Siden der for et par uger siden opstod rygter om Red Bulls mulige indtog i Brøndby IF, har fansene af klubben fra den københavnske vestegn udtrykt deres utilfredshed ved flere lejligheder. Både gennem bannere ved stadion og til en træningskamp og ligeledes gennem et åbent brev til ledelsen fra de aktive fans har mange brøndbyfans taget afstand fra Red Bulls måde at drive fodboldklubber på.
Senest har en talsperson fra den østrigske energidriksproducent afvist disse rygter ved at sige, at ejer Dietrich Mateschitz end ikke kender til den danske klub. Forholdet mellem Brøndbys fans og Red Bull, der blandt andet står bag RB Leipzig i Bundesligaen, er derfor ikke specielt godt, men flere danske og tyske klubber har faktisk et godt forhold, og i denne artikel ses netop på baggrunden for venskabsklubberne, og hvad disse samarbejder fører med sig.
Bannere, sang og anti Red Bull – Brøndby IF og Borussia Dortmund
Fansene af den bålgule vestegns klub har ikke kun et anstrengt forhold til klubber i den tyske Bundesliga. Gennem en længere årrække har der i flere tilfælde været et tæt forhold mellem fans af de to gulklædte klubber. Den præcise årsag til, at der er flere, der sympatiserer med begge klubber, er ikke sikker, men denne kunne forestilles at være den fælles identitet. Begge klubber har rødder i et arbejdermiljø, har stolte traditioner og en historie, der minder om hinanden: Begge klubber var nemlig store i 90´erne, men har siden begge haft store dyk i resultaterne.
Officielt er der intet samarbejde mellem de to klubber, men alligevel hentes der inspiration hos hinanden. Den tidligere Brøndbydirekør Jan Lockhart har blandt andet talt om, at klubben fra Vestegenen ville hente inspiration fra den tyske storklub, mens Dortmund i 1993 hentede inspiration til sin målhymne i forbindelse med et opgør mellem de to klubber i UEFA-cuppen.
Sympatien og samarbejdet er dog mest markant mellem de to fangrupper er oftest kommet til udtryk gennem bannere på tribunerne. Faktisk støttede Dortmund Brøndbys modstand mod Red Bull så sent som i seneste hjemmekamp mod 1. FC Köln, hvor også udeholdet havde medbragt et banner mod energidriksfirmaets mulige investering i den danske klub. Denne modstand mod Red Bulls fodboldrelaterede investering er dog langt fra et nyt fænomen i Tyskland, hvor klubben gennem hele sin levetid har mødt massiv modstand fra tyske fodboldfans. Tidligere har Dortmunds aktive fanscene også tidligere udtrykt deres støtte til Brøndby gennem modstand til awaykort, registrering af fans´ fingeraftryk og en tilsvining af Brøndbys ærkerival fra FCK.
Fra modstandere til venner – FCK og HSV
Netop fans af FCK har også et godt forhold til en tysk traditionsklub, nemlig HSV. Til langt størstedelen af FCK´s kampe ses båndet mellem de to fangrupper, da der i FCK´s afsnit ofte hænger et HSV-logo, mens fans af klubben fra den danske hovedstad også har lavet en stor tifo, der hylder venskabet med klubben små 350 km syd for hjemmebanen på Østerbro.
Venskabet mellem Hamborg SV og FC København har formentlig sin oprindelse efter med et kontroversielt opgør i UEFA-cuppen i 2005, der bedst huskes for en afgørende straffesparksscoring af de rødklædte tyskere, der sendte dem videre, og efterfølgende to røde kort til FCK, alt sammen i overtiden og efter nogle tvivlsomme kendelse fra den famøse dommer Matt Messias.
I dag er der intet officielt samarbejde mellem de to klubber, men samarbejdet og sympatien med hinandens fans er stadig intakt. Flere gange har HSV-fans taget turen nordpå for at være med til at støtte venskabsklubben med sang, men dette har også medført flere negative historier. Blandt andet i 2017, da en kamp mellem Brøndby og FCK endte med uroligheder mellem politiet og FCK- og HSV-hooligans. Denne måde at hjælpe sine venskabsklubber i slåskampe med politiet og andre hooligans ses også mange andre steder end lige mellem FCK og HSV, hvor blandt andet også Brøndby-hooligans har fået tysk opbakning til de usportslige slåskampe, der ofte foregår i diverse skove.
