bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Sæsonoptakt: Borussia Dortmund: Kunsten at lære fra en tragedie

Sæsonoptakt: Borussia Dortmund: Kunsten at lære fra en tragedie

BVB, Borussia Dortmund, Sébastien Haller

Dortmunds sårede krigere fra sidste sæson skal rejse sig efter den skæbnesvangre sidste spillerunde, hvor mesterskabet blev tabt på gulvet. Jude Bellingham er væk, og han efterlader et kæmpe tomrum, som skal løftes af nye såvel som gamle spillere.

Sidste sæson

Nr. 2 i Bundesligaen.

Av.

Det var en mavepuster af dimensioner, der ramte Borussia Dortmund i sidste sæson, og det er en af dem, der stadig kan mærkes. Dortmund havde alle muligheder for langt om længe at bryde Bayerns dominans og løfte die Meisterschale.

Det krævede ”bare” en sejr på hjemmebane foran et Signal-Iduna-Park mod Mainz 05. Men som de fleste uden tvivl husker, gik det katastrofalt. BVB kom hurtigt bagud 2-0, Haller brændte et straffespark, og selvom BVB sværmede om Mainz´ felt, så var det ikke nok.

 

Edin Terzic havde ellers gjort næsten alt rigtigt i løbet af sæsonen, hvor Borussia Dortmund sprudlede særligt offensivt. Hinrunden var dog lidt blandet, hvor Dortmund lå og svingede mellem anden- og femtepladsen i rækken. Der var ikke helt kontinuitet nok, mens man samtidig også skulle koncentrere sig om Champions League-fodbold.

Et af højdepunkterne var dog, da Borussia Dortmund var nede i sækken hjemme mod Bayern, men i de døende sekunder dukkede Anthony Modeste op og fik sikret et uafgjort resultat. Det klingede dog lidt hult, da man så efterfølgende tabte 2-0 mod Union Berlin, og så var euforien pludselig ikke så stor.

Dortmund overvintrede på en skuffende sjetteplads, men vinterpausen gjorde godt for Edin Terzic’ mandskab, der virkelig fik stabiliseret defensiven og offensiven blev rettet til. Godt hjulpet på vej af Sebastian Haller, der gjorde et gåsehuds-comeback den 22. januar mod Augsburg, efter han var ude med kræft i over et halvt år.

Borussia Dortmund blev et af de bedstspillende hold i Europa, og Edin Terzic styrede sit mandskab frem til otte sejre i træk. Men så spillede BVB uafgjort mod Schalke 04, hvilket spøjst nok var nok til at indtage førstepladsen for første gang i sæsonen.

Troen i Dortmund var tilbage. Men den 1. april drog Edin Terzic’ mandskab så til München, hvor Bayern ventede. Et Bayern-mandskab, der var i krise, og som havde fyret træner Julian Nagelsmann og i stedet ansat Thomas Tuchel.

Dortmund fik dog ikke et ben til jorden, og personlige fejl blev dyre, da Bayern vandt 4-2 og viste, at BVB ikke skulle regne med et mesterskab. BVB rejste sig dog efterfølgende, men et pointtab mod bysbørnene fra Bochum i 30. spillerunde skulle vise sig at blive dyrt. Det på trods af, at kampens dommer overså et potentielt kæmpe straffespark begået på Adeyemi, hvor BVB – måske med rette – følte sig bortdømt.

Dortmund holdt dog nerverne i ro og smadrede efterfølgende Wolfsburg, Gladbach og Augsburg, inden den famøse kamp mod Mainz.

For Dortmund får næppe større chance for at vinde et mesterskab mod et Bayern-hold, der virkelig svingede usædvanligt meget i niveau. Men den store skuffelse eller sågar traume, som Borussia Dortmund oplevede, skal de lægge bag sig, hvis de igen vil være førsteudfordrer til Bayern München i den kommende sæson.

 

Transfers

Der har været godt gang i svingdøren i Borussia Dortmund henover sommeren, hvor man har vinket farvel til flere store profiler.

