Når 2. Bundesliga sættes i gang den 23. juli, vil ligaen indeholde syv tidligere tyske mestre – Werder Bremen, HSV, FC Nürnberg, Schalke 04, Hannover 96, Fortuna Düsseldorf og Holstein Kiel – og tre klubber, der har vundet DDR´s Oberliga: Dynamo Dresden, FC Hansa Rostock og Erzgebirge Aue, der rent faktisk vandt Oberligaen tre gange under sit tidligere navn SC Wismut Karl-Marx Stadt.
At langt de fleste mesterskaber er vundet inden Bundesligaens start i 1963, og at de mildest talt nu virker som en skygge af fordoms storhed, rokker ikke ved hovedparten af klubbernes selvforståelse. De burde spille i én liga højere oppe.
Få den store optakt til 2. Bundesliga 2021/22
Oprykningskandidaterne
Schalke 04, Hamburger SV, Werder Bremen, Holstein Kiel og Fortuna Düsseldorf.
To af bookmakernes største favoritter til at rykke op mødes allerede første runde, hvor Schalke 04 tager imod HSV.
Schalke har netop spillet den mest jammerlige sæson i klubbens historie, hvor de satte rekord (siden indførslen af tre point for en sejr) for færrest point i en Bundesliga sæson med sølle 16 point. Dimitrios Grammozis, som var Schalkes femte træner i 20-21 sæsonen, har skiftet næsten et helt hold ud. Schalke har bl.a. købt målmaskinen Simon Terrode af netop HSV, og de har også sikret sig den tidligere Esbjerg spiller Victor Palsson i Darmstadt og lejet det unge russiske talent Yaroslav Michailov i Zenit. Om det er nok til oprykning for ”Die Königsblauen”, kan kun tiden vise.
Hamburger SV har på det seneste kæmpet hårdt med Schalke 04 om titlen som Tysklands galehus. ”Die Rothosen” smed endnu en gang en tilsyneladende sikker oprykning væk og måtte skuffende nøjes med den efterhånden obligatoriske 4. plads. Den nye cheftræner Timo Walter har lejet Mikkel Kaufmann i FCK og har desuden købt den spændende hollandske midtbanespiller Ludovit Reis hos selveste Barcelona.
Werder Bremen har i de seneste sæsoner været faretruende tæt på nedrykning fra den bedste række. I sidste sæson gik det galt i sidste spillerunde, hvor Gladbach beseglede hanseaternes skæbne med en 4-2-sejr på Weserstadion. Nu ligger det i den nye træner Markus Anfangs hænder at sørge for oprykningen. Bremen har fået en del forstærkninger, hvor især tilgangen af Anthony Jung fra Brøndby og lejemålet af den talentfulde midterforsvarer Lars Lukas Mai hos Bayerns reserver ser spændende ud.
Holstein Kiel var tæt på oprykning til 1. Bundesliga via de to ”Relegationsspiele” mod FC Köln. Sidstnævnte fik sig dog afværget en truende nedrykning med en 5-1 sejr i sidste kamp. I bestræbelserne på at hænge fast i toppen har Kiel lejet den tidligere meget omtralte Jann-Fiete Arp. Den 21-årige angriber slog igennem hos HSV i 2017, hvor han spillede 38 kampe og straks blev udråbt som Tysklands nye kæmpetalent. Det indbragte en kontrakt hos Bayern, men både skader og manglende form gjorde, at han aldrig slog til. Nu skal Arp forsøge at få karrieren på rette spor igen hos ”Die Störche”.
Fortuna Düsseldorf manglede i sidste sæson lige det sidste for at for alvor at blive en del af oprykningskampen. Rhinlænderne har valgt at beholde stort set samme trup som i sidste sæson, men har dog bl.a. forstærket sig med den rumænske landsholdspiller Dragos Nedelcu fra Steaua Bucarest og den offensive højreback Khaled Narey fra HSV.
