Det har set bedre ud for udlandsdanskerne i tysk fodbold: i vinterens transfervindue blev vi en dansker fattigere i Bundesligaen, og de der er blevet tilbage knokler med at få fast spilletid. Vi gennemgår her situationen, og ikke mindst fremtidsudsigterne, for de danske spillere.
Niki Zimling: Offer for taktikken
Den 28-årige midtbanespiller kom til Mainz for lidt over et år siden og etablerede sig hurtigt som fast mand. I 2013/14-sæsonen er det gået ned ad bakke efter et udmærket efterår, hvor Zimling har siddet ude siden 15. spillerunde i december, og end ikke været i truppen i de tre forårskampe.
Det skyldes primært to ting. For det første har træner Thomas Tuchel foretaget en mindre taktisk justering i de første forårskampe, efter en længere periode med forskellige eksperimenter med midtbanekonstellationen. Man er gået over til en slags 4-4-2 diamant med én decideret defensiv midt bag to mere kant-orienterede spillere og én decideret offensiv midt eller 10’er. Her passer Zimling ikke så godt ind: de defensive kvaliteter er ikke gode nok til at han alene kan agere oprydder, og offensivt bidrager han ikke nok til at være playmaker bag angriberne.
Den anden grund til at Zimling er gledet ned i hierarkiet i Mainz, er den øgede konkurrence om pladserne. I sommers hentede man den tyske U21-landsholdsspiller Johannes Geis i Greuther Fürth, som har etableret sig som fast defensiv ankermand på midten, og som ifølge statistik-sitet WhoScored har været holdets bedste spiller denne sæson. I januar kom så sydkoreanske Ja-Cheol Koo fra overskudslageret i Wolfsburg, og med et prisskilt på €5 millioner (ift. Zimlings på €2m) og en række gode præstationer, er han udset til at sidde tungt på den offensive midtbaneplads.
Der er med andre ord ikke meget plads til Niki Zimling, og med tanke på at den østrigske landsholdsspiller Julian Baumgartlinger også vender tilbage fra skade på et tidspunkt, skal danskeren præstere bedre end en lang række spillere for igen at kunne spille fast.
Lidt håb er der dog. Christoph Moritz, der også kom til i sommers, har netop pådraget sig en skade, og det kan være Zimlings billet ind i truppen og på banen igen. Træner Thomas Tuchel har nemlig rost Zimlings træningsindsats og kaldt det en taktisk disposition, at danskeren er blevet vraget.
Fremtidsudsigterne ser dog en anelse dystre ud for den danske landsholdsspiller, og det er nok ikke usandsynligt, at han må til at kigge sig om efter en anden arbejdsgiver i nær fremtid. Må vi anbefale Werder Bremen, der godt kunne bruge noget energi på den centrale midt, og som nok mister Aaron Hunt til sommer.
Bo Svensson: Det rutinerede fjerdevalg
Den 34-årige midtstopper startede inde 25 gange i ligaen i sidste sæson, mens det i 2013/14 kun er blevet til 10 startpladser – og ingen siden starten af november. Svensson var dog i Mainz-truppen i seneste rundes 3-0-nederlag i Wolfsburg, efter at have siddet helt ude i forårets to første runder. Det skyldtes dog primært, at den ene af de foretrukne midtstoppere, Nikolce Noveski, sad ude med karantæne.
Ud over ham står to andre foran Svensson i køen til spilletid. 22-årige Stefan Bell er der store forventninger til, og efter han fik chancen i syvende spillerunde har han ikke set sig tilbage. Førsteudfordrer til en startplads er Niko Bungert, der sad ude det meste af sidste sæson med en korsbåndsskade, og som denne sæson også har været plaget af knæproblemer. I januar forlængede klubben med ham til 2016, så det er en mand man sætter sin lid til fremover.
Bo Svensson må derfor i øjeblikket se sig som fjerdevalg til midterforsvaret og med sine 34 år er det næppe realistisk, at han genvinder en startplads igen – til trods for at han er værdsat i Mainz. Trods status som fjerdevalg, og en kontrakt der udløber til sommer, betyder det dog ikke, at danskeren er fortid i Mainz. Han har tilkendegivet, at han gerne vil forsøge sig ad trænervejen – og gerne i Mainz – og det er ikke utænkeligt, at det kan kombineres med en rolle som reserve.
Leon Andreasen: Trænerskifte bremser kontrakt og spilletid
Hannover 96 benyttede vinterpausen til at skille sig af med Mirko Slomka, der havde et særdeles godt øje til Leon Andreasen, og hentede i stedet den uprøvede Tayfun Korkut, der har fået en fin debut som førsteholdstræner. Han skal naturligvis se holdet an, og da Andreasen døjede med en fodskade under opstarten, faldt valget på en anden, der har præsteret godt i Hannovers tre forårskampe, der kastede seks point af sig. Danskeren har fået et par sporadiske indhop sidst i to af kampene, da føringen skulle køres hjem.
Korkut har tillagt holdet en lidt mere afventende og defensiv spillestil i noget der ligner en klassisk 4-4-2, men det er ikke nødvendigvis skidt for den tidligere AGF’er. Der er dog god konkurrence om de to centrale midtbanepladser, hvor den 25-årige Lars Stindl i hvert fald er foretrukket til den ene. Andreasen kæmper derfor om den anden plads med Manuel Schmiedebach, der omtrent er på danskerens niveau, men med alderen og en sundere skadeshistorik med sig, og unge Andre Hoffmann, der har masser af potentiale, men som dog har gjort det som midtstopper i de seneste kampe.
