bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Andrej Kramaric – Fra Premier League flop til rekordindehaver i Bundesligaen

Andrej Kramaric – Fra Premier League flop til rekordindehaver i Bundesligaen

Indtil videre kan man finde Bundesligaens farligste angriber hos TSG Hoffenheim, da Andrej Kramaric topper topscorerlisten med seks scoringer. Alt fungerer for kroaten i øjeblikket, men sådan har det ikke altid været. Før han kom til Hoffenheim, forsøgte han at slå igennem i Premier League, men opholdet blev ikke som ønsket, da han missede en af historiens største overraskelser.

Seks mål i blot tre kampe. Andrej Kramaric har været flyvende i den nye sæson, hvor han blandt andet var Bayern Münchens bøddel i Hoffenheims 4-1 sejr over mestrene. Den 29-årige angriber nyder den store succes, og det har han i den grad ventet på, da der var engang, hvor Kramaric blev betegnet som et flop.

Inden vi kommer ind på det, skal vi dog først tilbage til hans tid i Kroatien, hvor Andrej Kramaric kommer fra. I perioden fra 2013 til 2015 imponerede han stort i den kroatiske liga for FC Københavns banemænd fra HNK Rijeka, og her var han nærmest var uovervindelig foran mål. Han scorede efter velbehag og blev blandt andet noteret for hele fem mål i HNK Rijeka 6-0 sejr over Lokomotiva Zagreb. Selv i Europa kunne han få nettet til at blafre, hvor det også blev til et hattrick mod Feyenoord i Europa League for HNK Rijeka.

55 mål i kun 64 kampe. Kramaric var varm, og det gav naturligvis en masse interesse fra klubber rundt om i Europa. Det endte med et skifte til Premier League for Andrej Kramaric, da han skrev under på en kontrakt med Leicester City.

Det var en stor handel for englænderne, da de sprængte banken for at hente den farlige kroat. Næsten 80 millioner blev der betalt, hvilket var klubrekord for Leicester på daværende tidspunkt. Et stort prisskilt på den unge kroat, men han var klar til at tage Premier League med storm.

Kroaten uden kvaliteter

Den 17. januar 2015 fik Andrej Kramaric debut for ”The Foxes” i en hjemmebanekamp mod Stoke City. Det var dog først i hans fjerde kamp, at han scorede sit første mål, da han var manden bag Leicesters enlige mål i 2-1-nederlaget til Arsenal, men desværre for Kramaric var det blot en enlig svale, og nedturen var først lige begyndt.

I sin første halvsæson i Premier League fik Andrej Kramaric det meget svært. Han misbrugte mange chancer foran mål, og han lignede ikke længere den spiller, der var blandt Europas største talenter inden skiftet. Manager Nigel Pearson gav ham ellers godt med spilletid i starten, men da han ikke præsterede, blev det i stedet mere og mere tid på bænken.

I sidste spillerunde af 2014/2015-sæsonen fik Kramaric endelig nettet til at blafre igen, da han scorede i Leicesters 5-1-sejr over Queens Park Rangers. 2 mål på 13 kampe var dog ikke imponerende, men Kramaric håbede på bedre tider i den nye sæson.

Den sæson er en, som alle Leicester-fans glædeligt husker tilbage på, da det var her, at klubben tog fusen på alle og blev engelske mestre for første gang i historien. Det var fortællingen om underdogen, der drillede de store og triumferede, men Andrej Kramarics navn står ikke beskrevet i den historiske triumf.

Inden sæsonen havde Nigel Pearson stadig tillid til Kramaric og udtalte, at kroaten bare skulle have tid, da der var en længere tilvænningsperiode i engelsk fodbold. Men til Kramarics store uheld fik klubben en ny manager i Claudio Ranieri, og italieneren havde ikke den store fidus til Kramaric. Kroaten spillede derfor kun to kampe det efterår, og i 13 kampe var han endda ikke en del af truppen.

Det var en stor nedtur for Kramaric, der ikke længere var den angriber, som han var i Kroatien. Han var langt fra spilletid, da han ifølge Ranieri ikke passede til Leicesters system.