Folkevogns fans i havnebyen – Esbjerg FB og VfL Wolfsburg
Et tredje markant sympatiforhold mellem en dansk og en tysk klub findes mellem Esbjerg og Wolfsburg. De to fangrupperinger formodes at have startet forholdet op i forbindelse med en træningskamp mellem de to klubber i 2009, der i øvrigt endte 1-1. Herefter er det gået efter bogen i og med fans fra de to klubber ofte besøger hinandens kampe. Dog er det desværre også set her, at disse fanvenskaber kan gå for langt. Først i 2013 blev 130 fans fra Esbjerg, Wolfsburg, belgiske Standard Liege og St. Pauli anholdt inden Europa League-mødet mellem Esbjerg og Standard Liege. Wolfsburgs fans var kommet for at støtte sine danske venskabsklub, mens fodboldbøller fra den anden tyske klub St. Pauli havde taget turen til den vestjyske havneby, da disse har et anstrengt forhold til Wolfsburg. Mødet forløb heller ikke fredeligt, og dansk-tyske alliancer førte igen til ballade. Næsten samme historie gentog sig tre år senere, da tysk politi af frygt for uroligheder aflyste en planlagt træningskamp mellem Esbjerg og Eintracht Braunschweig. Frygten skyldes, at Wolfsburg og Braunschweig ikke har det bedste forhold, og fans af den grønhvide folkevognsklub havde meldt deres ankomst til kampen.
Alle veje fører til Køge – Odense Boldklub og Hannover
De to klubbers fælles historie stammer fra et samarbejde mellem OB’s fanklub og Hannovers ditto i starten af 00´erne, men i dag er der ikke noget, der tyder på et fortsat samarbejde. Ligesom de tre andre fansamarbejder har fans af de to klubber taget enten en tur mod nord eller syd for at støtte den anden klub. Blandt andet arrangerede Hannover fansene over et fanforum en tur til OB´s kamp i Køge i juni 2003. Her sikrede OB sig med en 2-1-sejr deltagelse i næste sæsons UEFA-cup-kvalifikation. Desuden har den tidligere OB- og landsholdsspiller Michael Schjønberg været både assistenttræner, midlertidig cheftræner og andenholdstræner i den tyske venskabsklub, men dette skyldes nok mere andre faktorer end netop sympatien mellem de to fangrupperinger.
Kultkamp i en københavnsk forstad – BK Frem og FC St. Pauli
BK Frem, den tidligere Superligaklub fra Valby, og Hamborgklubben FC St. Paulis bekendtskab med hinanden er til sammenligning en del nyere. De to kultklubber har et decideret samarbejde, men da Frems bestyrelse i 2015 ønskede at få den tyske klub som modstander i en venskabskamp, lykkedes det udelukkende, da Frem fansene indsamlede en kvart million kroner. Samtidig har Frem og St. Pauli tildels et fælles værdigrundlag, da Frem historisk er en arbejderklub, mens de tyske modstandere er kendt som venstreorienterede antifascister, der bryster sig af at være anderledes. St. Paulis rivaler i hjemlandet er FCK´s venskabsklub HSV, og derfor var der desværre også inden kampen sammenstød mellem hooligans fra FCK og St. Pauli. Alligevel blev kampen spillet på Valby Idrætspark foran 6.000 fans, heraf 800 fra St. Pauli, og 2. Bundesligaklubben vandt 3-2.
Et sidste, omend forbindelsen er lille, samarbejde er mellem den nuværende danske 1. divisionsklub Nykøbing FC og Rostocker FC, der spiller i den sjettebedste tyske række. Dette samarbejde, der startede i 2015, er fra officiel side meldt ud, og formålet er blandt andet at udvikle træningen og lave sociale arrangementer.
I dette overblik ses det, at fans af flere danske klubber har et godt forhold til forskellige tyske klubber, fra topholdet Dortmund til Rostocker FC i den sjettebedste række. Sympatierne bliver oftest vist på tribunen gennem vokal støtte og bannere, men uheldigvis medfører disse venskab også ofte negative historier fra sammenstød med rivaliserende ballademagere. Alligevel er mange fans glade for disse, da de både medfører personlige venskaber og eventuelt nye oplevelser, hvis man som dansk fan tager til fodboldnationen i syd.