Warning: A non-numeric value encountered in /var/www/bulibold.dk/public_html/wp-content/themes/urbanmag-v1-04/include/gdlr-admin-option.php on line 10
Steffen Baumgart – Manden der insisterer på at underholde
bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Steffen Baumgart – Manden der insisterer på at underholde

Steffen Baumgart – Manden der insisterer på at underholde

Taktisk analyse, Driblestærke

Det er fredag den 22. november. Klokken er 21:15, og hele fodbold Tyskland er i chok. Lilleputterne fra SC Paderborn er foran 3-0 ved pausen mod mægtige Borussia Dortmund og alle er målløse. Ikke siden august 2007 har en Bundesliga-oprykker formået at score tre mål på det ellers intimiderende Signal Iduna Park. Hvordan kan et hold med et lønbudget, der er næsten 10 gange mindre føre på udebane mod ”Die Schwarzgelben”. Svaret er Steffen Baumgart. Mirakelmageren som på rekordtid sendte Paderborn fra bunden af 3. Liga til Bundesligaen.

Betjent Baumgart

Steffan Baumgart blev født den 5. januar 1972 i det gamle Østtyskland, i den store havne- og industrihovedstad Rostock. Allerede som ganske ung besluttede han sig for, at han skulle blive noget inden for fodbolden, hvad enten det var på eller ude for banen. Han begyndte derfor til fodbold som 8-årig og tog i sine spæde teenageår sin allerførste træner uddannelse. I en alder af 12 år, fik han tilbuddet om at flytte til Berlin og gå på DDR Sportschule.

Hans forældre var dog ikke vilde med ideen om, at han i så en ung alder skulle flytte hjemmefra, så de overtalte ham til at blive boende i Rostock. Han fortsatte derfor sin fodboldkarriere i SG Dynamo Rostock-Mitte (klubben hedder i dag Polizeisportverein Rostock). Som navnet antyder blev klubben ligesom dengang grundlagt, drevet og trænet af politifolk. Det var derfor ikke den store overraskelse, at Steffan Baumgart blev en del af VoPo (Volkspolizei), da han dimitterede fra skolen.

Da muren faldt, og Tyskland blev genforenet, skiftede Baumgart ligesom mange andre af sine landsmænd tilværelsen i øst ud med et helt nyt liv i vest. Baumgart flyttede til Aurich, hvor han fik job som bilmekaniker og begyndte hos den lokale klub SpVg Aurich. Hans tilværelse i vest blev dog forholdsvis kort, da han efter tre succesfulde år hos SpVg Aurich vendte tilbage til sin hjemstavn for at spille for 2. Bundesliga klubben Hansa Rostock.

De stod nemlig klar med en professionel kontrakt til den lokale angriber, som nu skulle vænne sig til livet som fultidsprofessionel ,og alt hvad det indebar. Den svære omstilling var dog ikke til at få øje på hos den unge Baumgart. Sammen med den nytilkomne frisparksekspert og senere landsholdsspiller Steffen Beinlich var Baumgart en del af et sprudlende Hansa hold, sder vandt rækken og sikrede sig oprykning til Bundesligaen.

Sæsonen efter imponerede Baumgart igen, og han var med sine 10 Bundesliga scoringer en vigtig brik i Hansa Rostocks imponerende 6. plads. De efterfølgende to sæsoner havde Baumgart dog utroligt svært ved at få netmaskerne til at blafre, og han blev derfor i sommeren 98 skippet videre til nyligt oprykkede Vfl Wolfsburg.

På trods af en historisk god sæson for Wolfsburg udeblev den personlige succes, og han vendte derfor ”hjem” til Hansa Rostock efter blot et år i Volkswagen-byen. På trods af returen til de vante rammer i Rostock, fortsatte Baumgarts ekstreme måltørke, og han valgte derfor at søge nye græsgange og tage til Union Berlin.

Det skulle hurtigt vise sig at være et match made in heaven. Mange gode præstationer gjorde Baumgart til en kultfigur blandt fansene, og hans karriere var for alvor kommet på ret køl igen. Han blev derfor en eftertragtet herre, og da Union Berlin i sommeren 2004 rykkede ud af 2 Bundesligaen, skiftede han til Energie Cottbus. Han imponerede aldrig for alvor hos ”Die Lausitzer” så i januar 2008 blev begge parter enige om at stoppe samarbejdet og annullere hans kontrakt. Efter et kort ophold hos FC Magdeburg gik det op for Baumgart, at det var på tide at ændre levevej. Tanken om at gå trænervejen havde længe rumsteret i baghovedet på ham, så da jobtilbuddet om at være spillende assistenttræner, takkede han ja med det samme.

Svær start på træner tilværelsen

Jobbet var hos Germania Schöneiche, hvor han skulle være assistent for Dirk Berger, samtidig med at han kunne tage en A-Licens sideløbende. Et glimrende første job for en ung og uerfaren træner. Der var bare lige det problem, at Baumgart drømte større.

Hans drøm var at være cheftræner, så for at modne sig selv og få hår på brystet valgte han at bruge sin fritid som frivillig lærer på en skole for handicappede børn, samtidig med at han arbejdede for et turistbureau i Mecklenburg.

Alt sammen med det formål at være klar til at skulle stå i spidsen for sit eget hold en dag. Og den dag kom tidligere, end han turde håbe på. I starten af marts 2009 stod hans tidligere klub FC Magdeburg uden træner, og de valgte derfor at give Baumgart resten af sæsonen til at vise sit værd. På trods af lidt svingende resultater gav Magdeburg ham en permanent aftale med det klare mål at sikre oprykning til 3. Liga.

Missionen gik dog ikke som planlagt, og Baumgart endte med at blive fyret efter en periode med dårlige resultater. Fyringen var dog ikke noget, der slog knuder på Baumgarts trænerdrøm, og han ville tilbage i gamet så hurtigt som muligt. Han skulle dog vente lidt før muligheden bød sig. Efter cirka halvandet år blev han kontaktet af Hansa Rostock, hvor hans tidligere træner Wolfgang Wolf gerne ville have ham ind i sin trænerstab. Baumgart takkede ja til tilbuddet og var nu i Hansa Rostock for tredje gang i sin fodboldkarriere.

Livet som assistenttræner var dog aldrig helt Baumgarts kop te, og efter små to år i klubben stoppede parterne samarbejdet. I sommeren 2014 valgte Baumgart så at gå i gang med Fussball-Lehrer uddannelsen (den højeste træner licens i Tyskland) på Hennes Weisweiler akademiet.

I en længere periode havde han fordrevet tiden som cheftræner i en lavt rangeret amatør klub, og han følte, at nu skulle der ske noget. Uddannelsen tog indtil april 2015, hvor han fik udleveret sin licens. Lige bagefter stoppede han i amatørklubben Köpenick-Oberspree for at starte et mere seriøst job, som cheftræner for KV Berliner i den fjerdebedste række. Men ligesom med hans første cheftræner job blev fornøjelsen ganske kort, og efter blot 13 måneder i chefrollen blev han afskediget.

Men muligheden for at vise sine gode trænerevner skulle dog hurtigt opstå.

De seneste år i Paderborn har mildest sagt været en rutsjebanetur. Klubben chokerede hele fodboldtyskland, da de i 2014 for første gang i klubbens historie sikrede oprykning til Bundesligaen. Lykken var dog ganske kort, og blot tre år efter stod de til at skulle spille Regionalliga. Paderborn havde virkelig brug for nogen til at hjælpe dem tilbage på et stabilt niveau. Og det er så her Steffen Baumgart kommer ind i billedet.

Steffen Baumgart overtog tøjlerne i slutningen af 2016-17 sæsonen, da Paderborn var så godt som sikret en nedrykningsplads til Regionalligaen. Og på trods af en imponerende pointhøst i sæsonens fem sidste kampe var det ikke nok til at redde Paderborn fra at rykke ned. Eller det troede de.

1860 München fik ikke fik deres 3.Liga licens, og derfor overtog de Paderborns plads i Regionalligaen.

Baumgart fik derfor en ny chance for at fortsætte de gode takter.

Sæsonen begyndte fantastisk for ham og holdet, hvor de i de første 13 ligakampe scorede 35 mål og hentede svimlende 34 point. De efterfølgende måneder var dog ikke helt på samme imponerende niveau, men det ændrede ikke ved, at Paderborn i begyndelsen af maj 2018 stod med sølvmedaljer om halsen og var sikret oprykning til 2. Bundesligaen. Starten på den efterfølgende sæson var ikke lige så sprudlende som den forrige men med en stærk offensiv og et godt kollektiv gjorde Paderborn det umulige og sikrede den anden oprykning i træk. Paderborn var med Steffen Baumgart ved roret gået fra helvede til himmel på blot to sæsoner.

