Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
FC Hollywood er tilbage - Hvordan Bayern Münchens generalforsamling udviklede sig til et internt slagsmål grundet samarbejde med Qatar - bulibold.dk
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > FC Hollywood er tilbage – Hvordan Bayern Münchens generalforsamling udviklede sig til et internt slagsmål grundet samarbejde med Qatar

FC Hollywood er tilbage – Hvordan Bayern Münchens generalforsamling udviklede sig til et internt slagsmål grundet samarbejde med Qatar

Den årlige generalforsamling hos Bayern München har ry for at være emotionel. Der grines, der hyldes, der grædes, der debatteres og der kritiseres. Dette års generalforsamling var endnu én i samlingen af mindeværdige generalforsamlinger i den sydtyske metropol, hvor særligt spørgsmålet om samarbejdet med Qatar Airways kom til at fylde en del.

 

FC Bayerns generalforsamlinger

Ved generalforsamlingen fremlægges og godkendes regnskabet for det forgangene år, ligesom der oftest vælges medlemmer til bestyrelsen. Tilmed hyldes spillere, trænere og funktionærer for deres meritter. Dog er generalforsamlingerne ikke altid kun talfikserede og den ene hyldest efter den anden. I 2007 sagde Uli Hoeneß, at medlemmerne selv var ansvarlige i den ”røv dårlige” stemning, og at det i hvert fald ikke var ledelsens skyld.

 

Hvad havde FC Bayern at fortælle ved dette års generalforsamling?

Foruden fremlæggelsen af regnskabet holdt funktionærerne af FC Bayern AG (aktieselskab) monologer om, hvorfor klubben var så succesfuld. Heriblandt blev betydningen af teamplay, bæredygtighed, kontinuitet og uafhængigheden af udenlandske rigmænd fremhævet. Klubben er succesfuld på alle parametre, men sportslig eller økonomisk succes udgør ikke alt. ”Mia San Mia” repræsenterer en ’os’-følelse. Ledelsen fik forklaret og tydeliggjort, at klubben er intet uden sine fans, og at klubben er meget mere end blot en klub. FC Bayern er en familie.

Hele verden beundrer Bayern München for ikke at være ejet af udenlandske investorer”, sagde Oliver Kahn, der i sommeren 2021 overtog posten som bestyrelsesformand efter Karl-Heinz Rummenigges aftrædelse, i sin tale til generalforsamlingen. I forlængelse heraf sagde Kahn i sin tale også, at ”disse udenlandske investorer ændrer fodbolden fundamentalt til deres eget gavn”, samt at planerne om ’Super-League’ er ødelæggende for fodbolden. Kahn gjorde opmærksom på, at de udenlandske investorer er med til at skævvride konkurrencedygtigheden blandt Europas fodboldklubber. Kahn afsluttede sin tale med at sige, at ”fokus er at lægge basissen for sportslig succes, men også at være vores identitet tro. (…) Hos FC Bayern har fansene altid stået i centrum”.

 

Hvad blev der diskuteret?

Vi imødekommer enhver diskurs”, sagde præsidenten af FC Bayern, Herbert Hainer, indledningsvis i generalforsamlingen, forudsat at tonen og debatten var saglig og fornuftig.

Efter ledelsen og funktionærerne havde præsenteret deres fortællinger og regnskaber, blev klubmedlemmerne – altså dermed også fans af FC Bayern – bedt til orde. Hos FC Bayern München ”har fansene altid stået i centrum” nemlig. I forbindelse med ændring af vedtægterne kunne medlemmerne få taletid ved podiet.

Det altoverskyggende tema blandt medlemmerne var samarbejdet med Qatar. Første mand ved talerpulten var Robin Feinauer. Han hævdede, at FC Bayern flere gange havde ytret ønske om at diskutere Qatar-samarbejdet, men at det endnu ikke var kommet til nogle diskussionsrunder. Tilmed kritiserede han FC Bayern for at afslået diverse indkaldelser fra klubbens medlemsorganisationer om endelig at få diskuteret samarbejdet med Qatar. Feinauer sagde, at ”der ikke kunne være tale om en oprigtig interesse fra FC Bayerns side om at ville drøfte Qatar-samarbejdet konstruktivt, når diskussionerne end aldrig har fundet sted.” Dette medførte store klapsalver i salen. Feinauer sagde tilmed, at ”størstedelen af klubbens medlemmer ønskede, at FC Bayern ville vælge sine partnerskaber ud fra klubbens egne værdier og ikke ud fra rent økonomiske aspekter.” Afslutningsvis ønskede Feinbauer, at FC Bayern ikke længere kædes sammen med autokratiske stater, så FC Bayerns ry ikke tager skade. Under store klapsalver forlod han podiumspladsen.

