bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Schalke 04 – Tilbage til det bedste selskab

Sæsonoptakt: Schalke 04 – Tilbage til det bedste selskab

Schalke 04

Sidste sæson

1 (2. Bundesliga)

En historisk dårlig 2020/21-sæson resulterede i en nedrykning til 2. Bundesliga for første gang i 30 år, og de kongeblå måtte tilpasse sig til en helt ny tilværelse i det næstbedste selskab. Sæsonen startede som en blandet landhandel, og selvom 2. Bundesliga-legenden Simon Terodde scorede mål efter behag, var resultaterne ikke konsistente nok, selvom Schalke forblev i udkanten af topkampen.

Læs også: Simon Terodde – Tysklands bedste angriber på andenklasse

Grammozis fik god snor, men modtog en fyreseddel i marts måned, da de kongeblå lå nummer seks og langt fra oprykning. Schalke-ikon og Eurofighter Mike Büskens ville det dog anderledes og indledte en fuldstændig vanvittig slutspurt med otte sejre i ni kampe, heriblandt den vilde 3-2-sejr mod St. Pauli i andensidste spillerunde, som blev sikret efter at have være bagud med 2-0 med pausen. Den sejr sikrede oprykningen for Schalke 04.

Transfers

Den fremragende sportsdirektør Rouven Schröder har ikke hvilt på laurbærrene og har sikret en ny cheftræner i form af Frank Kramer, efter Mike Büskens gjorde klart at hans tjans udelukkende var af midlertidig karakter. Kramer har primært erfaring fra ungdomsfodbold og en sæson ved Arminia Bielefeld, og det bliver spændende at se, om den 50-årige har de rette kompetencer i et af Tysklands varmeste sæder.

Schröder har haft en realistisk tilgang til køb og salg og har skilt sig af med de spillere, som ikke har niveau til Bundesligaen. Martin Fraisl, Salif Sané og Marc Rzatkowski fik ikke forlænget deres kontrakter, mens Andreas Vindheim og Yaroslav Mikhailov vendte hjem efter deres lejeaftaler. Timo Becker (Holstein Kiel), Hamza Mendyl (OH Leuven) og Levent Mercan (Fatih Karagümrük) blev sendt videre, mens det eneste reelle salg er walisiske Rabbi Matondo til Glasgow Rangers for €3M. Det forventes også at Malick Thiaw, Amine Harit, Can Bozdogan og Ozan Kabak bliver solgt i de kommende uger.

Hele 15 spillere er blevet hentet ind til den kommende sæson, og truppen er grundlæggende på plads, selvom Schröder og co. ønsker to-tre spillere mere. Det mest markante navn er den tidligere Southampton-profil Maya Yoshida, som er kommet til på en fri transfer i en alder af 33 år. Derudover har nogle af sidste sæsons store profiler i form af Rodrigo Zalazar (Eintracht Frankfurt, €1.5M) og Thomas Ouwejan (AZ Alkmaar, €2M) fået vekslet deres lejeaftaler til permanente aftaler, mens Marvin Pieringer (SC Freiburg, €500.000) og Dong-gyeong Lee (Ulsan Hyundai, lejeaftale) også får en chance mere for at bevise deres værd.

Centerforsvaret er blevet yderligere styrket med Leo Greiml (Rapid Wien, €0) og betonblokken Ibrahima Cissé (KAA Gent, €0), mens Cedric Brunner (fri transfer) skal skabe konkurrence på højre back. Schröder har dog også sørget for at styrke offensiven og har hentet den rutinerede Sebastian Polter (VfL Bochum, €1.5M) og franskmanden Florent Mollet (Montpellier, €500.000), mens midtbanen har fået et gevaldigt løft med Tobias Mohr (Heidenheim, €1M), talentfulde Tom Krauss (RB Leipzig, lejeaftale) og dygtige Alex Kral (Spartak Moskva, lejeaftale). Endeligt er Alexander Schwolow lejet i Hertha Berlin som ny nummer 1, mens Justin Heekeren (Rot Weiss Oberhausen, €180.000) primært skal lære af førstnævnte.

 

Styrket/svækket

Styrket

 

Med en lang række til- og afgange, er det svært at vurdere, om Schalke 04 er styrket eller svækket, specielt når et hold skifter række og ukendte navne kommer ind. Jeg vil dog alligevel tillade mig at argumentere for, at truppen er styrket, selvom de offensive kapaciteter, eller mangel på samme, efterlader noget tilbage at ønske. Midtbanespillere som Rodrigo Zalazar, Tom Krauss og Alex Kral er i sandhed Bundesligaen værdig, mens Maya Yoshida kan tilføre central erfaring og ro, hvis niveauet stadig holder.

