bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Mange vil være toer, men hvem vil være mester?

Mange vil være toer, men hvem vil være mester?

Bayern München er stukket af sted med mesterskabet, og det er kun et spørgsmål om tid før de endnu en gang kan hæve trofæet og kalde sig tyske mestre anno 2017/2018. Men hvordan bliver de resterende Champions League pladser, og ikke mindst 2. pladsen fordelt? Hvem kan på sigt udfordre Bayern, og er der overhovedet nogen klubber, der kan det? I denne serie af to artikler tager vi fat i de mange klubber, der i denne sæson har været et skridt bagefter Bayern München, men stadigvæk har mesterskabsdrømme.

Ikke siden 2007/08 sæsonen har kampen om 2. pladsen og ikke mindst Champions League været så hård. Efter 27 spillerunder lå Bayer Leverkusen nummer seks med 44 point og FC Schalke04 lå på andenpladsen med 48 point. I denne første af to artikler sætter vi fokus på RB Leipzig, Bayer Leverkusen og Eintracht Frankfurt. Disse tre hold der i skrivende stund ligger 4, 5 og 6. Sidste års andenplads plads i bundesligaen er i øjeblikket placeret som nummer fire, og selvom det i sig selv er ganske fint, så har Red Bull klubben ikke formået at finde samme spillemæssige niveau i denne sæson, hvor den også har stået på europæisk fodbold.

RB Leipzig

Netop Europa League er RB Leipzig stadigvæk en del af, hvor de i kvartfinalerne møder Marseille. Der har været stort fokus på at gøre det godt i Europa, og det kan også være derfor, at sidste års toere ikke har fundet det høje niveau, som de havde sidste år med 55 point efter 27 spillerunder. Til sammenligning havde de blot 43 point efter 27 runder i dette års bundesliga.

Champions League er altså stadig inden for rækkevidde, og med et overkommeligt slutprogram og en sejr over selveste Bayern München peger pilen opad for Leipzig. Især kampen mod Leverkusen på hjemmebane kan vise sig afgørende, og kan betegnes som en regulær seks-points kamp. Lykkedes det for RB Leipzig at udnytte det momentum sejren over Bayern gav dem, er der gode muligheder for at sikre sig en af de eftertragtede Champions League pladser. Med seks point til Schalke 04 på den aktuelle andenplads er det så åbent, som det overhovedet kan blive.

Udfordrer på sigt til mesterskabet?

Længere ude i fremtiden ser RB Leipzig selvfølgelig sig selv som udfordrer til Bayern og førstepladsen. Da de sidste år endte som nummer to efter netop Bayern, var Timo Werner den store mand for Red Bull klubben. Med 21 mål i 31 kampe var han et varmt emne i de store klubber rundt om i Europa. I denne sæson har han dog mere beskedne 11 mål i 25 kampe, men er alligevel stadigvæk et meget varmt emne rundt omkring i Europa. Han har tidligere udtalt, at han drømmer om at spille Premier League, og RB Leipzig skal sørge for at få en målscorer af karat for at holde drømmene i live om et mesterskab en skønne dag. Det ligner ikke, at danske Yussuf Poulsen ville kunne tage over for et evt. salg af Timo Werner, selvom træner Ralph Hasenhüttl ved flere lejligheder har udtalt, at han er svært glad for danskeren.

Et hak i mesterskabsdrømmene på sigt er salget af Naby Keita. Et salg der desværre symboliserer sub-topholdenes problemer i forhold til at udfordre Bayern på sigt. De bedste bliver i rigtig mange tilfælde solgt til store klubber rundt omkring i Europa eller til Bayern München. Tag bare Leroy Sané og Joel Matip i Schalke. Ilkay Gündogan, Ousmane Dembélé og ikke mindst Mats Hummels fra Dortmund.

RB Leipzig har de økonomiske muskler til på sigt at udfordre Bayern, men klubben er stadig ny, og ser vel reelt sig selv som en klub for unge spillere i udvikling snarere end en potentiel mesterskabskandidat, som landet ligger nu og her.

 

Bayer Leverkusen

Bayer Leverkusen er efter en skuffende 12. plads tilbage i det finere selskab i Bundesligaen. En øjeblikkelig placering som nummer fem og et enkelt point op til RB Leipzig på fjerdepladsen gør, at Leverkusen ikke kan afskrives til Champions League pladserne. Die Werkself har i mange år gjort sig kendt ved altid at være med i toppen, uden nogensinde at vinde Bundesligaen. Sidste gang at Leverkusen var tæt på var i 2010/11 sæsonen, hvor de sluttede med syv point op til Dortmund.

Bayer Leverkusen står med et af de sværeste slutprogrammer af holdene i top-6, samtidig med at de har en DFB-Pokal semifinale imod Bayern München. Leverkusen skal op i mod både RB Leipzig, Frankfurt og Dortmund.

