bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > FC St. Pauli > Kiezkicker i København – den danske St. Pauli bar

Kiezkicker i København – den danske St. Pauli bar

St. Pauli, St. Pauli Bar

Rundt omkring i landet sidder et hav af danske Bundesliga fans og ser tysk fodbold foran fjernsynet. Men enkelte vælger dog også at tage ud til nogle af de små lommer af Bundesligastemning, man kan finde her i landet, på kampdage, hvor pengene ikke lige rækker til en tur til Hamborg eller Berlin. Et af de steder er St. Pauli Minibar i Københavns Vesterbro kvarter, hvor nogle af landet mest passionerede Pauli fans mødes weekend efter weekend. Bulibold tog derfor på udflugt for at mærke stemningen på denne ”hamborgske” københavner fodboldbar.

Da jeg besøger St. Pauli Minibar denne lørdag, er det til topkampen mellem Det brunklædte hjemmehold fra Hamborgs St. Pauli-distrikt og Darmstadt. Begge er blandt topholdene i en yderst tæt 2. Bundesliga, hvor hele fem hold ligger inden for to points afstand af hinanden i kampen om oprykning. St. Pauli lå nummer ét ved vinterpausen, men sidenhen er de løbet ind i en blandet omgang resultater, hvorfor oprykningskampen nu er helt åben.

Da jeg ankommer til baren, er det en time før kampstart 21:30, og den danske St. Pauli bar er allerede helt fyldt op. Med dens placering på Halmtorvet lige overfor Kødbyen, er det da heller ikke underligt på en lørdagen aften. En gruppe svenske turister følger mig ind ad døren, dog kun for at blive skuffede, da de ser udvalget af øl og alkohol. Det ligner bestemt ikke de drinks, som man finder på den anden side af gaden i det turistede ”Meetpacking District”.

St. Pauli Minibar er navnet på den tidligere Bodega 54, og indretningen er da også herefter. Med sorte barstole, askebægre og træpaneler. Barens nabo er en anarkistisk bogcafé, men selvom man sagtens kunne foranlediges til at tro, at det ikke var en tilfældighed, så har de to adresser intet at gøre med hinanden.

For godt ti år siden fik baren en ordentlig overhaling, da den nye ejer, en tysk Pauli fan fra Hamborg, overtog stedet. Nu skulle stedet være en St. Pauli Bar og et samlingspunkt for alle, der havde lyst til at opleve en smule Millerntor og Reeperbahn stemning i København. Hele stedet emmer derfor også af St. Pauli og dets ry som venstreorienteret punk- og kultklub. Fra de mange klistermærker langs væggene, tapetet med referencer til punkmusikken samt det store vægmaleri under TV’et, hvor der er portrætteret Hamborgs skyline. Og så er det jo nærmest perfekt at farven brun rimer på både klassisk bodega interiør og FC St. Pauli udstyr.

Om det var manglen på farverige shots eller den høje punkmusik, der skræmte svenskerne væk, skal jeg ikke kunne sige, men i løbet af tiden op til kampstart udskiftes publikum stille og roligt, så turisterne på St. Pauli bar erstattes af et noget mere broget publikum. Dog alle med det til fælles, at de denne aften bærer enten sorte t-shirts med dødningehoveder eller brune spillertrøjer.

I baren møder jeg aftenens værtinde, bartenderen Regina, der langer dagens helt store attraktion over disken; Hamborg-øllen Astra med de velkendte små tykke flasker. Astra er desuden en af hovedsponsorerne hos FC St. Pauli. En øl der ellers kan være svær at opdrive på disse breddegrader.

St. Pauli, St. Pauli Bar

Foto: Matthias B. Henriksen

Stemningen er i top og St. Pauli bar fyldt til bristepunktet, da kampen fløjtes i gang, og lyden af tyske SkySport erstatter punkmusikken. Her er der altid skruet helt op for lyden, så man rigtig kan fornemme stemningen fra Millerntor Stadion brage ud af barens højtalere. På St. Pauli Minibar finder man både unge danske Pauli fans, eksil tyskere, og andet godt folk, der har hørt rygtet om et af byens mest unikke steder at se fodbold.

