bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > Nationalelf > Sepp Piontek: Manden bag Bremer betonforsvar og Danish Dynamite fylder 80 år

Sepp Piontek: Manden bag Bremer betonforsvar og Danish Dynamite fylder 80 år

Josef Emanuel Hubertus Piontek, eller bare Sepp Piontek, som han er kendt som både i Tyskland og Danmark, fylder 80 år den 5. marts. De fleste vil nok huske Sepp Piontek som landstræner for det legendariske danske 80’er-landshold, der skabte uforglemmelige oplevelser ved EM i Frankrig og VM i Mexico i henholdsvis 1984 og 1986.

Men allerede i årene før jobbet som dansk landstræner havde han haft en succesrig karriere — først som en central brik i Werder Bremens betonforsvar, der sikrede det nordtyske hold et mesterskab og en DFB-pokal i 1960’erne, og senere som træner for Werder Bremen, Fortuna Düsseldorf, St. Pauli og ikke mindst for det haitianske landshold.

Og i årene efter sin store succes med Danish Dynamite sad Sepp Piontek heller ikke stille. Lands- og klubtræner i Tyrkiet, cheftræner i AaB og Silkeborg og træner for det grønlandske landshold er nogle af de jobs, som ildsjælen tilføjede til CV’et mellem 1990 og 2004.

Christoffer Rosenløv Stig Christensen har skrevet en udmærket biografi om „Sepp — manden, der ændrede dansk fodbold“, som udkom i 2016 på Gyldendal. Bogen er stadig den oplagte kilde for alle fodboldfans, som gerne vil lære lidt mere om Danmarks tidligere tyske landstræner.

Christensens 445 sider lange beretning om trænerikonet fra 1980’erne bygger på talrige samtaler med Sepp Piontek i hans hjem i Blommenslyst på Fyn, med hans familie og med nogle af de største profiler fra 1980’er landsholdet, bl.a. Preben Elkjær, Morten Olsen, Frank Arnesen og Michael Laudrup.

Resultatet er et autentisk og varieret billede af sports- og privatmanden Sepp Piontek, garneret med et væld af spændende, underholdende og sjove anekdoter.

Selvfølgelig er det danske landsholds store bedrifter ved EM- og VM-slutrunderne i 1980’erne et centralt emne med mange detaljer omkring spillerne, modstanderne, kampenes forløb, taktiske beslutninger osv. Men der er ligeledes stor fokus på den udvikling, landsholdet gennemgik i Sepp-årene mellem 1979 og 1990: nemlig fra et temmelig ustabilt hold med meget svingende resultater til et af verdens bedste landshold, som ikke kun skabte resultater men også spillede fodbold på så underholdende en måde, at det internationalt blev kendt som Nordens brasilianere.

Sepp Piontek var arkitekten bag denne bemærkelsesværdige udvikling i dansk landsholdsfodbold, og han har dermed også sin andel i EM-titlen, som hans mangeårig assistenttræner og efterfølger Richard Møller Nielsen sikrede Danmark i 1992.

Christensens biografi giver som sagt også et godt indblik i Pionteks gøren og laden før og efter hans tid i DBU. Læseren får indblik i Sepps opvækst i krigsårene, hans schlesiske hjemby Breslau, som dengang var en del af Tyskland, og som i dag ligger i Polen og hedder Wrocław. Om fordrivelsen af hans familie efter 2. verdenskrig, familiens tilværelse som flygtninge, og om familiens nye hjemstavn i Leer, ikke langt fra Bremen, hvor det gjaldt om at opbygge en ny eksistens.

Den tætte kontakt til Bremen blev afgørende for Pionteks senere karriere i professionel fodbold. Det var nemlig på Weserstadion i Bremen, at den unge Piontek fik sit gennembrud. Her blev den unge angriber fra amatørholdet Germania Leer til en habil forsvarsspiller, og her vandt han DFB-pokal i 1961 og mesterskabet i Bundesligaens anden sæson 1964/65. Sepp Piontek blev på grund af sine stærke præstationer i Bremens såkaldte betonforsvar også udtaget til det tyske A-landshold af Helmut Schön, hvor det i alt blev til seks landskampe.

Efter en udførlig beretning om Pionteks karriere som professionel fodboldspiller følger vi Pionteks første skridt som træner i Werder Bremen, Fortuna Düsseldorf og St. Pauli, og hans første udlandseventyr som landstræner på Haiti, hvor han bl.a. måtte slås med spillere, der til tider stolede mere på voodoo-ritualer end på trænerens instrukser.

Pionteks senere jobs i tyrkisk og saudiarabisk fodbold bliver ligeledes omtalt. Det samme gælder hans tid på trænerbænken i AaB og Silkeborg og — sidst, men ikke mindst — hans job som grønlandsk landstræner, hvorefter globetrotteren Sepp Piontek afslutter sin karriere i 2004.

Christensens meget underholdende og informative biografi om Sepp Piontek er samtidig en enestående førstehåndsberetning om Danish Dynamite-holdet og dansk fodbold i 1980’erne. Men det er også en fortælling om den — især i den første tid temmelig store — kulturelle forskel mellem den tyske træner med sin strikse „Ordnung muss sein“-tilgang og hans danske spillere med deres mere afslappede „det skal nok gå“-indstilling, og hvordan det med kombinationen af de to lykkedes at skabe noget nyt og at få succes.

Det lykkes for Christensen at tage læseren med i Pionteks livshistorie, så det næsten føles, som om man sidder ved bordet i Pionteks hjem i Blommenslyst på Fyn og som om det er „fødselaren“ selv — manden, der ændrede dansk fodbold — der over en kop kaffe fortæller om sine mange fodboldeventyr gennem mere end fire årtier.

„Sepp: en biografi om manden, der ændrede dansk fodbold“ af Christoffer Rosenløv Stig Christensen (Gyldendal 2016) findes som e-bog, lydbog og som traditionel papirbog og kan købes i alle større boghandler eller lånes bl.a. på ereolen.dk.

Foto: www.dbu.dk

You may also like
St. Pauli
FC St. Pauli – ein etwas anderen Verein
Boganmeldelse: Lutz Pfannenstiel – The unstoppable keeper