Leon Andreasens kontrakt udløber til sommer, men både før og efter trænerskiftet har forlydender gået på at begge parter var villige til at forlænge. Under Slomka ønskede Andreasen sig dog en forbedret kontrakt (den sidste underskrev han mens han var langtidsskadet), men med manglende spilletid er det ikke sikkert, at han kan kræve det samme og så er spørgsmålet, om han er villig til at gå på kompromis. Senest har lokalavisen Hannover Allgemeine Zeitung meldt ud at kontraktforhandlingerne nu helt skulle være skrinlagt, da man føler pengene kan bruges bedre andetsteds.
Jannik Vestergaard: Medskyldig i rekorddårlig defensiv
Den unge Hoffenhem-forsvarer er den dansker, der har fået flest spilminutter i 2013/14 (1100), og han har som sådan gode muligheder for at figurere mere end i 2012/13, hvor det blev til 1581 minutter på banen. I de seneste to kampe er det dog blot blevet til 16 minutter, en konsekvens af at den 18-årige Niklas Süle har sat sig på den ene plads og ligner fremtidens mand i forsvaret, mens Vestergaard har måtte kæmpe med den tidligere Getafe- og Basel-spiller David Abraham om pladsen ved siden af.
Hoffenheims forsvar har set usandsynligt tyndt ud denne sæson, og man kan egentlig kun takke en sprudlende offensiv for, at man ikke roder rundt i bunden af tabellen. Det er dog ikke udelukkende Vestergaards skyld: holdet mangler en ordentlig keeper og i det nuværende førstevalg, Koen Casteels, er der ikke meget lederskab at hente.
Med sine kun 21 år er det dog imponerende, at Vestergaard har spillet 58 Bundesligakampe, og med en kontrakt til 2016 er der ikke umiddelbare tegn på, at danskeren skal nogen steder. Han er dog nødt til at opretholde niveauet – og nok også løfte det en anelse – for klubben vil sandsynligvis kigge på at forstærke defensiven til næste sæson: man har allerede haft scouts i Gent i Belgien for at se på den bosniske landsholdsspiller Ervin Zukanovic.
Pierre-Emile Højbjerg: Træner med de tunge drenge
Det er imponerende at Højbjerg har formået at bide sig fast i førsteholdstruppen på verdens bedste fodboldhold, og så er det knap så vigtigt, at det ikke bliver til så meget spilletid. Læringsudbyttet af at kunne træne med Götze, Schweinsteiger og Ribéry på daglig basis er enormt trods at det kun er blevet til to kortvarige indhop i ligaen i denne sæson.
Højbjerg kan håbe på at Bayern tidligt sikrer mesterskabet (det gør de) og at han kan få nogle minutter i benene når de andre skal spares til Champions League og pokalturnering. Fremtidsudsigterne er dog en smule dystre: der er rigtig mange om buddet på de centrale pladser på midtbanen, og med Sebastians Rode tilgang til sommer kommer der endnu én.
Lige nu gælder det om at suge til sig til træningerne, men på sigt er det nok nødvendigt at sige ja til et lejeophold hvis Højbjerg vil gøre sig forhåbning om fast spilletid i Bundesligaen inden for den nærmeste fremtid.
Det går bedre længere nede
I 2. Bundesliga tørner Ken Ilsø ud for VfL Bochum, som han skiftede til fra Fortuna Düsseldorf i sommers. Den tidligere FCM- og SønderjyskE-spiller startede som indskifter, men har siden 12. spillerunde været mere eller mindre fast starter. Han er dog stadig én af de første til at blive pillet ud og da han kun har nettet to gange, har han stadig til gode at slå sit navn helt fast i klubben, hvor det hidtil er blevet til 841 spilminutter.
Anderledes skidt ser det ud for Leon Jessen, der er på et længerevarende (til sommer 2016) låneophold fra Kaiserslautern til Ingolstadt. Her er det kun blevet til fire kampe i løbet af sæsonen, den seneste dog i forårspremieren som indskifter på venstrekanten, efter 15 kampe uden spilletid (og ni helt ude af truppen). Danilo Soares, der blev hentet i sommers, har sat sig tungt på venstreback-pladsen, så der skal nok kæmpes hårdt for igen at få fast spilletid.
Tre danskere spiller i den tyske 3. Liga og her ser situationen bedst ud set med danske briller. I Holstein Kiel er den tidligere Esbjerg-spiller Mikkel Vendelbo kommet til i vinterpausen og har spillet samtlige minutter af forårssæsonen på den centrale midtbane. Det er dog gået lidt ud over en anden dansker i klubben, Casper Johansen, der i efteråret var fast mand på kanten, men som har været helt ude af truppen i de tre forårskampe.
Mest succes er der at finde hos oprykningskandidaterne fra RB Leipzig, hvor Yussuf Poulsen har startet inde i 22 af sæsonens 24 kampe. Trods rollen som den lidt mere tilbagetrukne angriber vil man gerne se noget mere målfarlighed fra den 19-årige dansker, der hidtil har scoret fem mål og leveret tre assists. Han skal dog holde niveauet oppe for klubben har i vintervinduet hentet den 18-årige tysk-spanier, og tyske U19-angriber, Federico Palacios Martínez, der har bombet løs for Wolfsburgs ungdomshold.