bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Bayer 04 Leverkusen – Førsteudfordrer?

Optakt: Bayer 04 Leverkusen – Førsteudfordrer?

Sidste sæson:

Nummer 5 i Bundesligaen

Det er svært at sætte et helt præcist mærkat på sæsonen 2017-18 for Leverkusen. Vi fik igen et Leverkusen-mandskab at se, der kunne spille med blandt de allerbedste i Bundesligaen, og vel nok spillede det bedste offensive fodbold, når alt kørte for dem, men hvor der også var store udfald undervejs. De kan tage rigtig mange positive ting med fra den forgangne sæson, men i sidste ende må de være skuffede over at misse Champions League-deltagelse til den kommende sæson grundet dårligere målscore end Dortmund, som de tabte med 4-0 til i en skæbnesvanger kamp i foråret.

Heiko Herrlich var i sommeren blevet ansat som ny træner, og der var en smule tvivl om, hvorvidt han kunne løfte opgaven. ”Die Werkself” så heller ikke så stærke ud i de allerførste kampe, men efter et par kampe begyndte de at ligne et yderst solidt mandskab. Specielt offensiven så næsten skræmmende ud, og skal man tale om et decideret vendepunkt for Leverkusen er 9. spillerunde et godt nedslagspunkt. Her var Leverkusen bagud med 1-0 ved pausen ude mod Gladbach, men de fik på en forrygende anden halvleg vendt op og ned på det hele og endte med at vinde 6-1!

De fik sat sig selv ind i en rigtig position i forhold til at nå top-4. Faktisk scorede Leverkusen i samtlige af deres kampe indtil runde 21 i en udekamp mod Freiburg, der endte 0-0. En imponerende statistik for et velspillende Leverkusen-hold, men efter den kamp mod Freiburg mistede holdet momentum i offensiven. I de sidste 14 runder spillede Heiko Herrlichs drenge otte kampe uden at score. Leverkusen var med i kampen om Champions League-deltagelse til det allersidste, men for mange pointtab i afsluttende runder af sæsonen gjorde, at de lige præcis glippede adgangen til det forjættede land.

Det var dog kun marginaler, der holdt Leverkusen uden for top-4. Heiko Herrlichs mandskab endte ligesom både Hoffenheim og Dortmund med 55 point. Leverkusen stod dog af de tre mandskaber tilbage med den dårligste målscore, og ”die Werkself” må derfor nøjes med Europa League i denne omgang.

Det er selvfølgelig en skuffelse for Leverkusen, der ellers havde håbet på at kunne melde sin tilbagekomst i verdens største klubturnering, men hvis man kigger i et bredere perspektiv, kan Leverkusen glæde sig over, at de fik forbedret sig markant i forhold til sæsonen før, hvor de næsten kom i problemer med nedrykningsstregen. Godt nok missede de Champions League på de yderste marginaler, men sæsonen 2017-18 var et vidnesbyrd om, at Leverkusen stadig hører til i toppen af tysk fodbold. Det vi så fra ”die Werkself” sidste sæson bør give klubben en ny tro på fremtiden.

Transfers:

Det nok mest markante ved Leverkusens transfervindue skal findes på målmandsposten, hvor Bernd Leno skifter til Arsenal. I mange sæsoner har han været en vigtig profil på holdet, men salget har til gengæld givet klubben lidt penge til at hente spillere ind. Til at erstatte Bernd Leno har man hentet en gammel kending af dansk fodbold ind. Den tidligere Esbjerg- og Brøndby-målmand Lukas Hradecky, der efter tre sæsoner i Eintracht Frankfurt har fået sig et godt navn i det tyske, skal nu overtage målet for Bernd Leno. Udover det har de også hentet Thorsten Kirschbaum fra Nürnberg som reserve til Hradecky.

Pengene fra Bernd Leno-salget er blevet brugt på to meget interessante signings. ”Die Werkself” har købt Mitchell Weiser i Hertha BSC, og han kan vise sig at være lidt af et scoop, da han passer rigtig godt ind på et Leverkusen-hold, der gerne vil spille meget fremadrettet.

