bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?

Sæsonoptakt: RB Leipzig – Koster filosofien en plads i Champions League?

RB Leipzig, Red Bull

Sidste sæson:

Nummer 3

2022/2023-sæsonen startede meget på det jævne for Leipzig. Man skulle således helt hen til 4. Spillerunde, før sæsonens første sejr kom i hus, og da klubben en runde senere tabte med hele 4-0 i Frankfurt, så det sort ud mht. den forventede top-3 placering.

Den dårlige start fik hurtigt ledelsen til at reagere, og så røg Domenico Tedesco på porten, og ind kom i stedte den tidligere Salzburg, Gladbach og Dortmund-træner, Marco Rose

Det blev aldrig rigtig godt i efteråret, men klubben sluttede dog af med at vinde de sidste tre kampe inden VM-pausen.
I det udvidede forårsprogram fortsatte de ustabile resultater, men da ”Die Roten Bullen” vandt de fire sidste kampe – her i blandt en flot 3-1 sejr ude mod Bayern – endte klubben på 3. pladsen med fire point ned til Union.

Årsagen til den manglende stabilitet må nok især tilskrives de skader, som klubbens topscorer Christopher Nkunku løb ind i. Franskmanden blev delt topscorer i ligaen sammen med Bremens Füllkrug og det på trods af, at han i løbet af fire skadesperioder missede hele 13 af sæsonens 34 kampe.

I Champions League nåede RB Leipzig frem til 1/8-finalerne, hvor holdet dog røg ud på røv og albuer til de senere vindere fra Manchester City med samlet 1-8 efter 0-7 i Manchester til City og en vis Erling Haaland.

Leipzig fik dog lidt sølvtøj med hjem, da klubben vandt pokalturneringen med 2-0 mod Eintracht Frankfurt. Målscorerne var her Dominik Szoboszlai og førnævnte Nkunku.

Transfers:

Der har været så rigeligt gang i svingdøren hos østtyskerne. Ti nye ansigter er kommet til, mens klubben har skilt sig af med hele 19 spillere. Seneste salg er i øvrigt også rekordsalg, da en længer flirt endelig udmøntede sig til et skifte for Josko Gvardiol, der nu skal tørne ud for Pep Guardiolas  Manchester City.

Generelt kan man se, at klubberne i Bundesligaen ikke har de finansielle muskler i forhold til Premier League klubberne, og det koster.

Målscorerne fra pokalfinalen Nkunku og Szoboszlai skifter til hhv. Chelsea og Liverpool, hvilket må siges at være et stort slag for klubben al den stund, at der er tale om holdets bedste midtbanespiller og angriber.

Ydermere er Konrad Laimer skiftet til Bayern på en fri transfer, mens den portugisiske angriber André Silva er blevet lejet ud til Real Sociedad. Endelig er det værd at nævne, at Alexander Sörloth skifter til Villareal, og at Abdou Diallos lejeaftale hos PSG er slut, samt at den tidligere til Hoffenheim udlejede Angelino er lejet ud til Galatasaray.

Ind er kommet Christopher Baumgartner fra Hoffenheim og det unge portugisiske talent Fabio Carvalho fra Liverpool. Hos PSG har Leipzig lejet den meget spændende hollænder Xavi Simmons. Han var i sidste sæson udlejet til PSV, for hvem han blev topscorer i den hollandske Eresdivisie. Ligeledes hos PSG har Leipzig købt det franske forsvarstalent El Chadaille Bitshiabu.

Loïs Openda er kommet til fra Lens, hvor den unge belgier i sidste sæson blev nummer to på topscorerlisten i Ligue 1 med 21 mål.

Den rutinerede målmand Leopold Zingerle er hentet i Paderborn, men bliver højst andetvalg efter Péter Gulásci.

Endelig har RB Leipzig hentet to store talenter i søsterklubben RB Salzburg. Her er der tale om den østrigske landsholdsspiller Nicolas Seiwald til midtbanen samt det blot 19-årige slovenske angrebstalent Benjamin Sesko. Den 195 cm store angriber var i sidste sæson udlejet til FC Liefering i den næstbedste østrigske række, hvor han scorede 21 mål i 29 kampe.

Styrket/svækket:

Væsentligt svækket

Når man sælger sine tre bedste spillere og erstatter dem med unge talenter, der kun måske slår til fra start, så må man sige, at RB Leipzig stiller svækket op til den kommende sæson.

Sådan går det RB Leipzig i denne sæson:

Red Bull koncernen, som købte sin første klub (RB Salzburg) i 2005 har som bekendt siden købt klubber rundt omkring i verden. Det er meningen, at de skal agere fødekæder for hinanden.

I 2009 overtog koncernen SSV Märkranstadt, omdøbte den til RB Leipzig og gjorde den til omdrejningspunktet i fodboldafdelingen. At man så slap forbi den 50+1 regel, der ellers kendetegner tysk fodbold, på en i mange øjnes lumpen måde, er grunden til, at RB Leipzig sammen med Hoffenheim er så forhadte hos så mange tyske fans.

Læs også: Få rabat på quiz om tysk fodbold 

En del af forretningsmodellen er netop, at RB vil købe billige talenter og gøre dem til stjerner, som man så kan sælge videre, som det er tilfældet med bl.a. Nkunku og Szoboszlai. Det kommer givet til at betyde, at Leipzig får en væsentlig sværere sæson, end de har været vant til i de senere år. Ejerne af Red Bull koncernen er jo bare ikke filantroper, men benhårde forretningsmænd, der vil have afkast af deres investeringer.

Kan Openda eller Sesko eksempelvis afløse Nkunku, og kan Baumgartner eller Simmons afløse Szoboszlai? Det kan man med rette være tivlsom overfor, og efter salget af Gvardiol, skal klubben ud og finde en ny partner til Willi Orbán i midterforsvaret, med mindre de satser på, at Bitshiabu er god nok allerede.

Loïs Openda spås gode chancer for at slå Timo Werner af holdet, og der er ingen tvivl om, at Leipzig har et spændende ungt hold. Det er dog næppe nok til at kvalificere sig til Champions League.

Bud på placering:

5-8

Bud på idealopstilling:

4-4-2

Gulacsi – Henrichs – Orbán – Bitshiabu – Raum – Baumgartner/Simmons – Seiwald – Xaver – Olmo – Sesko – Openda/Werner.

Hold øje med:

Her tillader jeg mig at have to skud i bøssen i form af de unge talenter Loïs Openda og Benjamin Sesko. Det er givetvis planen, at mindst en af dem skal spille fast i østtyskernes angreb og hvem der klarer overgangen fra de mindre ligaer til Bundesligaen bedst, det må tiden vise.

Jeg er ligeledes spændt på, om klubben tør give det unge talent Bishiabu chancen fra start, eller om de henter en mere erfaren spiller til midterforsvaret.

You may also like
Højdepunkter, optakt, Bayern München, Borussia Dortmund, Optakt: Bayern – Dortmund
Optakt: Bayern München – Borussia Dortmund
Optakt, Bayern München, højdepunkter
DFL fastsætter kamptidspunkter for runde 27 – 30 i 1. og 2. Bundesliga
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Meisterschale, Bundesliga, Optakt
Optakt: Wolfsburg – Bayer Leverkusen: Business as usual for Leverkusen mod Winds Wolfsburg?