Traditionen tro, byder vinterpausen i Danmark på en tur til udlandet for at se fodbold for mit vedkommende. I den forbindelse er Tyskland altid en god destination, da man med få timers kørsel kan komme tæt på den fantastiske tyske fodboldkultur og store stadionopleveler.
Denne weekend havde vi udset os fire kampe, som vi på forhånd havde købt billetter til:
Preussen Münster – Kaiserslautern
Arminia Bielefeld – Hamburger SV
Schalke 04 – Borussia Mönchengladbach
Holstein Kiel – SSV Jahn Regensburg.
Fredag d. 1. februar
Vi kørte fra Danmark fredag morgen, med byen Münster som vores destination. Dagens kamp skulle starte kl. 19:00, så vi kørte afsted i god tid, da vi inden kampen gerne ville have mulighed for at se byen an og besøge et klassisk tysk spisested.
Münster ligger i den nordlige del af Nordhrein-Westphalen, ca. 5 timer fra den danske grænse. Münster er nok ikke en by de fleste danskere kender meget til, men den overrasker faktisk meget positivt. Der ligger et stort universitet i byen, hvilket betyder at der bor ca. 50.000 studerende i byen, som bl.a. er med til at holde liv i byens centrum, der er fyldt med butikker, restauranter og barer. Desuden er det en af få tyske byer, der er meget cykelvenlig, hvilket vi hurtigt bemærkede, da vi ankom til byen, hvor der virkelig er mange, der kører på cykel.
Ved ankomst til byen checkede vi ind på vores hotel og gik en tur i byens Altstadt, inden vi satte os til rette på Altes Gasthaus Leve, der siden 1607 har serveret klassisk tysk mad og øl til deres gæster. Her kunne vi til ganske fornuftige penge indtage Jägerschnitzel, Wurstpfanne og Hirschragout, samt skylle ned med den lokale Pinkus Müllers Altbier i hyggelige og meget autentiske rammer. Allerede her var det tydeligt, at der var fodbold i byen. Et stort selskab af Kaiserslautern fans virkede til at være i god stemning, formentlig efter en god togtur, hvor der ikke blev sparet på indtaget af øl.
Vi tog herefter en taxa fra centrum ud til Preussen Stadion, der ligger ca. 5 km fra centrum. Der går ligeledes busser derud.
Preussen Stadion er et old-school tysk fodboldstadion! Der er en nyere tribune med siddepladser og diverse sponsorfaciliteter, men ellers er resten af stadion ståpladser. De lidt spartanske forhold afholdte dog ikke de 10.800 tilskuere i at komme på stadion, som dermed næsten var udsolgt. Imponerende i den 3. bedste række en kold fredag aften i februar.
Første halvleg var seværdig med højt tempo og to kontrascoringer til hjemmeholdet. Anden halvleg var lidt mere rodet og langsommelig, da Münster her blot gjorde, hvad de kunne for at få tempoet ud af kampen. Anden halvlegs mest ophidsende episode fandt sted, da en gruppe af de godt 1.000 medrejsende Kaiserslautern fans fremviste et stjålet Preussen Münster banner, hvilket fik hjemmeholdets inkarnerede fans op i det røde felt, i sådan en grad, at en del forsøgte at løbe tværs over banen for at nå frem til udebaneafsnittet. Forsøget blev dog gjort til skamme af en stor politistyrke.
På stadion drikker man Warsteiner, og der er desuden de klassiske muligheder for mad; Bratwurst, Currywurst, Pommes mv.
Preussen Münster skal besøges for at få et indblik i hvordan fodboldstadions og stadionoplevelser var for 20-30 år siden, inden de moderne stadions kom til. Her er råt og koldt, men stemningen fejler intet, og de 10 euro en billet koster, er godt givet ud. Læg dertil en seværdig og hyggelig by, der ligger lige på vejen til Ruhrpott, og Münster er et oplagt bud på et stop på rejsen til de lidt større tyske fodbolddestinationer.
Lørdag d. 2. februar
Vi skulle forholdsvist tidligt videre til næste destination, Bielefeld, der ligger 1,5 times kørsel fra Münster. Her skulle vi se Arminia Bielefeld møde naboerne fra HSV kl. 13. Men inden da havde en gammel ven fra Bielefeld (der havde hjulpet med at skaffe billetter til den totalt udsolgte kamp), lovet os et besøg på en af de Kneiper, hvor mange Bielefeld fans holder til.
Fra det sekund vi satte benene i byen, var der ingen tvivl om, at der var en stor kamp i vente. Byen var nærmest ved at blive invaderet de godt 5.000 HSV fans, der havde taget turen sydpå. HSV og Arminina har en historik som venskabsklubber, og man så flere med deciderede venskabs t-shirts. Derfor var der en afslappet og venlig stemning i byen, og kneiperne var fyldt med fans fra begge hold, således også Zwiebel Bar, hvor vi fik et par øl inden kampen.