Andrej kunne ikke være den forreste angriber, da han passede bedre til positionen bag Jamie Vardy. Men bag Vardy foretrak jeg Leonardo Ulloa og Shinji Okazaki”, udtalte Claudio Ranieri.

Parterne blev enig om, at Andrej Kramaric skulle udlejes, og TSG Hoffenheim blev kroatens nye destination. Her skulle han forsøge at genfinde det målinstinkt, som for længst var forsvundet i Premier League. Han spillede foråret i Bundesligaen og kunne fra Tyskland følge med i, at hans tidligere klub skrev engelsk fodbold historie og vandt Premier League.

Nagelsmann blev redningen

I Tyskland ledte Kramaric efter en ny begyndelse. Nedturen i England havde taget hårdt på ham, og han havde nu skiftet tilværelsen som tophold i Premier League ud med livet som bundprop i Bundesliga. Cheftræneren i klubben, Julian Nagelsmann, vidste dog, hvordan Kramaric skulle bruges, og det blev både kroatens og Hoffenheims store redning.

Andrej Kramaric scorede fem mål i 15 kampe i foråret 2016, og han var en stor grund til, at Hoffenheim undgik nedrykningen den sæson. Lejeopholdet blev derfor også hurtigt gjort permanent, da Nagelsmann mente, at Kramaric var noget helt specielt.

Julian Nagelsmann gav Kramaric den tillid, som kroaten havde længtes efter, og det var Kramaric taknemlig for. Han forklarede blandt andet i et interview, hvor stor en indflydelse Nagelsmann har haft for hans udvikling.

Det har været en ære at spille for ham, møde ham og arbejde sammen med ham for at opnå gode resultater med Hoffenheim. Han er bestemt en af ​​de bedste trænere i verden”.

Jeg er Julian taknemmelig. Han er meget forskellig fra andre trænere, som jeg nogensinde har haft. Han har en anden filosofi, og det er bare dejligt at arbejde sammen med ham”, udtalte Kramaric til Hoffenheims klubmedie, Spielfeld.

Partnerforholdet mellem Andrej Kramaric og Julian Nagelsmann toppede den efterfølgende sæson i 2016/2017, hvor Hoffenheim overraskede alt og alle og endte på en fjerdeplads i Bundesliga. Det gav dem adgang til Champions League, og det skyldes blandt andet Kramarics mange scoringer.

Det har dog ikke været en dans på roser i Hoffenheim for Kramaric. Han løb ind i en måltørke i 2017/2018-sæsonen, og det hjalp ikke på selvtilliden. Flere tyske medier begyndte at referere til hans tid i Leicester, og de begyndte også at tvivle på hans rolle på holdet. Det nåede at blive til 18 kampe uden mål, og det tog hårdt på Kramaric.

Men i forhold til tidligere havde han nu en træner som Julian Nagelsmann, der igen viste tillid til den slagne angriber. Kramaric fik stadig rigeligt med spilletid, og da han endelig fik hul på bylden, begyndte målene også at rulle ind igen. Her blev det til seks mål på kun fem kampe, og frygten for at floppe som tidligere forsvandt.

Klublegende hos Hoffenheim

I Hoffenheim-trøjen forsvandt målnæsen aldrig helt, som det var tilfældet i England. Andrej Kramaric blev ved med at banke bolden i kassen, og i 2016/2017, 2018/2019 og 2019/2020-sæsonen blev han Hoffenheims Bundesliga-topscorer. Succesen har betydet meget for Kramaric, der stadig husker hans første scoring for klubben.

Det var på udebane i Bremen, og det var et meget følelsesladet og specielt øjeblik for mig at score i Bundesliga. Det var virkelig starten på min fantastiske historie i Hoffenheim”.

Kramaric er blevet en stor del af Hoffenheims relativ unge historie. Han ligger nummer ni på listen over flest spillede kampe for klubben med 154 kampe, men med næsten 100 kampe op til Sejad Salihovic på førstepladsen, bliver det nok ikke den rekord, som kroaten tager foreløbig.