Topkamp i 2. Bundesliga og lørdag aften i byen, danner denne aften rammen om et superanspændt, men også højstemt publikum. Barens åbningstider går fra 16:00 om eftermiddagen til 02:00 om natten, dog med den undtagelse at St. Paulis kampe med jævne mellemrum fastlægges til søndag eftermiddag kl. 13:30. I disse tilfælde holder baren ekstraordinært åben tidligere end normalt med både øl og kaffe til at dulme både tømmermænd og eventuelt skuffende fodboldresultater.

St. Pauli Bar – stedet for alle

Denne aften forbliver desværre en af de mindre gode i Pauli-regi, da Darmstadt hurtigt bringer sig foran 1-0. Aftenens største klapsalver tilfalder St. Pauli ved reduceringsmålet til slutresultatet 2-1 samt ved indskiftningen af holdets danske islæt i Simon Makienok.

Ikke desto mindre forlader jeg baren lidt før midtnat opstemt over oplevelsen at dette helt unikke stykke tysk fodboldkultur midt i den københavnske andedam. St. Pauli fan eller ej – jeg kommer helt sikkert igen og besøger dette helt unikke sted, næste gang jeg savner den tyske stadionstemning. Forza FC St. Pauli.

Blandt nogle af barens mest faste gæster finder vi blandt andet ’De Brune Pandaer‘. Pandaerne er den danske gren af det store netværk af St. Pauli fanklubber verden over, som ofte mødes og deler hjemmeproducerede klistermærker på rejser til Hamborg. I hjembyen går FC St. Pauli dog under navnet ’Kiezkicker’ (Kiez betyder bydel eller bykvarter) med henvisning til klubbens base i bydelen St. Pauli, nær den verdenskendte festgade Reeperbahn. Her på Vesterbro kommer fans fra hele Danmark, bl.a. Fredericia, Odense og KBH, kun for at mødes og se 2. Bundesligabold her på minibaren. Fanklubben kommer tidligt og har naturligvis reserveret et stort bord, men tag ikke fejl. Her er alle velkommen til en snak om klubbens kampform, oplevelser på Millerntor eller fede beværtninger i Hamborg over en Astra øl.

Læs også: Fanfortælling – Hamburg ist braun-weiss

Denne aften forbliver desværre en af de mindre gode i Pauli-regi, da Darmstadt hurtigt bringer sig foran 1-0. Aftenens største klapsalver tilfalder St. Pauli ved reduceringsmålet til slutresultatet 2-1 samt ved indskiftningen af holdets danske islæt i Simon Makienok.

Ikke desto mindre forlader jeg baren lidt før midtnat opstemt over oplevelsen at dette helt unikke stykke tysk fodboldkultur midt i den københavnske andedam. St. Pauli fan eller ej – jeg kommer helt sikkert igen og besøger dette helt unikke sted, næste gang jeg savner den tyske stadionstemning. Forza FC St. Pauli!

St. Pauli, St. Pauli Bar

Foto: Matthias B. Henriksen

 

You may also like
1. FC Kaiserslautern, Relegation, 2. Bundesliga 2022/23
Optakt til runde 27 i 2. Bundesliga: Sidste chance for Alexander Zorniger og Fürth?
optakt, Hertha, Højdepunkter
Optakt til 20. spillerunde i 2. Bundesliga: Zorniger i zonen og Hertha mod HSV
Schalke 04, maskot, Comebacks
Bilans efter efterårssæsonen i 2. Bundesliga: Schalke dumper og topkarakter til Kiel
Optakt, Højdepunkter, HSV, St Pauli
Højdepunkter St Pauli – HSV: Historiens vildeste selvmål?