Den dyreste nyerhvervelse klubben har foretaget sig ser også spændende ud. De har hentet den 18-årige brasilianske kantspiller Paulinho i Vasco da Gama. Umiddelbart ikke et stort navn for den almene fodboldseer, men han virker interessant, og ved man lidt om tysk fodbold, så ved man, at klubberne ikke smider i underkanten 150 mio. for en spiller, de er i tvivl om.

Marlon Frey og Vladlen Yurchenko har begge forladt klubben efter kontrakudløb. En stor klublegende har også sagt farvel til BayArena. Stefan Kieβling har stoppet karrieren. Han spillede 12 år for klubben, og han er den spiller med tredjeflest optrædener i Leverkusen-trøjen. I den sidste tid af karrieren satte han ikke det store præg på holdet, men det er alligevel noget specielt, når en mand som ham ikke vil være at finde i klubben længere.

Styrket/svækket:

Styrket

Denne sæson:

Leverkusen ser rigtig stærke ud. De har fået en bredere og bedre trup, og på mere eller mindre hver position har de nu en god erstatning. Essentielt for en klub, der nu også skal spille europæisk. En bred trup øger også konkurrencen på holdet, og det giver også Heiko Herrlich muligheden for at holde vigtige spillere friske uden at skulle risikere det helt store.

Det er dog ikke kun en bred trup, men det er også en trup af høj kvalitet. De har rigtig mange store talenter, og sidste sæson har med sikkerhed modnet dem. Folk som Kai Havertz og Leon Bailey er blevet en sæsons erfaring rigere, ligesom Julian Brandt trods sine blot 22 år efterhånden er en erfaren herre. Ulempen ved et ungt hold er ofte, at de indimellem mangler nogle lederskabsevner, men med folk som Baumgartlinger, Tah og Bender-brøderne på holdet behøver det dog ikke nødvendigvis at være et kæmpe problem.

Modsat sidste sæson skal Leverkusen spille europæisk fodbold, hvilket kan tage på kræfterne i liga-regi, da Herrlich nu skal forsøge at balancere indsatsen i flere turneringer. Men tilbage står, at Leverkusen er det hold af de formodede tophold, der har forstærket sig mest. Hoffenheims Julian Nagelsmann har endda udråbt dem som sin mesterskabsfavorit, og selvom det måske er et forsøg på at lægge pres på en klub, som Hoffenheim skal konkurrere med, så er der noget om snakken. Leverkusens hold er muligvis ungt, men det er en trup, der nu har fået lov at spille sammen i et par sæsoner, og som har styrket både bredden og kvaliteten i dette transfervindue, så måske de ret beset er bedste bud på en førsteudfordrer til Bayern München.

Bud på placering: 2-4

Bud på idealopstilling – 4-2-3-1

Hradecky – Weiser, Tah, S. Bender, Wendell – L. Bender, Baumgartlinger – Brandt, Havertz, Bailey – Volland

Hold øje med – Mitchell Weiser

På et hold der vælter i offensive spydspidser, virker det næsten lidt mærkeligt, at vi skal holde øje med en højreback. Men lige præcis Mitchell Weiser er en utrolig interessant spiller. Han har haft et par flotte sæsoner i Hertha, hvor han har vist sig frem. Han har rigtig meget at byde på offensivt, og han tager rigtig mange løb, der kan være med til at åbne en modstander op. Gik lidt i stå i Hertha i sidste sæson, men kan han tage endnu et skridt op i karrieren, kan han blive en stor gevinst for Leverkusen, hvor han formentlig kommer til at starte på bekostning af stortalentet Benjamin Henrichs.

Vil du en tur til Leverkusen for at se Bayerns måske største rival og opleve Lukas Hradecky i sin nye klub, så se her hvordan du får billetter til deres kampe

 

foto: www.bayer04.de

You may also like
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg? 
Optakt, Bayern München
Optakt: Bayern München – Bayer Leverkusen: Mesterskabsduel i München 
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Sæsonoptakt: Bayer Leverkusen – De evige to’ere jagter den store triumf