bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Bayern München > Taktisk analyse: Real Madrid – Bayern München 4-2

Taktisk analyse: Real Madrid – Bayern München 4-2

Champions League

Tirsdag aften var det endelig tid til returopgøret mellem Real Madrid og Bayern München.
Bayern der havde revanche til gode efter et 1-2 nederlag hjemme på Allianz Arena.
Det blev en hæsblæsende affære, som måtte ud i forlænget spilletid, før vi kunne finde en vinder.
I sidste ende kunne Real Madrid takket være et hattrick af Ronaldo trække sig ud af opgøret med en sejr på 4-2. Det betyder, at de dermed går videre med en samlet score på 6-3.

 

Startopstillinger:

Et af de helt store spørgsmål før aftenens kamp var, om hvorvidt Hummels og Lewandowski var blevet deres respektive skader kvit. Begges fravær kunne mærkes i den omvendte kamp, og det var derfor vitalt for Bayern, at de blev klar til kamp. Især usikkerheden omkring Hummels skabte store spekulationer for Bayerns fans, da de derved kunne risikere at skulle stille med et helt nyt midterforsvar i og med Javier Martinez fik rødt kort i første opgør, samt Boateng var småskadet og derfor også usikker til kampen.

Real Madrid var stadig ramt af skader til Pepe og Varane, samtidig var Bale også blevet meldt ud af opgøret med en mindre lægskade.

Det var derfor op til Zidane at beslutte sig for, hvorvidt han skulle stille med Isco, som scorede det afgørende mål i weekendens kamp mod Sporting Gijon, eller Lucas Vazquez der har vist sig som en stabil indskifter i løbet af sæsonen.

Til Ancelottis store lettelse skulle det vise sig, at både Hummels, Boateng samt Lewandowski var klar til kamp. Dermed kunne Bayern stille op i noget der snildt kunne betegnes stærkeste opstilling.

Ancelotti havde til gårsdagens kamp valgt en lidt mere offensiv 4-1-4-1 hvor Hummels og Lewandowski var tilbage i startopstillingen.

Zidane og Real havde til kampen valgt den samme 4-3-3 som i første opgør.

Eneste ændringer var, at Isco overtog for en skadet Gareth Bale.

Kanterne var meget i spil.

Real Madrid fik lukket godt ned for den centrale midtbane, det resulterede blandt andet i, at Bayern ofte søgte ud på kanterne, hvor især Reals højre side blev sat på prøve.

Samtidig havde Bayern hovedstødsstærke Lewandowski tilbage, hvilket gjorde iveren til indlæggene større.

At det hovedsageligt blev Bayerns venstre side, der førte angrebene an skyldtes i høj grad den 4-4-2 som Real slog over i, når de skulle forsvare. Isco rykkede ned ved siden af Modric, og

det var de to, der hovedsageligt skulle forsvare højre siden sammen med Carvajal.

Ofte kunne Carvajal desværre se Isco enten blive fanget, eller simpelthen ikke være opmærksom på sin position, og derfor endte Carvajal ud i to-mod-en dueller, hvor Ribery og Alaba var i overtal, og selvfølgelig derfor havde lettere ved at skabe chancerne.

Efterhånden som 1.halvleg skred frem, blev Casemiro mere opmærksom på problemet og begyndte at blive mere fleksibel.

Han fik derfor stille og roligt lukkede ned for rummene, når enten Isco eller Modric manglede.

Det var ikke kun Bayern, som benyttede sig meget af deres kanter.

Real gjorde akkurat som i sidste kamp meget ud af at få deres backs i spil.

Indlæggene gav gode muligheder til dem, og det var blandt andet også efter indlæg ude fra kanterne, at Ronaldo scorede til 1-1 og 2-2.

Her kan man se hvordan Isco (rød 22) ofte blev fanget oppe omkring midten, og ikke var med tilbage for at hjælpe Carvajal (rød 2). Det resulterede i, at Ribery (blå 7) og Alaba (blå 27) netop angreb meget uden i den side, da de havde nemmere ved at skabe overtalssituationer.

Bayern München var ikke lige så årvågen på omstillingsfasen

Stik modsat første opgør hvor Bayern havde godt styr på Reals kontrafase, havde de meget sværere ved at følge med i returopgøret. Flere gange i løbet af kampen så man Reals forreste være enten samme antal som Bayerns bagerste eller flere.

Det var der flere grunde til. Først og fremmest lod Bayern flere gange nogle af deres forreste blive fremme. Hvilket var et resultat af det faktum, at Bayern skulle som minimum op og score to mål.

