bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Interview: Oliver Christensen trives i Berlin til trods for manglende debut: ”Jeg arbejder og knokler bare på”

Interview: Oliver Christensen trives i Berlin til trods for manglende debut: ”Jeg arbejder og knokler bare på”

Hertha BSC, Dardai

Oliver Christensen er én af tre danskere, der i denne sæson har skiftet tilværelsen i Superligaen ud med en ny i den tyske Bundesliga. Alt er større, og mulighederne for at udvikle sig er mere end optimale for den 22-årige keeper, der dog endnu har sin debut til gode i Hertha Berlin. Han drømmer om Champions League med Hertha, og så han er fortrøstningsfuld omkring sine første tre måneder i den tyske hovedstad.

Den 27. august 2021 blev Oliver Christensen offentliggjort som ny målmand i Hertha BSC, og siden da er der sket meget. OC, som han også kaldes, skulle ud på sit første udlandsophold og væk fra de trygge rammer i OB og i Ådalen, hvor han som ungdomsspiller arbejdede sig op til at blive førstemålmand for det fynske fodboldflagskib.

De trygge rammer på Fynsland blev skiftet ud med en noget andet tilværelse i den tyske hovedstad, hvor alt i starten var hektisk. Skiftet kom først i hus tre dage før transfervinduet smækkede i, og derfor gik det meget hurtigt. Men efter tre måneders tid er Oliver Christensen for alvor ved at finde sig til rette i sin nye hjemby, Berlin.

– Det hele startede lidt hektisk, og det gik ret hurtigt, men det har været fint. Jeg har boet på hotel indtil videre, indleder Oliver Christensen snakken med Bulibold. Keeperen kan dog fortælle, at han efter interviewet skal ud for at hente sine nøgler til sin nye lejlighed, som han ser meget frem til at flytte ind i.

Skal bygge fysisk på

Oliver Christensen har endnu ikke fået debut for Hertha, men det er ikke noget, der skræmmer den danske keeper, som også står noteret for en enkel A-landskamp. I hvert fald ikke endnu, for har han brug for at udvikle sig, tage mere muskelmasse på, hvilket man gør nemmest og hurtigere, hvis man ikke er på hold.

– Der er lagt en plan for, hvordan jeg skal udvikle mig, og fordi jeg ikke spiller så mange kampe lige nu, så har jeg mere tid til det. Specielt det fysiske skal jeg træne på, da jeg gerne skal have nogle ekstra kilo på og være lidt mere robust. Det har jeg masser af tid til at træne på i forhold til, hvad målmandstræneren og træneres synes, at jeg skal forberede, så jeg forhåbentlig kan komme ind og spille også, uddyber han.

For der er ingen tvivl om, at det klare mål for Hertha Berlins nye nummer 32 er at blive førstemålmand. Tiltroen til den 22-årige keeper er også til stede i hovedstaden, da klubben har givet ham en kontrakt frem til 2026. Men hvorfor endte Oliver Christensen overhovedet med at skifte til tysk fodbold?

Ja, en del af æren tilskrives i hvert fald en nuværende finsk keeper i Bayer Leverkusen.

– Tysk fodbold er først og fremmest kendt for at have en god målmandsskole, og den tyske Bundesliga har lavet en masse dygtige målmænd. Superligaen har også sendt et par stykker herned, hvor den, der nok har haft allermest succes er Lukas Hradecky, som er en blevet en stor profil og har gjort det godt både i Frankfurt og Leverkusen.

– Så fodbolddelen og den måde, der bliver arbejdet på målmændene, passer mig egentlig rigtig godt, så jeg kan komme ind og prøve den skole her og få nogle ting med fra den, fortæller han.

Stor forskel på dansk- og tysk fodboldkultur

Det er generelt ingen hemmelighed, at der er en verden til forskel på den måde, som man træner på i Danmark og i Tyskland. En gammel skrøne er, at det er meget mere kæft, trit og retning i det tyske, hvor træneren er kold og kynisk, og han ikke kommer spillerne ved. Det er slet ikke tilfældet i Hertha Berlin, fortæller Oliver Christensen, der godt nok oplever en anden træningsmentalitet, men i forhold til Pál Dárdai, så er der ikke den store forskel på ham eller Andreas Alm, som var den danske målmands sidste træner i OB.

– Det er selvfølgelig klart, at der er flere midler i de tyske klubber, qua der er flere penge, derfor kan man også have et bedre fysisk setup. Så forudsætningerne for at udvikle sig er rigtig gode, og når jeg så kommer herned, og de siger jeg, at jeg skal have nogle flere kilo på, når jeg så skal lave styrketræne, så er det 1:1-træning. Det er hårdt, og du kan ikke snyde for den fysiske træner kigger kun på dig, griner keeperen og fortæller videre om Dardai:

– Mit indtryk er rigtig godt, han er meget nede på jorden, og jeg var lidt overrasket over den måde han er på overfor spillerne. Jeg havde godt hørt, at de i Tyskland var lidt mere autoritære end i Danmark, og at forholdet mellem spiller og træner var meget anderledes. Men han er også i omklædningsrummet og fortæller jokes, så han er en topfyr og en dygtig træner, fortæller han.

