bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > 1. FC Kaiserslautern > Optakt til 2. Bundesliga 2022/2023 – Rykker HSV endelig op?
1. FC Kaiserslautern, Relegation, 2. Bundesliga 2022/23

Nu skal vi ikke sove ret mange gange mere, før ”verdens bedste næstbedste liga” starter igen. På fredag tager 1. FC Kaiserslautern hjemme på Fritz Walter Stadion tager imod Hannover 96.


2. Bundesliga måtte sige farvel til to prominente klubber, da både Schalke 04 og Werder Bremen rykkede op.
Erstatningerne er dog fuldt ud på højde med de to, da ligaen byder de to tidligere mestre – 1. FC Kaiserslautern og Eintracht Braunschweig – velkommen tilbage. De får følgeskab af den tidligere østtyske topklub 1. FC Magdeburg, der vandt 3. Liga suverænt med hele 14 points ned til Braunschweig.
Den rækkefølge klubberne bliver nævnt i, er samtidig mit bud på den endelige tabel.

Hvem rykker op fra 2. Bundesliga?

HSV
Hvis man googler ”Murphys Lov”, så er det lige før, computeren viser HSV´s logo. Kigger vi på de seneste fem sæsoner, så har alt hvad der kunne gå galt, stort set også gjort det. Hanseaterne har efterhånden udviklet sig til at være Tysklands galehus nummer et, men klubben, der har brugt 48 trænere i alt siden starten af Bundesligaen, har denne gang valgt, at give træner Tim Walter endnu en chance for at føre klubben op i Bundesligaen.
Før den kommende sæson er HSV dog både bookmakernes og min favorit til endelig at lægge 2. Bundesliga bag sig. Spørgsmålet er dog, om klubben kan gøre op med evnen til at ødelægge selv den mest fordelagtige position for sig selv og få udløst det store potentiale, der er i klubben.
HSV har hentet den slovakiske landsholdsspiller Lazlo Benes i Gladbach og den spændende unge angriber Ransford Königsdörffer i Dresden. Derudover er bredden styrket med kantspilleren Filip Bilbija fra Ingolstadt og Matheo Rab fra K´lautern. Derudover er en række spillere vendt retur efter endt udlejning og da HSV ikke har mistet markante spillere kan man roligt påstå, at klubben er kommet styrket ud til den nye sæson.

Darmstadt 98
”Die Lilien” bliver i mine øjne næststørste favorit i kampen om top-3. Darmstadt var længe en af favoritterne til oprykning, men smed mod slutningen alt overbord på en næsten HSV´sk facon.
Jeg tror dog, at 98´erne rejser sig og med et yderst overkommeligt opstartsprogram, så er der rigelig tid til at spille holdet ind.
Darmstadt måtte sige farvel til den fra FC Midtjylland udlejede angriber Luca Pfeiffer, der noterede sig for 17 mål. Klubben har dog bibeholdt den danske forbindelse, da man har købt Vejle målmanden Alexander Brunst samt hentet den tidligere Lyngby spiller Magnus Warming i FC Torino. Ud over Pfeiffer har Darmstadt måttet sige farvel til Tim Skarke, der er skiftet til Union Berlin. Darmstadt er foreløbig lykkedes med at beholde den farlige angriber Philip Tietz, der i sidste sæson noterede sig for 15 mål. Hvis Tietz fortsætter sit fine spil, og hvis Warming evner at udfylde Pfeiffers støvler, så spår jeg Darmstadt en fin sæson.

Arminia Bielefeld
Det er altid svært at vurdere, hvordan en nedrykker klarer sig i den efterfølgende sæson, men jeg vover pelsen og sætter Arminia som nummer tre.
Die Ostwestfalen var aldrig rigtig i nærheden af at klare sig fri af nedrykning i Bundesligaen og har i den grad haft gang i svingdøren. Klubben har mistet den stærke højreback Cedric Brunner til Schalke, midterforsvareren Amos Pieper til Werder og målmanden Stefan Ortega, der åbenbart hellere vil få splinter i rumpen på Etihad Stadium i Manchester end at spille fodbold.
Ind er kommet det østrigske midtbanetalent Benjamin Kanuric, ligesom Marc Rzatkowski er kommet til fra Schalke. Rzatkowski er en gammel kending og har tidligere spillet en enkelt sæson for Bielefeld. Endelig har man sikret sig højrebacken Silvan Sidler i Luzern. Arminia, stadig med Jacob Barrett Laursen i truppen, er nok kommet en smule svækket ud til den nye sæson, men det har været vitalt, at man har kunnet beholde den japanske midtbaneprofil Okugawa.

