Fra den ene yderlighed til den anden. Den tidligere ungdomstræner Jens Keller, der altid var en midlertidig løsning, er fortid i Schalke efter en skuffende sæsonstart, der kun har givet to sejre i de første 10 kampe. Fremover er det det Champions League vinderen Roberto Di Matteo, der skal forsøge at få Ruhr-klubben tilbage på rette spor.
En kat har ni liv. Jens Keller har ti.
Stort set siden han i december 2012 blev præsenteret som ny Schalke-træner, har han været fyringstruet. De tyske medier med Bild i spidsen har flere gange været sikre på hans afgang, men når tingene har spidset allermest til, har Jens Keller som en anden udbryderkonge med nød og næppe sluppet fri af faren i sidste øjeblik.
I 2013 var det først på sidste spilledag, at det lykkedes Schalke at sikre sig den vigtige fjerdeplads og dermed kvalifikationen til Champions League, og ved vinterpausen sidste år hoppede Bulibold også med på vognen over medier, der mente, at Keller og Schalke nu var nået til en skillevej.
Men et flot forår og introduktionen af flere unge talenter skabte optimisme for fremtiden, og Keller fik igen lov til at blive siddende. Denne sæson nåede at byde på uafgjorte resultater mod Chelsea og Bayern samt derbysejren mod Dortmund, men da det i weekenden blev til nederlag mod Hoffenheim, var det samtidig et endeligt farvel til Keller.
Ny træner på posten er Roberto Di Matteo, der allerede blev bragt i spil til posten for knap to år siden efter fyringen i Chelsea. På sit første pressemøde som Schalke træner afslørede Di Matteo, at han jævnligt har mødtes med folk fra klubben ved forskellige lejligheder, og at han har fulgt Schalkes kampe nøje den seneste tid.
Italieneren, der i øvrigt taler flydende tysk, har således haft alle muligheder for at forberede sig på sit første trænerjob i næsten to år. Også her adskiller han sig fra forgængeren Keller, der i sin tid blev hevet op fra ungdomsholdet fra den ene dag til den anden.
For generelt har Schalke med ansættelsen af verdensmanden Di Matteo valgt at gå i en helt anden retning. Horst Heldt udtrykte det vel klarest af alle, da han sagde, at den schweizisk fødte italiener ved, hvordan man omgås store stjerner.
Di Matteo har som spiller trænet under store navne som Zacchi, Zoff og Gullit og vundet F.A. Cuppen og Champions League med Chelsea som manager. Jens Keller har spillet i 1860 München, Köln og Frankfurt.
Taktisk diversitet
Signalværdi er der masser af i ansættelsen af Di Matteo, men spørgsmålet er, hvad han – udover en en garderobe af tætsiddende jakkesæts – ellers tager med til Gelsenkirchen.
Offensiv fodbold har altid været en del af Schalkes egen selvforståelse, og flere fans har frygtet, at det måske kan være slut med italienerens indtræden. Det skyldes ikke mindst de to semifinaleopgør mod Barcelona samt finalen mod Bayern München i Champions League i 2012, hvor Chelsea med 11 mand bag bolden det meste af kampen først og fremmest forsøgte at ødelægge modstanderens spil.
Men det vil ikke være retfærdigt at fælde dom over Di Matteos fodboldfilosofi ud fra de tre kampe, som enkelte tyske medier ellers forsøgte ved hans præsentation. Kampene viste blot, at Di Matteo formåede at sætte en stærk defensiv op, og det samme skal han gøre i Schalke, hvor klubben de første syv runder har lukket hele tolv mål ind.
Di Matteo undveg også elegant spørgsmålet og henviste blot til statistikken om, at hans hold altid scorer mange mål. I hans tid i Chelsea spillede holdet i perioder offensivt sprudlende fodbold, heriblandt i semifinalen i F.A. Cuppen mod Tottenham, som man vandt med hele 5-1.
Udover taktisk diversitet kommer Di Matteo også med en helt anden karisma og humor end Jens Keller, der selvom han ihærdigt forsøgte, godt kunne fremstå som en kedelig træner, der i virkeligheden ikke gad medierne.
På dagens pressemøde blev Di Matteo bedt om en kommentar til Lucas Piazons sammenligning mellem ham og Jürgen Klopp, hvortil han med et glimt i øjet svarede: “Han må have været fuld”
Nuvel, fodboldkampe vindes på banen og ikke med efterfølgende smarte bemærkninger (Spørg bare Troels Bech), men det skader bestemt ikke Schalke, at de nu har fået en træner, der om nogen kan etablere et godt forhold til pressen. De har de seneste år stået i skyggen af mediedarlingerne fra Dortmund, men med Di Matteo og lovende unge spillere som Draxler, Meyer, Goretzka med flere, kan den italienske verdensmands ansættelse meget vel være første kapitel i den nye historie om Schalke 04.
Vi dykker dybere ned i Schalkes krise og ansættelsen af Di Matteo i vores næste podcast-udsendelse