bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Borussia Dortmund – FC Schalke 04

Optakt: Borussia Dortmund – FC Schalke 04

Borussia Dortmund, Hvornår bliver spilletidspunkterne i Bundesligaen fastlagt

De to store klubber fra Ruhr mødes i en kamp, hvor rollerne er byttet om. Schalke 04 går ind til kampen i storform, mens Dortmund halter efter og er havnet efter De Kongeblå i tabellen. Kan Schalke trække fra Dortmund, eller får hjemmeholdet genrejst sig og indhentet den helt store rival, man så nødig vil ligge efter i tabellen?

Kampfakta:

Spillested: Signal Iduna Park
Dommer: Denis Aytekin
Kamptidspunkt: Lørdag 15.30

Holdnyt
Borussia Dortmund
Ugen er startet skidt ud for BVB, da klubben i midtugen tabte til Tottenham og derfor er ude af Champions League. Kampen blev yderligere forværret af, at Bürki måtte lade sig udskifte efter sammenstød, og han er derfor tvivlsom til lørdagens derby. Skulle han ikke blive klar, står Weidenfeller klar til at overtage hans plads.

Elimineringen i Champions League kommer ovenpå en dårlig stime, hvor holdet i samtlige turneringer kun har vundet to gange i ti opgør. Dette kommer ellers efter en formidabel start, hvor Dortmund startede sæsonen med seks sejre.

I Bundesliga har holdet kun fået ét point af femten mulige, hvilket rangerer til på en 16. plads over de sidste fem kampe. Derfor bliver der også stillet tvivlsspørgsmål til Bosz taktik, og om han er den rette mand til trænerposten. BVB vil gerne spille med en dominerende boldbesiddelse kombineret med et aggressivt og tilsvarende risikabelt udtryk. I de sidste mange kampe er Dortmund blevet straffet for deres offensive tilgang, og når de ikke har kunne finde de rigtige pasninger, er de tyet til unødige lange bolde uden modtager. En sejr kan dog skabe ro på situationen og være et led i at genskabe succes. Bosz kan finde optimisme i sin seneste kamp mod Schalke 04, hvor han slog dem ud i kvartfinalen af Europa League med Ajax.

Spillerne beretter om, at holdet lider under en svær mental situation, hvor tingene ikke går deres vej. Derfor kan kampen mod Schalke også blive en kærkommen lejlighed til at få vendt den dårlige stime. Castro har udtalt, at det er mere end en kamp, og at en sejr vil betyde, at den seneste tids lidelser hurtigt overstås. Midt i den hårde stund, kan Pierre-Emerick Aubameyang glæde sig over, at han i midtugens kamp scorede sit første mål i 507 minutter. Dermed brød han en lang målkrise, hvilket måske kan hjælpe holdet på rette kurs.

Pulisic er tilbage på træningsbanen efter sin skade, mens Sokratis er tvivlsom til opgøret. Derudover må Bosz undvære Durm, Piszczek, Reus og Rode. Set med danske briller er der også dårligt nyt på skadesfronten, da Jacob Bruun Larsen er blevet skadet og først meldes klar til næste års begyndelse.

FC Schalke 04
Det har ikke været underholdende, men det har været effektivt. Det kunne meget vel være konklusionen på Schalkes spil under Tedesco indtil videre. Udbyttet af en ny træner og spillespil har gjort underværker i Gelsenkirchen, da de ligger på ligaens andenplads og har tre point ned til rivalerne fra Dortmund.

I denne kamp kommer holdet formentlig til at fortsætte samme stil og spille på kontra, hvor Dortmund har været sårbare i deres seneste kampe. Tedesco har lagt særlig vægt på en kompakt og solid defensiv, hvor Schalke har straffet de andre hold gennem hurtige og gennemspillede kontraangreb. Successen for Die Königsblauen har været til at se, da holdet i sæsonens første tolv kampe kun har indkasseret ti mål. Det har kun Bayern Münchens med otte indkasserede mål gjort bedre. I de sidste fem kampe har forsvaret kun lukket ét mål ind. Derfor er det to forskellige taktiske udlæg, som vi kommer til at se på banen lørdag og to forskellige formkurver, som møder op til kampen.

Ingen spillere fra Schalkes nuværende hold har en positiv statistik mod Dortmund, og Schalke er da også uden sejr i de sidste fem kampe mod BVB. De sidste tre kampe er dog endt uafgjort, hvorfor holdet passende kan udnytte deres momentum til at komme seks point foran Dortmund og sikre en tiltrængt sejr over rivalerne. Klubben har således ikke vundet over Dortmund siden september 2014 og har ikke leveret en sejr på udebane siden oktober 2012.

Til at levere pointene kan fans og træner glædes over, at Stambouli og Goretzka er tilbage efter deres skader og de er begge igen står til rådighed. Derudover er Schalke i en gunstig position, hvor man kun skal undvære Insua og Bentaleb.

Karantæner:
Borussia Dortmund: Ingen
FC Schalke 04: Ingen

Bud på startopstillinger:
Borussia Dortmund: Bürki – Toljan, Sokratis, Bartra, Guerreiro – Weigl – Castro, M. Götze – Yarmolenko, C. Pulisic – Aubameyang
FC Schalke 04: Fährmann – Stambouli, Naldo, Kehrer – M. Meyer – D. Caligiuri, Oczipka – McKennie, Goretzka – di Santo, G. Burgstaller

Vidste du, at…:
Dortmund i det nye årtusinde kun har vundet fire af atten hjemmekampe mod Schalke? Derudover er det blevet til syv uafgjorte og syv nederlag.

Dom:
At kalde Schalke 04 for favorit på udebane ville være en overdrivelse, men de kommer med momentum, og deres chancer for sejr i Dortmund må anses som større end længe set. Dortmund har muligheden for at genetablere sig, og der findes næppe en bedre kamp til at komme tilbage på sporet og vise, hvem der fortsat er bedst i Ruhr. Stimen med at spille uafgjort fortsætter, og kampen ender uafgjort for fjerde gang i træk. 1-1.

 

Skal du have endnu mere optakt til Revierderbyet, så lyt også til vores seneste podcast, hvor vi dykker yderligere ned i årets måske vigtigste fodboldkamp

Læs også: Guide – Fodboldrejse til Borussia Dortmund

Læs også: Die Mutter aller derbys – et tilbageblik på de mest dramatiske opgør i nyere tid

You may also like
DFB, Landshold, Tyskland, ny tysk landstræner, EM-manager, højdepunkter
Optakt: Tyskland – Spanien: Den moralske (kvart)finale
Bundes manager, holdet.dk, Bulibold, forår 2024
Optakt til Bundes Manager runde 17 – Was Erlaube Bayern?
Holstein Kiel, fodboldrejse, rejseguide, optakt
Optakt til 31. runde i 2. Bundesliga – Kiel Ahoi
HSV, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 30 i 2. Bundesliga: Er St. Pauli gået i stå og Nordderby i Hamburg