1. FC Nürnberg
Det er min fornemmelse, at ”Der Club” kommer til at spille en eller anden rolle, når de sjove pladser skal placeres. Klubben endte på en lidt skuffende 8. plads i den forgangne sæson, men sluttede faktisk sæsonen fornuftigt af.
Nürnberg har forstærket sig med hele 11 spillere, hvoraf dog kun Christoph Dafener fra Dresden, Kwadwo Duah fra St Gallen og Sadik Fofana fra Leverkusen kan gøre sig forhåbninger om at gå direkte ind på holdet. Resten, bl.a Linus Rosenlöcher, der var udlejet til Esbjerg, er mere hyret til at styrke bredden og med henblik på fremtiden. Da klubben ikke har mistet nogle af profilerne, må den være kommet styrket ud til den nye sæson.

Greuther Fürth
Der blev lagt i kakkelovnen til et solidt lokalopgør mod førnævnte Nürnberg, da Greuther Fürth sluttede en miserabel Bundesliga sæson af med at blive en af de mest stensikre nedrykkere i nyere tid. Klubben var især håbløs i efterårssæsonen, hvorimod den i foråret blev noget sværere at spille mod.
Fürtherne har købt en række unge talenter, hvor især et efternavn vækker opsigt. Lucien Littbarski er hentet i Wolfsburg, og ja farmand hedder faktisk Pierre.
Nævnes skal også det unge angrebstalent Armindo Sieb, der er hentet hos Bayerns 2. hold. Den største ”forstærkning” er dog, præcis som det er tilfældet med Darmstadt og Tietz, at man har evnet at beholde målmageren Branimir Hrgota. Svenskeren noterede sig i sidste sæson for næsten en trediedel af alle Fürths mål i Bundesligaen. Jeg tror, at Fürth er kommet en smule styrket ud til næste sæson.

Fortuna Düsseldorf
Sidste hold i topstriden bliver Fortuna Düsseldorf, der faktisk er bookmakernes næststørste favorit til at vinde ligaen. Jeg har dog umiddelbart svært ved at se, at holdet skulle være blevet forstærket i en grad, der retfærdiggør det lave odds. Man kan man selvfølgelig påstå, at Fortunaerne underpræsterede i den seneste sæson, hvor klubben endte på en skuffende 10. plads, og at holdet er til mere
Düsseldorf har skrevet fast kontrakt med Jordy de Wijs og Ao Tanaka, der senest var tilknyttet klubben på lejebasis. Derudover har man købt østrigeren Benjamin Böckle samt fået to udlejede spillere tilbage. Det ligner status quo styrkemæssigt, så jeg har svært ved at se Düsseldorf for alvor blive en konkurrent i toppen.

 

 

Det brede midterfelt i 2. Bundesliga 2022/23

St Pauli
St Pauli så længe ud til at tage en af de direkte oprykningspladser i den seneste sæson, men smed, præcist som i Darmstadts tilfælde, alt til sidst. At jeg som St Pauli-fan i bedste fald regner med en plads over midten af ligaen skyldes i høj grad to spillere, der ikke længere er i klubben. Daniel-Kofy Kyereh og Guido Burgstaller er skiftet til hhv. SC Freiburg og Rapid Wien. Hvis man tager Simon Makienok med i den ligning, så mangler ”Die Kiezkickers” 36 af målene fra sidste sæson, hvilket er over halvdelen af det samlede antal holdet scorede. I samme åndedrag skal det nævnes, at den tyske ungdomslandsholdspiller Finn Ole Becker er skiftet til Hoffenheim, og da klubben i skrivende stund ikke har formået at finde kvalificerede erstatninger, så ligner det en sæson på det jævne. Ind er kommet australske Connor Metcalfe fra Melbourne City og David Nemeth fra Mainz, samt den unge David Otto, som Hoffenheim senest lånte ud til Regensburg.

