Robert Lewandowski havde en fantastisk sæson i 2019/2020, hvor han var med til at vinde alt med Bayern München. Nu har han også chancen for at vinde FIFAs The Best Player 2020, men vejen til den store succes har ikke været nem for polakken. Her får i fortællingen om, hvordan Lewandowski gik fra et muligt karrierestop til at blive en af verdens bedste fodboldspillere.
Cristiano Ronaldo, Lionel Messi eller Robert Lewandowski? Det er det valg, der skal tages, når FIFAs The Best Player 2020 skal udvælges, og det skulle være mærkeligt, hvis det ikke blev Bayern München-stjernen, der løb med prisen.
For Robert Lewandowski spillede en fænomenal sæson, hvor han var en vigtig del af ”Die Rekordmeisters” Treble, da det blev til en Bundesliga-, DFB-pokal- og Champions League-titel. Han scorede så mange mål, at holdkammerat Thomas Müller – mere eller mindre opfindsomt – gav ham tilnavnet ”LewanGoalski”.
Det blev til 34 scoringer i den bedste tyske række, som gav Robert Lewandowski sin femte Torjägerkanone i Bundesligaen, og det er derfor umuligt at nævne Bayern Münchens succes uden at komme ind på Lewandowski. Han er tæt på legendestatus i klubben, men det var på ingen måde skrevet i stjernerne, da han begyndte sin professionelle karriere.
Vejen til toppen har nemlig ikke været en dans på roser for polakken, som i en periode faktisk overvejede helt at stoppe karrieren som fodboldspiller, men støtten fra hans familie fik ham på andre tanker.
”Hellere et skridt tilbage for at komme to frem” sagde Iwona Lewandowska, som er Bayern-spillerens mor, og det viste sig at være rigtigt. Men for at se nærmere på Lewandowskis snørklet vej til verdenstoppen, skal vi tilbage til 1996 i Leszno, Polen, hvor Robert Lewandowski begyndte sin rejse.
”Du bliver aldrig professionel”
Her begyndte det hele egentlig som planlagt for den otte-årige Robert Lewandowski, da han imponerede med sit store talent og blev en eftertragtet ung spiller i den lokale klub i Leszno. I 1997 blev han hentet til akademiet hos MKS Varsovia Warszawa, hvor Lewandowski fortsatte sin udvikling.
I ungdomsårene hos MKS Varsovia Warszawa blev man for første gang vidne til, hvad der ventede fodboldeuropa årtier senere. Robert Lewandowski scorede efter behag, men han havde dog lang vej endnu. Han manglede simpelthen noget sul på kroppen, hvis han ville gøre fodbolden til sin levevej.
”Hans ben var så tynde. Jeg blev ved med at fortælle ham, at han skulle tage nogle kilo på og spise nogle flere bacon-sandwichs. Det forhindrede ham dog ikke i at blive en notorisk målscorer. Jeg kan huske en sæson, hvor vi scorede 158 mål, og han scorede halvdelen af dem”, har Lewandowskis tidligere ungdomstræner Krzysztof Sikorski siden fortalt.
Selvom han tit var fysisk underlegen i forhold til sine modspillere, var de mange mål nærmest en garantivare for Robert Lewandowski. Det store talent var åbenlyst, og efter syv år hos MKS Varsovia Warszawa blev den nu 16-årige Lewandowski hentet til Delta Warszawa, der spillede i den polske fjerde division.
Det blev dog ikke til lang tid hos Delta Warszawa, da talentet var for stort til klubben. Efter kun en enkelt sæson fik han den opringning, som han længe havde drømt om, da den polske storklub Legia Warszawa ville hente Lewandowski, og en aftale kom da også hurtigt på plads.
Umiddelbart var skiftet perfekt for Lewandowski, der nu fik muligheden for at udvikle sig i en af Polens største klubber. Alt var planlagt fra Legias side, som ville have, at Lewandowski skulle spille for klubbens andethold i den polske anden division, og at han på sigt skulle blive klubbens foretrukne angriber på førsteholdet.
Men uheldet ramte Lewandowski, da skiftet til Legia Warszawa udviklede sig til en katastrofe for den unge angriber. Hos den polske storklub løb han i en række skader, og han havde stadig problemer med sin manglende fysiske tilstedeværelse på banen.
Det hele gik bare hurtigere hos Legia Warszawa, og det kunne Lewandowskis krop ikke holde til. De kampe han fik på andetholdet, var heller ikke imponerende, og derfor tog klubben en drastisk beslutning. De havde ikke længere tiltro til Robert Lewandowskis evner som fodboldspiller, og de troede ikke på, at han kunne begå sig på den professionelle scene.
