Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Kickerne fra Offenbach - den glemte traditionsklub ved Main
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Regionalliga > Kickers Offenbach > Kickerne fra Offenbach – den glemte traditionsklub ved Main

Kickerne fra Offenbach – den glemte traditionsklub ved Main

Engang var de blandt de allerbedste i vesttysk fodbold. Men 40 år efter det seneste farvel til Bundesligaen roder Kickers Offenbach rundt langt væk fra de nationale rækkers rampelys

Der er traditionsklubber, der år efter år spiller med i toppen af Bundesligaen.

Der er også traditionsklubber, hvor der er mere tradition end triumf i pokalskabet, og derfor er de blevet overhalet af mere innovative klubber uden den store historie eller gloriefyldte fortid.

Og så er der de traditionsklubber, der var med i toppen engang, men siden stille og roligt er gledet ned gennem rækkerne og ud i den kollektive glemsel, hvor det kun er lokale patrioter, der stadig husker titlerne og succeserne i de gode gamle dage, mens de hensygner uden for de nationale rækkers opmærksomhed.

En af de klubber er Kickers Offenbach. Engang ét af de store hold i vesttysk fodbold med en pokaltitel, tre pokalsemifinaler og to finalepladser om det vesttyske mesterskab på cv’et. 

Men Kickers Offenbach er også en klub med en kedelig rekord og en blakket fortid i ét af de allermørkeste kapitler i Bundesligaens 61-årige historie.

Indkasserede over 100 mål

Det er efterhånden 40 år siden, Kickers Offenbach senest kunne skrive Bundesliga på visitkortet. Men det er ikke nødvendigvis en sæson, man vil mindes med glæde på det klassiske stadion Bieberer Berg i byen, der med lidt god vilje kan kaldes en forstad til Frankfurt, lidt sydøst for byen med den store lufthavn.

Den indtil videre sidste sæson i Bundesligaen bød blandt andet på et nederlag på 0-9 på udebane mod Bayern München, og Kickers er det seneste hold, som har lukket mere end 100 mål ind i en sæson i Bundesligaen.

Men selv om det var en frygtelig sæson, der endte med en 17.-plads, hele 106 mål imod og kun 19 point var der ambitioner om, at Kickers Offenbach skulle hurtigt tilbage til den bedste række, hvor man selv følte, man hørte til. 

Økonomien blev skruet op, og der var optimisme om, at oprykningen nok skulle lykkes. Men én ting er ambitioner og penge, en anden ting er realiteterne. For det var ikke nok til at sikre en tilbagevenden, og Kickers Offenbach er aldrig vendt tilbage til Bundesligaen. I stedet må man nu for 11. sæson i træk se frem til en sæson i Regionalliga, som er den fjerdebedste række.

Kickers Offenbach og den dobbelte nedrykning

Sæsonen 1984-85 skulle nemlig vise sig også at blive historisk for Kickers Offenbach. Det blev til endnu en forfærdelig sæson, der endte med at klubben blev den første nedrykker fra Bundesligaen, der i den efterfølgende sæson også rykkede ud af 2. Bundesliga. 

I de første 23 år efter indførelsen af Bundesligaen havde Kickers Offenbach været med i rækken i syv sæsoner med en syvendeplads i sæsonen 1972-73 som bedste resultat.

Den kom i årene efter den hidtil største skandale i Bundesligaen, som vesttysk fodbold stadig var rystet af, og som Kickers Offenbach var med til at give lavinen det skub, der skulle til at få skandalen til at rulle.

Dagen efter sidste spillerunde i sæsonen 1970-71 kunne den daværende klubpræsident Horst-Gregorio Canellas fejre sin 50 års fødselsdag. Det skete efter hans klub var rykket ned med en målscore, der var ét mål dårligere end Rot-Weiss Oberhausen.

Ved fødselsdagen kunne Canellas foran en måbende presse afspille lydoptagelser, der afslørede, at resultaterne i flere kampe var blevet manipuleret i den tætte nedrykningsstrid. Canellas selv var gået med i manipulationen, angiveligt for at kunne dokumentere snyderiet, der flere år derefter rystede vesttysk fodbold i sin grundvold og satte sine spor. https://www.youtube.com/watch?v=U20WvN_zS2E

Canellas blev udelukket på livstid fra fodbolden, men blev dog benådet fem år senere. Kickers fik frataget sin licens til den Bundesliga, de allerede var rykket ud af og skandalen fik også konsekvenser for flere andre klubber og spillere, der havde været med i manipulationen. 

Pokaltriumf og Otto Rehhagel på bænken

Sæsonen 1970-71 kunne ellers være blevet et triumftog for Kickers Offenbach. Holdet var nyoprykket og havde i sensommeren vundet DFB Pokal, der på grund af VM-slutrunden i Mexico tidligere på sommeren var blevet skubbet til at være indledningen på den nye sæson. Pokalen er den eneste titel, klubben har vundet, men i årene efter Anden Verdenskrig havde der været optakt til mulige triumfer for holdet fra Bieberer Berg.