Den nye Jürgen klopp?

Det er på dette tidspunkt, at Steffen Baumgart for alvor begynder at skabe sig et navn i tysk fodbold. De to oprykninger er i sig imponerende, men det er hans personlighed og tilgang til spillet, der skaber overskrifter. Som person er han yderst ligetil, og han er nogle blevet sammenlignet med Jürgen Klopp, når han spurter op og ned ad sidelinjen med sin velkendte kasket med tallet 72.

De fleste trænere har som regel deres initialer stående på deres tøj, men Baumgart valgte i stedet fødselsåret 1972. ”SB lyder som selvbetjening,” var det korte svar på, hvorfor han havde valgt 72 på tøjet.

Og sådan er Steffen Baumgart. Ligetil og umiddelbar. Da oprykningen til Bundesligaen var sikret, kunne han heller ikke dy sig for at gøre opmærksom på, at han havde mere Bundesligaerfaring end hele Paderborns spillertrup til sammen.

Oprykningen var blevet sikret med en ultra offensiv tilgang, og flere eksperter betvivlede, hvorvidt man også kunne få succes med det i Bundesligaen. Ja, flere mente faktisk, at det var naivt at tro på, at Paderborn ikke skulle blive ligaens Prygelknabe, hvis ikke de ændrede spillestil. Til de eksperter trak Steffen Baumgart bare på skuldrene og svarede, at han ikke havde nogen som helst planer om at ændre på noget.

25 minutter inde i hans og Paderborns første Bundesligakamp i denne sæson stod der 2-2 ude mod Leverkusen i en første halvleg, der var fyldt med chancer. Siden fulgte kampen ude mod Dortmund, hvor de i sidste ende måtte nøjes med 3-3, mens de tabte 3-2 mod Bayern München i februar efter at have indkasseret en sen scoring i en kamp, hvor de insisterede på at spille bolden ud af eget forsvar og så ellers forsøge sig på omstillinger, hver eneste gang muligheden bød sig.

For Steffen Baumgart er nemlig fuldstændig ensporet i sin måde at se fodbold på. Fodbold skal for alt i verden være spændende og underholdende

Den optimistiske og også lidt naive angrebslystne fodboldfilosofi gav nogle klaps i begyndelsen af sæsonen. Efter 13 kampe lå Paderborn isoleret i bunden med sølle fem point og en målscore på 16-32. Baumgart havde dog en besked til alle kritikere: ”Vi stopper ikke med at spille fodbold”.

Så på trods af en lang række dårlige resultater valgte Steffen Baumgart at holde fast i sin stamme af spillere for at skabe kontinuitet og opretholde den stærke fællesskabsfølelse, der var til stede på holdet. Denne beslutning gav pote og resulterede i en glimrende afslutning på efterårssæsonen, hvor de hentede syv point i deres fire sidste kampe.

I foråret har de blot hentet fire point, og de har i skrivende stund ti point op til en plads over stregen og seks point op til Fortuna Düsseldorf på Relegationspladsen. Det ender med andre ord formegentlig med en ny nedrykning, sådan som Paderborn har det for vane, men Steffen Baumgart har efterladt så stort og positivt et indtryk, at der helt sikkert vil være interesse fra bedre klubber til sommer.

Manden med nummer 72 på kasketten kommer også til at insistere på at spille underholdende fodbold, mens han suser op og ned at sidelinjen i tysk fodbolds bedste række i de kommende år.

 

Foto: www.scp07.de

 

You may also like
Fortuna Düsseldorf, optakt, gratis, Fortuna für Alle
Optakt til 25. runde i 2. Bundesliga: Er der overhovedet nogen, der vil rykke op?
1. FC Kaiserslautern
Optakt til 24 runde i 2. Bundesliga: Skæbnekamp for Kaiserslautern
Andy Brehme, Kaiserslauterne
Optakt til runde 23 i 2. Bundesliga: Steffen Baumgart til HSV og farvel til Andy Brehme
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til 9. spillerunde i 2. Bundesliga: Trækker HSV og Paderborn fra i toppen?