I stedet for øjnede han en anden rekord, da han gik efter at blive Hoffenheims all-time-topscorer. Han sagde tilbage i 2018. ”Jeg kender statistikken, og jeg vil være den mest scorende i TSG-historie”.

Den mission lykkedes i juni 2020 i den sidste runde i Bundesliga. Her tog Borussia Dortmund imod Hoffenheim på Signal Iduna Park, men de skulle nok ikke have inviteret Andrej Kramaric med indenfor, da kroaten var fuldstændig ustyrlig.

Andrej Kramaric scorede alle fire mål i 4-0-sejren, og han nåede dermed op på i alt 70 mål i alle turneringer for Hoffenheim. Han havde nu overhalet Sejad Salihovic, der havde scoret 67 mål, og skrev sig ind i klubhistorien som den farligste spiller nogensinde.

I sejren over Borussia Dortmund formåede Kramaric også at blive indehaver af andre rekorder. Han blev nemlig også den første spiller i Hoffenheims historie til at score fire mål i en enkelt Bundesliga-kamp. Yderligere blev Kramaric den første spiller nogensinde til at score fire mål på Signal Iduna Park som en del af modstanderholdet.

Tidligere havde rekorden været delt mellem Fritz Walter (1990/91), Erhard Hofeditz (1977/78) og Gerd Müller (1969/70), der alle havde lavet hattrick på Dortmunds hjemmebane. Men i stedet for Gerd Müller, vil der fremover stå Andrej Kramaric i historiebøgerne.

På vej til Bayern München

Som nævnt tidligere har Andrej Kramaric også vist sig at være særdeles målfarlig i den igangværende sæson, hvor han på nuværende tidspunkt er topscorer i Bundesligaen med seks mål. Det har naturligvis også skabt stor interesse for angriberen.

Ifølge Bild var de tyske mestre fra Bayern München ude efter Kramaric, inden transfervinduet smækkede i tidligere på ugen. Hasan Salhamidzic skulle efter sigende have kontaktet Kramarics lejr, da han havde udset kroaten som backup for Robert Lewandowski. Det var dog ikke noget, som Hansi Flick kendte til, da han blev spurgt ind til kroaten som en mulig forstærkning.

Mestertræneren havde dog alligevel rosende ord tilovers for Andrej Kramaric og sagde blandt andet. ”Jeg kender ham rigtig godt. Han er en af de bedste angribere i Bundesliga og har enorme kvaliteter”.

Det blev dog ikke i denne omgang, at Kramaric tog skridtet videre i karrieren, da han angiveligt skulle have været for dyr for Bayern München. Det skal Hoffenheim i den grad være glad for, da angriberen bliver afgørende for klubbens succes endnu en gang.

Andrej Kramaric og TSG Hoffenheim har været det perfekte match, som både har medført flere rekorder og europæisk fodbold for kroaten. Ingen taler om Kramarics nedtur i Leicester og engelsk fodbold længere, og prædikatet ”flop” har han for længst fået smidt af sig.

Da han skiftede til Hoffenheim, var han en ”såret kriger”, men i Bundesliga levede han op på ny og har fået vist, hvad han står for. Kramaric regnes nu for at være en af de bedste angribere i tysk fodbold, og han er glad for, at han valgte Leicester City fra til fordel for TSG Hoffenheim.

Det er altid vigtigt at tro på sig selv. Det var det, jeg gjorde. Jeg gik glip af det specielle mesterskab med Leicester, men på den anden side blev jeg en vigtig del af dette Hoffenheim-hold”.

 

Foto: www.tsg-hoffenheim.de

You may also like
Meisterschale, Bundesliga, Bundesligasæson, Bundesligaen, sæsonen 2022/23, video
Bad boys 11 – Højre Back: Bernd Schuster
Emilie Henriksen, Duisburg, kvindefodbold
Interview med Emilie Henriksen om skiftet til MSV Duisburg og drømmen om at leve af fodbold
Bad boys 11 – Højre Back: Thorsten Legat
Bad boys 11 – Central forsvarer: Uli Borowka