Den altoverskyggende profil Jude Bellingham er skiftet til Real Madrid, hvor BVB har indkasseret €103. Mio plus eventuelle bonusser. Selvom det er en stor sum penge, som BVB heller ikke kunne sige nej til, så efterlader Bellingham et enormt hul på det her Dortmund-mandskab. Bellingham har været ankeret på Dortmund-midtbanen, hvor han har været god til at komme med i boksen og generelt løbet rigtig mange meter.

Salget af Bellingham tvinger også flere Dortmund-spillere til at steppe op, og BVB har også forsøgt at dække ind for tabet af Bellingham ved at hente både Marcel Sabitzer og kontroversielle Felix Nmecha. Sabitzer kan vise sig at være en god signing for BVB, men østrigeren skal også op i gear igen, efter han ikke for alvor har ramt topniveau siden skiftet til Bayern München, der også tog ham en tur til Manchester United.

Men vi har tidligere set i Leipzig, hvor kampafgørende han kan være for et hold, og selvom han ikke enemand kan udfylde det tomrum, som Bellingham efterlader, så kan han i hvert fald bidrage til at højne kvaliteten på midtbanen. Det samme kan man sige om Felix Nmecha, som har skabt stor postyr i Dortmund-lejren.

Nmecha har på socialemedier, givet sin mindre oplyste mening om homoseksuelle og transkønnede til kende ved at dele ekstreme holdninger, hvilket ikke helt stemmer overens med de værdier, som Dortmunds fanbase slår sig op. Skiftet har derfor delt vandene i BVB, hvor Hans-Joachim Watzke har været ude og udtale, at han ikke bliver et problem i omklædningsrummet.

Det vil så vise sig, hvorvidt BVB-fansene kan affinde sig med det.

Men hans fodboldmæssige kvaliteter er der til gengæld ingen tvivl om, og hans potentiale er stort. Han kan lidt de samme ting som Jude Bellingham, dog uden samme høje niveau endnu, og sammen med Sabitzer skal han bl.a. være med til at lukke hullet, som englænderen har efterladt.

Foruden salget af Bellingham har man også vinket farvel til Raphaël Guerriero, der efterlader en plads på venstrebacken i Borussia Dortmund. Hans forbudte skifte til Bayern München gør nok ikke portugiseren yderligere populær i Ruhr-distriktet, når han næste gang betræder banen på Signal-Iduna-Park, hvor han ellers trofast har gjort det godt over mange sæsoner.

Mohamed Dahoud har heller ikke forlænget sin kontrakt, og han er i stedet skiftet til Brighton og engelsk fodbold. Dahoud har været en indskiftningsspiller over store dele af sin tid i Dortmund, og skiftet giver derfor god mening, selvom salget af Bellingham måske efterlod en mulighed til tyskeren.

Anthony Modeste fik kun en enkelt sæson i Dortmund, da han blev hentet, fordi Sebastian Haller blev ramt af kræft. Modeste står pt. uden klub, og det samme gør forsvarsspiller Nico Schultz, der har fået ophævet kontrakten.

Ansgar Knauff har fået en permanent aftale i Frankfurt, mens den unge venstreback Tom Rothe er skiftet på en lejeaftale til Holstein-Kiel.

I stedet for Guerreiro er Ramy Bensebaini hentet på en fri transfer i Gladbach, mens Thorgan Hazard er vendt tilbage fra et lejeophold i PSV. Det er dog ikke givet, at Hazard bliver i Dortmund, da hans rolle må forventes at være minimal.

 

Styrket/Svækket

Svækket

Selvom BVB faktisk har handlet rigtig fornuftigt ind, så er det ikke spillere, der kan erstatte Jude Bellingham 1:1, for den spiller findes ikke lige umiddelbart. Når det så er sagt, så er og var Dortmund naturligvis andet end kun Jude Bellingham, der også var skadet mod slutningen af sæsonen, og der sprudlede BVB trods alt stadigvæk.

Men der er flere spørgsmål end svar, når det kommer til midtbanen.

 

Sådan går det Borussia Dortmund i denne sæson:

Først og fremmest har Edin Terzic skulle udnævne en ny anfører, da Marco Reus har annonceret, at han ikke længere ønsker at bære anførerbindet.

