bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Bundesliga > Bayern München > Kan Bayern München blive opløst?

Kan Bayern München blive opløst?

En prekær og kompliceret sag er under opsejling i tysk fodbold. Avisen Die Zeit kunne i går berette, at tysk fodbolds mastodont, FC Bayern München, er anmeldt ved byretten i München. Bag anmeldelsen står en tysk professor, Lars Leuschner, der mener, at FC Bayern bryder sin juridiske status som forening.

I tysk fodbold er det kun foreninger, som har tilladelse til at spille fodbold i de øverste fodboldrækker. Denne stærke foreningskultur – forankret i 50+1-reglen – betyder, at klubbernes medlemmer beholder indflydelsen. Det gælder også stemmeflertallet i klubben, hvis den er organiseret som et kapitalselskab (en model, som de fleste fodboldklubber i Bundesligaen efterhånden har udvidet til). Med stemmeflertallet berører klubbens medlemmer i større eller mindre grad klubbens omsætning.

Her kommer Leuschner og hele problemet i spil. Foreninger skal ifølge loven have et ideelt formål, hvor de eksempelvis kan være til gavn for breddeidrætten. Herunder må økonomisk omsætning kun være en bibeskæftigelse. Derfor mener Leuschner ikke, at FC Bayerns økonomiske omsætning på næsten €500 mio. (ca. 3,75 mia. kr.) længere er en såkaldt bibeskæftigelse.

Dermed bryder de loven, og i teorien betyder det således, at FC Bayern kan blive opløst. Sådan vil det ikke ende, men et andet (tvivlsomt) udfald kan være, at de i München bliver nødt til at ændre strukturen i klubben og indskrænke forretningen. Om FC Bayern bliver straffet eller ej, så kan sagen have store konsekvenser for tysk fodbold og dets struktur. Den rammer bredt, og især for klubber som Darmstadt, Mainz og Schalke, der ikke har udvidet til et kapitalselskab. 50+1-reglen er dermed sat under yderligere pres, og sagen bliver interessant at følge.
Læs meget mere om 50+1 reglen og den betydning for tysk fodbold her

Relateret
You may also like
Bundesligaprogrammet fastlagt indtil februar – sådan får du billetter
Optakt: Borussia Dortmund – FC Bayern München
Optakt: Bayern München – RB Leipzig
Optakt: Bayer Leverkusen – 1. FC Köln