bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt 1. runde 1: storbysmøde, nye trænere og en østtysk duel

Optakt 1. runde 1: storbysmøde, nye trænere og en østtysk duel

Optakt, Bayern München, højdepunkter

Så er ventetiden endelig ovre, og Bundesligaen er tilbage. En ny sæson giver anledning til en masse nye spørgsmål. Hvem bliver mestre, hvem rykker ned, hvem tager de europæiske pladser, og hvem kan overraske? I første runde kigger vi på åbningskampen, hvor de forsvarende mestre Bayern München sparker sæson i gang hjemme mod Hertha BSC. Så kigger vi også på en spændende duel mellem Gladbach og Schalke 04, og til sidst runder vi også på det kontrastfulde østtyske opgør, hvor oprykkerne Union Berlin tager imod RB Leipzig.

 


Bayern München – Hertha BSC: Kan hovedstadsholdet drille mestrene?

Spillested: Allianz Arena

Dommer: Harm Osmers

Kamptidspunkt: Fredag 20:30

TV: TV3 MAX

Efter Leroy Sanés korsbåndsskade i den engelske Community Shield valgte Bayern at droppe interessen i den tyske kantspiller, de ellers havde jagtet hele sommeren. Bayern har i stedet valgt at leje den tidligere Wolfsburg-profil Ivan Perisic i Inter med en købsoption.

Bayern har brugt mange penge i sommeren, men det ligner dog ikke et hold, der nødvendigvis er stærkere, end de var sidste sæson. Aftalen med Ivan Perisic er interessant, men den kroatiske spiller har igennem sin karriere haft en tendens til at svinge meget i sine præstationer. Han har et imponerende topniveau, men et lavt bundniveau. Man kan godt stille spørgsmålstegn ved, om Bayern kan klare sig uden yderligere forstærkninger af offensiven, hvis de skal kunne indfri de store forventninger, de har sat til sig selv, i denne sæson.

Ifølge forlydender er sydtyskerne dog ikke færdige på marked. Der har været snak om en lejeaftale med Barcelona-spilleren Phillipe Coutinho, og i denne uge er Perisics landsmand Mario Mandzukic også blevet sat i forbindelse med det, der ville være et comeback til Allianz Arena.

Til aftenens Bundesligapremiere afsoner Perisic en karantæne, han fik tilbage i 2015, da han spillede for Wolfsburg. Javi Martinez er heller ikke med pga. knæproblermer.

Traditionen tro er det de tyske mestre, der åbner sæsonen på hjemmebane, og aftenens udehold hedder Hertha BSC. De sidste seks sæsoner har udeholdet tabt til Bayern i premieren, men i aften skal Hertha forsøge at lave om på det.

Man kan vist roligt sige, at den nye cheftræner Ante Covic får sig lidt af en ilddåb som Hertha-træner. Den 43-årige kroat har stået i spidsen for klubbens andethold de sidste seks år, og det bliver spændende at følge i denne sæson, om han kan tage steppet op som cheftræner for førsteholdet.

Han må i første runde se bort fra Marvin Plattenhardt, Dilrosun, Pekarik og Boyata.

Bayern München: Neuer; Kimmich, Süle, Boateng, Alaba; Müller, Thiago, Goretzka; Gnabry, Coman; Lewandowski

Hertha BSC: Jarstein; Klünter, Stark, Rekik, Mittelstädt; Darida, Grujic; Duda; Lukebakio, Ibisevic, Kalou

Dom:

Hvad kan man sige? Det kan godt være, at vi får en præstation at se fra udeholdet, men Bayern er bare Bayern. Mon ikke de vinder åbningskampen med 3-1, som de plejer.

 

 

Foto: Torben Sandhøj

Borussia Mönchengladbach – Schalke 04: To trænerdebuter i Bundesligaklassiker  

Spillested: Borussia-Park, Mönchengladbach

Dommer: Felix Bruych

Kamptidspunkt: Lørdag 18:30

TV: Viaplay

Sidste sæson var det lige ved og næsten for Gladbach, der smed 4.-pladsen og Champions League på sidste spilledag.

I denne sæson skal ”die Fohlen” igen prøve at opnå deltagelse i verdens fineste klubturnering, men det bliver dog ikke med helt samme besætning som i fjor. På trænerposten er Dieter Hecking skiftet ud med det spirende trænertalent Marco Rose, og sidste sæsons helt store stjerne Thorgan Hazard er skiftet til Dortmund. Gladbach har dog hentet et par forstærkning i form af bl.a. Schalkes Breel Embolo.

Bensebaini, Hofmann og Lars Stindl sidder ude med skader til lørdagens kamp, mens Christoph Kramer og Jantschke er tvivlsomme.

En katastrofe af en sæson skal revancheres i Gelsenkirchen, og det skal gøres med David Wagner ved roret.

