Bayern München står med en række udfordringer, hvis de skal kunne følge med den absolutte europæiske top.
Vi har de senere år været vant til, at Bayern München har præget europæiske topfodbold, og sammen med Real Madrid og FC Barcelona har den sydtyske gigant kunne definere sig selv som et af verdens absolut bedste fodboldhold. Og resultaterne har talt for sig selv: I perioden 2010 til 2013 stod klubben i hele tre Champions League finaler, hvor sejren over Dortmund står klarest i erindringen. Derudover blev det i Pep-æren til tre semifinaler i streg. Men hvor står FC Bayern München anno 2018? Kan de på sigt stadig hamle op med Barcelona og Real Madrid, og hvor står de i forhold til de engelske topklubber, som i denne sæson er begyndt at levere store resultater igen?
Spørgsmålet trænger sig ikke på, fordi Bayern ikke har spillet prangende i post Guardiola-perioden, men fordi de andre europæiske topklubber investerer massivt på transfervinduet. Særligt de engelske, hvor tv-aftalen har fået transfermarkedet til at eskalere.
Bliver Bayern udkonkurreret på transfermarkedet?
Alene i denne sæson er langt flere end en håndfuld spillere blevet handlet for priser på den anden side af den halve milliard. Og priserne på de dyreste spillere har allerede oversteget milliarden. Der bliver handlet for beløber, som Bayern endnu ikke har vist sig villige til at matche.
Bayerns dyreste handel denne sæson været Corentin Tolisso fra Lyon. Prisen lød på omtrent de 41 mio. euro, hvilket i øvrigt er transferrekord for den sydtyske klub. Det handler ikke om at forklejne en spiller som Tolisso, men det er ikke en handel på øverste hylde, hvis man sammenligner med de handler, Barcelona, Paris, Manchester United, City og så videre har gjort. Og når klubber som Manchester City bruger mere end en milliard kroner på backs, hvoraf den ene ikke er stamspiller, så tegner der sig en tendens. Transfertoget kører, og Bayern skal bestemme sig for, om de vil med eller ej.
Bayern går altså et par transfervinduer i møde som – sat på spidsen – kan være definerende for deres identitet som europæisk topklub. Vi har altid kendt Bayern som en økonomisk enormt veldrevet klub, så spørgsmålet er nok nærmere, hvorvidt de er villige til at spendere de samme beløb, end om de har råd.
Kan man forestille sig dem gå ud og hente profiler fra Barcelona og Manchester United, som de andre topklubber gør det? Det har i hvert fald ikke været tilfældet endnu. Godt nok har Bayern hentet James Rodriguez, men han kunne næppe karakteriseres som en profil hos madrilenerne. I sommers gik rygterne på, at de ville gå efter Alexis Sanchez. Men det blev som bekendt bare ved rygterne, da det ret hurtigt stod klart, at de ikke kunne matche den løn, som Manchester United i sidste ende endte med at betale.
Konkurrencen fra Serie A
At Premier League-klubberne og Paris slår sig om med penge, kender vi til og behøver ikke yderligere uddybning. Men nu ligner det, at klubberne fra Italien også er ved at vågne igen. Efter flere år, hvor kun Juventus rigtigt har markeret sig, lader det til at flere af de traditionelle tophold er på vej tilbage. I skrivende stund har Serie A igen overhalet Bundesligaen på koefficientlisten. Hold som Napoli og Roma præsterer, mens det lader til, at de to Milano-klubber også går en spændende fremtid i møde.
En række af de italienske klubber har allerede bevist, at de kan være med, når der handles for de helt store summer. Vi har set Juventus sende et astronomisk beløb i Napolis retning for at hente Gonzalo Higuain for et par år tilbage. Dertil er både Inter og AC Milan kinesisk ejet. Selvom det ikke har båret frugt for nogle af klubberne endnu, så vi sidste sommer, hvordan Milan gik shop-amok og købte et halvt hold.
