bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 2. Bundesliga > FC Schalke 04 > Clemens Tönnies: Kotelet-kejseren, Putins tyske forbindelse og ‘inhuman’

Clemens Tönnies: Kotelet-kejseren, Putins tyske forbindelse og ‘inhuman’

Efter 26 år som bestyrelsesmedlem og 19 år som præsident i FC Schalke 04, trak Clemens Tönnies sig tirsdag fra alle sine poster i klubben med øjeblikkelig virkning. En lang række skandalesager omkring Tönnies, personligt som professionelt, medførte, at en opsigelse var uundgåelig og et spørgsmål om tid. Men hvem er den kontroversielle – og nu forhenværende – klubpræsident?

Clemens Tönnies blev født d. 27. maj i Rheda, Gütersloh som en ud af seks søskende i en familie, hvor slagteri var centralt. Hans far var slagter, Clemens blev også uddannet slagter og senere hen kødtekniker og ligeså var hans bror Bernd, der i 1971 grundlagde et slagterifirma, som i dag går under navnet Tönnies Holding.

Storebroren Bernd døde i 1994 og overdrog firmaet til sine mindre brødre Clemens og Robert, hvor Clemens Tönnies har styret virksomheden siden da. Samme år blev Tönnies bestyrelsesmedlem af sin hjerteklub, FC Schalke 04, hvor han siden 2001 har fungeret som præsident og bestyrelsesformand i klubben. Siden hen har slagterisønnen skabt en af Europas største kødproducerende virksomheder i form af Tönnies Holding, der beskæftiger mere end 16.500 mennesker i Tyskland og Danmark, samtidig med at ’kotelet-kejseren’ har oparbejdet en personlig formue på over én milliard euro.

I mange år var Tönnies drivkraften bag den udvikling i Schalke 04, der gjorde dem til et at de stærkeste tyske hold op gennem 00’erne. Specielt i årene efter årtusindskiftet var præsidenten gennem sine finansielle indsprøjtninge  med at give vind i sejlene til et fremragende fodbold, der talte profiler som Ebbe Sand, Marcelo Bordon, Gerald Asamoah, Kevin Kuranyi og mange flere.

Muliggørelsen af Schalkes nuværende hjemmebane, VELTINS-Arena, tilskrives af mange som Tönnies’ værk, samtidig med at han lagde grundstenene til et af Europas bedste talentakademier, Knappenschmeide, hvor spillere som Manuel Neuer, Mesut Özil, Leroy Sane, Joel Matip, Leon Goretzka, Alex Nübel, Benedikt Höwedes og mange flere er kommet ud af.

Tönnies skabte en sund økonomi i klubben, og han sørgede for, at pengene blev brugt fornuftigt og ansvarligt, hvilket blandt andet sørgede for, at VELTINS-Arena blev betalt af i stabile rater uden overbelastning af budgettet. Den sportslige stabilitet var ikke altid tydelig i Schalke, som er notorisk kendt for ustabilitet, men flere år med europæisk deltagelse, 2.-pladser og et økonomisk boost gjorde, at Tönnies sad tungt på magten i Schalke.

Men medaljen havde også en bagside, som blev tydeligere for Europas største svinekonge op gennem 10’erne. Tönnies sikrede Schalke en ny hovedsponsor i form af den russiske gas- og energiproducenten Gazprom, men blev kritiseret for hans åbenlyst tætte forhold til den russiske præsident Vladimir Putin som årsag til, at aftalen kom i hus.

Derudover fulgte der flere sager i 2012, 2014 og i 2016 om Tönnies’ kreative bogføring, der medførte sigtelser i form af flere skattesager, hvor han blev anklaget for skatteunddragelse, cum-ex transaktioner og karteldannelse med flere datterselskaber. Schalkes fans begyndte at stille spørgsmål ved den mand, som førte dem ind i det nye årtusinde med relativt stor succes. Var han virkelig den rette for klubben, og var hans værdier forenelige med Schalkes?

De seneste to år har dog været stærkt kritiske for Schalke 04 rent sportsligt, og efter 2.-pladsen i 2018 er det blevet til henholdsvis en 14.- og en 12.-plads i 2019 og 2020. Samtidig har klubben investeret i dyre spillere uden succes (Breel Embolo, Nabil Bentaleb, Sebastian Rudy, Yehven Konyoplyanka etc.), som har slået hul i klubkassen. Dertil skal det yderligere tilføjes, at de økonomiske forventninger baseres på antagelsen om europæisk fodbold, hvorved at forventningerne til økonomien konstant er blevet nedjusteret, efter to europæiske gruppespil i træk er misset. Det har medført, at klubben har måtte optage store lån, og den tidligere så sunde økonomi står i skrivende stund med et underskud på 200 millioner euro og problemer med blot at betale de løbende udgifter, på trods af spillerne er gået med til lønreduktioner som følge af corona-krisen.