Hannover 96
Hannover 96 gør sit for at gøre HSV rangen stridig som Tysklands galehus. Det er et af de sværeste steder i Tyskland at være træner, hvilket ses ved, at klubben faktisk er oppe på træner nummer 56 siden 1963, hvor Bundesliga systemet blev indført.
I den forgangne sæson flirtede Hannover længe med bundstriden, inden klubben via en solid slutspurt sluttede på en 11. plads 10 points over Dresden på 3. sidstepladsen.
Selvom det altså lykkedes Christoph Dabrowski at redde klubben, var det ikke nok til at redde sig selv en plads på bænken hos hannoveranerne. Ny mand i spidsen er Stefan Leitl, der blev hentet hos de nye liga-konkurrenter Greuter Fürth.
Leitl er kendt for at kunne bygge et nyt hold op ud fra sin filosofi, og han har af ledelsen fået frie hænder til at sammensætte sit eget Hannover mandskab.
Det kommer sandsynligvis til at koste den danske målmand Martin Hansen pladsen i truppen, da han ser ud til at blive en del af Leitls udrensning og foreløbig blot træner med 2. holdet.
Foreløbig har Leitl hentet 11 nye spillere, og det ligner, at holdet skal bygges op omkring den norske landsholdsspiller Havard Nielsen, der er rykket med Leitl fra Fürth til Hannover. Andre spændende navne er 18-årige Antonio Foti, som man har lejet for to år i Frankfurt, Max Besuschkow fra Regensburg og Phil Neumann, der er hentet hos konkurrenterne i Kiel. Mest markante afgang er fløjspilleren Linton Maina, der er skiftet til 1. FC Köln.
Leitl er et spændende trænernavn. Han har en klar filosofi, men ting tager tid, og tålmodigheden er normalt ikke ledelsen i Hannover 96´s største styrke.

1. FC Heidenheim
Heidenheim var ligaens næstbedste hjemmehold i den forgangne sæson. Problemet var bare, at man samtidig tabte over halvdelen af sine udekampe, hvorfor klubben aldrig rigtig blev en del af oprykningskampen men dog sluttede på en acceptabel 6. plads.
Heidenheim sætter en ære i at integrere unge talenter i førsteholdstruppen og stille og roligt gøre dem til stamspillere. Derfor køber klubben sjældent etablerede navne, hvilket også kan ses i dette vindue, hvor man har tilføjet Jan-Niklas Beste fra Bremen, Adrian Beck fra Ulm, Thomas Keller fra Ingolstadt samt den meget talentfulde midterforsvarer Lennard Maloney fra Dortmunds 2. hold.
Klubben har en nobel tilgang til fodbolden, men skal de præstere noget lignende, så kræver det, at de unge talenter slår til fra start.
Da klubben ikke har mistet vigtige spillere, er den vel foreløbig kommet en smule styrket ud af sommerens transfervindue.

Paderborn 07
I forhold til Heidenheim var Paderborns problemer omvendt proportionelle. Klubben vandt ni udekampe, men formåede blot at hente fire sejre på eget græs. Derfor blev det en sæson på det jævne for det ellers notoriske elevatorhold.
Til den nye sæson har klubben hentet den meget spændende polske venstreback Adrian Gryszkiewich i Gornik Sabre samt trekløveret Sirlord Conteh, Tobias Müller og Raphael Obermair hos de nye ligakonkurrenter Magdeburg. Især sidstnævnte ser spændende ud og havde en væsentlig andel af Magdeburgs suveræne sæson i 3. Liga. Paderborn har ligeledes hentet defensivspilleren Robin Bormuth i KSC og Richmond Tachie hos Dortmunds 2. hold. Samtidig har klubben dog sagt farvel til hele ti spillere og kan derfor godt blive udfordret på bredden i den nye sæson.

Holstein Kiel
Den forgangne sæson var en skuffende en af slagsen for ”Die Storche”. Kielerne, der året forinden var ude i ”Relegationsspiele” mod Köln om en plads i Bundesligaen, skuffede især i efterårssæsonen. I løbet af foråret fik man dog rettet op på tingene, og klubben endte på en acceptabel 9. plads.
Til den nye sæson har man skrevet fast kontrakt med lejesvenden og det tidligere stortalent Jann-Fiete Arp samt hentet Timo Becker i Schalke, Marvin Schulz i Luzern samt det unge talent Marvin Obuz i Köln. Kiel har omvendt sendt tre spillere videre, hvor dog kun Phil Neumann, der skifter til Hannover på en fri transfer, for alvor vil blive savnet.
Jeg tror derfor, at Tysklands nordligste Bundesligahold kommer styrket ud til den nye sæson.

