bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De manglende offensive kræfter

Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De manglende offensive kræfter

Sidste sæson:

Nummer 5 i Bundesliga

Det var ligeved og næsten for Bayer Leverkusen. Igennem hele sæsonen var de med i kampen om pladserne til Champions League, men nogle dumme pointtab kostede i sidste ende dyrt for ”die Werkself”. I anden sidste spillerunde led Kai Havertz og resten af truppen eksempelvis et nederlag på 0-2 til Hertha BSC, og så Borussia Mönchengladbach overhale dem indenom og indtage den afgørende fjerdeplads i Bundesligaen.

Bayer Leverkusen gik ind til sæsonen uden Julian Brandt, der var blevet sendt videre til Borussia Dortmund. De havde dog stadig deres juvel, Kai Havertz, og han var holdets helt store stjerne igennem den seneste sæson. Han formåede at score hele 12 gange, og han var især godt kørende efter coronapausen, hvor tyskeren fik nettet til at blafre hele seks gange i sin nye rolle som angriber, da Kevin Volland på dette tidspunkt var ude med en skade.

Peter Bosz´ tilgang til spillet gjorde også Bayer Leverkusen til et ganske underholdende hold at følge. Bosz tænker meget offensivt, og han forsøger altid at have flere farlige offensive spillere med fra start. Yderligere har en af hans mål været at ramme modstanderne på hurtige omstillinger, og det lykkedes Bayer Leverkusen også med.

Det kom blandt andet til udtryk i opgøret mod Borussia Dortmund, hvor Bayer Leverkusen vandt 4-3 i en kandidat til sæsonens kamp. Der var fuld fart på fra Kai Havertz, Leon Bailey og Kevin Volland, men i de bagerste geledder, så det ikke nær så godt ud.

Holdets bagkæde viste flere eksempler på, hvordan defensiven ikke har været velfungerende. Forsvaret har simpelthen haft utroligt svært ved at holde modstanderne fra de store chancer, og det betød, at der kom nogle snittere en gang imellem. De tabte 4-0 til Dortmund, 4-1 til VfL Wolfsburg og 4-2 til Bayern München.

I DFB Pokal var det også ligeved og næsten for Bayer Leverkusen. De formåede at gå hele vejen til finalen efter sejre over blandt andre VfB Stuttgart, Union Berlin og upåagtede FC Saarbrücken. I finalen fik Bayer Leverkusen det dog svært mod Bayern München og tabte igen med 4-2. Ingen pokaltitel og ingen kvalifikation til Champions League må opsummere Bayer Leverkusens sæson, der derudover leverede en flot kampagne i Europa League, hvor Inter dog agerede stopklods i kvartfinalen.

 

Transfers:

På nuværende tidspunkt har Bayer Leverkusens fans ikke haft meget at juble over på transferfronten, da de kun har hentet 21-årige Lennart Grill fra FC Kaiserslautern og angriberen Patrik Schick fra AS Roma. Grill er målmand og er blevet hentet ind, da holdets reservekeeper Ramazan Özcan har lagt handskerne på hylden.

Patrik Schick spillede også i Bundesligaen i sidste sæson, hvor han var udlejet til RB Leipzig. Her blev det ti mål fra tjekken, men det kan diskuteres, hvorvidt Schick kan udfylde hullet for Kevin Volland, der er skiftet til Monaco.

Udover et farvel til Volland, har Bayer Leverkusen også taget afsked med stortalentet Kai Havertz, og det har indbragt Bayer Leverkusen næsten 100 millioner euro for de to spillere. Volland blev solgt for 15,5 millioner euro, og da Kai Havertz som forventet røg til Chelsea, fik die Werkself i omegnen af 80 millioner euro.

I småtingsafdelingen har Bayer Leverkusen også fået en håndfulde spillere tilbage fra lån. Der er tale om Tin Jedvaj, Joel Pohjanpalo og Panagiotis Retsos, men det er ikke spillere, der kan forbedre holdets nuværende niveau, selvom de fylder lidt op i bredden. Peter Bosz har også valgt at få 17-årige Florian Wirtz indlemmet i førsteholdstruppen, og han bliver nu en officiel del af Bundesliga-mandskabet.

 

Styrket/Svækket:

Svækket.

Bayer Leverkusen er blevet væsentlig svækket op til den kommende sæson. Det skyldes afskeden med Kevin Volland og Kai Havertz, der kan få store konsekvenser for klubben, hvis de ikke får erstattet dem.

Det var ikke kun to af Bayer Leverkusens bedste spillere, men også to af holdets mest farlige, der nu er fortid i klubben. Havertz var holdets topscorer med 12 mål, og Volland endte på 10 mål. Yderligere var de to også gode til at sætte deres holdkammerater i scene, da de tilsammen står noteret for 14 assist.

Patrik Schick har vist, at han kan score mål i Bundesliga, men det er ikke en topangriber, som ”Die Werkself” har hentet til klubben. Han er bedst, når han indgår i et tæt samarbejde med en anden offensiv spiller, og nu er der ingen Kai Havertz, som han kan linke op med.

