bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nyheder > Interview med Emilie Henriksen om skiftet til MSV Duisburg og drømmen om at leve af fodbold

Interview med Emilie Henriksen om skiftet til MSV Duisburg og drømmen om at leve af fodbold

Emilie Henriksen, Duisburg, kvindefodbold

De færreste kender hendes navn, men hvis hun var mandlig fodboldspiller, havde du formentlig hørt om hende. Navnet er Emilie Henriksen, hun har to landskampe på CV’et, vundet mesterskabet og pokalen med Brøndby IF og deltaget i den mest besøgte kvindekamp, et klubhold har spillet på dansk grund. Det skete i 2018 på Brøndby Stadion foran 8531 tilskuere, da Brøndby slog Juventus ud af Champions League.

På banen er Emilie Henriksen den moderne offensive højre back, der suser op og ned ad sidelinjen, men det har hun ikke altid været. Da hun blev senior i Vejle Boldklub, var hun angriber, men som hun knastørt konstaterer i vores samtale, ”No one wants to grow up and be a Gary Neville”.

Højre back blev dog vejen til en karriere inden for fodbolden, og ved årsskiftet skiftede hun svensk fodbold og Växjö ud med en 2½ års kontakt med 2. Bundesliga klubben MSV Duisburg, hvor hun skal bære tallet 14 på ryggen.

”Skiftet er et tilvalg af tysk fodbold. Jeg kunne være kommet hjem til Danmark og havde muligheder i Norge og Sverige, mens Frankrig, Spanien og Italien ikke var tiltalende for mig. Både på det personlige og professionelle plan er det et stort skifte, da jeg får lov at udleve barndomsdrømmen af at leve af fodbold,” forklarer Emilie Henriksen. På trods af hun har spillet i toppen af dansk fodbold og bunden af Damallsvenskan, er det først nu, i en alder af 24 år, at hun kan leve ubekymret økonomisk af fodboldkarrieren.

Emilie Henriksen og skiftet til MSV Duisburg

MSV Duisburg blev i sommer overtaget af Capelli Sport, der bl.a. også ejer HB Køge. Her har de investeret i kvindefodbold og efter Køges oprykning i sidste sæson, overrumplede klubben de danske giganter Brøndby og Fortuna Hjørring og blev danske mestre. Trods sin fortid i Brøndby fortæller Emilie Henriksen, at det er fedt med HB Køge, som tør satse økonomisk på kvindefodbold og forsøge at rykke grænserne for dansk fodbold.

”I Brøndby var det en forventning at vinde. Du skulle præstere to gange om året i kampene mod Fortuna Hjørring, resten kunne du vinde uden at spille på 100%. Den danske liga mangler udfordringer i længden, så du tager til udlandet for at udfordre og udvikle dit mentale og spillemæssige niveau. Her bliver du udfordret uge efter uge på konstant højere niveau med tætte kampe. Derfor er du nødt til at være mere mentalt til stede”.

MSV Duisburg har været et elevatorhold i tysk fodbold og efter nedrykning ligger klubben i skrivende stund til oprykning i Bundesliga. I første omgang er klubbens mål at rykke op igen for at etablere sig i Bundesliga.

”Duisburg er en spændende mulighed med et realistisk langsigtet projekt. Målet er ikke oprykning, mesterskab og Champions League indenfor en kort årrække, men derimod at etablere sig som fast inventar i Bundesligaen. Selvom jeg formentlig kunne have spillet for et bundhold i Bundesligaen, tiltaler det mig at blive en del af en vinderkultur og jagte oprykningen. Det er lettere at komme til et nyt sted, når man vinder hver weekend og ender med oprykning end at spille om nedrykning”.

Klubben har ryddet op i truppen og brugt vinterpausen på at hente nye spillere, herunder Emilie Henriksen. Holdet ledes af den danske cheftræner Henrik Lehm, hvorfor, Emilie forventer at møde tysk disciplin på skandinavisk manér. Kulturskiftet er en af grundende til, at hun har valgt Tyskland.

”Jeg havde brug for et fodboldmæssigt kulturskifte. I Skandinavien domineres tankegangen af kassetænkning og et frit taktisk valg. Jeg ønsker udfordringen under den strammere tyske mentalitet og forventer, at det kan udvikle mig til at blive en leder og bærende kræft for et tysk hold”.

”Duisburg er interessant, da de spiller med om oprykningen. Mine ambitioner er højere, og at spille i Bundesligaen vil være et foreløbig højdepunkt i karrieren, men lige nu er det et tilpas skridt for min udvikling,” lyder det fra Emilie Henriksen, der gerne vil etablere sig som Bundesliga-spiller eller på sigt komme til England, hvor der investeres meget i kvindefodbold, og da hun kommer fra familie, der altid har set engelsk fodbold.

Kvinde vs. herrefodbold

Emilie Henriksen kommer fra Vejle og havde brasilianske Kaká som sit forbillede, men hun nævner også, at hun ligesom alle andre vejlenser havde en Real Madrid trøje med Gravesen på ryggen. Hun har spillet fodbold, siden hun var otte, år og dengang var tiden som kvindespiller en anden. Som barn havde hun ingen kvindelige spillere at idolisere, og i skolen kunne det være svært for de voksne at forstå, at hun som pige havde ambitioner som fodboldspiller. Hun husker en episode, hvor der i kontaktbogen til forældrene blev skrevet, ”at der måske var andet i livet end fodbold”.

