bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Max Kruse: Pokerstjerne og Bundesliga-profil

Max Kruse: Pokerstjerne og Bundesliga-profil

Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug

På topscorelisten stod han i skyggen af store navne som Lewandowski, Aubameyang og Modeste, men med 15 mål i 23 kampe satte Max Kruse igen sit navn på Bundesliga-kortet.

Max Kruse har haft en noget omtumlet tilværelse som professionel fodboldspiller. Fra at blive vraget i Werder Bremen, var han en stor profil i først St. Pauli og sidenhen Freiburg og Borussia Mönchengladbach. Her spillede han sig til en stor kontrakt i Wolfsburg, hvor var udset til at skulle spille en nøglerolle.

Opholdet i Wolfsburg blev dog slet ikke den succes som håbet. Han startede ellers godt ud med mål i de første kampe. Men Wolfsburg kunne ikke leve op til den forrige sæsons flotte andenplads, og sammen med holdet faldt Max Kruse også. I stedet for store præstationer på banen, gjorde Kruse sig i stedet bemærket med skander uden for banen.

Men i denne sæson spillede Max Kruse sig tilbage i folks bevidsthed med store præstationer for Werder Bremen, og pludseligt blev han et emne for det tyske landshold igen.

Skandalerne og den dårlige form

Max Kruses karrieremæssige udfordringer hænger unægtelig sammen med hans bedrifter uden for banen. Han er kendt for at være en meget dygtig pokerspiller, og efter sin træneres smag, har han haft en lidt for stor hang til nattelivet.

Et af flere eksempler stammer fra Wolfsburg-tiden. Her havde han deltaget ved en World Series pokerturnering i Berlin. Efterfølgende tog han i byen, og han glemte i kontant omkring 75.000 € i en taxa. Sagen blev offentligt kendt, og det kostede ham en stor bøde i Wolfsburg.

Derudover har han i byen været i karambolage med en journalist fra Bild, som havde taget en række billeder af ham. Han tog hendes mobil og prøvede at slette billederne. De mange byture var også det som kostede ham pladsen på det tyske landshold.

Som om dette ikke skulle være nok, har Kruse haft store problemer med at kunne bevare formen. Han blev offentligt kritiseret af Klaus Allofs, som sagde, at angriberen havde en række ting han måtte ændre på; blandt andet hans forkærlighed for Nutella.

Genstarten i Werder

Efter ét år i Folkevogns-klubben, skiftede han i sommers så tilbage til Werder Bremen. Han var af sportsdirektør Frank Baumann udset som den spiller, Werder skulle genopbygge deres offensiv omring. Samtidigt skulle Werder være stedet, hvor Kruse kunne genstarte sin karriere.

Men Werder og Kruse fik langt fra den bedste start. Werder har de seneste år fået for vane at tabe i første runde af pokalturneringen, og i år var ingen undtagelse. Det blev upåagtede Sportfreunde Lotte, som med en 2-1-sejr sendte Bremen ud. Men ikke nok med det, så pådrog Kruse sig en ledbåndsskade i knæet, og var ude det meste af efteråret. 

Da han vendte tilbage var Werder endnu en gang fanget i bundstriden, og Kruse ramte ikke topformen i efteråret. Han fik scoret enkelte mål, særligt i den livsvigte sejr over Ingolstadt i 13. spillerunde. Han blev også matchvinder i 1-0 sejren på Olympiastadion over Hertha BSC, men han så ikke fit ud, og det var svært at se, at han skulle blive den store profil, som Werder så hårdt behøvede. 

Det fænomenale forår

Werder startede foråret som de havde begyndt efteråret. Med fire nederlag i streg, lignede den nordtyske klub en klar favorit til at rykke ud. Selvom de havde tabt fire kampe, havde de dog spillet godt. Særligt havde Max Kruse hævet niveauet. Han scorede mål og fungerede som lederen i Bremen-offensiven.