 

Sådan går det Bayer Leverkusen i denne sæson:

I forlængelse af at Bayer Leverkusen er blevet betydningsfuld svækket i offensiven, kan den kommende sæson blive svær for ”die Werkself”. Fraværet af især Kai Havertz kan få store konsekvenser for Peter Bosz. Da de mistede Julian Brandt i sidste sæson, havde de Havertz som en erstatning. Nu er der ikke en spiller i truppen, som falder naturligt ind i den rolle.

Spillere som Moussa Diaby og Leon Bailey skal selvfølgelig træde i karakter, men der skal noget nyt blod ind i truppen, og der kan sagtens argumenteres for, at Bayer Leverkusen ender dårligere i tabellen end i den seneste sæson, hvis ikke de får geninvesteret nogle af Havertz millionerne i de nødvendige profiler.

De sigter efter at kvalificere sig tilbage i Champions League, men uden de rigtige offensive kræfter er det svært at se, at det bliver i denne sæson. Formår Patrik Schick at score +25 mål, så er snakken nok en helt anden, men det er umiddelbart ikke ham, som sparker Bayer Leverkusen i Champions League.

Bayer Leverkusen hører til i toppen af Bundesligaen, og der vil de også være i den kommende sæson. De har trods alt stadig et rigtig dygtig hold igennem alle kæderne. Den tidligere Brøndby-keeper, Lukas Hrádecky, har været en vigtig mand i buret, og lige foran ham, har Bayer Leverkusen midterforsvarerne Sven Bender, Edmond Tapsoba og Jonahan Tah, der alle tre har været gode i bagkæden. Sven Bender var eksempelvis den spiller i sidste sæsons Bundesliga, der vandt anden-flest dueller i luften.

Der er dog visse elementer, som de skal have på plads inden sæsonstarten. Bayer Leverkusen har nemlig svært ved at bryde modstandernes spil. Hvis man ser på statistikken fra sidste sæson, har de kun erobret bolden 333 gange, som er færrest af alle. Dette skyldes dog også, at de som regel har boldbesiddelsen mod sine modstandere.

Problemet opstår, når modstanderne rammer dem på omstillinger, eller når de møder hold som Borussia Dortmund og Bayern München. Her bliver Bayer Leverkusens dårlige presspil udstillet, og så løber de altså ind i nogle nederlag, som vi nævnte tidligere.

En ændring frem til den kommende sæson kan ses på anførerposten. Det er ikke længere Lars Benders opgave, at føre tropperne frem i jobbet som anfører for ”die Werkself”. Han har besluttet at træde tilbage fra sin post, og derfor er Charles Aranguiz blevet udnævnt som ny kaptajn.

 

Bud på placering:

5-7

 

Bud på idealopstilling:

Peter Bosz vil gerne have flere offensive spillere i spil, når han stiller sit mandskab, og det gjorde han også i de seneste Europa League kampe mod Glasgow Rangers og Inter. Her var det i en 4-2-3-1-opstilling, og mon ikke at det er nogenlunde det samme, når Bayer Leverkusen går på banen i den nye Bundesliga-sæson.

Hrádecky – L. Bender, Tapsoba, S. Bender, Wendell – Aranguiz, Demirbay – Bellarabi, Amiri, Diaby –Schick.

 

Hold øje med:

Florian Wirtz

Efter sin Bundesliga-debut tilbage i maj, har 17-årige Florian Wirtz vist flere gode eksempler på sit store talent. Det blev til syv kampe og et enkelt mål, hvor Wirtz flot udplacerede Manuel Neuer i kampen mod Bayern München, hvilket gjorde ham til den yngste målscorer i Bundesligaens historie. Wirtz er også blevet belønnet for sine kvaliteter, da han vandt sæsonens Fritz Walter medalje i U17-kategorien.

Da han fik debut for Bayer Leverkusen, blev han også noteret som klubbens yngste spiller nogensinde i Bundesliga. En rekord, der tidligere tilhørte Kai Havertz, og det er netop Havertz, som Florian Wirtz skal erstatte på sigt. De har endda visse ligheder. Wirtz er både dygtig i pasningsspillet og med bolden på egne fødder, og i kombination med sin fart er han god til at drive bolden hurtig frem og forbi modstanderne.

Florian Wirtz har også et godt blik for sine medspillere, og tyskeren ser altid en mulighed for en afgørende aflevering, som mange andre ikke havde opfanget. Han passer godt til Peter Bosz´ system, da han kan spille stort set alle de offensive pladser, og han er dermed en spiller, der er værd at holde øje med, da han har talentet til at blive Bayer Leverkusens næste ”wonderkid”.

Foto: www.bayer04.de

You may also like
Tilskuersnit for Bundesligaen
50+1 reglen og Bayer Leverkusen – Pandoras pilleglas?
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Top 12 – Bundesligaens største talenter i 2024
Leverkusen, stadion
Optakt: Bayer Leverkusen – Gladbach: Gamle bekendte mødes i Leverkusen