Mor-Lewandowski blev redningen
Den etårige kontrakt med Legia Warszawa blev ikke forlænget, og det var et stort slag for Lewandowski. Han gik ind i en nedtrykt periode, hvor han ikke vidste, hvad der nu skulle blive af ham og hans drøm om en professionel karriere.
”Det gjorde meget ondt. Jeg var kun 17 år gammel, og jeg havde mistet min far kort tid forinden (Hans far døde i 2005 efter et sygdomsforløb, red) Jeg kan stadig huske det at blive skadet og vente på beslutningen om, hvad der skulle ske med mig i den kommende sæson”.
”Jeg ville virkelig klare det og vise alle, hvad jeg kunne blive til. Det betyder ikke noget, hvad andre siger, hvis du har en stærk vilje. Jeg valgte at se fremad og fortsatte med at arbejde på mig selv”.
Det kan han blandt andet takke sin mor for. Iwona Lewandowska kunne dengang mærke, hvor tæt Lewandowski var på at stoppe sin karriere, men som man siger, ”mor ved altid bedst”. Hun fandt frem til en mindre klub, Znicz Pruszkow, der godt kunne bruge Robert Lewandowskis kvaliteter, og hun forsikrede sin søn om, at det var det rigtige valg. En tur ned i en tredje divisionsklub kunne blive til noget større på sigt.
Det viste sig at blive det helt rigtige karrieretræk. Robert Lewandowski var opsat på at vise, at hans kritikere tog fejl, og det lykkedes i den grad de kommende år. I hans første sæson for Znicz Pruszkow i 2006/2007 blev han klubbens topscorer med 15 mål, og han var med til at føre dem op i den anden bedste række i Polen.
Sæsonen efter fortsatte han de fornemme takter og gentog bedriften på ny, da det blev til endnu en topscorertitel og oprykning med Znicz Pruszkow. Robert Lewandowski var en målmaskine, der ikke kunne stoppe med at score mål, og den store succes skabte ny interesse for ham.
Men der var også en gammel kending, der ville hente Lewandowski. Legia Warszawa havde fulgt med i hans udvikling, og de ville hente ham tilbage til den polske hovedstad, men for anden gang valgte de faktisk at droppe Lewandowski.
Klubbens sportsdirektør, Miroslaw Trzeciak, valgte at gå imod en aftale, da han stadigvæk ikke så det store i Robert Lewandowski, og han udtalte derfor de senere berømte ord.
”Hvem har brug for den knægt (Lewandowski, red), når vi er ved at hente Mikel Arruabarrena fra Tenerife?”.
Dick Rowe fra Decca Records sagde nej til The Beatles i 1962, og hvis vi tager Robert Lewandowskis karriere i mente, må Legia Warszawas afslag være i samme kategori. Mikel Arruabarrena blev på ingen måde en succes i polsk fodbold, hvor han blot fik seks kampe i den polske Ekstraklasa uden nogen scoringer. Robert Lewandowski endte derimod hos Lech Poznan, hvor han scorede 14 mål i sin debutsæson for Lech Poznan.
Til Dortmund med hjælp fra naturen
Sæsonen efter i 2009/2010 scorede Robert Lewandowski 18 mål for Lech Poznan, hvilket var afgørende for, at klubben vandt det polske mesterskab. Han nåede imponerende 41 mål i 82 kampe i sin tid hos Lech Poznan, og han var nu blevet en af polsk fodbolds farligste spillere.
Hos Lech Poznan blev det til et polsk mesterskab, pokaltitel og en Super Cup-triumf for Robert Lewandowski. Der var ikke længere snak om de tynde spinkle ben og de manglende bacon-sandwichs, da Lewandowski havde modbevist alle med sin målnæse, og desuden arbejdede han hårdt i træningslokalet.
Efter kun to sæsoner hos Lech Poznan var Robert Lewandowski blevet for stor til Ekstraklasa, og hans ry var nået ud til resten af Europa, hvor blandt andet Premier League-klubben Blackburn Rovers var interesseret i ham.
En aftale mellem Blackburn Rovers og Lewandowski var på tale, og polakken havde fået booket et fly til England, men Moder Natur var tydeligvis Borussia Dortmund-fan, da udbruddet af den islandske vulkan, Eyjafjallajokull, lagde alt luftfart i Europa ned i 2010.
Det stoppede dermed Lewandowskis visit til Blackburn, som ifølge angriberen selv sagtens kunne have været endt med et skifte til Premier League-klubben.
”Jeg kunne ikke flyve til Blackburn på grund af vulkanen, men jeg ville gerne have været derhen for at se, hvordan klubben var, fordi jeg vidste ikke dengang, hvor jeg skulle skifte hen”.
”Måske hvis jeg var taget derhen og se klubben, stadionet og det hele, ville Blackburn have været mit førstevalg”, udtalte Robert Lewandowski i 2017.
Men Lewandowski kom aldrig med flyet til England, og det skabte en mulighed for Borussia Dortmund, der lagde en billet ind på Robert Lewandowskis underskrift. En noget atypisk vej til Bundesligaen for Lewandowski, men ikke desto mindre skrev de to parter under på en aftale i 2010. Han var nu klar til den tyske Bundesliga, men starten i Tyskland blev langt fra, hvad han havde forventet.
Den svære start i Dortmund
I dag er det vanskeligt at forstille sig, at Robert Lewandowski har haft det svært i Bundesliga og endda været henvist til en bænkplads. Men sådan var det faktisk, da han ankom til Dortmund, hvor Lucas Barrios var Jürgen Klopps foretrukne helt i front.
Dortmund blev godt nok tyske mestre i 2010/2011-sæsonen, men det var uden den store indflydelse fra Lewandowski. Hele 18 gange blev han brugt som indskifter, og han fik kun nettet til at blafre otte gange, som er det laveste målantal i hans tid i Bundesligaen. I begyndelsen af tiden i Dortmund blev han endda kritiseret for ikke at score for lidt, og i det tyske medier kaldte de ham hånligt for Lewandoofski (doof betyder blandt andet tåbelig eller dum, red)
Inden skiftet havde Lewandowski og Klopp haft nogle indledende samtaler, og her havde Klopp lovet ham fast spilletid i Dortmund-trøjen, men da Lewandowski for det meste sad på bænken, blev angriberen utilfreds.
Lewandowski klagede over den manglende spilletid og mente, at Jürgen Klopp havde fortalt ham en direkte løgn. Om Klopp havde løjet eller ej vides ikke, men Lewandowskis skifte til Dortmund krævede lidt længere tilvænning end forventet.
”Det første år var ikke nemt. Nyt sprog, nyt hold, alt var nyt”, husker Lewandowski, men han har aldrig været typen, der gav op, og det gjorde han heller ikke i Dortmund-trøjen. Han arbejdede blot hårdere til træning og ventede på sin chance.
Det hele faldt på plads for Lewandowski i Dortmund, efter han selv havde taget fat i Jürgen Klopp. Han ville vide, hvad planen var med ham, og hvordan han bedst muligt kunne hjælpe Dortmund fremfor at sidde på bænken.
”Vi tabte en udekamp i Champions League i Marseille (28/09-2011, red). På det tidspunkt vidste jeg ikke rigtig, hvad min plads var hos træneren. Efter kampen tog jeg en snak med Jürgen Klopp og spurgte ham om, hvad han forventede af mig”.
”Vi talte i næsten to timer. Jeg fortalte ham, hvad jeg havde i tankerne, og han valgte at forklare mig, hvad han havde af forventninger. Efter samtalen fungerede alt bedre. Vi vandt den næste kamp 4-0 over FC Augsburg, og jeg scorede et hattrick og fik en assist”.
Det hjalp også på Lewandowskis chance for spilletid, at Barrios blev skadet og ikke længere var til rådighed. Det var held i uheld for Dortmund, da Lewandowski takkede for tilliden og scorede hele 30 mål i 47 kampe og sørgede for en DFB-pokal og Bundesliga-titlen i den sæson. I finalen i pokalturneringen scorede han hattrick mod Bayern München, så Lewandowski havde for alvor stemplet sig ind i tysk fodbold og lagt grundstenen til et senere klubskifte.
”Den mest professionelle spiller”
Lige siden skiftet til Dortmund har Lewandowskis plan været klar. Han ville være verdens bedste angriber, og det betød blandt andet, at han ville have lov til at skifte, hvis der kom en større klub end Dortmund, der ville have ham.
”Da vi blev enige om en kontrakt med Dortmund, fortalte jeg Michael Zorc og Jürgen Klopp, at vi var glade for at skrive under på en aftale, men på samme tide gjorde vi det klart, at hvis der kom en større klub, ville vi have muligheden for at skifte” har Robert Lewandowskis daværende agent, Cezary Kucharsky, siden fortalt.
Og det kom der i 2014, hvor Bayern München kom med et tilbud, som Lewandowski ikke kunne modstå. Meget vand er siden da løbet gennem åen, hvor ”Die Rekordmeister” og Lewandowski har været svære at vælte af fodboldtronen i Tyskland.
Der var sket en stor udvikling siden dengang, hvor en 17-årig Lewandowski blev fundet for let til Legia Warszawa, og det skyldes blandt andet Lewandowskis konstante jagt efter at blive bedre. Her har han fået meget hjælp fra sin kone, Anna Lewandowska, der arbejder som sportsernæringsekspert til dagligt.
Hun har ændret Robert Lewandowskis vaner uden for banen, hvor der kom et langt større fokus på styrketræning samt ernæring. Det betød blandt andet, at Lewandowski begyndte at spise dessert før aftensmaden, da Anna Lewandowska fandt ud af, at det kunne bidrage til en hurtigere fordøjelse hos Lewandowski.
Alt arbejde uden for banen med styrketræning og kostvaner fik den indflydelse, at Lewandowski gennem årene i Dortmund fik bygget en imponerende fysik op, der gav ham tilnavnet ”The Body” hos sine medspillere, og der var ikke længere nogen, der drillede ham med sine små ben.
Denne professionalisme var noget, der i den grad imponerede den tidligere Bayern München-træner Pep Guardiola, da Lewandowski kom til Bayern München.
”Han er den mest professionelle spiller, jeg nogensinde har mødt. I hans hoved, tænker han altid på den rigtige mad, søvn og træning. 24 timer i døgnet. Han er altid klar og aldrig skadet, fordi han fokuserer på disse elementer, fortalte Pep Guardiola til AS i 2016.
Og hvis man skulle have misset det, så tager vi lige en række af de bedrifter, som Robert Lewandowski har opnået i Bayern-trøjen siden skiftet i 2014. Seks Bundesliga-titler, fem Torjägerkanone, tre DFB-pokal-titler og en enkelt Champions League-triumf.
Hans præstationer på banen har også fået folk til at tabe kæben, bare spørg Guardiola. Kampen mod VfL Wolfsburg i 2015 viste nøjagtig, hvor dygtig Lewandowski er, da han på kun ni minutter scorede fem mål som indskifter. En unik præstation, der kendetegner Lewandowski som spiller, og det blev kun bedre i den seneste sæson.
Den perfekte sæson
Hvis man på nogen måde kan snakke om ”den perfekte sæson”, må det være Robert Lewandowskis i 2019/2020. Angriberen blev topscorer i både Bundesliga, DFB-Pokal og Champions League, og han var med til at vinde selvsamme turneringer.
Hele 55 scoringer på blot 47 kampe blev det til for polakken, der allerede havde scoret 16 mål efter de første 11 kampe i Bundesligaen. Han havde ramt et vanvittigt højt niveau, der kulminerede med sejren over Paris Saint-Germain i Champions League-finalen.
”Mine drømme blev til virkelighed. Jeg havde arbejdet for det i lang tid, da jeg har drømt om at løfte Champions League-trofæet, siden jeg var et barn. Første gang er altid den sværeste. Jeg var tom for ord. Der var så mange følelser, at jeg græd efter kampen. Sådan en succes får mig til at arbejde videre”.
Den store succes bliver han også belønnet for på det personlige plan, da han er nomineret til prisen som verdens bedste fodboldspiller til The Best FIFA Football Awards 2020, hvor han kæmper om kåringen sammen med Cristiano Ronaldo og Lionel Messi.
Ser man tilbage på det forgangne år, burde der ikke herske nogen tvivl om, at det er polakken, der har fortjent titlen, og det ville være den perfekte afslutning på den perfekte sæson. Lewandowski har sagt, at de personlige bedrifter er med til at understrege, at det hårde arbejde de sidste 20 år har været det hele værd.
Det har nemlig været en hård rejse for Robert Lewandowski. Fra at være en spinkel dreng, der blev droppet og havde overvejelser om et karrierestop, til i dag at være blandt verdens bedste fodboldspillere.
Lige så god Lewandowski er, lige så speciel har hans fortælling været, men trods de forskellige bump på vejen, har kærligheden til spillet gjort, at Lewandowski konstant jagter at blive en endnu bedre version af sig selv. Netop det er forklaringen på, hvorfor Robert Lewandowski i dag er blandt verdens bedste fodboldspillere.
”Fodbold har altid været min passion, og det er min passion, der driver mig. Så længe du spiller fodbold, bliver du nødt til at bevare din sult. At nå til tops er svært, men at blive på toppen er endnu sværere”.
Foto: www.fcbayern.com