1. FC Magdeburg
Så er vi kommet til det første af de tre oprykkere i 2. Bundesliga, og et hold som jeg glæder mig meget til at se. 1. FC Magdeburg vandt som nævnt 3. Liga suverænt og bliver garanteret et spændende bekendtskab i den nye sæson. Magdeburg var en fast størrelse i den hedengangne østtyske Oberliga og vandt som det eneste østtyske hold en europæisk titel, da klubben slog AC Milan i UEFA-Cuppen i 1974. Derudover vandt Magdeburg det østtyske mesterskab tre gange, men har som de fleste ”Ossie-klubber” haft umådelig svært ved at klare overgangen til betalt fodbold.
Magdeburgerne har mistet førnævnte trekløver til Paderborn, men har købt hele ni nye spillere, hvor ivorianeren Silas Gnaka, der blev hentet i belgiske Eupen og Mohamed El Hankouri, som klubben fandt i Groningen, ser interessante ud. Styrkemæssigt ser Magdeburg uændret ud, hvilket dog sagtens kan være rigeligt. Helt sikkert er det i hvert fald, at klubbens store fanskare tørster efter at vise sig frem på et højere niveau.

 

Hvem rykker ned fra 2. Bundesliga?

Karlsruher SC
Sportklubbens seneste sæson var en til glemmebogen. Det stod hurtigt klart, at holdet var for godt til at rykke ned og i den grad for ringe til at blive en del af topkampen.
Det skal der ændres på, og derfor har karlsruherne hentet danske Mikkel Kaufmann, der senest var udlejet fra FCK til HSV samt det schweiziske fyrtårn Simone Rapp i FC Vaduz fra Lichenstein. Vaduz spiller, som alle andre hold fra Lichenstein, i de schweiziske ligaer, og Rapp scorede senest 16 mål i Challenge League. Andre nye spillere er Paul Nebel fra Mainz, Kai Eisele fra Düsseldorf og Kelvin Arase, som er hentet i Rapid Wien. På minussiden har KSC mistet topscorer Phillip Hofmann til VFL Bochum og Robin Bormuth til Paderborn. Det ser umiddelbart ud til, at Karlsruhe er kommer en smule styrket ud til næste sæson.

Hansa Rostock
Efter at vi desværre måtte sige farvel til Aue og Dresden, er Hansa Rostock sammen med Magdeburg ene om at repræsentere det gamle Østtyskland i Tysklands næstbedste række, men det er dog ikke så ringe endda. ”Die Koggen” kom efter en tung start hurtigt efter det og leverede en absolut godkendt sæson, hvor de som oprykker endte på en 13 plads.
Til den nye sæson har klubben budt 13 spillere velkommen, hvor de største navne er Kai Pröger fra Paderborn, Nils-Johan Körber fra Hertha og John-Patrick Strauss fra Aue. En anden spændende ny spiller er også midtbanespilleren Dennis Dressel fra 1860 München, og da Hansa kun har sendt syv marginalspillere videre, ligner det en stærkere trup til den nye sæson. 

1. FC Kaiserslautern
Så kommer vi til endnu en oprykker og hvilken en. 1. FC Kaiserslautern har vundet det tyske mesterskab fire gange, den tyske pokaltitel to gange, delt bøllebank ud til selveste Real Madrid og er for evigt forbundet med en af Tysklands største spillere, Fritz Walter, der som anfører kunne løfte Jules Rimet-pokalen efter ”Das Wunder von Bern” i 1954.

Læs også: VM 1954 – Das Wunder von Bern

K´lautern var indtil midt nullerne en fast størrelse både i Bundesligaen men også i Europa. Klubben startede dog i 2006 en deroute, der kulminerede i 2018, hvor klubben rykkede ned i 3. Liga. Nu blæser der dog mildere vinde over Betzenberg, og det bliver spændende at se, hvordan den gamle storklub vil præsentere sig.
Hvor man tidligere forbandt FCK med spillere som Briegel, Brehme, Sforza, Marchall og Klose, så står den nu på ukendte navne som Wunderlich, Hanslik og Gips. K´lautern har dog forstærket truppen med den tidligere Dortmund og Frankfurt spiller Eric Durm samt målmanden Andreas Luthe, der er kommet til fra Union.
Det bliver garanteret en svær sæson for de røde djævle, men et fyldt Fritz-Walter Stadion/Betzenberg kan netop være den borg, der sikrer den gamle kæmpe overlevelsen.

