bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 3 Liga > 1860 München > Guide: Fodboldrejse til 1860 München

Guide: Fodboldrejse til 1860 München

Grünwalder Strasse

Stadion: Grünwalder Stadion

Kapacitet: 12.500

Åbnet: 1911

Hjemmehold: 1860 München

 

Rejse og billetter:
Ret skal være ret. München vil for langt de fleste være ensbetydende med tyske mesterskaber på stribe og total dominans i den hjemlige liga. De rødklædte Bayern München har i årevis været altdominerende, og byens anden store klub, 1860 München, har haft tilsvarende begrænset sportslig succes.

Læs denne guide som en opfordring til ikke kun at lade dig forblinde af det stjernespækkede Bayern mandskab på Allianz Arena. München rummer andre fodboldoplevelser end Bayern, og et besøg hos 1860 på Grünwalder Stadion er garanti for en autentisk tysk fodboldoplevelse og et møde med en klub og et hjemmepublikum, der aldrig har haft det nemt.

Det er nemt at komme til München. Der afgår dagligt fly fra Danmark, og byens placering i det sydlige Tyskland betyder også, at en stor del af de danske turister passerer byen på vej til syden om sommeren.

Billetter til kampene kan købes online inden afrejse: http://www.tsv1860-ticketing.de/ .

Priserne er gunstige, men i den høje ende for en klub, der spiller amatørfodbold. Dette skal selvfølgelig ses i lyset af klubbens historik og store fanbase. For 14 Euro får man en ståplads, og siddepladser fås fra 21 Euro.

Kapaciteten på Grünwalder Stadion er blevet begrænset væsentligt de seneste år grundet diverse sikkerhedskrav. Dermed kan der kun presses 12.500 ind på stadion i dag, hvilket betyder, at alle hjemmekampe i indeværende sæson har været udsolgte. Man skal derfor være ude i god tid, hvis man vil opleve 1860 på stadion.

Hjemmeholdet:

Hold tungen lige i munden nu. Historien om 1860 og Grünwalder Stadion er på mange måder kringlet og forvirrende.

Städticsches Stadion an der Grünwalder Strasse, i folkemunde også kaldet Sechzgerplatz, daterer helt tilbage til 1911, hvor stadionet blev bygget af klubben 1860 München. 1860 og Grünwalder har i mange år været et ægteskab med diverse sidespring. De fandt sammen i 1911 og oplevede deres største stunder sammen på Sechzgerplatz, hvilket kulminerede med klubbens første og hidtil eneste mesterskab i 1964. 1860 blev dog lokket af en flot yngre model, der stod klar i byens nye olympiske park. Olympiastadions imponerende størrelse og arkitektur var ikke til at sige nej til for klubben, som allerede dengang var blevet til lillebror i byen, hvor rød altid vinder mere end lyseblå.

Frem til 1982 pendlede klubben frem og tilbage mellem de to stadions, indtil store finansielle problemer tvang klubben ned i regionalligaen. Dette betød et foreløbigt farvel til Olympiastadion og en tur hjem til Sechzgerplatz. Frem til 1995 spillede klubben de fleste af sine hjemmekampe her, med enkelte kampe på Olympiastadion og sågar hjemmekampe i andre byer uden for München, da Grünwalder i en periode var lukket for 1860 grundet tilskueruroligheder.

I 1995 var klubben tilbage i det fineste tyske fodboldselskab, og klubben flyttede tilbage på Olympiastadion, som var hjemmebane for klubben frem til endnu en nedrykning i 2004, hvor klubben endnu engang spillede en enkelt sæson på Grünwalder.

Endnu engang stod et nyt stort stadion klar i München. 1860 var med til at bygge det nye Allianz Arena i udkanten af byen. 1860 ejede 50% af stadion, men måtte allerede i 2006 give afkald på sine ejerrettigheder, da nye finansielle udfordringer i klubben tvang dem til at sælge. Derfra måtte man leje sig ind på stadion.