Præsidentens eget renommé led for alvor et grueligt nederlag i efteråret 2019, da han til en konference i Paderborn udtalte, at klimakrisen kunne løses ved at sætte kraftværker op i Afrika og slukke for strømmen om natten, således at afrikanerne ikke lavede så mange børn. Udtalelserne blev mødt som dybt racistiske og imod klubbens værdimæssige grundlag, specielt i et område som er så præget af en høj etnisk forskellighed med mange forskellige baggrunde.

Clemens Tönnies undskyldte efterfølgende og fik en symbolsk pause fra alle sine pligter i tre måneder, men vendte tilbage efter perioden og fortsatte sin daglige gang i klubben under stor kritik fra de kongeblå fans. Det sidste søm i kisten kom for den ellers så robuste forretningsmand under corona-krisen, da han kom i et frygteligt stormvejr.

1500 ud af 7000 ansatte på slagteriet i Guterslöh blev testet positiv for corona-virus, og skylden lå helt og aldeles ved Clemens Tönnies. Han har i mange år gjort brug af underbetalt, østeuropæisk arbejdskraft, som arbejder under kritisable og ringe saniterede forhold. Arbejderne havde fået lov til at tage hjem til deres respektive hjemlande, da Tyskland åbnede grænserne, og da hygiejnen ikke var tilstrækkelig da de kom tilbage, slæbte mange af dem sygdommen med ind i Tyskland igen.

Dette har skabt det største enestående corona-udbrud i Tyskland, og Clemens Tönnies var nu ikke blot kritiseret af Schalke-fans, men af den lokale regering, fagforeninger, slagteribranchen og sågar hans egen bror Robert, som angiveligt har forsøgt at skabe bedre arbejdsforhold på slagterierne i mange år, men er blevet blokeret hver gang af Clemens Tönnies.

Kombiner dette med en Rückrunde, hvor Schalke ikke har vundet i 16 kampe, står i en elendig økonomisk forfatning og endnu engang ligner et hold med en dyster fremtid foran sig. Det blev til flere dråber der nærmest druknede bægeret blandt de utålmodige Schalke-fans.

Til sæsonens sidste kamp mod Freiburg – som Schalke endda tabte med hele 4-0 – formede over tusind mennesker en menneskekæde rundt om VELTINS-Arena med bannere, halstørklæder og budskabet om, at bestyrelsesformanden måtte gå af på grund af utallige skandalesager, forfærdelige sportslige præstationer og en økonomi, der mildest talt er rødglødende.

Tirsdag fik Schalke-fansene så deres vilje, da Schalke 04 på sin hjemmesidde kunne offentliggøre, at Clemens Tåonnies havde trukket sig fra alle sine poster i klubben efter eget ønske. Schalkes fans stimlede sammen om VELTINS-Arena og fejrede nyheden som havde de vundet et mester…en fodboldkamp.

Men hvad så nu? Fremtiden for Schalke 04 er usikker, hvor de løbende omkostninger knapt kan finansieres. Der er forlydender om, at delstaten NRW er villige til at springe til og sikre klubben en økonomisk garanti på op i mod 40 millioner euro, men det lukker kun en lille det af det store økonomiske hul, der blot vokser og vokser.

Foreløbigt overtager dr. Jens Buchta (forhenværende vicebestyrelsesformand og medlem af bestyrelsen siden 2006) posten fra Clemens Tönnies, men det vides ikke, hvorledes det er en permanent eller midlertidig stilling han ansættes i. Sikkert er dog, at Schalkes nye bestyrelsesformand får sin sag for; en faretruende økonomi, uacceptable sportslige præstationer og et mildest talt anstrengt forhold til egne fans…Der er nok at tage fat på.

 

www: foto.schalke04.de

You may also like
HSV, Hamburger SV, Nur der HSV
Sæsonoptakt 2. Bundesliga 2024/25 – Alle gode gange syv for HSV?
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
Schalke 04, maskot, Comebacks
Schalke: (Kon)Kurs mod 3. Liga?
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 7. runde i 2. Bundesliga: Er HSV igen HSV?