bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Stuttgart i skæbnesvangert opgør

Stuttgart i skæbnesvangert opgør

Stuttgart stiger mod nedrykning og muligvis afgrunden. Men hvorfor er det gået så galt for klubben med de store ambitioner og den store talentmasse? Alexander Hansen ser nærmere på die Schwaben og konsekvenserne ved en eventuel nedrykning

2018/2019 sæsonen er næppe en sæson, der vil gå over i VfB Stuttgarts historiebøger som noget positivt, uagtet man i sidste ende sikrer sig en ny sæson i det fornemmeste fodboldselskab efter de to kommende kampe imod Union Berlin. Sæsonen har nok en gang været præget af intern uro, hvor der foruden udskiftninger på ledelsesgangene ligeledes er blevet roteret hyppigt på trænerbænken, hvor ungdomstræner Nico Willig er tredje mand i denne sæson, der står med det sportslige ansvar på banen. Tidligere har både Tayfun Korkut og Markus Weinzierl måtte konstatere, at den ofte anvendte katapult, således også blev deres skæbne i Mercedesklubben efter mildest talt skuffende resultater.

At det skulle gå så galt, som det er tilfældet i denne sæson, havde selv de største pessimister næppe forudsagt inden sæsonen. Efter Tayfun Korkut overtog tøjlerne tidligt i foråret i sidste sæson, så VfB sig ikke over skuldrene, hvor en truende nedrykning blev vendt til europæiske drømme, som dog i sidste ende ikke blev indfriet, da Eintracht Frankfurt snuppede den sidste plads efter deres sejr i DFB-pokalen. Først måtte Tayfun Korkut forlade klubben efter en jammerlig præstation som resulterede i et 1-3 nederlag ude imod de senere nedrykkere fra Hannover 96 i syvende spillerunde. En sæsonstart der blot havde resulteret i fem point på daværende tidspunkt.  Som brandslukker og redningsmand blev den tidligere Augsburg- og Schalketræner Markus Weinzierl hevet ind. Fire sejre og fire uafgjorte blev det til i Weinzierls 23 kampe, der symptomatisk blev afsluttet med et pinligt 0-6 nederlag ude imod Augsburg i 30. spillerunde.

At Augsburg skulle blive endestationen for en Stuttgart-træner, kommer dog ikke som nogen stor overraskelse, da samme skæbne ligeledes har overgået Bruno Labbadia, Armin Veh og Alexander Zorniger indenfor de seneste seks år. Som afløser for Markus Weinzierl valgte den nye sportslige ansvarlige, fanfavoritten Thomas Hitzlsperger, U19-træneren Nico Willig, der fik til opgave at styre VfB uden om de direkte nedrykningspladser.

En mission der bekendt lykkedes, hvilket kom i stand ved først at besejre Borussia Mönchengladbach 1-0 hjemme på Mercedes-Benz Arena. Et resultat der blev fulgt op af et nederlag på 1-3 ude mod Hertha Berlin samt en 3-0 sejr over Wolfsburg og 0-0 imod Schalke 04 i sidste spillerunde. Forude venter dog den hidtidige største udfordring for den 38-årige Willig, der skal forsøge at afværge den totale katastrofe: Nedrykning fra 1. Bundesliga.

Ny træner, ny liga?

At VfB Stuttgart stadig har man mulighed for at redde endnu en sæson i Bundesligaen, kan de i høj grad takke de to nedrykkere Hannover 96 og 1. FC. Nürnberg for. Målt på point hører de to til blandt nogle af de absolut dårligste nedrykkere siden indførelsen af 3-points reglen tilbage i 95/96. Desuden var Stuttgart blot ét point fra at tangere HSV’s negative play-off pointrekord med blot 27 point tilbage i sæsonen 13/14.

Uden at vide hvilken liga klubben efter sommerferien skal tørne ud i, har de dog på nuværende tidspunkt allerede klarhed over, hvem der får ansvaret for at genrejse Stuttgart sportsligt. Valget er faldet på den 43-årige Tim Walter, der tager over for midlertidige Nico Willig.

Den tidligere Bayern München ungdomstræner skal efter blot en sæson i spidsen for Holstein Kiel videre til en af Tysklands absolut mest trænerglade klubber og brandvarme sæder. Med andre ord venter der altså en ordentlig mundfuld for den kompromisløse tysker, der blot har et par måneder til at sætte sit fodboldaftryk på et hold, som man må formode ser markant anderledes ud til næste sæson.

Det vides allerede på forhånd, at verdensmesteren Benjamin Pavard rykker teltpælene op for at rykke godt 200 km sydøst på, hvor han i næste sæson skal tørne ud for de tyske rekordmestre fra Bayern München.

Til gengæld har Stuttgart allerede præsenteret en bekendt af Walter, nemlig Atakan Karazor, der støder til holdet og forlader Holstein Kiel, ligesom den blot 18-årige argentiner Mateo Klimowicz er blevet hentet til. Hvis du synes efternavnet lyder bekendt, så er det fordi han er søn af den tidligere Dortmund- og Wolfsburg angriber Diego Klimowicz. De to førnævnte bliver dog næppe de eneste nye ansigter på Mercedesstraße, når Walter indkalder til sæsonstart.

Tim Walter er en træner med et markant ”Siegergen” og en af de mest kompromisløse trænere i Tyskland. Hans spillespil beskrives af Eduard Schmidt, der er analytiker for Spielverlagerung, som værende karakteriseret ved at indeholde adskillige rotations- og positionsskift, hvor især bagkæden er enormt fleksibel, da en af midtstopperne ofte også fungerer som 6’er i det opbyggende spil, hvilket åbner op for et højt og intensivt genpres.

Ligeledes er Walter heller ikke bange for at have bolden, og der skal gerne afleveres og spilles ud af presset. Spillestilen er samtidig kendetegnet ved at være meget kraftfuld med mange overgange, hvor mange spillere søger ind i boksen. Førnævnte gør naturligvis også, at der ofte kan opstå situationer, hvor de bagerste i visse tilfælde kommer i undertal.

Fremtiden hos VfB

Ny mand i VfB Stuttgart er ligeledes sportsdirektør, Sven Mislintat, der utvivlsomt har en travl sommer foran sig. Mislintat er kommet til klubben efter et ophold som head of recruitmenti Arsenal, hvor han forinden var ansat som scout og direktør for den professionelle afdeling i Borussia Dortmund. Han er mest kendt som hjernen bag velkendte opdagelser som Shinji Kagawa, Aubameyang, Ousmane Dembélé, Jadon Sancho, ligesom han også nåede at stå bag rekrutteringerne af bl.a. Lucas Torreira, Mattéo Guendouzi og Konstantin Mavropanos i Arsenal foruden de mere etablerede spillere som Aubameyang og Sokratis.

Nu er det altså die Schwaben, der får gavn af den 46-åriges kloge fodboldhoved, hvor den nye Benjamin Pavard eller for den sags skyld Ozan Kabak skal opdages, mens den nye Joshua Kimmich, Sami Khedira eller Timo Werner gerne skal komme op fra klubbens ungdomsafdeling. En ungdomsafdeling der i øvrigt fortsat bugner af talent, hvilket understreges af, at Nico Willigs drenge på U19-holdet har spillet sig i finalen, hvor de møder Dortmunds U19 hold om titlen som Tysklands bedste.

Foruden en Bundesligaplads og minimum 22 mio. euro på spil, så står hele fundamentet VfB Stuttgart ligeledes på spil, når VfB hjemme torsdag aften 20.30 på et udsolgt Mercedes-Benz Arena tager imod gæsterne fra Union Berlin. To nedrykninger på tre år vil ganske enkelt være et katastrofalt og alvorligt slag på næsen for den ambitiøse og krævende klub, der stadig drømmer sig tilbage til sidste årtis storhed, hvilket kulminerede med mesterskabet i 2007.

Dog er der som førnævnt allerede forholdsvis klarhed over, hvordan det går videre efter sæsonen, uagtet det hedder 1. eller 2. Bundesliga. Faktisk er det bestyrelsesformand Wolfgang Dietrich som formentlig har mest på spil, da han i forvejen er stærkt kritiseret af klubbens egne fans, da den lovede succes i forbindelse med kapitaludvidelsen åbenlyst er udeblevet.

Derudover er der taget flere tvivlsomme beslutninger, hvilket bl.a. startede med fyringen af tidligere sportsdirektør Jan Schindelmeiser og ansættelsen af Michael Reschke, hvilket langt fra førte de resultater med sig, som man havde drømt og forventet. Skulle skrækscenariet blive en realitet, er der dog al mulig grund til at tro, at VfB vil spille med de økonomiske muskler for hurtigst muligt at vende tilbage på samme måde, som det var tilfældet i 16/17, hvor de kunne lade sig kåre som vindere af 2. Bundesliga foran Hannover 96.

Spørgsmålet er dog stadig, hvor mange af de nuværende unge profiler som vil være villige til at tage et år på næstøverste hylde, hvor især førnævnte Kabak og Santiago Ascacibar er de største salgsobjekter. På nuværende tidspunkt har eksempelvis rutinerede Emiliano Insua og Daniel Didavi allerede svoret troskab overfor klubben uagtet klubbens skæbne.

Uanset hvad ved vi mandag aften om 2. Bundesligaklubberne for blot tredje gang har besejret Bundesligaklubberne i play-off siden dens genindførelse i sæsonen 2008/2009, eller om Stuttgart for denne gang slipper med skrækken, således de også er en del af den fornemmeste fodboldrække, når sæsonen fløjtes i gang til august igen. Spændende bliver det under alle omstændigheder, når die Eisernenmodsatdie Schwabenspiller for at opnå i stedet for at undgå.