bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bundesligaen har et problem

Bundesligaen har et problem

For anden gang inden for kort tid har vi set, hvordan enkelte hold og spillere bevist vælger at sælge kampen mod Bayern på forhånd. I weekenden var det Werder Bremen, og for et par uger siden var det Darmstadts spillere, der gjorde, hvad de kunne for at undgå at møde Bayern.

Det virkede mærkværdigt, da Junuzovic lørdag med fem minutter igen skulle tage et frispark midt på banen. Werder førte 4-1, Hannover havde for længst givet op, men alligevel valgte østrigeren at tage ekstra god tid med frisparket. Så god tid at dommer Felix Zwayer ikke havde andre muligheder end at give Junuzovic det gule kort for at trække tiden. Hans femte gule kort i sæsonen.

Ved første øjekast en dumhed, der koster karantæne i den kommende kamp, men dykker vi lidt dybere ned, er der tale om en bevidst handling, der samtidig definerer en af Bundesligaens største problemer netop nu. For kampen Junuzovic må sidde over i er udekampen mod Bayern München næste weekend. Til gengæld er han så frisk og udhvilet, når Mainz weekenden efter kommer på besøg.

Hvor Bayern tidligere var det mandskab, alle de andre hold ville slå og satte sig ekstra meget op til at spille i mod, er de nu blevet holdet ingen vil eller tør møde – hvis vi tillader os at simplificerer det lidt. Mainz træner Martin Schmidt udtrykte det meget præcist inden deres kamp på Allianz-Arena i sidste runde.
”At møde Bayern i München er lidt ligesom at tage til tandlægen. Ingen bryder sig om det, men du bliver nødt til at møde op en gang om året.”

Mainz endte som bekendt med at vinde kampen, men Junuzovic virker ikke til at tro på, at hans hold kan præstere samme bedrift, for hvis du tror, det var tilfældigt, at han fik en advarsel for at trække tiden, så er her, hvad han sagde umiddelbart efter kampen.

”Det var aftalt. Det indrømmer jeg gerne. Det var bedre at få det gule kort på denne måde, end at risikere at skade nogen.” Også anfører Clemens Fritz fik meget belejligt sit tiende gule kort i sæsonen kort tid efter Werder Bremen havde bragt sig foran med 4-1. Fritz gjorde dog klogt i ikke at kommentere på hændelsen, som træner Skripnik i hvert fald ikke var indforstået med.

”Da jeg hørte den udtalelse fra Junuzovic, blev jeg sur. Trænerteamet vidste ikke besked, og det gule kort er en dumhed.”

Mens Skripnik valgte at tage afstand fra hans spilleres kalkulationer, nægtede Darmstadt-træner Dirk Schuster for et par uger tilbage helt at kommentere på det faktum, at fem af hans spillere i en kamp mod Leverkusen fik advarsler, der gjorde, at de sad over i den næste kamp mod Bayern. Fire af dem endda inden for de seneste ti minutter.

Hele staben omkring Darmstadt lukkede enten i eller kaldte det for en tilfældighed, og DFB så derfor ingen grund til at indlede en sag.
Det har de dog gjort denne gang på baggrund af Junuzovic’ udtalelser, og et forsigtigt bud er, at østrigeren får lov til at hvile ud i yderligere en uge, mens Fritz formentlig går fri med en løftet pegefinger.

Bundesligaens problem er også Bayerns
Det er langt fra første gang, at spillere med fuldt overlæg vælger at indkassere en advarsel for at sidde over i en kamp. Beckham gjorde det, da han kunne mærke en fiber i låret alligevel ville holde ham ude i et par uger, mens Ramos og Alonso gjorde det for Madrid i en Champions League kamp mod Galatasaray for nu at nævne nogle få episoder.

Forskellen er bare, at de fleste spillere har gjort det for at slippe ud af på papiret lette opgør, for så i stedet at være friske til de store kampe. I Bundesligaen er det lige omvendt.

Dortmunds Mats Hummels råbte allerede vagt i gevær i begyndelsen af sæsonen, hvor han mente, at for få hold gjorde deres ypperste for at tage point fra Bayern. For mange var tilfredse med blot at slippe fra kampen uden alt for store skrammer, som han forklarede det.

Selvfølgelig var opsangen et forsøg på at få flere hold til at yde større modstand mod Bayern, så Dortmund kunne komme tættere på førerholdet, men set i lyset af de seneste ugers begivenheder virker det til, at der alligevel er noget om snakken.

At Bayern er suveræne er ikke nogen nyhed, og at de som oftest vinder mesterskabet, vidste vi også allerede. I årene under Guardiola har deres suverænitet dog været på et uhørt højt niveau, og selvom et par mere kampklædte præstationer fra Bundesligaens nederste halvdel måske havde resulteret i et pointtab eller to flere, så havde Bayern også vundet ligaen i sikker stil alligevel.

Problemet opstår, hvis nogle af de øvrige hold allerede har givet op, inden kampen overhovedet er begyndt. For en liga der tidligere var kendt for sine tætte mesterskabsdueller, bedst indkapslet i den vanvittige 2000/01 sæson, så er vi nu i en situation, hvor mesterskabet siden 2010 har været afsat flere runder i forvejen.

Selvom bundkampen sidste år involverede seks hold, der alle kunne rykke ned på sidste spilledag, så har Bundesligaen brug for en decideret duel i toppen, og Bayern har også brug for at blive presset.

Holdet har været klart bedst i den første halvdel af sæsonen under Guardiola, for så at gå lidt ned i kadence i foråret i takt med at mesterskabet er blevet sikret. At semifinalen i to omgang er blevet endestation for Bayern i Champions League, er der flere årsager til, men en af dem er formentlig også, at de ikke er blevet presset tilstrækkeligt i Bundesligaen til at fastholde den fornødne koncentration i Champions League.

Junuzovic gule kort er en tabersag for ham, Bremen, Bayern og i særdeleshed Bundesligaen. Måske det endda er symbolet på det største problem netop nu.

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga