bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Optakt: Tyskland – Portugal

Optakt: Tyskland – Portugal

VM 1990, Tyskland

Læs vores optakt til Tysklands første kamp under VM med taktisk oplæg, bud på startopstillinger, skadesnyt og spændende matchups.

Tyskland skal i ilden i den første kamp i Gruppe G, der meget vel kan blive afgørende for begge mandskaber. En sejr vil betyde et stort skridt på vej til avancement med resterende kampe mod Ghana og USA, der ikke skal undervurderes, men dog forventes at få svært ved at gå videre.

Taktisk oplæg

Tyskernes forberedelser har ikke været helt uproblematiske. Flere profiler har været ramt af skader, nogen har set trætte ud, og der har været tvivl om den optimale formation og opstilling. Sidste uge kunne Bild dog afsløre de formodede 11 startere, og selv hvis der skulle ske ændringer, kan vi formode at se et tysk hold i en noget anderledes opstilling end hvad vi er vant til.

Alt tyder nemlig på, at Löw foretrækker en form for 4-3-3 mod Portugal og det ligner en noget mere defensiv og afventende tilgang end vi har set i kvalifikationen og i tidligere slutrunder. Ifølge Löw selv vil det normale høje pres ikke være muligt under de klimatiske betingelser, der er i Brasilien, og at det ville være tåbeligt at spille europæisk under sydamerikanske forhold. Lahm kunne tilføje, at det er vigtigt ikke at komme i en situation, hvor man skal jagte en udligning.

Med det in mente ser Löw ud til at foretrække fire normale centerforsvarere i bagkæden: Mats Hummels og Per Mertesacker centralt, Jerome Boateng på højreback og Benedikt Höwedes på venstre. Mod hurtige og kontrastærke spillere som Ronaldo og Nani kan det ligne en risikofyldt taktik, men vi vil formentlig se en flad backkæde, der ikke står for højt på banen – og så er Höwedes og Boateng heller ikke decideret langsomme, og førstnævnte tog sig fint af Ronaldo under EM 2012, hvor tyskerne vandt 1-0.

Kaptajn Lahm er rykket op på midtbanen, hvor han kommer til at ligge i en rolle mellem forsvaret og sine to centrale kollegaer, Sami Khedira og Toni Kroos. Den kvikke læser vil bemærke, at der ikke er blevet plads til Bastian Schweinsteiger. Det skyldes to ting: for det første har han døjet med skader og ikke deltaget meget i forberedelserne, for det andet komplimenterer Lahm, Khedira og Kroos hinanden bedre med forskellige spidskompetencer, mens Schweini har et bredere spektre af lidt af hver af de tres kompetencer.

At Toni Kroos er valgt er ligeledes en indikator på, at man nødigt vil blive fanget i omstillingerne. Kroos er sikrere på bolden end for eksempel Götze eller Özil, der godt kan have en tendens til at miste den.

Helt fremme er der ligeledes interessante ting at spotte. I forberedelserne har Löw både forsøgt sig med Miroslav Klose (læs en profil af rekordjægeren her) som out-and-out angriber og med enten Müller eller Götze som falsk nier. Skal man tro bulletinerne, ser det dog ud til at det tilfalder Özil at indtage rollen i front, omend det kun er på papiret. Virkeligheden er nemlig, at det offensive trekløver Podolski, Müller og Özil, hver især skal agere falske niere og gøre en flydende rotation med skiftene roller. Ideen er at forvirre det portugiske forsvar og køre dem trætte inden Klose/Schürrle/Götze kan skiftes ind, spille mere direkte og udnytte trætheden.

Det er ikke meget denne opstilling er blevet trænet og brugt i praksis, og spørgsmålet er om Löw kan ramme den rigtige balance – især på den sidste tredjedel.

Matchups

Ronaldo vs. Boateng

Det er en genganger fra EM 2012, hvor det i det store hele lykkedes Boateng at holde portugiseren fra fadet. Ronaldo trækker sjældent med tilbage og har Boateng tilladelse til at støde frem, kan det give en overtalssituation i den portugisiske defensiv, som vi så i Danmarks EM-kamp, hvor Lars Jacobsen stødte frem og assisterede Bendtners mål.

Omvendt kan Boateng også let komme på overarbejde for den portugisiske venstreside er nok den bedste i verden med et indforstået samarbejde Coentrao og Ronaldo imellem. Vi vil derfor nok se en forsigtig tilgang fra Boateng og en Philipp Lahm, der holder sig mere i højreside af banen end i venstre.

3 vs. 3 på midten

Begge hold ser ud til at sende tre centrale midtbanespillere på banen og det kan betyde en vældig interessant duel centralt. Lahm, Kroos og Khedira skal op imod Meireles, Moutinho og enten unge Carvalho eller Miguel Veloso. Især Moutinhos pasninger og spilforståelse skal holdes skakmat, hvis tyskerne skal kunne bevare spilovertaget.

Skader og startopstillinger

Löw har meldt alle spillere klar, men ser altså ud til at starte med Schweinsteiger på bænken sammen med Klose. Begge har næppe luft til 90 minutter, og det er desuden også tilfældet for Khedira, der meget vel kan blive udskiftet i løbet af kampen.

Tysklands startopstilling mod Portugal

Hos Portugal var der tvivl om Cristiano Ronaldos deltagelse, men han er blevet meldt klar. Spørgsmålet er dog om han kan præstere på højeste niveau hele kampen igennem og/eller om man vil risikere hans senere deltagelse ved at lade ham løbe linen ud her.

Portugals startopstilling mod Tyskland

You may also like
Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen, Major Tom
Major Tom – hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til EM Manager 2024 – Fire tyske profiler og en joker
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg