bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakter > Optakt: SC Freiburg – Med Streich på indkøb

Optakt: SC Freiburg – Med Streich på indkøb

Sidste sæson:

Nummer 15 i Bundesligaen

Da HSV slog Freiburg med 1-0 i april sidste år, sad den sydligste del af Tyskland og bed negle. Skulle klubben rykke ned i 2. Bundesliga efter kun to sæsoner i Bundesligaen? Heldigvis for Freiburg kvajede Dinoen sig senere ude imod Frankfurt, og samtidig vandt Freiburg hjemme med 2-0 over Augsburg, og så var sandsynligheden for nedrykning lig nul.

Men hvordan kunne det gå så galt? Sæsonen før overraskede Freiburg hele fodboldtyskland med en syvendeplads som oprykker. Da Dortmund vandt DFB-Pokalen, gav en syvendeplads en billet til 3. kvalifikationsrunde i UEFA Europa League, og dermed skulle der spilles europæisk fodbold på Schwarzwald-Stadions græstæppe. Sidste gang Freiburg var i Europa League gruppespil var i 2013-2014 sæsonen, hvilket var også første gang i klubbens historie.

Øllene var kolde, flagene var hejst, og optimismen var stor. En relativt acceptabel 1-0 sejr imod noget ukendte slovenske Domžale på hjemmebane, gav Freiburg en ro i maven. Men ugen efter blev den ro omdannet til skuffelse. Domžale vandt 2-0 i Slovenien, og så måtte Freiburg sige farvel til Europa-eventyret, før det overhovedet var begyndt.

Det var bare begyndelsen på en forfærdelig sæsonstart for Freiburg (og en forfærdelig tysk Europa-kampagne i det hele taget). Syv runder skulle man hen for at finde Freiburgs første sejr i Bundesligaen. Den 1. oktober vandt Freiburg over Hoffenheim på hjemmebane, og så kunne tilskuerne endelig få noget at juble over igen. Freiburg var også det hold i Bundesligaen, der spillede flest 0-0 kampe. Hele seks nulløsninger blev det til undervejs for Christian Streichs tropper. Det var ikke det mest sprudlende og offensive fodbold, som sydtyskerne kunne tilbyde i sidste sæson, og derfor gik de også fra banen med kun otte sejre, tolv uafgjorte og fjorten nederlag. Det var flest nederlag af alle hold i Bundesligaen, hvis man ikke medregner nedrykkere.

I front leverede Nils Petersen på et højt niveau, og den tyske landsholdsspillers mange mål var stærkt medvirkende til at holde Freiburg oven vande, da det var tydeligt, at offensiven led under salgene af Maximilian Phillips og Vincenzo Grifo. I defensiven kunne Caglar Söyüncü heller ikke følge op på den fornemme førstesæson, og så måtte Streich og co. altså hen til allersidst, før livet var reddet.

Transfers:

Overblik:

Ind:

Luca Waldschmidt (Hamburger SV – 5 mio. euro)

Dominique Heintz (1. FC Köln – 3 mio. euro)

Philipp Lienhart (Real Madrid 2 mio. euro)

Jérôme Gondorf (Werder Bremen 1,3 mio. euro)

Mark Flekken (MSV Duisburg – 800.000 euro)

Brandon Borrello (1. FC Kaiserslautern – fri transfer)

Jonas Föhrenbach (Karlsruher SC – tilbage fra lån)

Fabian Schleusener (Karlsruher SC – tilbage fra lån)

Ud:

Caglar Söyüncü (Leicester City – 21.10 mio. euro)

Mats Møller Dæhli (FC St. Pauli – 600.000 euro)

Aleksandar Ignjovski (1. FC Magdeburg – 600.000 euro)

Rafal Gikiewicz (Union Berlin – 150.000 euro)

Lucas Hufnagel (Unterhaching – 100.000 euro)

Vincent Sierro (FC St. Gallen – lån)

Mohamed Drager (SC Paderborn – lån)

Georg Niedermeier (Melbourne – fri transfer)

Karim Guédé (SV Sandhausen – fri transfer)

Patric Klandt (1. FC Nuremberg – fri transfer)

Marc Oliver Kempf (VfB Stutgart – Fri transfer)

 

Den nok største begivenhed i Freiburgs transfervindue må være salget af unge Caglar Söyüncü for over 20 mio. euro til Leicester City. Den 22-årige tyrkiske midterstopper var måske ikke op på samme niveau som tidligere, men han har været en stor profil i sin tid i klubben. 50 kampe blev det til for Freiburg, før hans skifte til Leicester faldt på plads på den engelske på deadline-day. Interessen har før været stor for Freiburgs guldfugl, der tidligere har været linket til både de engelske mestre fra Manchester City og Atletico Madrid, men som altså også mistede pusten lidt i løbet af sæsonen med diverse fejl undervejs. Udover Caglar Söyüncü har Freiburg sagt farvel til Marc Oliver Kempf, der nu er i Stuttgart, mens reservemålmanden Rafal Gikiewicz som kun fik spillet to kampe i Bundesligaen, også er røget væk. Man har også sagt farvel til Mats Møller Dæhli og Aleksandar Ignjovski, der begge var lejet ud sidste sæson.