Det er heller ikke kun på træningsbanen, at Oliver Christensen kan mærke, at han er kommet til en større by og en større klub. Holdet betyder så meget for så mange mennesker, og det kan mærkes, både når det går godt, og når det går skidt. Nævneværdigt var det særligt, da Hertha fik en øretæve på hele 6-0 i Leipzig, hvorefter man tabte på Olympiastadion mod Freiburg med 2-1.

Det fik spillerne i den grad at mærke.

– Der var ingen kære mor, for folk var utilfredse. De kan godt stå og vente på, at du kommer tilbage på træningsanlægget, og de er ikke tilfredse. Og så får man lige fingeren fra nogle tusindne, inden du går ud fra stadion, men det er bare sådan det er, og det er selvfølgelig fedt, når det går godt, men knap så fedt, når det går skidt. Men det er en del af gamet, og det er som det skal være, når du spiller i en storklub.

Kampen om spilletid for Oliver Christensen

Oliver Christensen har fortsat sine første spilleminutter til gode i Hertha-trøjen. Han arbejder hver dag hårdt til træning for at presse Alexander Schwolow, der i øjeblikket vogter buret i Hertha, og selvom han lige nu selv føler, at han er tæt på og gør alt, hvad han kan, så kan danskeren ikke tillade sig at have en dårlig dag.

– Tålmodigheden er god, og jeg arbejder og knokler bare på. Det er jo klart, der kommer tidspunkter, hvor det måske ikke er det fedeste i hele verden, men det drejer sig om at overbevise sig selv om, at det nok skal komme, og det tror jeg også på.

– Vi har mange dygtige keepere, så jeg kan ikke tillade mig at hvile på laurbærrene, for så kommer der bare nogle andre. Lige nu er det vigtigste, at jeg er nummer 2 og dermed på bænken, så er der en mulighed for, at der kan ske et eller andet, forklarer Oliver Christensen. Han selv fik debut for både OB og landsholdet, da Sten Grytebust i OB blev skadet, mens landsholdsdebuten var noget mere spektakulær grundet målmænd, der var i corona-karantæne.

Men sådan er spillet.

Nogle gange er det tilfældighederne, der gør, om man får succes eller ej, og det er det, som lige her og nu er Oliver Christensens lod. Den 21-årige målmand lægger dog heller ikke skjul på, at han føler sig klar til rollen som førstemålmand, men det faktum at han først kom efter pre-season ikke har gjort mulighederne bedre. Det er det utaknemlige ved målmandsjobbet, der kommer man ikke på banen de sidste ti minutter.

– Nu kom jeg relativ sent, så jeg nåede ikke pre-season, så mit mål er da helt klart, at til næste pre-season skal jeg gerne være meget tæt på den sommer, hvis ikke være fast. Indtil videre bygger jeg bare på og imponerer træneren så meget, som jeg kan.

Og netop det at imponere trænerstaben har den unge dansker formået. Målmanden har tidligere forklaret, at Hertha var positivt overrasket over hans evner, hvilket, ifølge hovedpersonen selv, skyldtes hans træningsmentalitet.

– Jeg træner på et højt niveau hver gang, og generelt træner jeg bare meget, og så tror jeg også, at de er lidt imponeret over nogle af de redninger, som jeg laver en gang imellem. Det er klart, at når du kommer et nyt sted hen, og de er uddannet fra nogle andre skoler, så skal man lige vænne sig til nogle ting, fordi de også gør nogle meget anderledes. Men mit niveau til træning har de været meget imponeret over, og det er også rart at vide, at de lægger mærke til mig, og at jeg gør det godt til træning, fortæller han.

 Drømmer om Champions League med Hertha

Oliver Christensen har kontrakt med Hertha Berlin frem til 2026, og han har store planer i den tyske hovedstad. Øverst på listen står naturligvis posten som førstemålmand, men ”Gribben fra Kerteminde” vil være med til at føre Hertha tilbage til fordums styrke.

– Jeg vil rigtig gerne ind og være førstemålmand, det siger sig selv, og så vil jeg være med til at få Hertha tilbage, hvor de hører til. Det er en traditionel klub, som op igennem 80´erne lå og kæmpede i toppen sammen med Bayern og HSV, og det er der, som vi gerne vil hen igen.

– Jeg håber, at vi om en fem år har været i Europa, Europa League og måske endda Champions League, men bare at vi får sat nogle gode sæsoner sammen og så selvfølgelig med nr. 32 på mål.

Oliver Christensen vil dog omvendt heller ikke udelukke, at Hertha er et stop på vejen mod en endnu større destination i Fodboldeuropa. For drømmen er fortsat at en dag at komme til at stå i Premier League og spille Champions League for den 21-årige fynbo fra Kerteminde.

– Både Champions League og Premier League er noget, som jeg har drømt om siden jeg var helt lille. Jeg har jo høje ambitioner og vil gerne prøve en masse, så det må man se på. Hvis det går rigtig godt, og vi udvikler os som klub og kommer højt op i tabellen og spiller CL, så er det ikke sikkert, at der er en grund til at komme videre, for så spiller man i toppen i Bundesligaen. Men jeg drømmer om at spille CL. Om det bliver muligt eller ej det må tiden vise, men jeg skal nok lige have spillet nogle kampe først, afslutter Oliver Christensen med et glimt i øjet.

Hertha Berlin – måske med Oliver Christensen i buret, hvem ved – skal i kamp igen søndag den 7. november, når Leverkusen gæster Olympiastadion. Det bliver en svær opgave for et Hertha-mandskab, der har fået en hakkende start på sæsonen, og hvor det for klubben gælder om at hænge i det store midterfelt.

For inden man ser sig om, så kører toget, og det tog skal Hertha og særligt Oliver Christensen gerne hægte sig på hurtigst muligt.

 

Spørgsmål fra læserne

Bulibold her herunder udvalgt tre læserspørgsmål, som vi har stillet Oliver Christensen. (Foruden de tre blev Charles Almskou Thomsens spørgsmål om, hvordan Pal Dardai er som person og træner også besvaret).

 

Anders Lynfort:

Kan du se dig selv vende tilbage til OB en dag? Og hvor ser du dig selv om fem år?

Ja, det kunne jeg selvfølgelig godt. Det håber jeg da også kommer til at ske, men jeg håber selvfølgelig, at jeg får en lang og flot karriere i udlandet, så jeg ikke behøves komme hjem, når jeg er 28 år. Man ved aldrig i fodbold, men det kunne være cool måske at slutte karrieren i OB eller komme forbi som et stop på vejen, hvis tingene nu ikke flasker sig i udlandet, men det håber og tror på, at det gør. OB er en speciel klub for mig.

 

Boris Boll-Johansen: Er du faldet godt til i Berlin? Og hvad gør en klub for, at man skal falde godt til? Sprog, historie osv. – eller handler alt bare om fodbold?

Ja og nej. Vi har team managers, som tager hånd om stort set alt. De hentede mig og viste mig lidt rundt. De hjalp med at finde lejlighed, bil, telefon og alt det lavpraktiske, og der er folk, der hjælper mig med alt det praktiske, melde dig ind i landet osv. Der er faktisk ikke det store, som jeg skal gøre selv, der er taget hånd om alt, og det er rigtig fint. Det tyske bureaukrati er lidt anderledes, og det går lidt langsommere, og de snakker ikke så meget engelsk. Jeg har fået hjælp til det hele, så det har været superfint.

– De første par dage blev jeg vist rundt, og fik fortalt gode steder, hvor jeg kunne spise, og jeg kan også spise i klubben. Der spiser jeg morgen- og middagsmad, men nogle dage går jeg ud og spiser, og der har jeg fået at vide, hvor man kan få noget pasta og andet god mad osv. De har ikke vist mig så meget rundt i byen, men jeg har været her selv tidligere og set Brandeburger Tor, Reichstag osv. Og jeg havde egentlig en fornemmelse af, hvad der er hvad, uden at kende byen ud og ind, og det ved jeg ikke, om jeg kommer til, for det er en kæmpe stor by.

 

Michael Christensen: Føler du dig klar til Bundesliga-fodbold?

Ja, det synes jeg, at jeg gør. Det er svært at vide, når man ikke har prøvet det, men i forhold til det jeg leverer til træning, så synes jeg, at jeg sagtens kan være med. Så må vi se, når jeg får spillet, om jeg kan det. Men min fornemmelse den er god, så det synes jeg helt klart, at jeg føler mig klar til.

 

foto: www.herthabsc.com

You may also like
Hertha BSC, Olympiastadion, Optakt, Berlin
Optakt til runde 18 i 2. Bundesliga – Hertha i sorg og storkamp i Gelsenkirchen
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 2023-2024 sæsonen i 2. Bundesliga: Er nedrykkerne oprykningsfavoritter?
Optakt, Hertha BSC, Berlin
Optakt: Hertha BSC – Union Berlin: Dansk målmandsduel i Berlin
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Højdepunkter: Hertha BSC – Wolfsburg 0-5: Jonas Wind med frækt lob på Oliver Christensen