Men han så stadig ikke voldsomt fit ud. Sat på spidsen kan det sammenlignes med dengang Jan Ullrich deltog i Tour de France, hvor han mødte op et par kilo tungere end de andre, men stille og roligt kørte sig i form.

Historien om Werders forår er dog kendt. Pludseligt tog noget ved klubben ved Weserfloden, og med en imponerende sejrsstime, gik klubben fra at være nedrykningstruede til pludseligt at være et af europæisk fodbolds mest formstærke mandskaber.

Og her havde Kruse stor andel. Han bandt den bremerske offensiv sammen og dikterede spillet på den sidste tredjedel. Han var dygtig til at holde i bolden og træffe de rigtige beslutninger. Og så scorede han mål. Hele 15 sæsonmål og syv assister blev det til. Godkendt for en spiller, som var ude i store dele af sæsonen. Gad vide, hvad det kunne være blevet til, hvis han havde spillet hele sæsonen?

Det lykkedes altså for Kruse at ramme topniveau. Han blev den individuelle faktor, som kunne gøre forskellen for Bremen. Han overtog Serges Gnabrys rolle, som Werders vigtigste offensive spiller, og så fandt han sammen i et stærkt samarbejde med Finn Bartels i Alexander Nouris 3-5-2-formation.

Opsummerende for Kruses forår var Nordderbyet mod HSV tilbage i april. Han var kampens spiller og den offensive drivkraft for Bremen. Han scorede et rigtigt angribermål med et hovedstød tæt inde under mål. Han havde selv taget del i opspillet på midten af banen, og derudover lagde han, med en skarp aflevering, op til Florian Kainz’ afgørende scoring til 2-1.

Kruse tilbage på landsholdet?

Efter det suværene forår i Bremen, var Kruse længe et emne til den tyske Confederations Cup-trup. Selv var Joachim Löw ikke afvisende overfor at give ham comeback og udtalte at Kruse sagtens kunne være en mulighed. I sidste ende udtog han dog ikke angriberen til den endelige trup.

Hvis Kruse med sådanne præstationer ikke kunne komme med i en tysk B- eller C-trup – som tilfældet var i sommers – så ser fremtidsudsigterne i nationaldragten ikke lyse ud. Så længe Löw er landstræner, så kommer Max Kruse med al sandsynlighed ikke til at optræde på landsholdet igen.

Hvad så nu?

Kruse har uden tvivl spillet sig tilbage som en profil i tysk fodbold. Derfor er han naturligvis også blevet interessant for andre klubber. En af Baumanns store opgaver bliver derfor at kunne holde på Kruse denne sommer.

Rygterne er gået på, at der er konkret interesse fra den kinesiske liga, ligesom de russiske mestre, Spartak Moskva, er meldt interesserede i angriberen. Spændende bliver det, hvor han spiller i næste sæson. Som tilfældet var med Gnabry, har han en klausul, og kan dermed forlade klubben for et mindre beløb. Denne klausul udløber dog ved udgangen af juli.

Selv har hans agent meldt ud, at planen er at fortsætte i Werder, men det kan jo gå hurtigt i fodbold. Og det har før vist sig i fodboldverden, at der kan være stor forskel på hvad som bliver sagt, og hvad der så sker.

Kruse står altså overfor en skillevej. Han kan tage skiftet til østen og en stor lønforhøjelse, men taget hans alder i betragtning, vil det nok også betyde at han ryger ud i glemslen, og at vi ikke ser ham på den store scene igen. Bliver han i Werder har han omvendt potentialet til at blive et ikon i klubben, hvis han kan tage formen fra sidste sæson med ind i den nye.

Werders kommende sæson er i hvert fald meget betinget af, at Kruse bliver, og Bundesligaen ville være en farverig profil fattigere, hvis han skifter.

Læs også: Kaptajn København indtager Bremen

Læs også: Guide – fodboldrejse til Bremen

Partner: Danske bookmaker apps

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt, Kampprogram for Bundesligaen 2024/25
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?