Det brede midterfelt
Hannover 96, 1. FC. Nürnberg, Paderborn, Karlruher SC, 1. FC Heidenheim, SV Darmstadt 98 og St. Pauli.
Vi er kommet til de klubber, der, medmindre de hiver en rigtig god sæson op af posen, nok mest kommer til at kæmpe om at blive ”best of the rest”.
Hannover 96 har hentet spillere hos konkurrenterne i 2. Bundesliga. Klubben har dog måttet sige farvel til den rutinerede japanske landsholdsspiller Genki Haraguchi, som nu tørner ud for Union i Bundesligaen. Cheftræner Jan Zimmermann skal se, om han kan veksle sidste sæsons skuffende 13. plads til en plads i den øverste halvdel.
”Der Club” flirtede i den forgangne sæson længe med nedrykningsstregen, men sikrede sig med en flot slutspurt sig en næsten godkendt 11. plads. 1. FC Nürnberg har en klar strategi om at bruge klubbens egne unge talenter, så cheftræner Robert Klauss må se, om han fortsat kan lede den unge trup, der dog har fået tilføjet den meget spændende Kilian Fischer fra Türkgücü München, i den rigtige retning.
SC Paderborn har indtil sidste sæson mest været kendt som det ultimative elevatorhold. I sæsonen 20-21 sluttede klubben dog midt i rækken. Paderborn har lejet den lovende unge schweiziske midtstopper Jasper van der Werff i RB Salzburg og den spændende fløj og tidligere ungdomslandsholdsspiller Fabrice Hartmann i RB Leipzig.
Karlsruher SC var i sidste sæson længe en del af oprykningskampen, men smed især mod bundholdene for mange tilsyneladende lette points til, at klubben for alvor blev en del af det sjove selskab. KSC har hentet to nye fløje i Lucas Cueto fra Victoria Köln og Fabio Kaufmann fra Braunschweig.
I Heidenheim kører man ud over et par lejede spillere fra Wolfsburg og Gent videre med stort set samme trup. Det store målmandstalent Diant Ramaj skifter til Eintracht Frankfurt, så nu er det op til den rutinerede Kevin Müller at holde buret rent.
Hos Darmstadt mistede man cheftræner Dimitrios Grammozis til Schalke, men især tabet af ligaens topscorer i sidste sæson, Serdar Dursun, som skifter til Fenerbahce kan gøre ondt. Den nye cheftræner Torsten Lieberknecht har lejet Luca Pfeiffer i FC Midtjylland og købt rutinerede Lasse Sobiech i Köln, men om det er nok til, at ”die Lilien” kan forbedre sidste sæsons 7. plads, er nok tvivlsomt.
St. Pauli led i sidste sæson under fraværet af den hollandske målmaskine Henk Veerman, som skiftede til Herenveen. Simon Makienok blev købt som afløser, men den lange dansker har endnu ikke været i nærheden af hollænderens målrate. Måske derfor har St. Pauli hentet den togolesiske landsholdsspiller og angriber Etienne Amenyido i Osnabrück. Det ligner endnu en sæson midt i rækken, hvor man især ser frem til de to kampe mod HSV. St. Pauli er de to seneste sæsoner indehaver af den uofficielle titel som ”Stadtmeister”. Klubben, der er kendt for sin alternative tilgang til tingene, stiller i den kommende sæson op i trøjer af eget mærke, da man mener, at de gængse mærker ikke kan levere fodboldtrøjer, som er produceret bæredygtigt nok.
Læs også: 2. Bundesligatrøjerne 2021/22
Nedrykningskandidaterne
SSV Jahn Regensburg, SV Sandhausen, Dynamo Dresden, Erzgebirge Aue, FC Ingolstadt 04 og FC Hansa Rostock.
Endelig er der de klubber, som formentlig kommer til at kæmpe om at undgå en tur ned i 3. liga.