Allianz Arena blev aldrig et lykkeligt sidespring for 1860. Stadionet var for stort og overdimensioneret til klubben og dens tilhængere. Allerede i 2009 begyndte de at planlægge, hvor klubben i fremtiden skulle spille sine hjemmekampe. En modernisering af Grünwalder Stadion var på tale, men blev afvist af bystyret i München, som ejer stadionet.

Flere års turbulens med den jordanske forretningsmand Hasan Ismaik i spidsen af den synkende skude, kulminerede på tragisk vis i sommeren 2017, da klubben ikke fik sin licens fornyet og dermed måtte tvangsnedrykkes til regionalliga Bayern. Som I nok kan se, ligner det en situation, klubben har prøvet før. Ægteskabet med Grünwalder er nu igen i orden, og klubben er på mange måder vendt hjem.

En krølle på historien er dog, at der forudses problemer i forholdet igen. Grünwalder er ved at være en ældre model, som ikke nødvendigvis lever op til de krav, man stiller til stadions i professionel fodbold i Tyskland. Der spekuleres derfor i, hvad 1860 skal gøre, hvis de en dag står i den lykkelige situation, at de rykker tilbage i 2. bundesligaen. Hvem ved, måske ender det hele med, at 1860 vender tilbage til den gamle flamme, Olympiastadion? Vi må vente i spænding. Først og fremmest må klubben nok fokusere på det sportslige.

På kampdagen:

Der er rift om billetterne til kampene på Grünwalder, så husk at købe billet i god tid inden afrejse.

Grünwalder ligger i bydelen Giesing. En lidt søvnig bydel lidt syd for byens centrum, hvor klubbens træningsanlæg i øvrigt også ligger. For at komme til stadion tager man U-Bahn til Candidplatz eller Wettersteinplatz. Herfra er der kun en kort gåtur til stadion.

Der ligger en række gode kneiper i området, som bør besøges inden kampen. Den mest kendte er nok Löwenstüberl på Grünwalder stadion ved klubbens træningsanlæg (FC Bayerns træningsanlæg ligger i øvrigt nærmest på den anden side af vejen). Her drikker man Hacker-Pschorr, og blandt stamgæsterne hører blandt andet tidligere klubpræsident Karl Auer.

Tættere på Candidplatz ligger Giesinger Garten, der med en del udendørs siddepladser er et godt valg, hvis vejret er godt. Endelig ligger Blue Adria lige ved stadion, hvis man har tid til en sidste øl, inden tribunen kalder.

Inde på stadion drikker man den lokale øl Hacker-Pschorr

Seværdigheder:

München er en stor by, og de fleste kan få flere dage til at gå her.

Mest kendt er byen nok for den årlige Oktoberfest, men byen er også en rejse værd resten af året.

Som en af de rigeste byer i Tyskland byder byen på gode muligheder for shopping i dyre butikker. Derudover er et besøg hos BMW klart at anbefale. Tag i Englischer Garten, hvis vejret er godt, og spis en frokost (selvfølgelig med en stor øl) ved Chinesischer Turm sammen med de lokale.

Rigtig god tur!

Læs også: Fire fodboldkampe og en stadionrundvisning

Kig også forbi vores rejsesektion, hvor du finder guides og gode råd til langt de fleste Bundesliga stadioner.

 

Foto: www.tsv1860.de

 

You may also like
Borussia Dortmund, mål, 100 bedste mål, Karl-Heinz Riedle, Kælenavne
Tyske kælenavne: Fra Kugelblitz og Pannen-Olli til Titan og Tante Kähte
DDR, Die Wende
FDGB-Pokalfinalen 1990 – Mellem Murens fald og Die Wende
Das Wunder vom Wildpark – Det glemte storhold fra Karlsruhe
Arminia Bielefeld, rejse, fodboldsrejse, fodboldweekend
Spilletidspunkter fastlagt frem til runde 18 i 1. og 2. Bundesliga