bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Borussia Dortmund > Sæsonoptakt: Borussia Dortmund – Det gamle Borussia søger ny start

Sæsonoptakt: Borussia Dortmund – Det gamle Borussia søger ny start

BVB, Borussia Dortmund, Sébastien Haller

Sidste sæson:

Nummer 2 i ligaen

Med Marco Rose ved roret var der store forventninger til Borussia Dortmund forud for sæsonen. Også selvom Jadon Sancho var rejst til Manchester United. Det begyndte da også flot med en 5-2-sejr mod Eintracht Frankfurt i åbningskampen efter en stor præstation  af Erling Haaland, og selvom det til tider var lidt hakkende, så var de dygtige til at få sejre. Senere mod Hoffenheim, da Haaland nok en gang blev helten med en sen scoring i en hæsblæsende 3-2-kamp. Men held har det med at løbe op, og som efteråret skred frem, var det tydeligt, at Dortmund manglende andet end bare Haaland til at sikre sejre. Jude Bellingham fortsatte sin flotte udvikling, Akanji holdte fint niveau bagude, Kobel gjorde det godt, men som helhed så fandt Borussia Dortmund aldrig fodfæste, og allerede i november måned begyndte de første kritiske røster at lyde ned mod bænken.

Helt galt blev det, da man røg ud af Champions League i en af de ellers svageste grupper med Ajax, Besiktas og Sporting. Det hjalp heller ikke just på det, at pokalen sluttede efter et nederlag mod St. Pauli.

I Bundesligaen blev de dog ved med at vinde i en sådan grad, at andenpladsen aldrig var i fare, ligesom de aldrig for alvor var en del af mesterskabskampen, da Bayern igen, igen viste sig for stærke, og derfor blev foråret lidt af en ørkenvandring. Store nederlag hjemme mod Bayer Leverkusen og RB Leipzig var skuffende, og da den sidste kamp i sæsonen var spillet, fik Marco Rose også sparket. På det tidspunkt havde klubben allerede taget en flot afsked med blandt andre Haaland, Witsel, Schmelzer og så selvfølgelig Michael Zorc, der efter en menneskealder i klubben overlod tøjlerne til Sebastian Kehl.

 

Dortmund Transfers:

Netop Sebastian Kehl har ikke ligget på den lade side. Forholdsvis tidligt sprang bomben, at Borussia Dortmund hentede Bayern Münchens Niklas Süle på en fri transfer, hvor han nu skal være med til at sikre stabilitet i en defensiv, der har rimet på alt andet end netop dette. Til at akkompagnere Süle lykkedes det også Dortmund at overbevise Nico Schlotterbeck om, at karrierens næste skridt skal tages i en sort-gul trøje.

Foran de to er Kölns Salih Özcan hentet til for 5 millioner euro, hvor han skal være med agere erstatning for Axel Witsel, hvis kontrakt ikke blev forlænget og som nu i stedet er søgt til Atlético Madrid.

Der er også købt ind til bredden på målmandsposten, da Herthas Marcel Lotka og Jahn Regensburgs Alexander Meyer skal kæmpe om at være førstereserver, efter både Roman Bürki og Marvin Hitz er søgt videre,

De største handler er dog sket i offensiven. Endnu en ung, tysk landsholdsspiller er søgt til Ruhr, da Karim Adeyemi er kommet til fra Red Bull Salzburg. Til at supplere den lynhurtige tysker i front har de hentet en gammel kending i Sébastien Haller, der efter en flot sæson i Ajax, hvor han satte rekorder i Champions League med mål i alle gruppespilskampe, nu er skiftet til Dortmund, hvor de håber, at han kan matche måltotalen fra tiden i Frankfurt.

Her skal franskmanden erstatte Erling Haaland, der som ventet rejste i retning Manchester City og udnyttede den klausul, som han havde i sin kontrakt. Kollega Steffen Tigges er søgt videre til Köln, da han ikke havde store udsigter til spilletid, Pongracic og Reinier er tilbage i henholdsvis Wolfsburg og Real Madrid efter meget lidt imponerede lejeaftaler, og så har Marcel Schmelzer officielt stoppet karrieren.

 

Styrket/Svækket:

 

Styrket.

De har forsøgt, men Haaland kan man selvfølgelig ikke erstatte 1-1. Det skal dog med i ligningen, at nordmanden døjede med skader i store dele af sidste sæson, og med både Haller og Adeyemi har de dækket sig godt ind. Det er dog særligt forsvaret, der har fået et tiltrængt kvalitetsløft med tilgang af Süle og Schlotterbeck, og så kan man bedre kompensere for, hvis Akanii skulle skifte denne sommer, da hans kontrakt udløber næste år. Nogle af de unge spillere i truppen giver også en anderledes bredde i forhold til sidste sæson.

  

Sådan går det Borussia Dortmund i denne sæson:

Med Edin Terzic tilbage på trænerbænken er der igen kommet en ”’ægte Borusse” i spidsen for Borussia Dortmund. Hans resultater i foråret 2021 var imponerende, men det var også sat op omkring Sancho og Haaland, så kan han lykkes med at implementere det spilkoncept, som vi ikke har set virke for Dortmund, siden Lucien Favres skifte til 3-back kæden i december 2019?

Potentialet i truppen er stort, men der er også fire-fem nye spillere i startopstillingen, og selvom en del af dem kender hinanden fra det tyske landshold, så vil det være underligt, hvis det hele bare klapper fra start af. Derudover bliver kunsten at holde alle tilfredse. Moukoko har fået en del spilletid i venskabskampene, men har tilsyneladende stadig tanker om at skifte væk, hvis han ryger for langt ned i hierarkiet, og hvad sker der med Malen, der ikke kunne indfrie forventningerne i den første sæson, for ikke at tale om Reus, der, trods kultstatus og anførerbind, også skal holde sig på toppen, hvis ikke han skal miste sin plads?

Problemerne opstår rent kvalitetsmæssigt på de to backs. Guerreiro ser ud til at blive, og Meunier havde en bedre anden sæson, men er det godt nok til at blive mester? Man har udvist interesse i Raum fra Hoffenheim, men et stort prisskilt skræmmer. Morey er på vej tilbage fra sin alvorlige skade, men han skal have tid for at komme i omdrejninger, og det bringer os videre til en af de store vindere i sommerens første træningskampe. 18-årige Prince Aning, der er kommet til fra Ajax. En offensiv back lidt i stil med Hakimi, selvom han teknisk stadig ser lidt usleben ud.

Vil du gerne opleve Die Gelbe Wand, så se her, hvordan du får billetter til BVB’s kampe

Generelt kan det blive de unge spillere, der kan løfte Dortmund op til det næste niveau. Jamie Bynoe-Gittens ser også ud til at vil gøre sig til i kampen om en startplads, og Moukoko bliver hele tiden mere og mere moden til Bundesligafodbold.

Lykkes det for Terzic at få skabt harmoni i truppen, videreføre det presspil, som man har set antydninger af i træningskampene, og kan Haller lukke hullet fra Haaland, så har Dortmund en chance for at vippe Lewandowski-løse Bayern af pinden, men ellers peger pilen umiddelbart på en ny andenplads.

 

Bud på placering:

1-3

 

 

Bud på idealopstilling for Borussia Dortmund:

4-3-3

Det kan komme på tale at spille med tre i bagkæden, og vi vil formentlig se store udskiftninger i begyndelsen, indtil systemet sidder der.

Kobel – Meunier, Süle, Schlotterbeck, Guerreiro – Dahoud, Bellingham, Özcan – Reus, Adeyemi, Haller*

 

*Opsat før Hallers sygdom

 

Hold øje med – Salih Özcan

Dahoud fik et længe ventet gennembrud under Terzic, sidst han var træner, og Bellingham udvikler sig dag fra dag til en verdensklasse piller, men vi vælger den tredje mand på midtbanen. Nyankomne Salih Özcan. Måske den mindst navnkundige af de mange nyindkøb, men han kan godt vise sig at blive essentiel for Dortmunds chancer for succes. Han er utrolig dygtig i presspillet og også god på bolden uden at overkomplicere tingene, og han kan blive den stabiliserende faktor, som de har sukket efter så længe. Et andet bud kunne være Gio Reyna, der, hvis han kan holde sig skadesfri, meget vel kan tage det næste skridt i sin Dortmund-karriere.

 

 

You may also like
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Union Berlin, optakt, udebanefans, sæsonkort
Så meget koster et sæsonkort i Bundesligaen i 2023/24 sæsonen
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?