Den store ulempe ved truppen kan dog blive den potentielle afgang af Malick Thiaw, ligesom det er særdeles tvivlsomt, om trioen Bülter, Terodde og Polter har evnerne til at score mål på højeste niveau. Dertil er der også et stort spørgsmålstegn ved Frank Kramer, hvis ene sæson i Bielefeld ikke overbeviser Schalke-fansene om, at han er en træner på topniveau. Den glippede mulighed for forlængelse med sidste sæsons profiler i form af Ko Itakura og Darko Churlinov er også en bet, men alligevel vil jeg mene, at specielt midtbanen og defensiven er styrket i en sådan grad, at holdet grundlæggende er stærkere.

 

Schalke i denne sæson

Frank Kramer har en grundlæggende mission i den kommende sæson, og det er overlevelse. Det er den officielle målsætning fra Schalke 04 og bliver det altoverskyggende mindset, som kommer til at styre spillestilen. I træningskampene har Kramer videreført Büskens 4-2-2-2, men sandsynligvis med to defensive midtbanespillere og kanter som står væsentligt længere tilbage, som også kan justeres til en 4-2-3-1. Man må forvente, at Palsson, Latza, Kral og Krauss skal kæmpe om de to midtbanepladser, mens Mollet, Zalazar, Lee, Drexler og Mohr skal kæmpe om pladserne på kanten, som også kan fungere som indvendige angribere. Det største spørgsmålstegn er som nævnt omkring pladserne i første geled, hvor Terodde, Bülter og Polter som typer minder meget om hinanden qua fysik og spillestil, mens Marvin Pieringer arbejder hårdt, men har svært ved at finde målet. Med tre angribere på 29, 31 og 34 år, der alle fungerer som opspilsstationer, er der brug for en anden angribertype, som kan supplere offensiven og skabe en øget uforudsigelighed, for ellers får Schalke rigtig svært ved at vinde fodboldkampe.

Fodboldrejse til Gelsenkirchen

Et andet stort spørgsmålstegn for Schalke 04 er defensiven. Selvom jeg vil vurdere, at den er styrket, er springet fra 2. Bundesliga til højeste niveau ofte en voldsom forandring og kan gøre ondt på en defensiv, som ellers så robust ud i den forgangne sæson. Meget afhænger af, om Malick Thiaw forlader holdet. I skrivende stund er der konkret interesse fra franske Marseille, og det er ikke urealistisk, at Schalke ønsker at skyde ham af for et tocifret beløb, specielt med klubbens stadigt dårlige økonomiske situation. Maya Yoshida udstråler erfaring fra højeste niveau, men har den 33-årige japaner stadigvæk det der skal til? Leo Greiml og Ibrahima Cissé kommer begge fra et lavere niveau og er stadig unge, mens Marius Lode og Marcin Kaminski er alternativer.

Endeligt er Martin Fraisl erstattet af Alexander Schwolow, og selvom det er en direkte forbedring, er Schwolow blevet hældt ud af Hertha Berlin efter en dårlig sæson, og spørgsmålet er, om han kan blive en sikker sidste skanse i Schalke-buret.

Selvom der er en vis usikkerhed omkring truppens sammensætning, er jeg overbevist om, at Schalke 04 får en lang sæson omkring nedrykningsstregen og skal kæmpe i hver spillerunde for at holde sig oppe i Bundesligaen.

 

Bud på placering

14-16

 

Bud på idealopstilling for Schalke 04

Schwolow – Brunner, Yoshida, Kaminski, Ouwejan – Krauss, Latza – Drexler, Zalazar – Terodde, Polter

(Baseret på Frank Kramers foretrukne startopstillinger i forsæsonen)

 

Hold øje med…

Rodrigo Zalazar

Den vævre offensivspiller fra Uruguay blev lynhurtigt en fanfavorit med sin tekniske spillestil og aggressive attitude i sidste sæson, og selvom han har en tendens til at være selvisk, er den 22-årige modnet gevaldigt gennem sidste sæson og lagde væsentligt mere konkret slutprodukt på, som også gjorde ham til en trussel foran mål. Jeg vil ikke blive overrasket, hvis Zalazar hvis bidrager med 10-15 mål og assist på en sæson.

You may also like
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Optakt, Schalke
Bæredygtig stilstand i Schalke 04
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Optakt, højdepunkter
Optakt: Bayern München – Schalke 32. spillerunde