I den her artikelrække vil vi prøve at lave nogle nedslag til begivenheder, klubber eller spillere, der i sin tid trak en del overskrifter, men som ikke længere er en del af den tyske topfodbold.
Når man som jeg voksede op i Sønderborg i en tid, hvor de meste af Danmark kun havde en kanal i fjerneren, så lærte man virkelig at sætte pris på de tre tyske kanaler, hvor man på ARD kunne se ”Sportschau” med højdepunkter fra Bundesliga kampene hver lørdag kl. godt 18 og endda nyde ”Das Aktuelle Sportsstudio”, der dog altid var forsinket, fordi Thomas Gottschalk aldrig kunne knevre færdig i ”Wetten Dass”, som derfor forsinkede min sportsudsendelse.
En anden fed ting ved tysk tv var kriminalserien ”Tatort”, hvor den lettere fordrukkne og antiautoritære kriminalbetjent Horst Schimanski med hjælp fra sin mere korrekte kollega Thanner, opklarede det ene mord efter det andet. Schimanski var naturligvis MSV-fan, og det kom til udtryk i afsnittet ”Zweierlei Blut”, hvor Schimanski finder et lig på MSV´s gamle hjemmebane Wedaustadion.
Mordet blev naturligvis opklaret, og morderen skulle naturligvis findes i fanmiljøet omkring MSV Duisburg.
Det var første gang, at jeg fik øje på, at klubben var mere end et forholdsvist anonymt hold, der kun blev vist i tv, når de spillede mod storholdene.
Meidericher Spielverein Duisburg
Byen Duisburg ligger i den vestligste del af Ruhr-Distriktet med Rhinen som nabo mod vest og dens biflod Ruhr mod nord. Placeringen har givet mulighed for at etablere en indlandshavn, der i mange år var verdens største.
Fodboldklubben Meidericher Sport Verein blev grundlagt i 1902 som klubben for de tre kvarterer Unter-, Mittel- og Obermeiderich. Tre år senere blev de tre byer slået sammen under navnet Duisburg, hvorfor MSV kom til at hedde MSV Duisburg.
Klubben spillede længe på 3. klasse, og først sidst i 20´erne vandt klubben tre Bezirks-mesterskaber. Klubben stillede hjemme op i blå/hvid-tværstribede trøjer, der meget naturligt gav dem kælenavnet ”Die Zebras.”
I starten af 1950´erne rykkede MSV op i Oberligaen, hvor klubben bl.a. slog klubber som Schalke 04, 1. FC Köln og Borussia Dortmund. Nu fulgte nogle flotte sæsoner, hvor ”Die Zebras” under ledelse af den legendariske Helmut Kronsbein oftest var at finde i tabellens øverste tredjedel.
I sæsonen 1959-60 var det dog tæt på at gå galt. Kun en skrivebords-sejr over Schalke, der havde brugt en ulovlig spiller, forhindrede MSV i at rykke ned.
Bundesligaen
I sæsonerne frem mod 1963 gjaldt det for alle tyske klubber at køre sig så godt i stilling som muligt, når den landsdækkende Bundesliga blev indført og således også i Duisburg. I den afgørende 1962-63 sæson slingrede MSV af sted, men to sene mål af Dieter Danzberg i sæsonens sidste to kampe gav MSV en 5.plads, der lige præcist gav adgang til Bundesligaen.
I den allerførste sæson klarede MSV sig over alt forventning og sluttede på andenpladsen, hvilket stadig er klubbens bedste placering nogensinde, da der i den grad har været langt mellem snapsene.
Læs også: Da Duisburg næsten hentede Pavel Nedved
Et højdepunkt kom i 1979, hvor MSV Duisburg kvalificerede sig til semifinalen i UEFA-Cuppen. Her viste Gladbach, med en vis Allan Simonsen i spidsen, sig at være en for stor en mundfuld, da de slog MSV samlet med 6-3.
Simonsen stod for tre af Gladbachs mål, og ”Die Fohlenelf” vandt senere finalen over Røde Stjerne med 2-1. Dengang spillede man finalen i UEFA- Cuppen over to opgør, og det var Allan Simonsen, der sikrede Gladbach sejren, da han omsatte et straffespark til returopgørets eneste mål.