Reus forlængede i sidste sæson sin kontrakt med yderligere et år, så den løber til udgangen af denne sæson, og det kunne måske tyde på, at det er tyskerens sidste, når han sådan uden videre vælger at afgive anførerbindet.

Hans afløser er i stedet Emre Can, der også er blevet udstyret med en ny kontrakt, og den tyske midtbanespiller bliver en central spiller for BVB, som igen vil spille med om titlen. Og nøglen til den, den ligger i den sammentømret enhed, som Edin Terzic formåede at forløse i Rückrunden sidste sæson.

 Læs også: Få rabat på quiz om tysk fodbold 

Det var en velsmurt offensiv maskine, der lavede mål efter behag, mens defensiven også i grove træk fungerede. Skal det lykkes igen, skal Bensebaini vise sit værd på venstrebacken, for han forventes en stor rolle fra dag et, og han lavede trods alt kun en enkelt assist i sidste sæson. Der er Dortmund vant til, at der kommer mere fra venstreback-positionen. Til gengæld scorede han seks mål.

Borussia Dortmund har et overskueligt startprogram, hvor man lægger fra land med en hjemmekamp mod Köln, hvorefter modstanderne Bochum, Heidenheim og Freiburg venter, og det kan give lidt ro for en trup, der fortsat virker til at have svært ved at tackle modgang.

De sårede krigere fra sidste sæson må derfor vise, at de kan rejse sig ovenpå den skuffende sæsonafslutning, og det bliver de ganske enkelt nødt til, hvis de vil byde Bayern op til dans. For der er flere, der ønsker at danse med i det, der kan vise sig at blive en kvartet, da Leverkusen har oprustet markant, mens Leipzig også altid vil blande sig i toppen.

Det taler til Dortmunds fordel, at Haller denne gang er klar fra start, ligesom de i Kobel har ligaens bedste målmand, der alene kan redde point, mens det omvendt trækker ned, at Nico Schlotterbecks bliver ved med at pådrage sig skader, hvorfor Hummels’ alder og manglende fart ganske givet bliver godt stof for den tyske presse igen i år.

Bud på placering:

1-4

 

Dortmunds idealopstilling:

4-2-3-1

Kobel – Ryerson, Süle, Schlotterbeck/Hummels, Bensebaini – Can, Sabitzer/Nmecha, Brandt – Maalen – Haller, Adeyemi

Hold øje med:

Karim Adeyemi

Vi var inde på Adeyemi før, men han er bare en af de spillere, der er værd at holde et ekstra vågent øje med igen i denne sæson. Hans topfart er i en klasse for sig selv, og sammen med Malen på højrekanten kan BVB’s to kanter gøre ondt på mange modstandere.

Den 21-årige kantspiller slog sit navn fast i sidste sæson, hvor han spillede 20 kampe fra start, og når han får endnu flere kampe under bæltet og flere hår på brystet, vil det kun komme ham til gode.

Han kan dog lægge yderligere på sit spil ved at gøre sine medspillere endnu bedre, for man forventer også fra en kantspiller, at der kommer assists. Når man så samtidig har Haller i front, der har noget fysik, så skal han serviceres på bedste vis.

Foruden Adeyemi bliver det interessant at se, hvordan Emre Can styrer midtbanen, og hvorvidt Julian Brandt kan fortsætte sit høje niveau fra sidste sæson.

You may also like
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Bochum: Sanchos tilbagekomst
Champions League finalen 2013, Borussia Dortmund, Bayern München, Højdepunkter, mål, Borussia Dortmund og Bayern München
Optakt: Dortmund – Bayern München: Får Dortmund endelig en sejr mod Bayern München?
Borussia Dortmund, BVB, Investorer, spilletidspunkter, optakt
Optakt: Borussia Dortmund – Werder Bremen: Dortmund jagter førstepladsen 
Union Berlin, optakt, udebanefans, sæsonkort
Så meget koster et sæsonkort i Bundesligaen i 2023/24 sæsonen