Tættest på var man i 1959, hvor man i finalen om det vesttyske mesterskab mødte de helt store lokalrivaler og naboer fra Eintracht Frankfurt. De to havde gennem flere år kæmpet om at være den førende magt ved Main-floden, men denne dag endte det med et nederlag på 3-5 efter forlænget spilletid, og den anden andenplads efter man i 1950 havde tabt finalen til VfB Stuttgart.

Selv om triumferne lå lidt tidligere i historien, var der resultatmæssigt godt gang i den i 1970’erne for Kickers Offenbach. Holdet havde i den periode flere store profiler som den senere Karlsruhe-træner Winfried Schäfer og den første farvede landsholdsspiller Erwin Kostedde i truppen, mens en meget ung Otto Rehhagel havde overtaget trænerbænken i sommeren 1974. Han lagde hårdt ud med i sin debut at besejre Bayern München med hele 6-0, og det resultat er den dag i dag den største Offenbach-sejr i Bundesligaen.

Rehhagel havde dog ikke helt styr på sit temperament i sine første år på trænerbænken og endte med at blive fyret halvandet år senere efter først at have beskyldt den daværende topdommer Walter Eschweiler for at have været bestukket og siden angiveligt have opfordret én af sine spillere til at sætte Frankfurt-stjernen og verdensmesteren Bernd Hölzenbein ud af spillet med en voldsom tackling. Det udløste en lang karantæne og giver mindelser om en lignende episode med Rehhagel som Werder Bremen-træner, Norbert Siegmann og Ewald Lienen som implicerede parter seks år senere.

Efter de to nedrykninger til den tredjebedste række i midten af 1980’erne pendlede Kickers Offenbach gennem flere år mellem den anden- og tredjebedste række med et par afstikkere ned i den fjerdebedste række frem til 2013, hvor man rykkede ud af den landsdækkende 3. Liga, der var skabt fire år tidligere. 

Det var også år, der har været præget af økonomisk ustabilitet og en ombygning af hjemmebanen Bieberer Berg, der i dag fremstår som et moderne stadion med plads til 22.000 tilskuere.  Flere gange gennem årene har Kickers Offenbach måttet erkende, at man ikke har kunnet leve op til de økonomiske krav fra DFB og DFL for at kunne være med på det niveau, de sportsligt havde kvalificeret sig til.

Rivalerne fra Mainz og Darmstadt

Derfor må Kickers i dag se sig distanceret af lokale rivaler og konkurrenter fra Darmstadt, Mainz og Frankfurt, mens selv den lille landsbyklub, SV Wehen, på den vestlige side af Frankfurt, også spiller en række højere end Offenbach i den kommende sæson.

Til gengæld kan man glæde sig over, at de i den kommende sæson er med blandt de 64 hold i første runde af DFB Pokal efter en sejr i den regionale Hessen-udgave af turneringen. Her venter en anden klub med masser af tradition, nemlig 1. FC Magdeburg. Og netop pokalturneringen har Offenbach gennem tiden haft stor succes med.

Ud over sejren i 1970 er det blevet til tre semifinaler i henholdsvis 1973, 1974 samt i 1990, hvor man var den første amatørklub, der nåede blandt de sidste fire. Og i tre af de fem seneste deltagelser er det blevet til to pladser i ottendedelsfinalen samt en plads i kvartfinalen i sæsonen 2012-13, mens de seneste to deltagelser i 16-17 sæsonen samt for to år siden begge endte med nederlag i første runde til først Hannover efter forlænget spilletid og senest Fortuna Düsseldorf.

Drømmelodtrækningen for Kickers Offenbach til den kommende turnering havde dog formentlig været enten lokalrivalerne fra Eintracht Frankfurt eller mestrene fra Bayer Leverkusen, som fansene siden 1980 har haft en venskabelig relation med. 

Til gengæld er netop Eintracht Frankfurt sammen med FSV Frankfurt, Darmstadt og specielt Kaiserslautern de store rivaler. I foråret 1999 udbrød nogle af de indtil daværende tidspunkt hårdeste kampe på tribunerne i tysk fodbold til en kamp mellem Offenbach og Kaiserslautern, og det lagde grundstenen til rivaliseringen mellem de to klubber. 

Om halvanden måned går det løs igen, og endnu en gang lever drømmen på Bieberer Berg om at kunne tage det første lille skridt i retning mod fordums storhed, hvor det landsdækkende lys vil kunne kaste glans over de hvide trøjer fra Offenbach.

You may also like
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til 1. runde i DFB Pokal 2024/25
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Tåregas, stortalenter og 21 mål på 240 minutter: De vildeste 28 timer i DFB Pokal-historien
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til ⅛-finalerne i DFB Pokal 2023/24
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til kvartfinalerne i DFB Pokal 2022/23