I dag er kvindefodbolden under udvikling, og piger der i dag begynder til fodbold kan løbe rundt med Harder, Nadim eller Henriksen på ryggen.

Med skiftet til Duisburg går der dog lidt tid, før den igen kan stå på Champions League for Emilie Henriksen, der godt kan savne oplevelserne, men som byder de nye ændringer velkommen, da man fra denne sæson operer med et gruppespil.

”Det var fede oplevelser, men turneringen var også anderledes end på herresiden. Du spillede knockout-kampe og spillede oftest to runder, så var det ud”.  Hun fremhæver med smil på læben to af karrierens foreløbige højdepunkter er sket i Champions League, da hun scorede et drøn af et langskudsmål mod Lillestrøm SK, hvor bolden blev hamret op i målhjørnet og hjemmekampen mod Juventus.

Et perspektiv på tysk kvindefodbold

Europæisk topfodbold er i disse år under udvikling, og Emilie Henriksen fremhæver, at tysk fodbold historisk set er den bedste liga. Andre lande har haft dominerende hold, men som liga, kan intet måle sig med Tyskland.

Historisk set har klubber som Potsdam og Frankfurt været dominerende, men de har haft vanskeligt ved at følge med de tre nuværende tophold, Bayern München, Hoffenheim og Wolfsburg. Noget unikt ved tysk fodbold er, at tre ligeværdige hold kan vinde mesterskabet, mens resten i teorien spiller om nedrykning. I mange andre lande er der nærmest monopol på titlen. Særligt Wolfsburg har gennemgået en udvikling, som har gjort dem til konkurrent til Lyon, der traditionelt set har været dominerende i europæisk fodbold.

”Tysk fodbold er en tæt liga med professionelle forhold hele vejen rundt og er i tæt konkurrence med England om at være ledende indenfor kvindefodbold. De tyske klubber holder konstant stabilt niveau, og sådan har det altid været. Det er også set i det lys, at toppen af 2. Bundesliga er attraktivt for mig. Næstbedste række i andre lande havde ikke haft samme interesse. I Spanien, Italien og Frankrig var kun topklubberne aktuelle for mig”.

Foreløbigt vurderer Emilie Henriksen, at Italien fortsat er langt efter toppen i de øvrige lande, mens Frankrig kun har Lyon og PSG, der kan udfordre. I Spanien halter alle bortset fra Barcelona efter, til gengæld er så også det absolut bedste hold i verden. I England forsøger FA at investere masser af ressourcer i fodbolden, disponere ligaen og gøre den en attraktiv førsteudfordrer til Tyskland. At der er kommet økonomi i engelsk fodbold, ses f.eks. med Pernille Harders rekordtransfer fra Wolfsburg til Chelsea.

Pernille Harders skifte kan ses som et led i, at de europæiske klubber generelt har tillid til de danske spilleres niveau. Det skyldes, at de danske spillere er godt skolet mentalt og taktisk og som udgangspunkt er lette at integrere i en trup.

Drømmen om landsholdet og EM

Med tanke på at Danmark til EM har trukket Tyskland og Spanien, vurderer Emilie derfor også, at chancerne bliver svære for det danske landshold. Det spanske hold består af stammen fra Barcelona, mens Tyskland har gennemgået et generationsskifte, der virker lovende for fremtiden. Hun nævner i de to tyske målvogtere, Gwinn og Maull, som eksempel. De står begge for engelske topklubber.

Netop det forestående EM 2022 i England håber Emilie Henriksen kan fjerne de mange fordomme og åbne folks øjne for kvindefodboldens berettigelse. Hun mener, at turneringen kan vise, at fodboldens niveau er hævet og bruger eksemplet, at ”top-15 i verden sagtens kan konkurrere med SønderjyskE – Viborg”.

En ting er sikkert, kvindefodbolden er under udvikling og der bliver postet flere penge i sporten til at få den eksponeret længere ud til fodboldmasserne, og Emilie Henriksen håber at være med til dette. Og med foreløbig to landskampe på CV’et og et EM 2022 og VM 2023 rundt om hjørnet, kan skiftet til Duisburg måske også være med til at åbne vejen for flere landskampe.

”En af de største ting i karrieren var landsholdsdebuten, så der er et håb om flere landskampe, men det er ikke en forventning”.

 

You may also like
MSV Duisburg, fans
Et dyr mindre i flokken – zebraerne fra MSV Duisburg må sige farvel til det fine selskab
Kampprogram, 2. Bundesliga 2022/23
Andreas Albers og St. Pauli kan rykke op på Volksparkstadion: – Det kunne ikke være skrevet bedre
DFB, Nationalelf, landshold, Tyskland, EM 2024, VM 2022
100 dage til EM: Toni Kroos tilbage, men i hvilken rolle?
Optakt, Gladbach
Rocco Reitz – Stutteriets nye stjerneskud