Næste mand var Michael Ott. Allerede den 22/10 2021 havde han anmodet om at sponsoraftaler med Qatar Airways eller andre aftaler med Qatar ikke måtte indgås eller forlænges. Dette ville medføre, at FC Bayern ikke kunne forlænge Qatar-samarbejdet med Qatar Airways, som står til at udløbe i år 2023. Dette var dog blevet afvist af retten i München selvsamme dag, som generalforsamlingen skulle finde sted. Ott ville ved talerpulten vha. en såkaldt spontananmodning dog anmode om en afslutning af partnerskabet med Qatar Airways efter 2023. Dette ville kræve, at 75 % af medlemmerne tilstedeværende i salen ville tillade sådan en anmodning. Så vidt kom det dog aldrig. Vicepræsidenten, Dieter Mayer, afslog anmodningen, idét han ikke ville tillade forsamlingen at stemme om et ulovligt forslag. ”Den regionale domstol i München besluttede i dag, at generalforsamlingen ikke har kompetence til at træffe sådan en beslutning i dag”, sagde han. Herefter blev debatten – eller manglen på samme – hed. Medlemmerne buhede af FC Bayerns fine herrer i jakkesæt oppe på scenen.

Gregor Weinreich, formand af fanorganisationen ”Club 12”, sagde ved talerstolen, at han ikke forstod, hvorfor FC Bayern ikke bare kunne tage imod det næstbedste tilbud, når de år efter år præsenterer millionoverskud, og når Kahn advarer om at ”udenlandske investorer er med til at ødelægge fodbolden”. Om Bayern overhovedet vil forlænge sponsoraftalerne med Qatar Airways ”er endnu ikke besluttet”, sagde Hainer og Kahn. Tilmed sagde de også, at ”der altid findes sager, der kan forbedres og udvikles.” Både Hainer og Kahn mente, at ”det er bedre at have en dialog med sin partner, end at udskamme og at udelukke sin partner.”

 

Fremskridt i Qatar

Anden vicepræsident, Walter Mennekes, mente, at ”der er fremskridt på alle fronter i Qatar. (…) Undersøgelser viser nemlig at ingen andre lande i historien har indført så mange reformer som Qatar på så kort tid”, hævdede vicepræsident Mennekes. ”Tilmed bidrager Qatar med at hjælpe familier i nød i Gaza. ”Så slemme er Qatarerne altså heller ikke, som I (medlemmerne i salen) gør dem til. Giv dem en chance!”. Det skulle vise sig at være de sidste officielle ord fra generalforsamlingen.

Abrupt afslutning og ”Hainer raus”-tilråb

Præsident Hainer sagde, at han i sin rolle som ordfører havde ret til at afslutte mødet. Klokken var mange og mødet havde varet i over fem timer. Præsidenten ville erklære mødet for afsluttet, men han blev afbrudt af buhende fans og høje pifte lyde.

Mens han afbrydes af medlemmerne siger han på bayersk i sin forargelse ”ja, samma mal… was istn des?”, som betyder så meget som ”jamen, hvad er nu det?”. Præsidenten trumfede igennem og erklærede alligevel mødet for afsluttet på trods af at der tydeligvis endnu var medlemmer, som ikke var kommet til orde endnu og som havde meget på hjertet. Hainer lukkede ganske enkelt talerrækken. Medlemmerne kvitterede afslutningen på mødet ved at råbe, at Hainer måtte være fortid i klubben. De mente slet og ret, at Hainer måtte ud af døren.

 

”Den værste sammenkomst, jeg nogensinde har oplevet hos FC Bayern”

De fremmødte medlemmer og fans af klubben kvitterede med at råbe ”vi er Bayern, og I er ikke!”. Her blev det tydeligt for enhver, at der er en dissens mellem ledelse og fans.

Ærespræsidenten Uli Hoeneß forlod salen i ren tristesse. Han var tydeligt mærket og chokeret over generalforsamlingens afslutning. End ikke 2007-generalforsamlingen, hvor Hoeneß og medlemmerne var røget i totterne på hinanden, kunne overgå dette års generalforsamling.

På alle måder var aftenen ægte FC-Bayern-like, hvilket er derfor vi alle elsker (eller elsker at hade) mastodonten fra det sydtyske. Og efter denne mindeværdige generalforsamling vil man uundgåeligt skulle vende tilbage til Kahns udtalelse om, at Bayern også må være sin identitet tro. Hvad er Bayerns identitet så efter denne generalforsamling?

Foto: www.fcbayern.com

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til runde 2 i Bundes Manager: Dobbelt op på Bayern