bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Hunde, træer og Schumacher

Hunde, træer og Schumacher

DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter

Det er EMs bedste defensiv mod EMs bedste offensiv. Det er historien om Schumacher mod Battiston, og så er det formentlig den kommende europamester vi torsdag aften får at se. Tyskland mod Frankrig har det hele.

2014, 2002, 1996, 1992, 1976 og 1972. Tysklands succesrate mod værtsnationer ved slutrunder er imponerende. Syv gange har de mødt en værtsnation i en turnering, og seks gange er det endt med sejr. 7-1 triumfen i Belo Horizonte for to år siden som seneste eksempel. Eneste undtagelse var ved VM i 1958, hvor vores naboer fra Sverige vandt over vores naboer mod syd.

Historien er altså med Tyskland forud for aftens semifinale, men hvis EM har lært os noget, er det, at vi absolut intet kan bruge historien til. Udover den obligatoriske engelske skuffelse har EM indtil videre været rig på overraskelser og brudte statistikker. Inden kvartfinalen havde Tyskland aldrig besejret Italien ved en slutrunde, og de havde scoret på 21 forsøg i en straffesparkskonkurrence i træk. Efter den kamp havde både vundet over Italien og brændt tre forsøg fra 11-meter pletten.

Måske derfor er det også franskmændene, der har dykket mest ned i historien four for de to mastodonters kamp. Ikke så meget fordi de leder efter sejre i knockout kampe mod tyskerne (dem er der ingen af), men fordi de jagter hævn. Hævn for nederlaget i kvartfinalen ved VM i Brasilien, og i særdeleshed hævn for semifinalen ved VM i 1982.

Billederne af en fremadstormende Harald ”Toni” Schumacher, der smadrer en chanceløs Battiston i jorden og slår ham bevidstløs, glemmer de aldrig i Frankrig. Ej heller glemmer de hans svar efter kampen, hvor han blev konfronteret med, at Battiston havde brækket tre ribben og fået slået flere tænder ud.
”Hvis det er det eneste, der er sket med ham, skal jeg nok betale for hans kroner.”

På mange måder en opsummering af det tyske landsholds VM-slutrunde, hvor de primært glimrede ved at spille 0-0 i VM’s mest skandaløse kamp og smide vandballoner i hovedet på utilfredse fans ved spillerhotellet.

Da en fransk avis i 2002 kørte en afstemning om den mest hadede tysker, strøg Schumacher direkte ind på en førsteplads. Hitler blev nummer to.

Par på prøve.
Der er løbet meget vand gennem de franske floder siden dengang, og derfor er fokus, som det også bør være, på selve kampen torsdag aften. Franskmændene kom buldrende videre fra kvartfinalen med en 5-2 sejr over Island, mens tyskerne efter 1-1 i ordinær tid måtte ud i straffe, inden Italien komplekset var historie.

Det er dermed slutrundens mest scorende hold, der tager i mod den bedste defensiv. Men hvor de franske stjerner kunne tanke selvtillid, og Deschamps endda kunne give enkelte spillere lidt pause, så var det en anderledes opslidende kamp for Tyskland. Både Khedira og Gomez måtte udgå med skader, mens Hummels ragede sin anden advarsel til sig og dermed er ude med karantæne.

Hummels har været en af de absolutte grundsten i den tyske defensiv, og han er den af de tre ikke-tilgængelige spillere, tyskerne vil komme til at savne mest. Da han sad over i den første kamp mod Ukraine, holdte Neuer godt nok nullet, men det var kun på grund at en heroisk Boateng clearing og et annulleret offside mål. I samme kamp var de to backer, ved den lejlighed Hector og Höwedes, på alvorlig prøve mod Yarmalenko og Konoplyanka. Det var tydeligt, at de havde det svært mod de hurtige og driblestærke kanter.

Hector har sidenhen fundet et mere stabilt niveau, men nogen verdensklasse forsvarsspiller er han ikke. Og han bliver det heller aldrig. Dertil er hans niveau for begrænset. Han har haft det svært mod større modstandere, når han bliver overladt til sig selv, og det hjalp gevaldigt på hans spil, da Tyskland for en stund gik over til en tre back kæde mod Italien.

På den anden back er der med al sandsynlighed genvalg til Kimmich, der uden noget problem har taget klubformen med ind på landsholdet. Den unge Bayern-spiller kan meget vel være arvtageren for Lahm, men han er stadig ung og med blot fire kampe på CV’et, og selvom han gjorde det fortrinligt som fremskudt wingback mod Italien, så er der ikke garanti for, at han på samme måde kan lukke ned for VMs måske bedste spiller indtil videre, Payet.

Bliver Götze endelig en hund?
Længere fremme på banen er den store Bastian klar til endnu et slag. Traditionen tro har han spillet sig i form i løbet af slutrunden, og med Khedira ude indtager han nu en nøglerolle på den centrale midt ved siden af Kroos. Löw har allerede bekræftet, at han begynder på banen, og omtrent 82 millioner tyske sidder nu og håber, at hans skrøbelige bentøj kan række til 90 minutter og gerne 180.

Cirka ligeså mange tyskere sidder i spænding og venter på, hvad Löw beslutter sig for på angriberpositionen. Gomez lignede løsningen, indtil han måtte gå ud med skade.

Müller har endnu sin første scoring til gode, og Götze virker stadig ikke til at være helt bevist om sin rolle som falsk nier. Götze har fået lang snor af Löw, og også for lang mener de fleste tyske medier, men ikke desto mindre ser det ud til, at han får comeback i startformationen mod Frankrig efter to kampe ude.

Indtil nu har Götze primært gjort mest opmærksom på sig selv med lidt lommefilosofi, da han på et pressemøde efter en af gruppekampene blev spurgt til, hvordan kritikken påvirkede ham.

”Nogle gange er man en hund, andre gange et træ”.

Om Götze endelig betaler tilbage på den lange snor og bliver hunden lige som for to år siden ved VM, får vi måske svar på i aften, når Tyskland og Frankrig mødes i EMs største kamp.
Bud på startopstilling:
Tyskland (4-2-3-1): Neuer – Kimmich, Höwedes, Boateng, Hector – Kroos, Schweinsteiger – Müller, Özil, Draxler – Götze

Frankrig (4-2-3-1): Lloris, Sagna, Evra, Rami, Koscielny, Evra – Matuidi, Pogba – Sissoko, Griezmann, Payet – Giroud

You may also like
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Optakt: Tyskland – Spanien: Den moralske (kvart)finale
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til 2. runde ved EM-manager
Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen, Major Tom
Major Tom – hvordan et 42 år gammelt hit blev Nationalelfs hymne
Tyskland, EM 2024, Managerspil
Gode råd til EM Manager 2024 – Fire tyske profiler og en joker