bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Ny midterplacering eller Neustart vol. 3.0

Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Ny midterplacering eller Neustart vol. 3.0

Sidste sæson:

Placering: 9

Sidste sæson markerede atter en tilbagevending til det fornemmeste tyske fodboldselskab for den stolte Mercedes-klub, der har levet en omskiftelig tilværelse i de senere sæsoner med to nedrykninger til følge. Målsætningen forud for sæsonen var således også klar og tydelig: Klare frisag og undgå endnu en nedrykning. En mission som bekendt lykkedes, da Stuttgart efter de 34 runder kunne se sig selv indtage en ganske fornem 9. plads. Faktisk var holdet aldrig for alvor impliceret i den drabelige nedrykningsduel, da man fra 15. spillerunde frem til sæsonens afslutning indtog en position konstant som mellem nummer 8-10 i tabellen.

En flot sæsonstart med blot to nederlag i de første 12 runder lagde et solidt fundament og en naturlig dæmper på den notoriske uro, som har hersket i det sydvestlige Tyskland gennem adskillige sæsoner for VfB med blandt andet en mindeværdig 5-1 sejr på udebane imod Borussia Dortmund som højdepunkt. Oprykkerne så dog ud til at tabe form mod slutningen af sæsonen, hvor man bl.a. fik en afklapsning af mestrene fra Bayern München på 4-0, trods Stuttgart spillede med en mand i overtal fra det 12. spilleminut, ligesom Die Schwaben måtte gå fra banen fire kampe i træk med nederlag, inden den sløje formkurve blev rettet op med to sejre i 32. og 33. spillerunde mod hhv. Augsburg og Gladbach, inden sæsonen blev rundet af med et skuffende 0-2 nederlag hjemme mod Bielefeld.

En stor del af forklaringen på den flotte sæson skal selvfølgelig tilskrives det østrigske fyrtårn Sasa Kalajdžić, der blev noteret for ganske pæne 16 fuldtræffere, hvoraf de otte af dem blev scoret i en nærmest Lewandowski-værdig stime med scoringer i syv kampe i træk. Sidste sæson markerede ovenikøbet for alvor den sympatiske østrigers tilbagevenden til fodboldbanen, da han fik hele sin første sæson i det tyske spoleret af en korsbåndsskade, hvilket blot gør præstationen mere imponerende.

Ligeledes var congolesiske Silas Katompa Mvumpa, tidligere Silas Wamangituka, en af de spillere, som trak et stort læs, hvad angår målscoringen, da han blev noteret for 11 scoringer i sæsonen. Imidlertid måtte Katompa Mvumpa lide samme skæbne som Kalajdžić, da han måtte udgå af den føromtalte Bayern München kamp med et brud på korsbåndet, som holdt congoleseren ude af de resterende otte kampe i sæsonen, ligesom han efter planen misser sæsonstarten frem til ca. oktober. Under alle omstændigheder ville Silas dog være udelukket frem til midten af september, da Stuttgart-profilen tiltrak sig uønsket opmærksomhed i starten af juni, da det kom frem, at Katompa Mvumpa havde spillet under falsk navn og alder, om end han proklamerede sin uskyld ved at sige, han var et offer for en tidligere agents svindel og afpresning. Forseelsen blev således sanktioneret til en udelukkelse fra al fodbold i tre måneder, hvilket dog som sagt ikke kommer til at spille en rolle, da den nu 22-årige congoleser under alle omstændigheder ville være tvunget til at sidde udenfor kridtstregerne.

 

Transfers:

Forud for sæsonen har Stuttgart skiftet ud på målmandsposten, hvor den 23-årige schweizer, Gregor Kobel, efter to flotte sæsoner for VfB ytrede ønske om at prøve sig selv på en højere hylde hos Dortmund, hvilket blev efterkommet af Stuttgart, mod at Die Schwarz-Gelben overførte 15 mio. euro som kompensation. Ny sidste mand er derfor tyske Florian Müller, som sportsdirektør Mislintat har hentet i land fra Mainz, om end han vogtede buret ganske succesfuldt for Freiburg i sidste sæson på udlån. Ligeledes har Stuttgart måtte tage afsked med klubbens tredjemålmand, Jens Grahl, der er skiftet til Frankfurt forud for den kommende sæson.

Anfører i sidste sæson, Gonzalo Castro, har ligeledes forladt klubben, da han til sin store skuffelse måtte konstatere, trods adskillige stærke præstationer igennem hele sæsonen, at han ikke ville få tilbudt en ny kontrakt. Til gengæld har Stuttgart vekslet den 19-årige franskmand, Naouirou Ahamadas, lejeaftale til en fast en af slagsen, og han er således ny mand efter skiftet fra Juventus.

Den polske forsvarsspiller, Marcin Kaminski, er skiftet på en fri transfer til nedrykkerne fra Schalke 04, og skal således være med til at stabilisere den skrantende storklub og forsøge at spille dem tilbage i 1. Bundesliga hurtigst muligt.

Med danske briller bliver det også spændende at se, hvorvidt tilbagevendte Nikolas Nartey kan tilspille sig til en plads i truppen efter to år på udlån hos henholdsvis Hansa Rostock og Sandhausen, som har skullet modne danskeren. Nartey får dog intens konkurrence fra blandt andet den nytilkomne tyrkiske komet, Ömer Beyaz, der er skiftet til Stuttgart på en fri transfer fra Fenerbahce. Den blot 17-årige Bayaz huserer dog primært på den offensive midtbane, så han vil næppe være en direkte konkurrent til Nartey.

Offensivt er der også sket ting og sager i VfB. Den argentinske stjerneangriber Nico Gonzalez, som var med til at vinde Copa America denne sommer, har skiftet den hvid-røde trøje ud med en lilla en af slagsen og en ny tilværelse i Firenze hos Fiorentina, hvor 23-årige Gonzalez skal bygge videre på sit store talent, som man har kunnet se op til flere gange hos Stuttgart, men hvor en stor del af tiden også er blevet spoleret af skader. En brøkdel af den store transfersum på anslået 23,5 mio. euro har Stuttgart geninvesteret ved at hente tyske Chris Führich til klubben fra Paderborn. Führichs 13 scoringer og 7 oplæg i sidste sæsons 2. Bundesliga var således nok til at overbevise Stuttgart om at kaste tre mio. euro efter den 23-åriges kompetencer, som primært kommer i spil på højrekanten. Førnævnte Führich har dog ikke fået den bedste sæsonoptakt, da han brækkede et kraveben efter en duel med danske Jacob Barett Laursen i en træningskamp imod Bielefeld.

 

Styrket/svækket:

En anelse svækket

 

Afgangene af særligt Nico Gonzalez og Gregor Kobel kan umiddelbart synes betragtelige, men den mest markante afgang er fra et sportsligt synspunkt den rutinerede Gonzalo Castro, som udfyldte en nøglerolle både på og udenfor banen i sidste sæson. Trioen synes svær at erstatte 1:1 fra et sportsligt synspunkt med Stuttgarts strategi in mente, hvor sportsdirektør Sven Mislintat som bannerfører primært leder efter unge og uprøvede spillere, som han henter til klubben i håbet om, at de er kommende stjernespillere. Ikke desto mindre er der således også begrundet håb om at nogle af de eksisterende talenter, som det var tilfældet med Sasa Kalajdžić, Silas Katompa Mvumpa, Orel Mangala og Borna Sosa i sidste sæson, kan tage kvantespring i deres udvikling og bygge yderligere lag på deres i forvejen høje niveau.

 

Sådan går det VfB Stuttgart i denne sæson:

På flere punkter er der klare ligheder mellem det nuværende Stuttgart og det hold, der gik ind til sæsonen 18/19 fulde af forventning efter et imponerende forår sæsonen forinden, hvilket havde kastet en mere end godkendt 7. plads af sig som oprykker. Derudover var truppen, som det ligeledes er tilfældet nu, kendetegnet ved at have en række af unge spillere, om end det er mere udtalt nu, end det var dengang. Skæbnen ville det dog således, at de mørke skyer atter trak sig ind over Mercedesstraße, som efterhånden har været mere reglen end undtagelsen, hvorfor Stuttgart efter to kampe imod – på daværende tidspunkt – upåagtede Union Berlin måtte lide den tort at skulle en tur ned i 2. Bundesliga endnu en gang. Der er altså med historien i frisk erindring al mulig grund til ikke at blive selvtilfredse og hvile på de berømte laurbær, hvis det ikke skal resultere i endnu en kæmpe skuffelse og Neustart vol. 3.0 for VfB indenfor en kort årrække.

Opstarten har dog ikke afsløret hverken positivt eller negativt for Stuttgart, som foruden at skulle undvære flere bærende profiler grundet længerevarende skader også har måtte se bort for den nyudnævnte kaptajn, Wataru Endo, som har været en del af Japans OL-hold. Derudover har bl.a. Sasa Kalajdzic, Tanguy Coulibaly og danske Nikolas Nartey været smittet med corona, hvorfor en stor del af truppen har været sendt i isolation indtil negative testsvar forelå. Af den grund måtte Stuttgart således også undvære vanvittige 24 spillere i den afsluttende træningskamp hjemme imod FC Barcelona, som ikke overraskende blev tabt med de ganske klare cifre på 0-3. Den atypiske optakt gav dog ikke anledning til større besvær i 1. runde af DFB-pokalen, hvor modstanderen hed BFC Dynamo, som man besejrede ganske overbevisende med 6-0. Hvorvidt VfB er i stand til at bygge videre på den fine sæsonstart, når modstanderen er på en noget anden hylde, må tiden dog vise.

Sportsdirektør Sven Mislintat har – ganske uvant for Stuttgart – allerede udskrevet en jobgaranti til træner, Matarazzo, uanfægtet den kommende sæson skulle resultere i en nedrykning, da den 43-årige amerikaner efter Mislintats overbevisning skulle være den bedste træner, som VfB overhovedet kan komme i nærheden af. Sådanne udsagn skal selvsagt tages med et stort gran salt i fodboldens verden, hvor man oftere er mere ude end inde i varmen, men er alligevel en klar indikation på den nye langsigtede strategi, som Thomas Hitzlsperger og Sven Mislintat forsøger at føre Stuttgart i retning af, hvor kontinuitet og spillerudvikling er i højsædet. Særligt sidstnævnte er en ting, som Pellegrino Matarazzo har vist sig at være ganske dygtig til, da han har formået at løfte nøglespillere som Waldemar Anton, Borna Sosa, Wataru Endo og Sasa Kalajdzics til nye højder. Såfremt de førnævnte som minimum kan præstere på samme niveau som i sidste sæson er der desuden ingen grund til at tro, at Stuttgart kommer i karambolage med nedrykningspladserne. Nej derimod kan man faktisk med en vis optimisme i stemmen ligefrem drømme om at spille med om de europæiske pladser, om end målsætningen er at genetablere sig i Bundesligaen, hvor man så afgjort mener, man hører til på trods af de seneste mange års magre sportslige præstationer.

 

Bud på placering:

8-12

 

Stuttgarts idealopstilling:

3-4-2-1

 

Müller – Mavrapanos, Anton, Kempf – Silas, Endo, Mangala, Sosa – Förster, Coulibaly – Kalajdžić

Som førnævnt vil Silas sidde ude en betragtelig del af efterårssæsonen, og det er derfor ej heller en opstilling, som vil afspejle Stuttgarts hold. Mere sandsynligt er det, at Roberto Massimo vil overtage Silas’ plads, hvilket var tilfældet i slutningen af sidste sæson, ligesom Massimo har leveret ganske overbevisende præstationer i optakten til den kommende sæson.

 

Hold øje med:

Borna Sosa

Mens de offensive kræfter med god grund løb med en god mængde af Stuttgarts opmærksomhed, gik den kroatiske venstreback en smule under radaren. Ikke desto mindre lykkedes det Borna Sosa at levere intet mindre end 10 oplæg i blot 26 kampe, hvor af halvdelen var indlæg direkte ind til giftige Kalajdžić. De to demonstrerede i anden halvdel af sæsonen en imponerende evne til at læse hinandens mønstre, som lover godt for Die Schwaben i den kommende sæson, hvis duoen kan fortsætte det stærke samarbejde.

Som kulmination på den flotte sæson meddelte Sosa faktisk, at han fremover ville tørne ud for det tyske landshold på foranledning af Oliver Bierhoff og Joachim Löw, som kunne se ham spille en vigtig rolle for Tyskland i forbindelse med sommerens EM-slutrunde og fremover, hvilket var en mulighed grundet Sosas mor, som er født og opvokset i Berlin. Dog havde Sosas rådgivere og det tyske fodboldforbund overset en afgørende bestemmelse i FIFAs regelsæt, som forbyder spillere i at skifte forbund, såfremt de har tørnet ud for deres nuværende forbund efter deres 21-års fødselsdag, hvilket netop var tilfældet for Sosa, da han spillede en kvalifikationskamp for Kroatiens U21 landshold, da han var 22 år. Således måtte Borna Sosa offentlig gå ud og beklage sine handlinger, og han var derfor ikke til rådighed for Joachim Löw til slutrunden, og vil desuden heller ikke være det fremover for det tyske landshold. Omvendt må kroaten knytte sit håb til, at han ikke har brændt alle broer til det kroatiske fodboldforbund, således han fremover han vise sit giftige venstreben frem på landsholdet, som det rettelig fortjener.

 

Foto: www.vfb.de

You may also like
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Højdepunkter, optakt, Bayern München, VfB Stuttgart
Optakt: Bayern München – VfB Stuttgart
Optakt, VfB Stuttgart
Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Kører elevatorholdet igen en tur i kælderen?
Bo Svensson, Mainz 05, optakt
Sæsonoptakt – Mainz 05: Mere magi i vente for Bo Svensson og Mainz?