Eintracht Braunschweig
Endnu tidligere topklub – om end i mindre målestok end det er tilfældet med K´lautern – melder sig tilbage i 2. Bundesliga. Eintracht Braunschweig blev mester i 1967 og blev siden bl.a. husket for, at man i 1977 sensationelt hentede Paul Breitner i Real Madrid. Den gamle verdensmester spillede en enkelt sæson i den legendariske gule Eintracht trøje med Jägermeister reklamen på brystet. Siden er der blevet mere stille omkring holdet fra det østlige Niedersachsen, men mindst to gange i næste sæson skal der nok blive larm.
Das Niedersachsenderby mellem Hannover og Braunschweig er et af de mest forbitrede i tysk fodbold. Det toppede i 2013, da Braunschweig fans slap et svin med 96´s logo påmalet løs i Hannovers centrum. Til de følgende derbys etablerede begge klubbers fans vagtværn foran deres respektive stadions.

Læs også: Derby i Niedersachsen – hadet fra Middelalderen

Braunschweig har hentet midtstopperen Saulo Decarli retur fra Bochum og lejet Mehmet Ibrahimi i Leipzig. Derudover han man købt venstrebacken Anton Donkor i Mannheim og den unge målmand Ron-Robert Hoffman, der ikke var i nærheden af spilletid i Bayern. Eintracht går en svær sæson i møde og skal helt sikkert bruge den gejst, som en oprykning bringer med sig for at overleve.

Jahn Regensburg
Det lykkedes klubben fra Bayern at holde Dresden under sig, og de klarede dermed frisag i 21/22 sæsonen. Hvis man igen skal holde mindst tre hold under sig, kræver det, at nyindkøbene Prince Osei Owusu fra Aue, Dejan Stojanovic fra Middlesbrough og Christian Viet fra St Pauli slår til. Jeg tvivler på, at det er nok, og da man samtidig har måttet sige farvel til den erfarne målmand Alexander Meyer, der fortsætter i Dortmund, samt midtbanespilleren Max Besuschkow, som skifter til Hannover, så spår jeg Regensburg en meget vanskelig sæson.

SV Sandhausen
Som rosinen i pølseenden og mit bud på den sikreste nedrykker kommer Sandhausen. Klubben lå længe under stregen i sidste sæson, men overlevede primært via et flot forår. Til den kommende sæson har man skilt sig af med en del spillere – bl.a. Mauricio´s søn Gianluca Gaudino. Der er dog for de flestes vedkommende tale om spillere, der ikke var en del af holdet. Nye i truppen er Joseph Ganda fra Admira Wacker og angriberen Matej Pulkrab fra Sparta Prag. Endelig er Abu-Bekir El-Zein kommet til fra Dortmunds U19 hold.
Det bliver en svær sæson for Sandhausen. Jeg tænker, at alle tre nyoprykkere alle har mere kvalitet i trupperne, hvorfor Baden-Württembergerne nok må belave sig på en tur ned i 3. Liga.

Bud på den endelige stilling i 2. Bundesliga 2022/23

HSV
Darmstadt 98
Arminia Bielefeld
Greuther Fürth
1. FC Nürnberg
Fortuna Düsseldorf
St Pauli
Hannover 96
1. FC Heidenheim
Paderborn 07
Holstein Kiel
1. FC Magdeburg
Karlsruher SC
Hansa Rostock
1. FC Kaiserslautern
Eintracht Braunschweig
Jahn Regensburg
SV Sandhausen


You may also like
HSV, Hamburger SV, Nur der HSV
HSV får UEFA til at ændre Målhymne til EM
VfL Bochum, Ruhrstadion, fodboldrejse, optakt
VfL Bochum – Was für ein Comeback
Hansa Rostock, fodboldrejse, guide, Ostseestadion
Optakt til 34. og sidste runde i 2. Bundesliga – Hansa eller Wehen og dåseølsderbyet
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 33. runde i 2. Bundesliga: Holstein Kiel i Bundesligaen?