bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > HSV og fremtiden – Business as Usual eller nytænkning?

HSV og fremtiden – Business as Usual eller nytænkning?

Ny træner, ny bestyrelse og snart ny liga. Det sker revolutioner hos Bundesligaens Dino i disse dage. 

Lørdag eftermiddag satte jeg mig foran computerskærmen, og belavede mig på 90 minutters psykisk tortur, da jeg besluttede mig for at se, hvordan Christian Titz kom fra land som ny træner for Hamburger SV. Med nederlaget på 0-6 til Bayern München i forrige weekend endte Bernd Hollerbachs korte karriere som træner for Die Rothosen, og næste mand i det brandvarme sæde blev altså Christian Titz.

Hvem er så denne ubekendte træner, der skal agere Mission Impossible og redde HSV en ny sæson i det fineste tyske fodboldselskab?

Christian Titz kommer til rollen som cheftræner for Bundesligaens bundprop med en fortid som U21-træner for samme klub. Og her bliver det interessant. For det er ikke første gang, at klubben har forsøgt sig med den redningskrans. Det gjorde de også så sent som i 2014, hvor Josef Zinnbauer blev forfremmet til førsteholdstræner, da Mirko Slomka blev fyret i efteråret 2014. Zinnbauer holdt i 24 kampe og blev erstattet med sportsdirektør Peter Knäbel i foråret 2015.

Om Titz kommer til at klare sig bedre i trænersædet hos HSV er yderst tvivlsomt. Hans karriere begyndte ellers ganske lovende i lørdagens dyst mod Herta BSC. Fravalgt var en række af de førsteholdsspillere, som hjemmeholdets fans tidligere har beskyldt for at være lejesvende. Ind i truppen var i stedet kommet et par af de unge drenge fra U21-mandskabet, som Titz altså tidligere stod i spidsen for. Det drejede sig blandt andet om 18-årige Jann-Fiete Arp, 19-årige Bakary Jatta, 20-årige Tatsuya Ito og 23-årige Matti Steinmann, der fik sin debut for HSV’s førstehold i kampen mod Herta.

Alt i alt syntes jeg godt om ideen om at ruske lidt op i holdet. Alt andet har ikke fungeret for HSV, der ikke har vundet siden november måned. Og det begyndte da også lovende, da Douglas Santos bragte værterne på 1-0 efter 25 minutters spil. Opløftende var det, at HSV ved pauseteen stadig var foran, og at Mainz 05 samtidigt var bagud i deres opgør Mod Eintracht Frankfurt.

Men ak. Intet er godt i HSV i denne tid, og da de 90 minutter var færdigspillet, var det Herta BSC, der stod med de tre point i bagagen. Og HSV dumpede søndag ned på sidstepladsen i ligaen, da FC Köln vandt deres derby mod Bayer 04 Leverkusen med 2-0.

Så hvordan skal Christian Titz klare frisag i denne sæson? Det korte svar er, at det kommer han ikke til. Og han bliver formentligt erstattet til sommer med mere rutinerede trænerkræfter som for eksempel Thomas Doll, der så skal forsøge at få HSV tilbage i 1. Bundesliga. Det er i hvert fald de rygter, der kører i den tyske sportspresse, der ud over Doll også nævner Roger Schmidt som en mulig kandidat. Dette sidste er jeg dog stærkt tvivlende overfor, da Schmidt i øjeblikket er træner i den økonomisk lukrative Chinese Super League. Det kan dog næppe heller udelukkes at Titz, hvis hans spille- og ledelsesstil skaber resultater, kan fortsætte i jobbet.

Under alle omstændigheder er det være interessant at se lidt på, hvad Titz så kan bruge sin tid som Bundesliga-træner på. Han har allerede bedyret, at han vil spille boldbesiddende fodbold, hvilket lyder en smule naivt med tanke på det spillermateriale, han råder over, samt HSV’s placering i tabellen. Kampen mod Hertha viste et HSV-mandskab, der stod længere fremme på banen og forsøgte at spille bolden rundt, men også et hold, der blev straffet af Herthas rutine.

Nu og her er det måske ikke en boldbesiddende spillestil, der sikrer overlevelse, men hvis vi alligevel går ud fra, at nedrykning er uundgåelig, så kan det imidlertid være en god måde at forberede den kommende sæson på. I 2. Bundesliga bliver HSV formentligt et af de dominerende hold, eller i hvert fald et hold, som mange af de øvrige hold gerne vil overlade initiativet til. En boldbesiddende spillestil er muligvis vejen frem i den ganske svære 2. Bundesliga.

En anden ting som Titz kan bruge kræfterne på er at spille flere af de unge ind på holdet, så de er rede til at overtage pladserne fra de løntunge spillere, der næppe tager turen med i 2. Bundesliga. Spillere som Filip Kostic, Nicolai Müller, Lewis Holtby og Aaron Hunt er blandt de spillere, der næppe render på banen mod Jahn Regensburg og Aue i den kommende sæson. Her har Titz en opgave i at forberede holdet bedst muligt. Kan han give spillere som Ito, Steinmann og Jatta hår på brystet, så er HSV allerede bedre stillet til den kommende sæson, end de var til denne.

Og kan han samtidigt finde flere spillere på Regionalliga-holdet, der kan forstærke hanseaterne, så har han bidraget med sit. Man må her tænke på, at HSV faktisk rummer gode ungdomsspillere på både U21-holdet, der spiller i Regionalligaen, og på U19-holdet. Begge hold ligger i skrivende stund på førstepladsen i deres respektive ligaer, hvilket vidner om, at HSV rummer gode ungdomstrænere- og faciliteter. Her skal det også nævnes, at de tidligere har produceret spillere som Son-Heung Min, der nu spiller for Tottenham og Jonathan Tah der er i Bayer 04 Leverkusen og Calhanoglu, der er i Milan. Med andre ord er der spillere på ungdomsniveau, der har muligheden for at bidrage til HSV’s førstehold i de kommende sæsoner.

Det skal dog nævnes, at der også blandt ungdomsspillerne er enkelte, som HSV får svært ved at holde på i tilfælde af en nedrykning. Her tænkes især på den unge angriber Jann-Fiete Arp, der har tildraget sig opmærksomhed fra selveste FC Bayern München. Det er klart, at Arp næppe vil lade sådan en mulighed glide sig af hænde, dersom han får chancen for at rykke til Bayern. Det vil altså fortsat være en risiko for, især med tanke på deres slunkne pengekasse, at HSV må sige farvel til de allerstørste talenter, hvis større klubber har følerne ude. Og med en nedrykning er det samtidigt usikkert, hvorvidt en spiller som Arp vil indbringe et beløb af betydning. Det man kan håbe på for HSV er, at Bayern München kunne være fristet til at udleje Arp til netop HSV for derved at modne den unge frontløber i en sportsligt mere udfordrende liga end i den tyske Regionalliga, hvor også Bayerns andethold er hjemmehørende.

Konklusionen må altså være, at Christian Titz ikke nødvendigvis skal ses som Business as usual i HSV. Den nye klubpræsident er ved at ruske op i klubbens mange dårligdomme og forsøger efter bedste evne at forberede holdet på en nedrykning. Titz skal agere overgangstræner, og hans fremmeste opgave må og skal være at gøre holdet køreklart til den kommende sæson, der næppe er i 1. Bundesligaen. Klarer han den opgave, så har Titz reeelt set bidraget med mere end mange af de 16 trænere, der siden 2008 har siddet i det varmeste trænersæde i Nordeuropa. Men han vil samtidigt være den træner, der rykkede ned med HSV for første gang i klubbens historie. Sikke en tak!

Husk, at du kan se HSV’s kampe her på Bulibold, ligesom vi har højdepunkter fra samtlige kampe i Bundesligaen

 

You may also like
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 15 i 2. Bundesliga: Stadtderby og topopgør
Fortuna Düsseldorf, optakt, gratis, Fortuna für Alle
Optakt til runde 14 i 2. Bundesliga: Das Politisches Derby
2. Bundesliga, St. Pauli
Optakt til runde 13 i 2. Bundesliga – Stikker Hamburg-klubberne af?
DFB-Pokal, lodtrækning, DFB Pokal
Lodtrækning til ⅛-finalerne i DFB Pokal 2023/24