I sommers proklamerede Uli Hoeneß, at vi ikke kommer til at se Bayern lave transfers i størrelsesordnen af de 100 mio. euro., og han udtrykte samtidigt bekymring for den udvikling, som transfermarkedet i øjeblikket oplever. Sidenhen er han blødt lidt mere op, og har også indset, at den første udmelding nok var en smule naiv. I hvert fald udtalte Rummenigge for nyligt, at han og Hoeneß havde indset, at ”Transfermarkedet er som det er, og Bayern på et tidspunkt også er nødt til at bruge mellem 80-100 mio. euro på en spiller.”
Og det er nok også nødvendigt. Bayern München står over for en udskiftning i truppen de næste år. I sommers sagde de farvel til vigtige spillere som Lahm og Alonso. Snart er det Robben og Ribery, som skal udskiftes. Kan de erstattes uden, at Bayern springer budgettet? Eller vil spillere som Gnabry og Coman være i stand til at tage over?
Kan Bayern på længere sigt stadigvæk være med helt fremme i Champions League-feltet hvert år, hvis de ikke er parate til at betale de samme summer, som deres konkurrenter?
Den svækkede Bundesliga
Herfra hersker der ingen tvivl om, at Bayern de næste mange år vil forblive den absolut største klub i Tyskland. Der er umiddelbart ingen klubber, som står til at kunne vippe dem af pinden. Heller ikke engang et Red Bull støttet Leipzig. Vi skrev for nyligt om, hvordan den nye tv-aftale er med til at sikre Bayern en stor fordel de kommende år. Så på den økonomiske front ligner det ikke, at de skal føle sig truet af de andre tyske klubber.
Læg dertil, at Bayern stadigvæk er begunstigede at mange tyske spillere anser Bayern som et absolut topmål at spille for, som eksempelvis Neuer, der tog til München trods andre lukrative tilbud. Seneste vigtige eksempler er Goretzka, der skifter transferfrit til sommer og Werner, der i sidste uge fortalte, at det var en drøm for fremtiden at kunne spille i Bayern.
Men er det nok bare at være de bedste i Bundesligaen? Niveauet er på det seneste faldet i Bundesligaen. Hold som Dortmund, Wolfsburg, Schalke og Leverkusen, som også skulle kunne konkurrere i Champions League, har haft problemer de seneste sæsoner. Og det er problematisk for Bayern, der er dybt afhængige af en stærk Bundesliga, hvis de skal kunne tiltrække de bedste spillere. Det vil i sig selv altid være attraktivt at spille for Bayern München. Men skal det være mere attraktivt at spille i Bayern end i eksempelvis Paris eller Juventus, så kræver det, at Bundesligaen har et højt niveau, og at klubben matches af andre store hold. Det er en længere diskussion at gå ind i, men Bayern og Bundesligaen lider under, at så mange store klubber præsterer langt under deres potentiale.
Særligt er tvekampen om mesterskabet mod Dortmund savnet. Men Bayern er ikke kun afhængig af Bundesligaen – Bundesligaen er også afhængig af Bayern. Hvad vil det ikke betyde for ligaen, hvis Bayern sættes tilbage? Et umiddelbart gæt vil være, at hele Bundesligaen sættes tilbage. Ligaen er afhængig af et lokomotiv som Bayern, der hvert år kan være med helt fremme i Champions League. Uden et sådant Bayern-hold, kan ligaen tabe status i forhold til andre ligaer, hvilket svækker klubbernes generelle konkurrenceevne.
Bayern og Bundesligaen går en afgørende sommer i møde. Hvordan vil de angribe transfervinduet? Det er helt sikkert beundringsværdigt, hvis Bayern ikke vil lade sig rive med transfermarkedets udvikling, og det varmer med al sandsynlighed de mest romantiske Bayern-fans hjerter; men de råd til at lade være med at handle stort ind?