bulibold.dk: Alt om tysk fodbold - Bundesliga, podcast, Tysklands landshold, fodboldrejser og billetter
Home > 1. Bundesliga > Optakt: Borussia Dortmund – Bayern München: Mesterskabsduel og målfest?

Optakt: Borussia Dortmund – Bayern München: Mesterskabsduel og målfest?

Optakt, Borussia Dortmund, Gelbe Wand, Den gule mur

Der Klassiker. Opgøret mellem Bundesligaens nr. 1, Bayern München, og de nærmeste forfølgere og rivaler, Borussia Dortmund. Det er svært at holde begejstringen tilbage før lørdagens Kracher, som kan give os et billede af, om i år er året, hvor Dortmund kan byde rekordmestrene op til dans.

 

Kampfakta

Spillested: Signal-Iduna-Park, Dortmund
Kamptidspunkt: Lørdag, kl. 18.30.
Tv: TV3+

 

Borussia Dortmund

Det bliver ikke ret meget større, bedre eller vildere, end når Borussia Dortmund lørdag aften brager sammen med de evige rivaler fra Bayern München. Dortmund er kun et enkelt point efter Bayern i tabellen, og BVB kan med en sejr for første gang i indeværende sæson sætte sig på førstepladsen i Bundesligaen.

Det alene burde være motivation nok for Marco Roses mandskab, der kommer med selvtillid i bagagen efter en 3-1-sejr ude mod Wolfsburg i sidste runde.

I anden halvleg maste BVB på, og så skulle Erling Haaland kun bruge syv minutter på banen, før han satte sin 10. sæsonscoring ind. Netop det at Haaland er tilbage – endda før tid, da det i første omgang ikke var ventet, at nordmanden kom i kamp mere i 2021 – giver BVB et kæmpe offensivt bosst. For selvom die Schwarzgelben har klaret sig nogenlunde uden Haaland, så giver han bare en ny dimension til offensiven.

Det vil i så fald være Haalands første startplads siden den 16. oktober, men han har allerede bevist, at der ikke er noget støv, der skal bankes af.

Det bliver også en nødvendighed for Dortmund at være skarpe fra start, da vi tidligere har set BVB starte der Klassiker bedst, men ikke har kunnet gøre arbejdet færdigt. I det seneste møde mellem de to rivaler, var Dortmund ellers foran 2-0, men så steppede Bayern og særligt Lewandowski op, og så endte det med en 4-2-sejr til Bayern.

Generelt er det målrige opgør, når de to mandskaber tørner sammen, men hvis man tager de sort/gule-briller på, så har det nok været lidt for underholdende.

I de seneste ni indbyrdes opgør har Bayern lavet intet mindre end 32 mål, hvilket giver et snit på over tre mål på kamp. Det er for meget, og det skal blive spændende at se, hvordan Marco Rose vil forsøge at stoppe Robert Lewandowski.

For er der en, der er i bedre målform end Dortmunds normand, så er det den tidligere BVB-spiller.

Til gengæld bliver der lagt en dæmper på festlighederne i Dortmund pga. corona-virussen, der desværre er på fremtog i Europa igen. Det får betydning for den 131. udgave af der Klassiker, som bliver spillet foran 15.000 tilskuere og ikke 82.000 tilskuere, som der er plads til på Signal-Iduna-Park. Derudover bliver der ingen ”die gelbe Wand”, som vi kender den, da ståpladser også er bandlyst, hvorfor der sættes sæder op i stedet.

Det er lidt malurt i bægeret, men det skal ikke tage noget fra, at man godt kan glæde sig til en aldeles spændende, intens og forhåbentlig målrig affære mellem Tysklands to bedste klubber de sidste mange år.

Marco Rose, der står i spidsen for Dortmund for første gang mod Bayern München, har stadig en lang skadesliste, som han skal tage højde for. Morey, Moukoko, Schmelzer og Reyna er alle dømt definitivt ude af opgøret. Derudover er Jude Bellingham tvivlsom, hvilket vil være en bet for BVB.

Til gengæld kan Marco Rose få glæde af at Raphaël Guerriro igen er meldt fit for fight, hvilket uden tvivl vil styrke BVB’s venstreside.

Det afgørende taktiske element i kampen for Marco Rose bliver først og fremmest at få lukket ned for Lewandowski, hvis det overhovedet kan lade sig gøre. Det kræver dog, at midtbanen arbejder benhårdt, og der vil Emre Can uden tvivl få en hovedrolle, da han skal være bindeled mellem den defensive organisation og den offensive del af Dortmund-mandskabet.

 

Bayern München

Bayern München rejste sig efter chokket i Augsburg, da man i den seneste runde besejrede Arminia Bielefeld med 1-0. Det lyder ikke af meget, men Bayern sad fuldstændig på kampen, og dog manglede rekordmestrene for en gangs skyld kynisme i front. Leory Sané blev kampens eneste målscorer, men Nagelsmann og co. fik tre point ind på kontoen.