Godt nok har Schalke ikke brugt sommeren på at hente sig et væld af nye profiler, men de har dog stadig en masse af stamspillerne fra 2017/18-sæsonen, hvor holdet sluttede på andenpladsen. Man må derfor næsten formode, at det vi så sidste sæson fra ”die Königsblau” var et studie i underpræstering, og man må også formode, at sidste sæsonens deroute giver blod på tanden for Schalke-spillerne.

Den nye træner David Wagner står over for sin hidtil største opgave som cheftræner. Den nyansatte Schalke-træners seneste job var et to og et halvt-årigt ophold i engelske Huddersfield, hvor han leverede mirakler. Først fik han imod al forventning Huddersfield op i Premier League, og sæsonen efter fik han på nærmest endnu mirakuløs vis reddet klubben fra nedrykning.

Nu skal være træner i en klub, hvor forventningerne og ambitionerne er betydeligt større end i Huddersfield, og hvis han ikke kan håndtere det pres, det er, at være Schalke-træner, så får han det svært. Men han er kendt for at være en træner, der får det bedste ud af sine spilleres potentiale, og hvis han kan det med ”die Königsblau”, så bliver de et hold, der er værd at holde øje med.

David Wagner må dog i første omgang forberede sig på, at han vil være uden Nabil Bentaleb, Alexander Schöpf, Insua, Kabak, Mendyl, Matondo og Mark Uth.

Gladbach: Sommer; Lainer, Ginter, Elvedi, Wendt; Strobl; Zakaria, Benes; Neuhaus; Thuram, Plea

Schalke 04: Nübel; Kenny, Stambouli, Nastasic, Oczipka; McKennie, Serdar; Caligiuri, Harit; Skrzybski; Burgstaller

Dom:

Det ligner umiddelbart to hold af omtrent samme styrke, det er sæsonpremieren, og begge træner har nok ikke lyst til at tabe deres første Bundesliga-kamp, så det kunne godt være, at der er lagt i kakkelovnen til en pointdeling.

Foto: Søren Kristensen

Union Berlin – RB Leipzig: Davids første kamp mod Goliat

Spillested: Stadion an der Alten Försterei, Berlin

Dommer: Markus Schmidt

Kamptidspunkt: Søndag 18:00

TV: TV3 Sport

Den famøse kultklub fra det gamle Østberlin spiller sin første kamp i ”Erste Liga” søndag aften, når de på deres legendariske hjemmebane Stadion an der Alten Försterei møder Bundesligaens andet østtyske mandskab.

I disse tider domineret af det smådiffuse begreb ”moderne fodbold” vil mange nok se Union Berlin som et eksempel på, at fodboldens sjæl fortsat er i live, og mon ikke de fleste fodboldromantikkere glæder sig til at se den stemning, der vil være til hjemmekampene, hvor klubbens indkapsler betydningen af at være supportere.

”Die Eisern” har i løbet af sommeren med et begrænset budget forsøgt at hente forstærkninger til truppen. Den tidligere Dortmund-stjerne Neven Subotic er bl.a. blevet hentet på en fri transfer, og så har de også hentet danske Marcus Ingvartsen.

Union-træner Urs Fischer har ikke nogen skader i sin trup.

Lighederne mellem søndagens to duellanter ophører mere eller mindre ved Østtyskland. RB Leipzig repræsenterer for mange det modsatte af, hvad Union Berlin gør. Moderne fodbold.

RB Leipzig så stærke ud i sidste sæson, og specielt i foråret viste de store styrke. De har fået ny træner i form af trænertalentet over dem alle Julian Nagelsmann. ”Die Roten Bullen” har ikke været ramt af profilflugt i løbet af sommeren, og hvis de kan bygge videre på det, de leverede i foråret, så kunne de måske blive en ”dark horse” i mesterskabsraset.

Nagelsmann må se bort fra Upamecano, Adams og Wolf i sin første Bundesliga-kamp som Leipzig-træner.

Ellers er det værd at notere sig, at Unions fans har varslet stemnings boykot i begyndelsen af kampen for at vise deres utilfredshed med RB Leipzig.

Bud på startopstillinger:

Union Berlin: Gikiewicz; Trimmel, Friedrich, Subotic, Lenz; Prömel, Gentner; Becker, Ingvartsel, Bülter; Andersson

RB Leipzig: Gulasci; Mukiele, Konaté, Orban; Klostermann, Demme, Laimer; Sabitzer, Nkunku; Poulsen, Werner

Dom:

Ethvert hold kan komme i problemer i en kulisse som den på Försterei, men Leipzig er dog favoritter til at snuppe de tre point. Vi tror derfor på en 1-2-sejr til udeholdet.

Læs grundige sæsonoptakter af samtlige hold forud for den kommende sæson i Bundesligaen

You may also like
RB Leipzig, Red Bull
Optakt RB Leipzig – Bayern München: Alle gode gange tre for Leipzig?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Optakt til 8. runde i 2. Bundesliga: Klassisk HSV og Schalke under stregen
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?
Taktisk analyse, Driblestærke
Optakt: Freiburg – Borussia Dortmund: Er Edin Terzic fyringstruet?