bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > 51 skud og en scoring. Tyskland mangler en angriber

51 skud og en scoring. Tyskland mangler en angriber

VM 1990, Tyskland

Heynckes, Gerd Müller, Rummenigge, Völler, Klinsmann og Klose. I flere årtier har Tyskland været begunstiget med angribere fra absolut øverste hylde, men den sidste uges tid har vist, at verdensmestrene for alvor savner en spydspids. Den populære tyske talentudvikling er måske en del af skylden.

De berømte tømmermænd ser ud til at have ramt tyskerne hårdere end forventet efter VM-triumfen i juli. I hvert fald kniber det gevaldigt for vores naboer at få spillet til at fungere. I revanche-opgøret mod Argentina tabte de fuldt fortjent med 4-1, og i EM-kvalifikationen er de kommet slingrende fra land med blot fire point efter tre runder. I kampene mod Polen og Irland var mønstret det samme. Stort spilovertag, masser af chancer, men ingen kynisme i front. Diagnosen er simpel. Tyskerne mangler en angriber. For mens der produceres kantspillere, offensive midts og falske niere i hobetal, så mangler der en udpræget spydspids på det tyske landshold.

Miroslav Kloses landsholdsstop har efterladt et større hul end forventet. Specielt nu hvor Gomez er ude med skade, og Kiessling og Löw fortsat ikke er på talefod, er det tydeligt at se, at der mangler en skarpretter i front. I kampen mod Polen havde man 29 afslutninger uden at score, og mod Irland skulle der 22 forsøg til at sikre 1-1. I begge kampe begyndte Thomas Müller i front, og selvom Bayern-spilleren har et fantastisk målinstinkt og også viste sine kvaliteter som angriber under VM, så ændrer det ikke ved, at han er bedst i en mere tilbagetrukket rolle.

De sløje offensive aktioner er naturligvis ikke gået ubemærket hen i de tyske. Mere overraskende er det måske, at den ellers yderst roste talentudvikling, som for alvor blev defineret i 2000 og har været beskrevet som grundstenen til VM-triumfen nu får en del af skylden.

Manager Oliver Bierhoff var ikke meget for at indrømme det, men medgav dog efter kampen mod Polen, at tyskerne i deres forsøg på at skabe offensive, intelligente spillere, måske havde forsømt angriber-positionen.

“I år 2000 omstrukturerede vi vores talentudvikling. Vi fokuserede på mindre styrke og mere sjov og teknik i stedet. På den måde har vi skabt verdensklassespillere som Götze, Reus, Schürle, Özil, Kroos, men måske har vi glemt noget.“Jeg siger ikke, at vi har brug for en decideret centerforward-type, men vi har brug for en afslutter. Vi bliver nødt til at være mere konsekvente foran mål.”

DFB’s nye sportsdirektør Hansi Flick ser også det problematiske i, at der på landsholdet har mangler en decideret angriber.

“Det er få spillere, der passer ind på den profil, vi søger hos en angriber. Kigger man på vores U-hold, så har vi heller ikke her kontinuerligt en ægte angriber i hver årgang. Det er der forskellige årsager til. Trenden går mod teknisk stærke spillere, der er mere fleksible og uberegnelige og som kan spille på kanten. Men en ægte angriber som Edin Dzeko, Zlatan Ibrahimovic eller Diego Costa vil et hvert hold kunne bruge.”

Den hjemlige udvikling

Tager vi et kig på Bundesligaen de sidste ti sæsoner, så er det værd at bemærke, at der i dag generelt scores flere mål af tyske spillere end tidligere. I 2004-2005 sæsonen var andelen helt nede på 34 procent, mens 41 procent af alle mål i indeværende sæson har haft en tysker som afslutter. For to år siden var det antal helt oppe på 45 procent.

Problemet er altså ikke tyske målscorere, men tyske angribere. Og ja, der er en forskel. I Schalke, Bayern og Dortmund har de spillere som Meyer, Draxler, Götze, Müller og Reus til positionerne lige bagved angriberen, men den forreste mand hos topklubberne har med undtagelse af Leverkusens Kiessling og Gladbachs Kruse udenlandsk pas.