Bielefelder Alm (Schücco Arena) ligger centralt i byen, og er et fantastisk fodboldstadion. Du kan læse mere om Bielefelder Alm her. Med plads til ca. 27.000 tilskuere, passer stadion rigtig godt til klubbens størrelse, og denne lørdag var der som sagt totalt udsolgt. Efter en flot start på foråret med en udesejr i Dresden, var hjemmeholdets fans optimistiske og troede på den første sejr over naboerne i mange år.
Kampen bar hurtigt præg af en tidlig udvisning til HSV’s Sakai, hvorefter Bielefeld fik scoret to hurtige mål og reelt lukket kampen.
Det var en stor oplevelse i Bielefeld, som vi særligt husker for den fodboldglade stemning i byen inden kampen, den intense stemning på et tætpakket charmerende stadion, og ikke mindst for den sportslige overraskelse ved Bielefeld sejr. Som jeg tidligere har skrevet om på bulibold.dk, er Bielefeld en overset destination når man snakker om fodboldrejser til Tyskland. En hyggelig by med et fantastisk charmerende stadion med god stemning!
Umiddelbart efter slutfløjt skulle vi hurtigt videre til Gelsenkirchen, hvor næste kamp mellem Schalke 04 og Borussia Mönchengladbach begyndte klokken 18.30.
Der er ca. 1,5 times kørsel fra Bielefeld til Gelsenkirchen, så de to destinationer kan med lidt held godt kombineres samme dag (tidlig 2. bundesliga kamp og sen Bundesliga kamp).
Inden kampen skulle vi først checke ind på et hotel centralt i Gelsenkirchen, hvorfra vi tog metroen til stadion. At komme til Veltins Arena fra centrum af Gelsenkirchen er utroligt let. Du tager blot metroen sammen med alle andre, der skal til fodbold. Det er ikke til at overse. Det tager ca. 20 minutter, og toget stopper lige ved stadion. Du kan også læse mere om Veltins Arena her
Dette var mit 7. besøg på Veltins Arena, som endnu engang levede op til forventningerne med god stemning, gode forhold og styr på logistikken. Det er i den grad en helstøbt fodboldoplevelse at besøge Schalkes hjemmebane, hvor man i den grad også får lov at mærke klubbens og byens historik som mineby. En historik man er stolt af hvilket virkelig kan mærkes, når hele stadion inden kampen skråler med på den ikoniske klubsang ”Blau und Weiss”.
Selve kampen var ikke opmuntrende for Schalke, der tabte 2-0 på to sene mål af Gladbach, der dermed så småt meldte sig ind i mesterskabskampen. De godt 5.000 medrejsende Gladbach fans havde derfor en fest!
Vi rundede en stor fodbolddag af på hotellets restaurant med Schnitzler og tyske fadøl. Hertil skal det siges, at Gelsenkirchen trods sine mange indbyggere, ikke er et godt sted at overnatte hvis man vil ud og se på nattelivet – Det er nærmest ikke eksisterende.
Søndag d. 3. februar
Vi er nået til sidste dag på turen, og dermed også sidste kamp. Foran lå nogle timers kørsel retur mod Danmark, hvor vi på vejen skulle et smut forbi Kiel for at se nærmere på den nye ”magtfaktor” i Nordtyskland; Holstein Kiel.
På turen retur nordpå nåede vi også kort et smut forbi Volksparkstadion i Hamburg, hvor vi kunne besøge fanshoppen og få et kig ind på dette imponerende stadion.
Kiel er en forholdsvis stor by med ca. 250.000 indbyggere, og der bør derfor være god lokal opbakning til Holstein Kiel. Byen har dog ikke nogen stor historik, når det kommer til fodbold. Holstein Kiels øjeblikkelige placering i 2. Bundesliga er derfor det foreløbige sportslige højdepunkt i klubbens historie, og byen er nok mere fokuseret på håndbold.
Dette ændrer dog ikke på, at klubben har et tilskuergennemsnit på næsten 10.000, hvilket er meget tæt på udsolgt til hver kamp, hvorfor man også er ved at udvide det noget spartanske stadion. Holstein Stadion er tydeligvis et stadion, der løbende er blevet tilføjet til ud fra de midler, man nu engang har haft. Langsiden vi sad på, er bygget af stilladser og udsynet er derfor ikke helt som man er vant til fra de store moderne stadions i Tyskland. Dette ændrer dog ikke på, at Holstein Stadion på sin vis har sin egen charme, og at det er forfriskende, når en klub af denne størrelse blander sig lidt i oprykningskampen.
Dagens gæster kom fra Regensburg i München, svarende til en tur på ca. otte timer. Det var derfor ret imponerende, at der var ca. 250 medrejsende fans, der gjorde hvad de kunne for at støtte holdet.
Kampen var umiddelbart den mindst seværdige, vi så på vores tur, og 8.235 kunne på en flot solskinsdag se hjemmeholdet vinde 2-0 på et tidligt mål i 1. halvleg og et sent mål i 2. halvleg.
Efter slutfløjt kunne vi sætte kursen retur mod Danmark, og se tilbage på endnu en storartet weekend i Tyskland, fyldt med tysk mad, tyske øl og ikke mindst fire, store stadionoplevelser. Alt sammen til en overkommelig pris og indenfor overskuelig afstand fra Danmark.