MSV var i de følgende 18 sæsoner lidt Bundesligaens tynde øl og det endda med nedadgående tendens, og i sæsonen 1981-82 gik den ikke længere. MSV blev sidst i ligaen og måtte en tur ned i 2. Bundesliga.
Økonomisk kaos part 1
Nu fulgte nogle svære år for klubben, der var nødt til at sælge de største profiler. I den første sæson i 2. Bundesliga undgik man ved hjælp af et trænerskifte endnu en nedrykning og sluttede sæsonen på en næsten hæderlig 11. plads.
Sæsonen efter turde man igen satse på en oprykningsplads og sluttede som nummer tre. De to ”Relegationsspiele” blev dog tabt klart (0-5 og 1-1) mod Eintracht Frankfurt. Sæsonen efter var den gal igen. MSV undgik med nød og næppe nedrykningen. men klubben var i en så økonomisk elendig forfatning, at man året efter, hvor man nåede at ansætte fire nye trænere, rykkede ned i Oberligaen efter en sæson, hvor man blot hentede 15 point i 38 kampe og rykkede ned med 19 point op til Tennis Borussia Berlin på næstsidste pladsen.
Klubben brugte 80´erne i skiftevis Oberligaen og 2. Bundesliga og altid på randen af konkurs, men opnåede dog sin eneste titel i 1987, hvor den vandt det tyske amatørmesterskab. MSV har derudover deltaget i fire pokalfinaler, som dog alle blev tabt.
MSV Duisburg tilbage i Bundesligaen
I 1990-91 sæsonen lykkedes det endelig for MSV Duisburg at rykke op i Bundesligaen igen, og holdet lagde sæsonen efter ud med forrygende fodbold i den øverste klasse. I efteråret var klubben helt oppe på 2. pladsen, men i foråret gik alt galt, og holdet måtte igen ned i 2. Bundesliga, da man sluttede på 19. pladsen. (Bundesligaen var det år udvidet til 20 hold pga. Genforeningen.)
MSV klarede dog at rykke op igen allerede i første forsøg, og nu fulgte en af de bedste sæsoner klubben har oplevet. Ewald Linen, der nu er sportschef i St Pauli, styrede de stribede tropper så fornemt, at MSV efter 22. runde indtog førstepladsen og det endda med en negativ målscore. Holdet kunne dog ikke holde fast og endte på en trods alt acceptabel 9. plads.
Næste sæson var mere ”bussiness as usual”. MSV Duisburg rykkede ned og spillede de næste 13 sæsoner i 2. Bundesliga med to afstikkere i Bundesligaen, hvor de dog begge gange røg direkte ned igen.
I 2013 blev klubben frataget sin licens og blev tvangsnedrykket til 3. Liga. Klubbens fans protesterede kraftigt, og der blev bl.a. med hjælp fra andre Ruhr-klubbers fans dannet ”Ein Band der Solidarität” fra Duisburgs centrum og ud til stadion under mottoet: ”Getrennt in den Farben, vereint in der Sache.” Det hjalp dog ikke, og Duisburg måtte tørne ud i Tysklands 3. bedste række.
Her spiller klubben stadig, selvom den har været oppe i 2. Bundesliga et par gange siden konkursen. I dag ligger MSV nummer 15 ud af ligaens 20 hold, og har fem point ned til stregen.
Læs også: Guide: Fodboldrejse til Duisburg
Selvom man kun får fodbold på 3. klasse, så er MSV Duisburg bestemt et besøg værd. Klubben spiller i dag sine kampe på MSV-Arena med plads til 31.500 tilskuere.
Klubben har gennem tiden haft seks danskere tilknyttet, hvoraf de to mest kendte er Stig Tøfting og Erik Bo Andersen.
De største tyske profiler, der har repræsenteret klubben er navne som Bernard Dietz, Uwe Weidemann, Roland Wohlfahrt og Helmuth Rahn. Af internationale navne kan nævnes Ailton fra Brasilien, polakken Hajto og hollænderen Sasha Mölders
De mest prominente navne på trænerbænken er vel Rudi Gutendorf, Jürgen Kohler, førnævnte Ewald Lienen samt Friedhelm Funkel.
Flere fortællinger fra denne serie:
Da Hertha’s amatører spillede sig i pokalfinalen
HSV fra mesterskaber og Europa-triumf til 2. Bundesliga