Siden Jahn Regensburg i første sæson efter oprykningen til 2. liga i 17-18 sæsonen sluttede på en flot 5. plads, er det placeringsmæssigt gået stille ned ad bakke. I sidste sæson sluttede holdet fra Bayern således på en 14. plads med fem points ned til stregen. Til den nye sæson har ”die Rothosen” bl.a. hentet den rutinerede målmand Thorsten Kirschbaum i Venlo og den new zealandske landsholdsspiller Sarpreet Singh fra Bayerns 2. hold.
SV Sandhausen sikrede sig med nød og næppe en ny sæson i 2. Bundesliga. Da klubben har måttet sige farvel til de sidste to sæsoners topscorer Kevin Behrens, der nu tørner ud for Union Berlin, ligner det endnu en sæson i den kedelige ende. Sandhausen skal nu håbe på, at Pascal Testroet, som er blevet hentet hos ligakonkurrenterne i Aue, kan udfylde hullet efter Behrens.
Dynamo Dresden vandt forholdsvist sikkert 3. Liga og er dermed tilbage efter kun en sæson. Med Dresden får ligaen et hold, der kan regne med kolossal opbakning fra meget medlevende tilskuere. Dynamoerne har ikke været specielt aktive på transfermarkedet, men skal håbe på at overleve via oprykkernes gejst, og at angrebsduoen Christoph Dafener og Philipp Hosiner kan score de nødvendige mål.
Erzgebirge Aue tager hul på sin 6. sæson i træk i 2. Bundesliga, hvor den, fraset forrige sæsons 7. plads, har ligget stabilt i den nedre halvdel. Det ligner endnu en sæson i den nedre halvdel, hvor holdet fra Sachsen skal håbe på, at lejesvenden fra Bayern München Nicolas-Gerrit Kühn kan lave nogle af de 12 mål, som Testroet tager med sig til Sandhausen. Ud over Kühn har Aue sikret sig den luxembourgske landsholdsspiller og venstreback Dirk Carlson hos ligakonkurrenterne Karlsruhe.
FC Ingolstadt vandt overbevisende 3-0 hjemme mod Osnabrück i det første af sidste sæsons to ”Relegationsspiele”. Men det holdt hårdt ude på Bremer Brücke, hvor kun et mål af unge Filip Bilbija sikrede forfremmelsen på trods af et 1-3 nederlag. Ingolstadt valgte ikke at forlænge med Thomas Oral, men forfremmer i stedet klubbens U19 træner Roberto Pätzold, der tidligere har været midlertidig træner i et par måneder, da man i 2018 sluttede samarbejdet med Alexander Nouri. FC Ingolstadt har endnu ikke været særligt aktive på transfermarkedet, men sportschef Malte Metzelder udtaler på klubbens hjemmeside, at han følger markedet tæt.
FC Hansa Rostock vandt sit eneste DDR-mesterskab i den allersidste sæson inden Genforeningen i 1991. Det gav klubben adgang til den nye og samlede 1. Bundesliga, hvor hanseaterne dog straks rykkede ned. Siden har det været en smule op, men klart mest ned for de blå-hvide fra ”die Kogge”. Holdet har således været en fast bestanddel af 3. liga de seneste ni sæsoner. Efter sidste sæsons 2. plads skal cheftræner Jens Härtel se, om han kan få klubben til at blive i 2. Bundesliga. Rostockerne har lejet den tidligere svenske ungdomslandsholdsspiller Svante Ingelson i Udinese, ligesom klubben har hentet den rutinerede midtbanespiller Hanno Behrens i Nürnberg. Ud over dem har Hansa ikke handlet noget videre. Klubben viste dog med en flot 3-0 sejr i en træningskamp mod Wolfsburg, hvor den spændende congolesiske angriber Mamba noterede sig for to scoringer, at det måske slet ikke bliver nødvendigt.
På papiret kan vi se frem til den mest spændende sæson i 2. Bundesliga nogensinde. En liga, der byder på traditionsklubber, masser af derbyer, politiske modsætninger, nostalgiske gensyn og generelt bare fede steder at gå til fodbold.
Foto: www.dfl.de