Pengepungen i Freiburg må være propfyldt efter salget af Caglar Söyüncü, og det forventes, at de derfor ikke er færdige med at handle endnu. Indtil videre er Philipp Lienhart blevet hentet permanent til Freiburg efter sin låneperiode i sidste sæson, mens man også har orienteret sig mod sidste sæsons nedrykkere hos HSV og Köln. Luca Waldschmidt fra HSV skal styrke offensiven i Freiburg, mens Dominique Heintz er blevet hentet i FC Köln, hvor han sidste sæson spillede 31 kampe. Midtbanen er blevet forstærket med Jerome Gondorf, som sidste sæson spillede 21 kampe for Werder Bremen, dog oftest som indskifter med hele 14 indhop. Et relativt fornuftigt køb til at styrke den centrale midtbane. Overordnet set har der ikke været meget fest og farver omkring tilgangen af spillere. Men de 21 mio. euro fra Leicester City er først lige kommet ind på bankkontoen, så mon ikke om vi får at se én eller to profiler i Freiburg, inden transfervinduet lukker i den 31. august.

Styrket/svækket: svækket

Denne sæson:

Tim Kleindienst fik godt med spilletid som angrebsmakker til Nils Petersen i sidste sæson, men med indkøbet af Luca Waldschmidt er der kommet forøget konkurrence om pladserne i front, hvor også Florian Niederlechner helst skal ramme en bedre sæson.

Det er ikke fordi Luca Waldschmidt scorede mål på samlebånd for HSV, men hvis får den rette tillid, vil han meget vel kunne blive en klassisk Freiburg-angriber, der vokser under ledelsen af Christian Streich.

Streich bliver i øvrigt igen nøglen for Freiburg, hvor han særligt skal være med til at bygge en ny defensiv op efter salget af Kempf og Söyüncü.

På midten er der spørgsmålstegn ud for særligt højrekanten. Mike Frantz spillede pladsen i store dele af sidste sæson, men virkede af naturlige årsager ofte lidt ude af position, da han primært gør sig mere centralt. Yoric Ravet fik sidste år ødelagt sin sæson af diverse skader, men kommer han op i omdrejninger må han være en kandidat til en startplads, og så kan han være med til at forbedre en til tider lidt harmløs Freiburg offensiv.

Hvis Yoric Ravet rammer niveauet, frigiver det også plads til Janik Haberer, der i sidste sæson spillede et væld af pladser, men som sluttede godt af på den defensive midt ved siden af Nicolas Höfler. Generelt var et af problemerne for Freiburg i sidste sæson, at Streich aldrig for alvor fandt sine foretrukne 11, og at der blev skiftet meget ud i løbet af sæsonen, og derfor bliver kunsten i år at finde stabilitet.

Særligt i forsvaret blev der roteret godt og grundigt, ligesom der også blev forsøgt med både tre, fire og fem mænd i bagkæden uden noget af det dog virkede i længere tid ad gangen. Dominique Heintz bliver formentlig en central figur i stabiliseringen af defensiven, medmindre Freiburg investerer de mange penge fra Söyüncü-handlen i yderligere defensive forstærkninger, hvilket nok bliver nødvendigt, hvis ikke de skal tage endnu en faretruende svingom med nedrykningsstregen.

Bud på placering: 12-15

Bud på idealopstilling:

Alexander Schwolow – Christian Günter, Robin Koch, Dominique Heintz, Pascal Stenzel – Nicolas Höfler, Amir Abrashi – Marco Terrazzino, Janik Haberer – Nils Petersen, Luca Waldschmidt.

Hold øje med – Nils Petersen

Når man ligger i bunden, er det altid godt at have en frontangriber, der kan score mål. Det havde Freiburg i sidste sæson med Nils Petersen. Den 29-årige tysker er måske ikke den mest spektakulære angriber i Bundesligaen, men sidste sæson blev det altså til 15 mål i 32 kampe og en plads som nummer to på topscorerlisten. Så hvis man er til en høj angriber med tysk pas, som både kan score på hovedet og med begge ben, så er det Nils Petersen, man skal holde øje med i den kommende sæson.

You may also like
Taktisk analyse, Driblestærke
Optakt: Freiburg – Borussia Dortmund: Er Edin Terzic fyringstruet?
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Sæsonoptakt: SC Freiburg – Champions League i Schwarzwald?
Bundesliga, Meisterschale, højdepunkter, podcast, optakt, bundesligaen, 1. og 2. Bundesliga, tysk mester
Optakt: Freiburg – Bayern München: Dobbelt op for Freiburg?