Skal Bayer Leverkusen blande sig i top-4 pladserne, må de i høj grad kigge efter talentet fra Jamaica, Leon Bailey, og ikke mindst deres topscorer Kevin Volland. Førstnævnte, der som så mange andre gode spillere i Bundesligaen rygtes til England hvor både Manchester United, Chelsea og Arsenal nævnes som potentielle bejlere, har i høj grad slået igennem i denne sæson.

Udfordrer på sigt til mesterskabet?

Bayer Leverkusen har som sagt aldrig vundet den tyske Bundesliga, og der af tilnavnene ’’Neverkusen’’ og ”Vizekusen”. Skal det ske inden for de kommende år, skal der ske noget drastisk. Selvom Bailey har udtalt, at han slet ikke ser sig selv skifte inden for de kommende år, da han ser Leverkusen som det sted, hvor han kan udvikle sig mest muligt, skal der mere end en hurtig jamaicaner og en tysk målscorer til. Holdet er ungt, og niveauet svinger heraf, og de vil som så mange gange før kunne drille de store hold, og på den måde spille mesterskabet over i hænderne på andre hold.

Klubben har efterhånden etableret sig som en fast bestanddel af toppen, men et par Champions League pladser i den nære fremtid, er det mest optimale, de kan håbe på.

Klubben er i langt højere grad en udviklingsklub, og transferpolitikken viser også, at de ligger et godt stykke efter deres direkte konkurrenter. I sommer røg Kevin Kampl til RB Leipzig, mens Ömer Toprak tog til Dortmund. Denne sommer står Jonathan Tah, Julian Brandt og Kai Havertz alle og banker på for at komme væk, og selvom de er dygtige til at finde unge, talenter i medicinklubben, så rækker det på sigt ikke til meget mere end et par top fire placeringer.

 

Eintracht Frankfurt

Frankfurt må kategoriseres som denne sæsons store overraskelse indtil videre. Med 45 point i skrivende er Frankfurt placeret på sjettepladsen med blot to et point op til den Champions League givende fjerdeplads. Et resultat der vil være højst overraskende for klubben. Frankfurt har indtil videre gjort sig bemærket ved at være det hold, der har scoret færrest mål i top syv, nemlig 39 mål, mens de med blot 32 indkasserede mål i sæsonen har skabt en ganske stabil defensiv.

Skal Frankfurt ende i top-4 har de et par store udfordringer i form af opgør mod Leverkusen, Bayern München og Schalke 04. Alle på udebane. Her er det især den stærke defensiv, der skal sørge for point i disse kampe. Udover disse tre kampe har de også HSV på hjemmebane. Får de lige pludselig en stime i gang, kan motivationen være ekstra stor for at redde sig.

Hvis Frankfurt ikke ender i top-4, vil det naturligvis ikke være en katastrofe for klubben. De har også en DFB-Pokal semifinale mod Schalke 04, og det er en turnering de har haft stor succes med de sidste par år.

Udfordrer på sigt til mesterskabet?

 Lad os starte med at rose Niko Kovac. Han overtog et hold tæt på stregen og har gradvist bygget på. Det er måske ikke det mest sindsoprivende spil, de byder os på, men det er effektivt, og de er svære at bryde ned. Men de er også netop nu på noget nær toppen af deres ydeevne.

De kan sagtens etablere sig som et hold, der jævnligt kommer til at kæmpe for Europa League-pladserne, men det er her og nu svært at se, hvordan det skulle kunne række til meget mere end det. Kovac har været arkitekten bag dette mandskab, og skulle han få lyst til at prøve sig af andetsteds, betyder det en mindre revolution i spillestil.

Klubben er en solid Bundesligaklub med alt, hvad det indebærer. De kan tiltrække fornuftige spillere, men de får svært ved at holde på deres profiler. Lukas Hradeckys kontrakt udløber til sommer, og den tidligere Brøndby-målmand ligner en, der meget gerne vil væk. Frankfurt er denne sæsons positive overraskelse, og selvom det skulle ende med Champions League fodbold i denne sæson, vil det ikke kunne sammenlignes med, hvor stor en overraskelse det vil være, hvis de etablerer sig som et permanent tophold.
De generelle problemer for de mange 2’ere.

 Bundesligaen har et stort problem i forhold til underholdningsværdien: Bayern München. Dette vel og mærke i en sæson, hvor Bayern München ikke har haft samme styrke, som de har haft i andre sæsoner. De tre hold der er blevet analyseret i denne artikel, er alle tættere på en evt. nedrykningsplads end mesterskabet, og i lang tid kunne et hold placeret på andenpladsen i ligaen ikke vinde en kamp. Kun Schalke 04 er i øjeblikket tættere på mesterskabet end nedrykningsstregen, og netop Schalke 04 sætter vi sammen med Borussia Dortmund fokus på i del to af denne artikelserie, hvor vi også har interviewet fans fra de respektive klubber.

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Tilskuersnit for Bundesligaen
50+1 reglen og Bayer Leverkusen – Pandoras pilleglas?
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale