bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakter > Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Kører elevatorholdet igen en tur i kælderen?

Sæsonoptakt: VfB Stuttgart – Kører elevatorholdet igen en tur i kælderen?

Optakt, VfB Stuttgart

Sidste sæson

 

Nr. 15 i Bundesligaen

Vi skulle helt frem til det 92. minut i 34. spillerunde, før VfB Stuttgart atter kunne sikre sig en ny sæson i 1. Bundesliga, da kaptajn Wataru Endo heroisk kastede sig foran sin direkte oppasser og pandede kuglen ind bag en sagesløs Marvin Schwäbe i Köln-målet til slutresultatet 2-1. Den forløsende scoring sendte akkurat Die Schwaben op på den ret så vigtige 15. plads qua en bedre målscore end Hertha BSC, som dermed måtte ud i relegationsspiel. Slutfløjtet kastede en mesterskabslignende fejring af sig, da banen på Mercedes-Benz Arena blev invaderet af adskillige tusinde fans, men generelt set var der dog ikke alverden af fejre, da Bundesliga-sæsonen 21/22 på mange måder var en sæson til glemmebogen.

Sæsonen blev ellers skudt i gang med bulder og brag, da man udklasserede oprykkerne fra Greuther Fürth med hele 5-1. Vi skulle dog blot frem til 2. runde, før VfB Stuttgart kom ned på jorden igen og selv fik ørerne i maskinen, da de blev sendt hjem fra Leipzig med et 0-4 nederlag i bagagen. Kampen blev indledningen til en skuffende sæsonstart, da de næste ti kampe blot kastede syv point af sig. 13-15. spillerunde bød på den bedste resultatmæssige stime for Die Schwaben, da man først hjemme besejrede Mainz 05 med 2-1, spillede 2-2 mod Hertha BSC samt vandt sæsonens eneste udebanekamp d. 11. december med 2-0 mod Wolfsburg.

Hefter fulgte en 5-0 afklapsning på eget græs hjemme mod Bayern, inden efteråret blev rundet af med endnu et udebanenederlag på 0-1. Et resultat som gjorde, at VfB Stuttgart kunne overvinte på en yderst skuffende 16. plads.

Lige lidt hjalp det dog på den anden side af nytåret, da VfB startede foråret ud med at indlede en håbløs stime på otte kampe uden sejr, hvor det blot kunne blive til et enkelt point hjemme mod Bochum. Vi skulle således helt frem til 25. spillerunde, før Stuttgart atter kunne smage sejrens sødme, hvilket var den blot 5. i sæsonen, da man på stærk vis formåede at vende 0-2 på eget græs til en 3-2-sejr mod Gladbach. Sejren blev en form for et vendepunkt, om end pointhøsten stadig var yderst mager, da man i de resterende ni spillerunder vandt to (heriblandt den vigtige sejr i 34. spillerunde), spillede uafgjort i 5 kampe, og således blot blev besejret to gange.

I sidste ende skulle det dog vise sig at være tilstrækkelig ift. at forny licensen til Tysklands fornemeste fodboldrække.

I DFB-pokalen måtte VfB Stuttgart takke af efter 2. runde, da ligakonkurrenterne fra 1. FC Köln skulle vise sig at være for stor en mundfuld trods Stuttgarts hjemmebanefordel, da udeholdet trak sig sejrrigt ud af opgøret med 2-0 via scoringer af målræven Anthony Modeste.

 

Transfers

Der har endnu ikke været alt for travlt i svingdøren på Mercedesstraße, om end der er sket en smule, hvad angår trupsammensætning. Yderlig aktivitet afhænger nok i høj grad af, hvad der sker med Sosa og Kalajdžić, der begge er rygtet til noget finere fodboldadresser i Europa. Af de to virker Sosa dog umiddelbart som den spiller, hvor rygterne synes mest seriøse på nuværende tidspunkt.

Uanset hvad der sker med de to, så er det dog et faktum, at græske stopper Konstantinos Mavropanos efter to sæsoner på udlån hos netop VfB nu er hentet på en fast aftale, hvilket også er tilfældet for forsvarskollegaen, Hiroki Ito, som også efter en række i fine præstationer i sidste sæson har overbevist sportsdirektør Sven Mislintat om, at han skulle tilknyttes på en permanent aftale.

Et par nye ansigter er der ligeledes i truppen, da den 21-årige højreback, Josha Vagnoman, er hentet for små 4m euro i HSV. Afslutningsvis er den 22-årige colombianske angriber, Juan José Perea, hentet til det tyske fra græsk fodbold, hvor han senest tørnede ud for PAS Giannina F.C med 10 ligascoringer i den netop overståede sæson., men som også har gjort sig hos ligakonkurrenterne fra Panathinaikos med begrænset succes dog.

Den mest markante afgang er den belgiske midtbanestyrmand Orel Mangala, som efter fem år hos VfB Stuttgart, dog med en lille afstikker til HSV i 18/19 sæsonen, er blevet sendt over den engelske kanal, hvor han skal tørne ud for Premier League oprykkerne Nottingham Forest. Som kompensation skal Die Schwaben umiddelbart modtage, hvad der potentielt kan løbe op i godt 20m euro, hvis add-ons bliver mødt.

Pablo Maffeo er efter tre sæsoner på udlån på forskellige spanske fodboldadresser omsider skiftet permanent til Mallorca, som han også tørnede ud for i den seneste sæson. Marginalspillere som Phillip Förster, Erik Thommy og Daniel Didavier ligeledes fortid hos Stuttgart. Sidste sæsons oprykker fra VfL Bochum har hentet Phillip Förster, mens rutinerede Didavi nu står uden kontrakt, og Thommy er draget til USA for at tørne ud for Kansas City.

Afslutningsvis er et par af Stuttgarts yngre folk som Roberto Massimo, tyrkiske Ömer Beyaz, tilbagevendte Mo Sankohfra en længerevarende skade og franske Alex Tidibi sendt på græs i henholdsvis Portugal, Tyskland, Holland og Østrig.

 

Styrket/Svækket

Uændret (forudsat man formår at holde på Borna Sosa og Saša Kalajdžić).

Sådan går det VfB Stuttgart i denne sæson

VfB Stuttgart er et hold, der er utrolig svært at blive klog på, hvilket de seneste ti års elevatorkørsel er med til at understege. Når man forventer mindst af dem, overrasker de positivt, og når man taler dem op, leverer de som tak mildest talt tvivlsomme indsatser. Det er således med en ret usikkerhed forbundet, når man skal til at spå om den kommende sæson. Den seneste sæson indikerer imidlertid ikke, at vi skal forvente alverden af Die Schwaben, som heller ikke har forstærket sig nævneværdigt.

Som skrevet ovenfor, så afhænger forventningerne også ret meget af, hvorvidt de to største salgsemner, Kalajdžić og Sosa, tager endnu en sæson i den sydtyske klub, da de nærmest egenhændigt, via deres stærke indbyrdes forståelse, kan resultere i VfB får en ganske fornuftig sæson, ligesom skader også i høj grad synes at være en stor modspiller i Mercedes-klubben, hvor umiddelbart kun Dortmund præsterede værre i sidste sæson.

Når det dog er sagt, så skal man nok ikke forvente, at VfB byder sig til i kampen om de europæiske pladser, da holdet ganske enkelt mangler kvalitet i forhold til konkurrenter og måske mest af alt et væsentlig højere bundniveau, end det er tilfældet, og som reelt har været klubbens store problem de seneste 10 år.

Imidlertid har optakten set ganske fornuftig ud, hvor det blandt andet er blevet til sejre mod Zürich, Brentford og Valencia, omend sejrene nok ikke skal tillægges den store betydning. Nej, i stedet bør Stuttgart krydse fingrene for at særligt Kalajdžić kan holde sig skadesfri i den kommende sæson, da han kan være den målscorer og talisman, som VfB manglede i store dele af den forgange, da østrigeren missede hele efteråret grundet en skulderskade, som han fik tilranet sig i 0-4-blamagen mod RB Leipzig.

Skaden medførte selvfølgelig, at han ikke kunne følge op på sin flotte 20/21 sæson, som bød på 16 scoringer, men derimod måtte tage til takke med blot seks styks, hvilket symptomatisk nok stadig var nok til at sikre sig klubbens interne topscorertrofæ, da næstbedste mand, Wataru Endo, blot blev noteret for fire sæsontræffere.

Ligeledes skal det blive spændende, om Silas Katompa Mvumpa med den lidt prekære forhistorie ift. forkert navn og alder, ligeledes kan formå at komme tilbage på sit tidligere niveau fra forrige sæson, da den seneste – i lighed med Kalajdžić – i høj grad blev ødelagt af skader, da congoleseren i de første 12 runder sad ude med korsbåndsskade, hvor efter coronavirus gjorde ham ukampdygtig i 18-19 spillerunde, inden en slem skulderskade i 23. spillerunde holdt ham ude i den resterende del af sæsonen.

Læs også: Falsk alder og navn hos Stuttgarts Silas Wamangituka

Det mest sandsynlige scenarie er dog umiddelbart, at der venter Stuttgart en sæson i den nedre del af tabellen, hvor målsætningen i første omgang må være at holde sig ude af den allertungeste nedrykningskamp, inden man i givet fald kan drømme om de lidt sjovere pladser i tabellen. Die Schwaben kan formentlig ikke hænge deres hat på, at 33 point endnu engang rækker til en ny sæson i Bundesligaen, som tyder på at blive ganske hård grundet stærke oprykkere, så kravet må være som minimum at overgå sidste sæsons pointtotal, hvilket også bør være indenfor rækkevidde, såfremt særligt de offensive esser formår at holde sig kampdygtige.

 

Bud på placering

13-17

 

VfB Stuttgarts Idealopstilling:

3-5-2

Müller – Mavrapanos, Anton, Ito – Vagnoman, Führich, Endo, Ahamada, Sosa – Kalajdžić, Tomás

 

Hold øje med – Tiago Tomás

Det ville næsten for oplagt at nævne de førnævnte Kalajdžić eller Borna Sosa, som det var tilfældet i sæsonoptakten til sidste sæson for sidstnævnte. I stedet kunne Tiago Tomás meget vel blive lidt af en profil, som står foran sit gennembrud. Den 20-årige portugisiske hurtigløber blev sent i januar-transfervinduet lejet for en periode på halvandet år hos portugisiske Sporting, og han har således haft et halvt år til at vænne sig til de nye omgivelser, hvor han leverede ganske fornuftige fire scoringer på godt 1100 minutters fodbold for et skrantende bundhold. Ligeledes har han set ganske stærk ud i sæsonoptakten, hvor han blandt andet blev noteret for to scoringer i 5-2 sejren over førnævnte Valencia.

You may also like
Werder Bremen, Jens Stage, Niclas Füllkrug
Sæsonoptakt: SV Werder Bremen – med eller uden Füllkrug?
Schalke 04, maskot, Comebacks
Hvem rykker ud af Bundesligaen 2022/2023
Højdepunkter, optakt, Bayern München, VfB Stuttgart
Optakt: Bayern München – VfB Stuttgart
Bo Svensson, Mainz 05, optakt
Sæsonoptakt – Mainz 05: Mere magi i vente for Bo Svensson og Mainz?