Det alene gør dem ikke til nødvendigvis til favoritter i lørdagens der Klassiker, men tager vi et kig i historiebøgerne, så har Bayern generelt haft et godt kram på Dortmund de seneste par år. Bayern har vundet de seneste fem opgør mod BVB, mens de også kun har tabt to ud af de seneste ti indbyrdes kampe mod Dortmund.

Derudover plejer Robert Lewandowski, der i midtugen blev nr. 2 i Ballon d’Or-kåringen, at være brandvarm mod sine tidligere holdkammerater. Den polske angriber har lavet intet mindre end 16 mål i de seneste ti kampe mod BVB, hvilket taler sit eget sprog.

Hummels og co. plejer i den grad at have sit hyr med Lewandowski, som dog for kun tredje gang i sæsonen ikke kom på tavlen i den seneste spillerunde.

Selvom Bayern må siges at være småfavoritter til der Klassiker, så har Julian Nagelsmann faktisk ikke den bedste statistik mod Borussia Dortmund. Kun to gange har Nagelsmann som træner formået at besejre Dortmund i ligasammenhæng, mens han omvendt er gået tomhændet fra banen syv gange ud af 13 mulige kampe.

Det bliver dog ingen hæmsko for Nagelsmann, der til gengæld kan byde ind med flere forskellige konstellationer afhængigt af, hvor meget han vil tilpasse Bayerns spil for at matche Dortmunds.

For det første skal han vælge, hvorvidt han vil have Niklas Süles fysik til at matche Haaland, eller om han vil satse på at spille med Pavard. For det andet kan han også vælge at rykke Alphonso Davies ned i fireback-kæden for at matche farten i Dortmunds offensiv, mens man omvendt selv vil miste lidt fremad banen.

Det bliver spændende at følge Nagelsmanns valg, selvom det ikke kommer til at ændre Bayerns tilgang til opgøret. Bayern skal ud at vinde og slå fast overfor Dortmund, at de heller ikke i denne sæson kan drille kongerne af tysk klubfodbold.

Som nævnt tidligere påvirker corona-situationen kampen for tilskuere, men den påvirker samtidig også Bayerns forberedelser. Både Choupo-Moting og Josuha Kimmich er nemlig smittet med corona, hvilket har været en hed debat i det sydtyske, mens Marcel Sabitzer, Sarr og Stanisic alle er skadet. Goretzka måtte onsdag udgå af træningen med en mindre skade, og hans deltagelse er derfor tvivlsom.

Det gør Bayerns bredde en anelse smallere end normalt, men det ændrer ikke på, at Bayern kan mønstre en 15-16 verdensklasse spillere, så Nagelsmann også kan vinde kampen fra bænken, hvis det skulle blive nødvendigt.

 

Karantæner

Dortmund: Ingen
Bayern: Ingen

 

Bud på startopstillinger

Dortmund: Kobel – Meunier, Akanji, Hummels, Guerreiro – Can, Witsel, Dahoud – Brandt, Haaland, Reus (c)
Bayern: Neuer (c) – Pavard, Upamecano, Hernandez, Davies – Tolisso, Goretzka – Coman, Müller, Sane – Lewandowski

 

Vidste du, at..:

Erling Haaland i gennemsnit kommer på tavlen hvert 56. minut i denne Bundesliga-sæson? Til sammenligning scorer Lewandwoski hvert 78. minut, men med til den historie hører dog, at Lewandowski har spillet flere kampe end norske Haaland.

 

Sådan ender Dortmund – Bayern:

Det er altid svært at gisne om udfaldet på der Klassiker, særligt i de senere år. For enten får vi en kamp, der bølger frem og tilbage med chancer i begge ender, eller også trumfer Bayern bare igennem, som da de i 2019 vandt både 4- og 5-0. De senere år har opgørene dog haft en tendens til at være mere tætte, og det bliver forhåbentligt et festfyrværkeri – vi tror på en 3-3-kamp.

 

 Få spiltips til Bundesligaen hos SpilXperten

You may also like
Bundesligamanager, holdet.dk, Golden Boy 2022
22 Bundesliga-spillere nomineret til Golden Boy 2022
Kaiserslautern, Optakt
Optakt: Kaiserslautern – Dynamo Dresden – Kaiserslautern øjner mulighed for oprykning til 2. Bundesliga mod slagent Dresden-mandskab
1. FC Kaiserslautern, Relegation
Relegation til 2. Bundesliga: Dynamo Dresden mod Kaiserslautern
Hertha BSC, Olympiastadion, Optakt
Optakt: Hertha BSC – Hamburger SV: Relegationskamp med alt på spil