En anden grund til de mange gode kontramuligheder til Real, kom som resultat af Bayerns forsøg på at skabe overtal på kanterne. Som tidligere skrevet fik Ribery ofte hjælp af Alaba til at skabe overtal i venstre side. Det gjorde også gældende i modsatte side, hvor man ofte så Lahm komme i overlab. Det skabte gunstige rammer for Real og deres velsmurte kontramaskine.

De overlod flere gange initiativet til Bayern og lod Ronaldo og Benzema hænge oppe omkring midterlinjen. Det ændrede sig en smule i 2. halvleg. Her satte Zidane Assensio ind i stedet for Benzema, hvorefter Ronaldo blev sat op på toppen.

Det betød, at Real gik over til at forsvare i en 4-1-4-1, da Bayern havde bolden. Derefter var det kun Ronaldo der blev hængende oppe, i og med Assensio hjalp til på midten. Heldigt for Bayern fik Real ikke udnyttet deres muligheder ordentligt. Flere gange så man enten Ronaldo eller en af de andre afslutte dårligt.

Her kan man se en omstilling, som Bayern eller havde godt styr på i første kamp. Der var de hurtige til at dække alle mand i kontrafasen. I returopgøret var de tvunget til at score to, hvilket også satte sine præg. Real endte flere gange ud i mand mod mand, da de angreb.

Hvad var udslagsgivende for kampen?

Endnu engang skulle vi være vidne til et rødt kort til Bayern.

Denne gang var det Vidal, der efter det 84. minut fik vist sit andet gule kort og dermed en tidlig tur i bad. Det røde kort kunne diskuteres, men ikke desto mindre betød det, at Bayern skulle til at gå ind i den forlænget spilletid en mand i undertal. Bayern gjorde det ellers godt i starten af den forlænget spilletid. De blev ved med at presse på, men det blev mere og mere tydeligt, at de ikke blot manglede Vidal, men også Hummels. Han havde pådraget sig en mindre fiber/forstrækning omkring det 70. minut. Det skulle vise sig også at have en stor betydning. Hummels havde derefter meget svært ved at løbe igennem, og Real spillede nærmest 11 mod 9,5 i løbet af den forlænget spilletid.

Specielt ved målet til 4-2 kunne man se, at Hummels havde meget svært ved at følge med sin direkte modstander, her var kampen dog allerede afgjort.

Konklusion

Det blev en lige så god og dramatisk fodboldkamp, man kunne have håbet på.

Kampen blev spillet i et højere tempo end første kamp, og de to hold investerede meget i offensiven. Bayern lykkedes godt med at få skabt overtal situationer ude på kanterne, som de dog ikke fik udnyttet godt nok.

Omvendt havde Real gode chancer i kontrafasen, som de heller ikke var skarpe nok på. Alt i alt var det en meget lige kamp, hvis man ser bort fra de sidste par mål af Real, der kom som et klart resultat af, at Bayern blev nødt til at satse.

Den helt store faktor må nok som så mange gange før tilskrives Cristiano Ronaldo.

Han spiller en mere eller mindre anonym kamp, men formår at score på alle sine chancer og levere et hattrick, der er med til at sende Real videre til semifinalerne.

Hvad kan Zidane tage mig sig til næste kamp?

Zidane kan overordnet set være meget tilfreds med de to overstået kampe. Real går videre med en samlet sejr på 6-3 over de forsvarende tyske mestre. Der er dog enkelte ting, som han gerne skulle have styr på, hvis de skal gå hele vejen.

Iscos evner til at forsvare blev flere gange i løbet af kampen udstillet, og Carvajal stod flere gange alene med to Bayern spillere. Heldigvis for Real fik Bayern ikke altid udnyttet det godt nok.

Zidane reagerede da også undervejs på problemerne og satte Assensio ind i stedet for Benzema. Herefter forsvarede Real sig i en 4-1-4-1 hvor Kroos trak ind og hjalp Casemiro med at forsvare kanterne, som ellers havde været udsatte. Det satte dog lidt en stoppe for kontrafasen.

Zidane bliver derfor nødt til at tænke i alternativer, så han kan finde en måde, hvorpå han minimere risikoen for at blive fanget i overtals situationer ude på kanterne, men samtidig bibeholder deres farlige omstillinger.

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt Bundes Manager runde 10: Har du penge, så kan du få – dem fra Bayern som du peger på
Sæsonoptakt, Bayer Leverkusen
Optakt: Bayer Leverkusen – Bayern München: Den tidlige duel om die Meisterchale
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til runde 2 i Bundes Manager: Dobbelt op på Bayern