I de sidste ti år er det lykkedes for tre tyske spillere at blive topscorer i ligaen (Klose 06, Gomez 11, Kiessling 13), men spørgsmålet er, hvem der i fremtiden kan afløse Gerd Müller, Rummenigge og Klinsmann som “Der Bomber der nation”

Mario Gomez, 29 år (60 landskampe, 25 mål) – Fiorentina
Er bedste bud på en ægte Torjäger, men har aldrig været en populær skikkelse på landsholdet, hvor hverken Löw eller fansene for alvor har haft fidus til Super-Mario. Havde et fantastisk målsnit i Bayern München, men skader har holdt ham væk fra landsholdet i store dele af 2014, og selvom han nok skal komme tilbage i den hvide trøje, så er han ikke en langsigtet løsning,

Stefan Kiessling, 30 år (6 landskampe, 0 mål) – Leverkusen
Har i årevis bevist sit værd som angriber i Leverkusen, for hvem han de seneste tre sæsoner er blevet klubbens topscorer. Han ville lige nu og her være et godt bud på en angriber på landsholdet, da han har noget af den kynisme, holdet mangler i front, men han og Löw er på kollisionskurs efter Kiessling i sidste år offentlig fortalte, at han ikke ønskede at spille for landsholdet, så længe Löw stod i spidsen.

Max Kruse, 26 år (8 landskampe, 1 mål) – Gladbach
Var det tætteste tyskerne havde en decideret angriber i de to netop overståede kvalifikationskampe, men Kruse er mere en hængende angriber end en boksspiller. Han klarede springet fra Freiburg til Gladbach uden større problemer, men han mangler endnu at bevise sit værd på den internationale scene.

Kevin Volland, 22 år (1 Landskamp, 0 mål) – Hoffenheim
Fik sin landsholdsdebut i maj måned i år, og var også en del af den 30 mands store bruttotrup forud for VM i Brasilien. Löw har et godt øje til Volland, der i øjeblikket leverer varen for U21 landsholdet. Han har fysikken og speeden til at begå sig helt i front, men hos Hoffenheim spiller han ofte på kanten. Et stort talent, men ikke en notorisk målscorer

Pierre-Michel Lasogga, 22 år (11 U21 Landskampe, 4 mål)* – Hamburger SV
Havde en storslået sidste sæson for HSV, hvor han nærmest ene mand reddede klubben endnu en sæson i Bundesligaen. Blev belønnet med en landsholdsudtagelse i februar, men måtte melde fra på grund af skader. Har alderen til at blive Tysklands nye, første angriber, men mangler ret beset kvaliteterne. Er en god boksspiller i Bundesligaen, men skal vise sit værd over en længere periode.

Philipp Hofmann, 21 år (11 U21 landskampe, 7 mål)* – Kaiserslautern
Den tidligere Schalke-angriber har fået gang i karrieren efter sit skifte, og har seneste gjort det godt på U21-landsholdet. Er med sine 1,94 meter en trussel i luftrummet, og er måske det tætteste Tyskland kommer en ægte tank centerforward

Davie Selke, 19 år (15 U19 landskampe, 14 mål)* – Werder Bremen
Lige nu og her det bedste bud på en fremtidig bomber for Die Nationalelf. Han har alderen, højden, fysikken, og først og fremmest en næse for mål, der kan gøre ham særdeles interessant at holde øje med de kommende år. Blev topscorer for det tyske U19 landshold der vandt EM i sommers og har allerede fået en god portion spilletid for Werder Bremen i denne sæson.

Timo Werner, 18 år (6 U19 landskampe, 5 mål)* – Stuttgart
Han er klubbens yngste spiller nogensinde til at få debut, og talentet er uden tvivl til stede. Har allerede en fysik, hurtighed og spilintelligens som få, men selvom han kun er 18 år, skal han være skarpere foran mål. Fire scoringer i 30 kampe er det blevet til for angriberen, der også kan spille på fløjen.

*Spilleren har endnu ikke optrådt for A-landsholdet

You may also like
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
Tyske sprogblomster – de bedste, tyske fodboldudtryk
U21-EM: Rekordmand Luca Waldschmidt
Paco Alcácer – store sko for den lille spanier
Timo Werner – fra Schwalbekönig til Tysklands angrebshåb