bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakter > Sæsonoptakt: Werder Bremen – Kan Wesers helte genetablere sig på højeste niveau?

Sæsonoptakt: Werder Bremen – Kan Wesers helte genetablere sig på højeste niveau?

Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug

Sidste sæson

Nummer 2 i 2. Bundesliga

For første gang i hele 41 år var Werder Bremen rykket ud af det fineste selskab. Og det betød profilflugt. Men det ændrede ikke på målsætningen. Werder skulle op i første forsøg, for man måtte ikke lave “en HSV”. En skrantende økonomi – særligt efter coronanedlukningen – gjorde, at nordtyskerne ikke kunne tåle ikke at vende tilbage til den bedste række i første huk.

Men det startede dårligt. Rigtig dårligt. Spillede haltede, og Werder lå et placeret i midten et godt stykke inde i sæsonen. Werder havde tabt 1-4 hjemme mod Paderborn, 3-0 til både Dresden og Darmstadt og sågar tabt derbyet mod HSV på hjemmebane. Og i november ramte den helt store skandale.

Den nye træner Markus Anfang havde forfalsket sit corona-vaccinationsbevis, og en ny træner skulle findes. Valget fandt på det unge trænertalent Ole Werner, som sæsonen forinden havde ført Holstein Kiel helt frem til Relagationskampene.

Med Ole Werner fandt Werder rytmen og fik sat en imponerende sejrsstime i gang – og så lå klubben med i toppen. En af grundstene i genrejsningen var angrebsduoen Ducksch og Fülkrug, som scorede henholdsvis 21 og 19 mål. Dertil krydret med anføreren Ömer Toprak, der – når han ikke var skadet – fik sat skik på forsvaret.

I en dramatisk afslutning på sæsonen, hvor flere hold kæmpede med om billetterne til Bundesligaen, afgjorde Werder Bremen sin egen skæbne ved blandt andet at slå Schalke 1-4 i Gelsenkirchen og sikrede sig dermed andenpladsen og den direkte oprykning.

 

Transfers

Werder har endnu engang handlet i FCK i form af Jens Stage, der kommer for omkring 4 millioner euro. Når Werder Bremen smider den slags penge, er han udset til at skulle gå direkte ind på 8’er-pladsen.

Mitchell Weiser spillede en god sæson på lån fra Bayer Leverkusen, og han er hentet ind på en fri transfer efter lidt tovtrækkeri. Dertil har man styrket bredden i offensiven ved at hente skotske Oliver Burke fra Sheffield United. Han kommer også på en fri transfer, og det samme gør den engelske U/21-landsholdsspiller Lee Buchanan fra Derby. Han skal kæmpe med Anthony Jung om pladsen på den venstre wingback.

Roger Assalé blev aldrig en succes, og han er vendt hjem til Dijon efter endt lejeaftale. Kun Toprak vil for alvor blive savnet. Han er taget til Antalyaspor. Lars Mai er heller ikke længere i klubben efter sin lejeaftale. De to erstattes af Nicklas Stark fra Hertha Berlin og Amos Pieper fra Arminia Bielefeld. De kommer begge på en fri transfer.

 

Styrket/svækket

Styrket

En minimal styrkelse, idet Werder Bremen har været i stand til at holde på profilerne. Pavlenka har valgt at blive, og Füllkrug har forlænget. Derudover fik man Weiser ind på en permanent kontrakt. At Toprak har forladt klubben kan virke som en svækkelse, men han har været konstant plaget af skader, hvorfor hans afgang er logisk. Dertil har man hentet den lovende Amos Pieper og Nicklas Stark ind, som begge skal kæmpe om de to ud af tre pladser i midterforsvaret sammen med Milos Veljkovic, der kæmper for en plads i den serbiske VM-trup.

 

Bud på Werder Bremens startopstilling

3-5-2

Jiri Pavlenka; Milos Veljkovic/ Amos Pieper, Nicklas Stark, Marco Friedl; Mitchell Weiser, Jens Stage, Christian Groß, Leonardo Bittencourt, Anthony Jung; Marvin Ducksch, Nicklas Füllkrug

 

Sådan går det Werder Bremen i den kommende sæson

Der er ét altoverskyggende mål, og det hedder overlevelse. Alt derfra er bare bonus. Truppen er blevet styrket, men ser ikke bred ud, hvis skaderne skulle ramle.

For den neutrale tilskuer bliver det interessant at følge Ole Werner, når han for første gang står i spidsen for et Bundesliga-hold. Han står ud som et af de klassiske tyske trænertalenter i form af dyder som et risikobetonet presspil og en meget offensiv tilgang. Selv har han proklameret, at Werder overordnet også vil spille ”modigt” i Bundesligaen. Selv mod de bedre hold.

Men i de senere sæsoner – og i opstarten – har Werder har haft store defensive problemer. Det lykkedes i det store hele at sætte skik på defensiven i sidste sæson, men nu spiller man igen på højeste niveau. Og det bliver uden styrmanden Toprak. Om han kan erstattes, bliver et af de helt store spørgsmål.

Det må også være essentielt for sportschef Frank Baumann at finde en ny defensiv midtbanespiller. Christian Groß ligner førstevalget. Han leverede fint i sidste sæson og er den klassiske bolderobrer. Han er dog oppe i årene, har tidligere haft det svært i Bundesligaen, og man kan med rette have sin tvivl, om han har niveauet. Alternativet på sekseren er den unge bulgarer Ilia Gruev, som er noget mere bevægelig og risikobetonet i sit spil. Men om han er klar til Bundesliga-fodbold er ikke sikkert.

På de øvrige midtbanepladser er Werder Bremen dog godt besat. Jens Stage skal agere 8’er, og Bittencourt får den kreative rolle. Men de bliver presset af de mere offensive midtbanespillere Nicklas Schmidt og Romano Schmid. Sidstnævnte spillede en stærk sidste sæson og kan sagtens være i spil til en startopstilling, mens Schmidt har været en af de bedre i opstarten.

På wingbackerne må det formodes, at Weiser træder ind på højresiden i den fremadstormende rolle, mens Anthony Jung spiller en mere tilbagetrukken og boldfordelende rolle i venstresiden. De får konkurrence i form af de to unge spillere Felix Agu og Lee Buchanan.

Det bliver nok til endnu en lang og hård sæson for klubben ved Weser-floden. Truppen bør være god nok til at sikre overlevelse, men det kan blive snævert helt til det sidste. Ole Werner skal sætte sin lid til, at makkerparret Füllkrug og Ducksch fortsætter med at score mål, som det passer dem. De skal bevise nu, at de også kan score mål i Bundesligaen.

 

Bud på placering

 

13-15

 

 

Hold øje med – Marvin Ducksch

Hele 21 mål blev det til i sidste sæson for den stærke angriber, og han var dermed en af de helt store profiler. En kynisk afslutter, der også fungerer godt som opspilsstation.

Sammen med Füllkrug udgjorde han en frygtindgydende angrebsduo, og han blev i løbet af foråret sågar rygtet til Atalanta.

I stil med Simon Terodde fra Schalke er han den klassiske Zweitliga-bomber, som stadig har til gode at bevise sig i den bedste række. Med 70 mål i 137 kampe i 2. Bundesliga (fordelt på klubber som St. Pauli, Kiel, Hannover og naturligvis Werder) har han en fremragende målstatistik.

Tilbage i 2018 fik han chancen i Fortuna, da Düsseldorf-klubben rykkede op. Det blev dog kun til to mål, og han skiftede til Hannover efter nedrykningen. Nu får han igen chancen for at bevise, at han også kan gøre sig gældende på allerhøjeste niveau. Og hvis Werder skal gøre sig til i Bundesligaen, skal Marvin Ducksch også spille endnu en god sæson.

You may also like
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Hvem rykker ud af Bundesligaen 2022/2023
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Højdepunkter: VfB Stuttgart – Werder Bremen 0-2: Se Jens Stage score sit første mål for Werder