bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt og spiltips: Borussia Dortmund – FC Bayern München

Optakt og spiltips: Borussia Dortmund – FC Bayern München

Rollerne fra sidste sæson er byttet foreløbigt rundt, når Bayern München lørdag drager mod Dortmund i opgør nummer 121 af Der Klassiker. Dortmund har momentum i ligaen, mens Bayern skal mindske forspringet til førstepladsen.  

Kampfakta:

Spillested: Signal Iduna Park
Kamptidspunkt: Lørdag 18.30
TV: TV3 Sport
Dommer: Manuel Gräfe

Holdnyt

Borussia Dortmund

Dortmund har fået en flyvende sæsonstart, og i ligaen ligner de et hold, der ikke er til at stoppe. Holdet har under Favres ledelse stadig sit første nederlag til gode efter ti runder, og der gik femten kampe, før han måtte se sit hold besejret. Den nye træners start er den bedste i historien. Spørgsmålet er dog, om de stadig er ubesejrede i Bundesligaen efter weekenden, hvor der venter den på papiret største udfordring mod Bayern München, som klubben ikke har vundet over i Bundesligaen siden 2016. Favre har hvert fald planen klar og har udtalt: “For at slå Bayern må man presse, forsvare meget godt og intelligent og angribe intelligent.“

Favre har formået at genfinde den stabilitet, som manglede i sidste sæson, og han har især udnyttet truppens bredde. Det har blandt andet kommet Jacob Bruun Larsen til gode, der har grebet sin chance til at få et mindre gennembrud i vesttyskernes angrebstrio. Det kan sagtens tænkes, at Jacob Bruun Larsen får chancen fra start i Der Klassiker, da Pulisic mod Atletico var usynlig og ikke fik meget ud af sine aktioner, inden han blev udskiftet.

Midtugens kamp mod Atlético Madrid var sæsonens første nederlag i alle turneringer og efterlod et hold der havde mest boldbesiddelse, men ikke formåede at udnytte overtaget til målchancer. Der skulle gå 65 minutterm, før de skabte den første chance, men efter kampen havde holdet ikke haft et skud indenfor mål. Atletico fik lukket offensiven ned efter deres føringsmål og var farlige ved Dortmunds dumme boldtab. Favre udtalte efter kampen: “Vi er nødt til at være mere tålmodige og undgå at smide bolden væk på denne måde. Det er positivt at have bolden så meget, men vi skal have mere ud af det”.

I ligaen har offensiven under Favre været et markant våben for die schwarz-gelben, hvor det er blevet til 30 mål, hele tre mål i snit. Paco Alcácer scorer som han lyster med syv mål i fem kampe og et på 29 minutter på banen pr. mål. Marco Reus er sine skader kvit og har spillet alle kampe, hvor han har været en dominant faktor i ti kampe med seks mål og tre assist. Derudover har Sancho leveret seks assist og fire mål i samme antal kampe.

Skadeslisten hos Dortmund tæller kun Marcel Schmelzer, mens Bürki klagede over lårproblemer efter et sammenstød i kampen mod Atlético Madrid. Han forventes dog kampklar, ligesom Diallo forventes tilbage efter skade, omend han nok starter på bænken.

Se hvordan du får billetter til Dortmunds kampe og planlægger din næste Bundesligatur

FC Bayern München

Bayern München plejer at cruise igennem Bundesligaen, og sydtyskerne plejer sjældent at kigge op ad i tabellen for at se sine nærmeste konkurrenter. I denne sæson har det indtil videre været tilfældet, og klubben har ikke fået den ønskede start under Niko Kovac. Jovist, for de fleste er det ingen katastrofe at ligge fire point efter Dortmund på førstepladsen, men i den sydtyske region kræves det, at man ligger i spidsen. Presset kan derfor stige på Kovac med et nederlag, men spørgsmålet er, om klubbens ledelse ikke ønsker at beholde ham ovenpå det efterhånden berygtede pressemøde.

Dortmund og Bayerns ændrede postioner beskrives bedst ved at kigge mod sidste sæson, hvor vesttyskerne var i en opbygningsfase, mens sydtyskerne udraderede enhver modstand under Jupp Heynckes. Holdet har allerede indkasseret to nederlag, og selvom det var forventeligt, at Kovac skulle bruge en indkørningsfase, havde både fans og presse håber på bedre præsetationer. Ikke mindst offensivt hvor der har været begrænset, hvad de tyske mestre har haft at skyde med.

