bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Et år til VM – Hvor står DFB i forhold til Qatar?

Et år til VM – Hvor står DFB i forhold til Qatar?

Qatar, VM 2020

Ligesom så mange andre steder i fodboldverdenen, såvel som i det politiske landskab, spøger Qatar fortsat i kulissen. Med mindre end et år til, at VM-slutrunden 2022 går i gang, begynder spørgsmålene, omkring det tyske fodboldforbunds position i forhold til den mildest talt kontroversielle slutrunde i Qatar, at hobe sig op. Et boycot bliver det ikke til, men ifølge det tyske fodboldforbund, DFB selv, er de forpligtet til at tage stilling. 

Torsdag i sidste uge afholdt DFB et pressemøde, hvor den tyske presse nysgerrigt kunne spørge ind til, hvor det tyske fodboldforbund står i forhold til temaet om Qatar. Pressekonferencens egentlige formål for landsholdets sportschef, Oliver Bierhoff, og landstræner, Hansi Flick var at tale om de sportslige præstationer i Flicks første syv kampe i trænersædet. Men på torsdagens pressemøde kunne de to alligevel ikke undgå journalisternes spørgsmål om Qatar. Hvor Flick helst ville tale om spillet på banen og spillere som Manuel Neuer og Leroy Sané, var Oliver Bierhoff mere imødekommende overfor menneskerettighedsspørgsmålet og den generelle situation med afholdelsen af VM i Qatar – “den første VM-slutrunde i et muslimsk land, og så om vinteren”, som Bierhoff udlagde det.

Et af de centrale spørgsmål i det kommende år vil blive, hvordan DFB vil håndtere det presserende menneskerettighedsspørgsmål, som altid vil spøge, når der tales om et VM i ørkenstaten Qatar. “Det er noget, vi diskuterer konstant, og det ville være naivt at tro, at der ikke er et problem.” – sagde Bierhoff på torsdagens pressemøde. Hansi Flick anerkendte også problemet, men udtrykte på pressekonferencen, at hans opgave ligger i det sportslige, og det “at blive verdensmestre.”

“Boykot bringer intet godt med sig”

Under pressekonferencen lagde Oliver Bierhoff flere gange vægt på, at et boykot ikke bringer noget godt med sig. Et boykot forbedrer hverken homoseksuelles eller kvinders rettigheder i Qatar, og det bringer heller ikke de mange døde stadionarbejdere til live igen. Ser man historisk på det, så skal man dog heller ikke spejde langt for at se eksempler på boykot, der ikke udløste den store ændring. Under OL i 1980 i Moskva boykottede store dele af vesten legene på grund af Ruslands involvering i Afghanistan – et land, der den dag i dag, styres af selvsamme Taleban, som vesten dengang var imod. En sidenote i den sammenhæng er, at Taleban støttes finansielt af staten Qatar.

Den tyske tilgang til Qatar-situationen er, og bliver det kommende år, ifølge Bierhoff således, at man vil samarbejde med NGO’er som Human Rights Watch og Amnesty International, der vil rådgive det tyske fodboldforbund frem mod VM næste år. Derudover sender DFB i denne uge en delegation bestående af bl.a. landstræner Hansi Flick til Qatar for at skabe, hvad Bierhoff kalder “den første kontakt”, uden dog at uddybe dette nærmere.

Qatar – Et gennemgående tema hos fansene

Den 26. november afholdt Bayern München generalforsamling i klubben. Generalforsamlingen endte dog i det rene kaos, da præsidenten Herbert Hainer valgte at afslutte forsamlingen før tid, grundet massiv kritik fra Bayerns fans over klubbens storsponsorer, Qatar Airways.

Læs mere om det optrin her

På pressekonferencen torsdag adresserede Hansi Flick også hændelsen omhandlende Qatar-situationen på Bayern Münchens generalforsamling, som selvfølgelig heller ikke gik DFB’s næse forbi. “I så hos Bayern, hvor vigtigt dette emne er – specielt for fansene.” 

Bierhoff understregede, at forbundet er de sportspolitiske repræsentanter ved VM-slutrunden, og at landsholdet blot skal forholde sig til spillet på banen.

Landstræner Hansi Flick sluttede med de opløftende ord, “Vi er nødt til at stå op for vores værdier og vise dem.” 

You may also like
VM, VM 1974, Tyskland
Ny tysk VM-skuffelse: Hvordan pokker kunne det gå så galt igen?
Tyskland, Bundesliga, EM, VM EM-optakt, Sommermärchen
De tyske fans boykotter VM i Qatar
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Sponsor afbryder samarbejde med det tyske landshold efter One Love affære
Homofobi, Tyskland, Regnbuens farver, One Love
Tyskland vil ikke bære One Love anførerbind ved VM