bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt – Bayer Leverkusen: De unges chance

Optakt – Bayer Leverkusen: De unges chance

Sidste sæson:

Nummer 12 i Bundesligaen

Før sæsonen 2016/2017 var Bayer Leverkusen godt på vej til at blive et permanent tophold i Bundesligaen. Med en top fem placering i de seneste syv sæsoner i Bundesligaen samt fine bedrifter i udlandet, fik byen som mest af alt er kendt deres kemi- og lægemiddelindustri, nu alles opmærksomhed på de sportslige bedrifter. Bayer Leverkusen var ikke længere et hold, man bare kunne træde let hen over.

Et smukt eventyr var ved at udspille sig fra Bayer Leverkusen. Roger Schmidts populære og aggressive taktik samt et hold spækket med stjerner som Hakan Çalhanoğlu, Javier Hernández, Omer Toprak og Bernd Leno for at nævne et par stykker. Ligeledes havde Bayer Leverkusen formåede at vedligeholde et godt talentakademi, så fremtiden var sikret.

Men Leverkusen blev hurtigt til et galehus. Roger Schmidts aggressive taktik gav bagslag, og Leverkusens før så velfungerende pres fungerede ingenlunde. De store stjerner kunne ikke præstere, og en masse skader fik ødelagt sæsonen. Fansenes samt bestyrelsen mistede deres tålmodighed, og det betød, at Roger Schmidt i foråret efter et ydmygende 6-2 nederlag til Dortmund var fortid i klubben.

Tayfun Korkut overtog roret med tolv kampe igen. En træner hvis spillerkarriere mest af alt foregik i enten Spanien og Tyrkiet, og som i Bundesligasammenhæng havde et mislykket ophold hos Hannover som sin største bedrigt. To kampe ud af de tolv endte med sejre. I alt fik holdet fra delstaten Nordrhein-Westfalen 41 point. Den værste sæson siden 2002/2003 sæsonen. En god indikator på, at sidste sæson var en kæmpe skuffelse.

Transfers:

Dette års transfervindue for Bayer Leverkusen har betydet mange spillerafgange. De mest nævneværdige salg er Javier ”Chicharito” Hernández som igen er taget til Premier League, denne gang West Ham. Hakan Çalhanoğlu røg til transfervinduets mest aktive klub AC Milan, og de to forsvarsspillere Omer Toprak samt Kyriakos Papadopoulos er ligeledes forsvundet fra holdkortet. Toprak er røget en tur til Borussia Dortmund, og Papadopoulos lejeophold i Hamburger SV har været så godt, at klubben fra nord besluttede sig for at købe ham permanent.

Leverkusen har også fået sig en stærk tilgang på midtbanefronten. Et tvillingepar skal forsøge at styre midtbanen i næste sæson. Sven Bender er kommet til Leverkusen fra Borussia Dortmund for 12,5 mio. euro, og det bliver spændende at følge, hvordan de to kommer til at klare det i denne sæson. Sven Bender, der grundet skader, kun fik otte optræder for Dortmund i sidste sæson, ser ud til at være helt klar for Bayer Leverkusen i denne sæson, selvom han allerede i testkampene fik brækket næsen nok en gang.

Udover Bender har Bayer Leverkusen også erhvervet sig Dominik Kohr fra FC Augsburg. Tyskeren fik også spilletid i U21-EM som Tyskland bekendt gik hen og vandt. En stærk tilgang for kun 3,5 mio. euro. En spiller som selv har haft sine ungdomsår i netop Bayer Leverkusen ungdomsafdeling og som dermed kender miljøet. Derudover er en del spillere kommet tilbage fra deres lejeophold, og de er klar til at hjælpe Leverkusen i denne sæson.

Styrket/svækket: Svækket

Denne sæson:

Efter en stor udskiftning af spillertruppen med salg af flere store stjerner, har dette transfervindue svækket Leverkusens trup. Men frygten burde heller ikke være større end det. Heiko Herrlich er ny træner i klubben, og selvom CV´et måske ikke er på bølgelængde med toppen af tysk fodbold, er det ganske udmærket. Heiko Herrlich har tidligere været træner for ungdomsafdelingerne i Bayern München, Borussia Dortmund og på det tyske landshold. Fra januar 2016 overtog han jobbet som træner i SSV Jahn Regensburg. Han formåede at få holdet fra regionalliga Bayern (fjerde bedste række) til 2. Bundesliga på to sæsoner. Så manden kan sit kram, men der er forskel på de lavere rækker og så Bundesligaen.

Venskabskampene har heller ikke ligefrem givet optimisme til fansene, hvor en sejr over holdet VfB Spelldorf indtil videre har været eneste lyspunkt.

Med så mange profiler væk, er det i denne sæson de yngre stjerner, der i højere grad skal tage over. Kai Havertz, Jonathan Tah, Tin Jedvaj og Julian Brandt med flere har løbende vist deres store potentiale, men de skal levere på et langt mere stabilt niveau, hvis die Werkself vil kravle op i tabellen. De skal forsøge at vende sidste sæsons galehus til et hold, som forhåbentligt igen vil kæmpe om de europæiske pladser.

Bud på placering: 6-8

Bud på idealopstilling: 4-4-2

Bernd Leno – Wendell, Tin Jedvaj, Jonathan Tah, Benjamin Henrichs – Lars Bender, Sven Bender – Kai Havertz, Karim Bellarabi – Kevin Volland, Stefan Kießling

Hold øje med – Kai Havertz

En af de helt store og varme emner er Kai Havertz. Et 18-årig stortalent som er på alles læber i Tyskland. Han fik debut for Bayer Leverkusen i oktober 2016 imod Werder Bremen og blev dermed den yngste debutant i klubbens historie. Lige siden har alle haft et vågent øje til den lille knægt. En spiller som sidste sæson scorede fire mål og lagde op til yderligere seks i sine i alt 24 optrædener for Bayer Leverkusen, og som forlængede sin kontrakt til år 2022. Med de stjerner der er forsvundet denne sommer, forventes det, at Kai Havertz får meget mere spilletid, og det bliver spændende om han kan få endnu mere ud af sit store talent.

Læs også: Leverkusens definerende sæson

Læs også: Fodboldrejse: Guide til Bayer Leverkusen

You may also like
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Optakt: Tyskland – Spanien: Den moralske (kvart)finale
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg
Hannover, optakt, højdepunkter
Optakt til runde 29 i 2. Bundesliga: Derby i Niedersachsen!