I sidste runde dummede holdet sig i sidste minut hjemme mod Freiburg, hvor gæsterne på deres eneste skud på mål udlignede til 1-1, men det så bedre ud end i september-oktober, hvor holdet rendte ind i tre kampe uden point og bl.a. et unormalt stort nederlag på 3-0 over Gladbach.

Selvom det kan være svært at udpege en stærk faktor hos et så stærkt mandskab, må man alligevel fremhæve den ellers stærke defensiv, der har præget klubben i flere år. Forsvaret har indkasseret mindre end et mål pr. kamp siden 2010/11. Dette understreger klubbens dominans de seneste år. I sidste sæson var det kun PSG, Stuttgart og Frankfurt i pokalfinalen, der formåede at score mere end to mål mod sydtyskerne, mens Dortmund ikke har scoret mere end et mål siden april 2014. Her blev det til en sejr på 3-0, men siden da har de kun scoret fem gange i otte kampe.

Der kan spekuleres I, om Kovac bringer den pragmatiske tilgang med til Ruhr-distriktet for at etablere en stærk defensiv og sørge for at lukke af mod Bundesligaens farligste offensiv. Han kan meget vel lade sig inspirere af Atleticos sejr, ligesom han i Frankfurt havde et stærkt defensivt fundament, som skabte grobund for succes.

Bayern Münchens skadesliste tæller Coman, Thiago og Tolisso, mens Robben sad ude mod AEK Athen med en knæskade. Han kunne ikke træne med fredag, og han er derfor stærk tvivlsom til kampen, hvilket kan give Gnabry og Ribery chancen fra start.

Karantæner:

FC Bayern München: Ingen
Borussia Dortmund: Ingen

Bud på startopstillinger:

Borussia Dortmund: Bürki – Piszczek, Zagadou, Akanji, Hakimi – Delaney, Witsel – Bruun Larsen, Reus, Sancho – Alcácer
FC Bayern München: Neuer – Kimmich, Süle, Hummels, Alaba – Javi Martinez – Goretzka, James – Ribery, Gnabry – Lewandowski

Vidste du, at…:

selvom Der Klassiker generelt set anses som tætte opgør, har Dortmund kun vundet to indbyrdes kampe i Bundesligaen siden april 2014?

Dom og spiltips:

Kicker har lavet en afstemning op til kampen, om hvem der vinder opgøret, og selvom sådanne afstemninger skal tages med et gran salt, er det alligevel bemærkelsesværdigt, at 65,82% i skrivende stund har BVB som favoritter. Og så alligevel. For selv Uli Hoeneß har op til opgøret givet udtryk for, at de sort-gule er favoritter I kampen. Det er en kamp, der er svær at spå om, da begge hold kan være tilfredse med uafgjort. Spørgsmålet er, om Dortmund kan fortsætte sin optur og få skabt et større hul til mestrene, eller om Bayern München genfinder det gode spil. Med tanke på holdenes nuværende form kan Dortmund betegnes som svag favorit i en tæt kamp.

Vi tror, at kampen ender 2-1, hvilket du kan få odds 12,5 på lige nu. En Dortmund sejr giver odds 3.30, en uafgjort står i odds 3,90, mens Bayern er gjort til favoritter med odds 2,05 for en sejr til udeholdet. Se mange flere odds på kampen hos YouBet, hvor du lige nu kan få en velkomstbonus på 1.000 kroner.

 

Husk også, at vi har ny podcast ude specielt dedikeret til storkampen mellem Borussia Dortmund og Bayern München

You may also like
Fans, spilletidspunkter, kampprogram, optakt, 2. Bundesliga
Optakt til runde 15 i 2. Bundesliga: Stadtderby og topopgør
Kuttenfans, BVB
Optakt: Borussia Dortmund – Gladbach: Borussia-derby på Mittelklasse
Optakt, højdepunkter, FC Köln, Bayern München
Optakt: FC Köln – Bayern München: Kriseramte Köln får besøg af vanvittige Kane
Fortuna Düsseldorf, optakt, gratis, Fortuna für Alle
Optakt til runde 14 i 2. Bundesliga: Das Politisches Derby