdet nu tillader færre chancer end før, og at han skaber stabilitet i defensiven.

Manden der har sat Martínez tilbage på midtbanen er tilbagevendte Heynckes, som udover en fantastisk karriere, kan vise en god statistisk mod Dortmund. I hans allerførste Bundesligakamp som Bayern-træner vandt han 3-1 i Dortmund. 30 år senere har han spillet mod dem 45 gange og ført klubben til 21 sejre, 13 uafgjorte og 11 nederlag. Blandt de største af sejrene finder man hans sidste kamp mod BVB, som var på Wembley i 2013, hvor han førte Bayern til sejr i Champions League finalen.

Kampen om topscorerlisten består igen i år mellem Aubameyang og Lewandowski, og det bliver derfor en direkte duel om denne på lørdag. I modsætning til Aubameyang har Lewandowskis effektivitet denne sæson været hans største styrke hidtil. Hvert tredje skud på mål er havnet bag målmanden, og han har scoret 42 procent af Bayerns mål – den højeste andel i ligaen. Hans mål er der brug for, da man i fire af de sidste syv besøg på Signal Iduna Park ikke har formået at score.

I kampen mod Celtic sparede de Thiago, Kimmich, Hummels og Rudy mest muligt. Derfor kan træneren bringe friske spillere på banen. Boateng og Coman kom småskadet ud af opgøret, men de forventes begge klar til at spille, ligesom Lewandowski er meldt kampklar, og han kan derfor erstatte James Rodriguez i angrebet.

Nogen der ikke kommer i spil til kampen er Müller, Ribery, Neuer og Bernat, der fortsat er ude med skader.

Karantæner:
Borussia Dortmund: Zagadou
FC Bayern München: Ingen

Bud på startopstillinger:
Borussia Dortmund: Bürki – Bartra, Sokratis, Toprak, Schmelzer – Castro, Weigl, M. Götze – Yarmolenko, Aubameyang, Philipp
FC Bayern München: Ulreich – Kimmich, J. Boateng, Hummels, Alaba – Javi Martinez, Rudy – Robben, Thiago, Coman – Lewandowski

Vidste du, at…:
der var en dansker involveret i holdenes største indbyrdes sejr? Vejle-knægten Johnny Hansen spillede hele kampen i forsvaret med Beckenbauer og var med til at sikre en sejr på 11-1 til Bayern München. Kampen blev spillet 27. november 1971 på Städtisches Stadion an der Grünwalder Straße (Grünwalder Stadion) og med på Bayerns hold var blandt andre målmanden Sepp Maier og et angreb bestående af Uli Hoeneß og Gerd Müller. Müller scorede fire mål, mens Hoeneß og Der Kaiser måtte nøjes med to mål og en assist hver. Om en ny rekord sættes på lørdag skal være usagt, men det synes tvivlsomt!

Dom:
For at bruge en kliché lever disse kampe sit eget liv, hvilket altid gør udfaldet svært at forudsige. Der plejer at blive gået til den og spørgsmålet må være, om Dortmund kan lukke af i forsvaret og få gang i Aubameyang. På den anden side må spørgsmålet være om Bayern kan fortsætte sin stime og få slået et hul på seks point til Dortmund. Det plejer at blive målrigt, så kampen ender 3-2 til Bayern München.

Læs også: Guide – Fodboldrejse til Borussia Dortmund

You may also like
Andy Brehme, Kaiserslauterne
Optakt til runde 23 i 2. Bundesliga: Steffen Baumgart til HSV og farvel til Andy Brehme
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til 22. runde i 2. Bundesliga: Nye trænere i Kaiserslautern og HSV
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
HSV, Højdepunkter, Optakt, Hamburger SV
Optakt til 21. runde i 2. Bundesliga: Hamburg-klubber i udbrud?