bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Shkodran Mustafi: Den usandsynlige forsvarsstjerne

Shkodran Mustafi: Den usandsynlige forsvarsstjerne

Müller sidder stadig i græsset og retter benskinnerne til, da han ligeså stille lunter op i feltet og indtager sin position bag ved Benedikt Höwedes og Jérôme Boateng. Frisparket ligger 5-10 meter ude foran Ukrainernes ene hjørne af feltet, hvor Mesut Özil og Toni Kroos gør sig klar til at sparke. Kroos går til den, sparker en perfekt bold, der ligger lige på kanten af det lille felt. Foran ham er Höwedes gået i græsset efter en nærkamp med en ukrainer, da han stiger op over dem alle og brager bolden ind i målhjørnet med hovedet. 1-0 Tyskland, målscorer: Shkodran Mustafi. Han løber ud til hjørneflaget og lader sig omfavne af holdkammeraterne som Tysklands første målscorer ved dette Europamesterskab, mens tilskuerne råber hans navn. Den, var der nok ikke mange, der havde set komme for 4,5 år siden, da han blev vejet og fundet for let i Everton FC. Vejen til ”Die Nationalmannschaft” har ikke været let.

Mustafis bedsteforældre var en del af det albanske mindretal i Makedonien, inden de flygtede til Bebra, en lille by med kun 13.000 indbyggere, der ligger i delstaten Hessen i midten af Tyskland. Her skulle de forsørge hele familien, hvilket selvsagt var en økonomisk udfordring. Denne udfordring havde Shkodrans forældre også gennem hele hans opvækst. Shkodrans far var kun 17 år, da Shkodran kom til verden d. 17. april 1992. På trods af de økonomiske problemer var faderen altid på sidelinjen, når Shkodran spillede fodbold. Han har dog aldrig følt sig presset til at skulle blive professionel fodboldspiller og føler heller ikke, at han er tvunget til at betale tilbage med penge, men derimod med den opmærksomhed og omsorg, som han oplevede. Han ved, at han ikke var nået så langt uden forældrene, der pakkede hans taske og hjalp ham afsted.

Som dreng spillede Shkodran i den lokale klub 1. FV Bebra, inden han skiftede til SV Rotenburg. Det var her, at Shkodran Mustafi for første gang blev opdaget af HSV efter en indendørsturnering. Som 14-årig flyttede han derfor til Hamborg med sin mor, hvor han begyndte at spille på HSVs akademi. De omskolede ham hurtigt fra defensiv midtbanespiller til centerforsvar. Her spillede han sig op igennem ungdomsholdene og trænede under Martin Jols ledelse også med førsteholdet enkelte gange. Som 17-årig valgte Shkodran at hive teltpælene op, da Everton FC stod klar med en 3-årig kontrakt.

Shkodran Mustafi var 2 og et halvt år i Everton, hvor det blev til sølle 14 minutter på førsteholdet i en kamp mod BATE Borisov. I løbet af de år han tilbragte på ungdomsholdet i Merseyside-klubben, nåede han at overveje sin fodboldfremtid. Skulle han stoppe? Alt drejede sig om fodbold, da han trænede med førsteholdet om formiddagen, andetholdet om eftermiddagen og aftenen blev brugt i styrkerummet. Hele dagen foregik på træningsanlægget, og han var kørt død i det. Han arbejdede hårdt, men vidste også, at han ville være professionel fodboldspiller, så da tilbuddet fra Sampdoria tikkede ind i januar, var det som en befrielse for ham.

I Sampdoria blev han gode venner med Roberto Soriano, der lærte ham, at der er andet i livet end fodbold. Soriano er opvokset i Tyskland, så han var en stor hjælp, da Shkodran skulle lære italiensk. Shkodran kom til et hold, der på daværende tidspunkt lå i midten af Serie B, men kunne alligevel ikke tilkæmpe sig en plads. I løbet af det første halve år i klubben blev det til to pladser på bænken og en enkel kamp, hvor han spillede fuldtid. Lykken var altså ikke gjort, selvom han havde fået sig en ny klub. Igennem play-off endte Sampdoria i Serie A, hvor han stille og rolig fik spillet sig til en plads. De første 11 kampe i ligaen havde ikke budt på spilletid, inden han fik chancen på højreback. Herefter kom der mere og mere spilletid, og til sidst var han ved at være fast mand på holdet, hvor han vekslede mellem centerforsvaret og højreback.

Sæsonen 13/14 skulle dog blive den, hvor Shkodran Mustafi for alvor fik sit navn på verdenskortet. Han spillede fast på Sampdorias hold i centerforsvaret gennem hele sæsonen, og sommeren bød på karrierens højdepunkt indtil videre. I løbet af foråret 2014 havde været på bænken to gange for ”Die Nationalmannschaft” og spillet 90 minutter mod Polen i en venskabskamp. Han blev dog ikke udtaget til den oprindelige VM-trup, men en skade til superstjernen Marco Reus gjorde, at Joachim Löw ringede til Mustafi og indkaldte ham til truppen.

Under VM i 2014 startede han på bænken, men kom alligevel ind i de to første gruppekampe. I ottendedelsfinalen havde han endelig tilkæmpet sig en plads i startopstillingen, men måtte gå fra banen efter 70 minutter med en skade, der holdt ham ude resten af turneringen. Tyskland vandt som bekendt finalen, og Mustafi stod pludselig som verdensmester.

Efter verdensmesterskabet blev Shkodran Mustafi solgt til Valencia CF, hvor han har spillet stort set alle kampe siden sit skifte. Fast mand i centerforsvaret Valencia, og fast mand på den tyske bænk. Det går lige pludselig meget godt for Shkodran Mustafi, der dog insisterer på at holde fast i rødderne. Han er i Makedonien en gang om året for at besøge slægtninge, han har bygget et hus i hjembyen Bebra, hvor han føler sig hjemme. Det var her, han løb og sparkede til en bold med klassekammeraterne, det var her, de løb og lavede ballade.

Succesen i Valencia har gjort, at han er blevet rygtet til selveste Real Madrid, hvor skulle være udset til at være Sergio Ramos’ afløser. Det er nogle store sko at udfylde, men måske han en dag er klar til det. Til denne EM-slutrunde var han da også en del af Joachim Löws oprindelige trup, hvor han som nævnt takkede for tilliden ved at heade bolden i mål i første kamp. Han er dog næppe i Joachim Löws udvalgte, hvis han skal stille med de bedste 11. Han vikarierer for en skadet Mats Hummels, der med stor sandsynlighed vil overtage positionen i det centrale forsvar ved siden af Boateng, når kampene bliver vigtigere. Der spekuleres da også i, at Mustafi allerede bliver sat af til aftenens kamp mod Polen. Derfor skal han formentlig satse på, at Hummels skade tager længere tid end forventet eller, at Löw vælger at favorisere ham over Höwedes på højreback, der ikke spillede nogen stor kamp mod Ukraine.

Det er en usandsynlig forsvarsstjerne, Tyskland har fået sig. Begunstiget af skader til konkurrenter og en stålfast vilje har han dog nået toppen. Inden længe kan han måske også kalde sig Europamester.

 

 

You may also like
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud
Tyske ord, udtryk, sprogblomster
David Wagner – godt humør, men også god træner?
Mathias Olesen
Interview med Mathias Olesen — 1. FC Kölns dansk-luxembourgske midtbanetalent
Fodboldcitat, ejerforholdene
Historien om Uwe Rösler – En Manchester City legende indtager Aarhus